Könyvkritika: Cath Crowley: Szavak kékben (2019)
2019. október 31. írta: tonks

Könyvkritika: Cath Crowley: Szavak kékben (2019)

Ennél jobb ifjúsági regény idén már nem lesz!

befunky-collage_6.jpg

Az ausztrál írónő, Cath Crowley könyvének itthoni megjelenése az év szenzációja számomra, hiszen évek óta vártam, hogy valamelyik magyar kiadó lecsapjon rá. Maga a történet is érdekesnek tűnt, de leginkább a pozitív vélemények győztek meg arról, hogy egy kihagyhatatlan könyvről lehet szó.

A történet Rachelről és Henryről szól, akik gyerekként sok éven át a legjobb barátok voltak. Egy végzetesnek bizonyuló éjszaka után azonban Rachel a családjával együtt elmegy a városból és megszakad a barátságuk. A lány csak évekkel később, öccsét gyászolva tér vissza, hogy a nagynénjéhez költözzön és kitalálja, hogy mit is kezdjen az életével. Eközben Henry élete is fenekestül felfordul: a barátnője, Amy szakít vele és a családi könyvesbolt, az antikváriumuk is bajba kerül. A felnőttkor eme súlyos küszöbén a két 18 éves barát újra közel kerül egymáshoz.

A bevezetőből rögtön kitűnhet, hogy az elvárásaim természetesen HATALMASAK voltak ezzel a könyvvel szemben. Szinte remegő kezekkel nyitottam ki, hogy vajon tényleg annyira jó lesz-e, mint amennyire elképzeltem. Könnyen lehetett volna csalódás is a vége, de örömmel jelenthetem, hogy a könyvradarom remekül működik!

A történet maga nem az a felturbózott, száguldó fajta, a fent felvázolt alaphelyzetet viszont szépen kibontja és végig is viszi. Van egy remek eleje és egy méltó befejezése, a köztes részt pedig az írónő kitöltötte érdekes és fontos témákkal. Mivel ifjúsági regényről/YA könyvről van szó, a felnövés történet nyilván adja magát, mellette pedig előkerül a gyász feldolgozás, társadalmi elvárások és az életcélok miatti szorongás is. Nem könnyű témák ezek, de az első pillanattól kezdve világos az írónő szándéka: akar és tud is mindezekről írni, nincs egy elbaltázott fordulat, vagy rosszul megfogalmazott gondolat. Kifejezetten sajnálom, hogy sokakhoz pont emiatt a YA besorolás miatt nem fog eljutni ez a könyv, pedig felnőtt fejjel is elvarázsolt a hangulata, az okossága, a mondanivalója.

A szereplők tekintetében sem sok mindenbe tudok belekötni. Külön tetszik, hogy Rachel és Henry esetében a lány a racionális, valósághoz ragaszkodó személyiség és a fiú az örök álmodozó, aki fejből szaval verseket. Üdítő volt egy ilyen párosról olvasni, akikben ráadásul rengeteg minden rejlik, hosszú bekezdéseket meg lehetne tölteni a személyiségük elemzésével, hogy miért olyanok, amilyenek. Rajtuk kívül Henry különc húga, George kapja talán a legtöbb szerepet, az ő saját története keresztülszövi bátyja kálváriáját. Rajtuk kívül is remek karakterek bukkannak fel a lapokon, még a negatív szereplők is jók a maguk, utállak-módján.

A könyv legizgalmasabb jellemzője azonban még így sem a karakterekben keresendő, hanem magában a helyszínben. A kis gracetown-i könyvesboltról van szó, amely Henry családjáé: a Howling Books. Használt könyveket árulnak, de nem egyszerű antikváriumról van szó, hanem egy igazi könyvmoly mennyországot kell elképzelni. A bolt egyik részlege az ún. Üzenetek Könyvtára, ami egy kézikönyvtár. Ennek megfelelően az itt található könyveket nem lehet megvásárolni, viszont nyugodtan lehet beléjük írni, rajzolni, idézetet jelölni, véleményezni, levelet elrejteni. Izgalmasan hangzik, nemde? Hát ha még elárulom, hogy a Rachel és Henry szemszögéből elmesélt történetbe az írónő számos levelet, könyvekben megtörtént beszélgetést is beleszőtt. Nagyon sajnálom, hogy ilyen könyvtár nem létezik, pedig milyen jó lenne! Nincs az a könyves internetes oldal, ami ezt helyettesítheti. Rachel kapja meg azt a nyári munkát, hogy archiválja az Üzenetek Könyvtárát, minden aláhúzott sort, széljegyzetet és levelet. Elsőre felesleges időpocsékolásnak érzi, de az idő előre haladtával rájön, miért bízta meg ezzel Henry apja, meglátja benne a szépet, az élet értelmét. A könyvesbolt és benne a könyvtár részleg is szinte önálló szereplővé lép elő, nem szimplán egy helyszín egy regényben. Nyilván egy könyvmolynak nem nehéz egy könyvesboltot eladni, de ez már a könyvesboltban játszódó regények egy újabb szintje. Mivel a könyvesboltban általában olvasni szerető emberek bukkannak fel, így sok-sok könyv említésre kerül, bőven lehet közülük csemegézni.

Nem maradt lassan más kötelességem, mint leírni, hogy Cath Crowley egy remek írónő. A történet-szereplők-helyszín alaphármas tehát több mint rendben van, ráadásul szuperül is van az egész megírva! Crowley remek hangulatot teremt, jó érzékkel ugrál a szemszögek között. A könyv felét ki lehetne idézni, vagy azért, mert elgondolkodtató, vagy azért mert nagyon-nagyon vicces. Ilyen párbeszédeket minden regénybe!

Nagyon boldog vagyok, hogy elolvashattam ezt a könyvet, tegyetek így ti is!

10/10

 A könyvet a Menő Könyvek Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2615240966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása