Könyvkritika: Mary E. Pearson: Tolvajok tánca (2019)
2019. április 02. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Mary E. Pearson: Tolvajok tánca (2019)

Örüljünk annak, hogy itt van nekünk ez a jó kis kalandregény, amelyben van dráma, szerelem, akció, politika, rejtélyek és még egy csöppnyi mágia is

tolvajok_tanca.jpg

Egy rahtan sohasem téved. A királynő elit testőrségének tagjai félelmetes harcosok, az egész birodalomban tisztelik őket, ha rájuk bíznak egy feladatot, azt tűzön-vízen keresztül végigviszik. Ezúttal azonban hangyányi hiba csúszott a számításba. Pontosabban egy jó magas, kisportolt, dögös tetkóval rendelkező hiba, amely miatt Fényvesvizi Kazi – aki nemcsak amazon, hanem mestertolvaj is – néha elveszíti szem elől a célt, mert amilyen mázlista a csaj, naná, hogy beleszeret uralkodónője ellenségébe. Vagy lehet, hogy mindenki téved, és a Ballengerek nem is törvényen kívüliek, és egyáltalán nem a rossz oldalon állnak? Mire választ kapunk ezekre a kérdésekre, már annyira beleéljük magunkat a történetbe, hogy már nem lepődünk meg semmin és abban a percben, ahogy becsukjuk a könyvet, már kezdjük is vágni a centit a folytatásig, mert ez bizony hatalmas kaland volt, olyan csavarral a végén, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. Jómagam egyáltalán nem vagyok fantasy-rajongó, és nőiesen bevallom, hogy a gyönyörű borító ejtett rabul – na és az írónő előző könyvei iránti egyöntetű rajongás a molyon - , mégis azonnal beleszerelmesedtem ebbe az elsőre szimplának látszó, aztán egyre inkább bonyolódó sztoriba, amely tökéletesen szórakoztatja az olvasót, egyáltalán nem kiszámíthatóak a fordulatok, a kaland és az érzelmek tökéletes egyensúlyban vannak. Ráadásul ez még csak egy sorozat első része, vagyis valószínűleg sokat fogunk még kalandozni Kazival és Jase-vel a birodalomban, amely jó nagy bajban van, csak még azt nem tudja senki, hogy pontosan mi is a probléma. Nem baj, majd kiderül, egyelőre örüljünk annak, hogy itt van nekünk ez a jó kis kalandregény, amelyben van dráma, szerelem, akció, politika, rejtélyek és még egy csöppnyi mágia is.

A királynő elküldi hűséges és rettenthetetlen rathanjait a Ballangerek földjére, hogy elhozzanak onnan egy árulót, aki az információik szerint náluk vert tanyát. Kazi vezetésével el is indul a háromfős különítmény, hogy végrehajtsa a feladatot, azonban egy váratlan fordulatnak köszönhetően a lány azon kapja magát, hogy a Ballangerek ifjú családfőjével összebilincselve menekül az emberrablók elől erdőn-mezőn át…

Nem éppen hétköznapi körülmények között találkoznak a fiatalok, Jase éppen teljesen másnaposan tart hazafelé, amikor összefut Kazival, aki simán a falhoz vágja a büszke és heves fiatalembert, aki természetesen revansot szeretne venni ezért az ifjú hölgytől. Azonban emberrablók kezébe kerülnek, és csak akkor élik túl a kalandot, ha összefognak. Annak rendje és módja szerint összemelegednek a hosszú úton, azonban az idill viharos sebességgel ér véget, amikor hazaérnek a Ballangerek földjére, ahol a leghevesebb hatalmi viszályok kellős közepébe kerülnek. Jase-nak nagyon fiatalon kell helytállnia a Patrei, azaz a családfő szerepében, és Kazi kénytelen elismerni, hogy minden hibája ellenére tökéletesen alkalmas a feladatra, bátor, jó stratéga és mindennél fontosabb számára a családja. Amelynek kezdetben csak látszólag Kazi is a tagja lesz, mivel a hataloméhes rokonság lecsillapítására azt a romantikus mesét találták ki, hogy miatta tűnt el az ifjú családfő néhány napra, aztán persze egyre közelebb kerülnek egymáshoz Jase-vel. Azonban a lány tudja, hogy a kapcsolatuknak nincs jövője, hiszen ő azért van itt, hogy megtalálja az árulót, mert ez a birodalom érdeke és ő nem hallgathat a szívére. Vagy mégis?

Kiváló írói fogás, hogy a két főszereplő felváltva meséli el nekünk a történetet, mert így végigkísérhetjük, hogyan találják meg egymáshoz az utat, annak ellenére, hogy tudják, nem bízhatnak a másikban. Ugyanakkor mindjárt két szempontból is nézzük a sztorit, ami hallatlanul izgalmassá teszi a leírást, hiszen a szereplőkkel együtt mi is jól meglepődünk a fordulatokon, és próbáljuk kibogozni az egyre bonyolultabb szálakat. Mert semmi sem az, aminek látszik. A Ballengerek igaz, hogy törvényen kívüliek, de mint kiderül, valójában ők az első királyság a birodalomban, csak annyira bezárkózó életmódot folytatnak, hogy nem törődnek azzal, ami a határaikon kívül történik, ezért róluk sem tudja az igazságot senki. Márpedig igencsak érdekes története van a családnak, néhány gyerek annak idején eljutott egy óvóhelyre, ahol sikerült túlélniük a rájuk leselkedő veszélyeket, és megalapították saját királyságukat, amely igazából egy nagy család, a Ballengerek pedig bármi áron megóvják az övéiket. Ettől még persze Jase egyáltalán nem a mesebeli királyfi, nagyon is sötét titkai vannak, de Kazi kénytelen rádöbbenni arra, hogy egyáltalán nem a királynő ellensége, sőt. Az ifjú Patrei is rájön idővel arra, hogy a rettenthetetlen rathan álcája mögött valójában egy árva kislány található, akinek gyerekkorától az utcán kellett túlélnie a mindennapokat, hogy aztán a királynő meglássa benne a tehetséget és hosszú évek kemény munkájával elit katona legyen belőle.

Kazi és Jase is sokat fejlődik a történet során, mindketten lázasan küzdenek az érzéseik ellen – természetesen tökéletesen sikertelenül -, és megtanulják tisztelni egymást. A kicsit öntelt ifjú családfő emberére – pontosabban asszonyára – talált az okos és ügyes rathanban, akit szintén lenyűgöz a fiatalember komolysága és felelősségtudata. De nem sok idejük van romantikázni, szélvész sebességgel zajlanak az események, amelyek gyorsan elfajulnak és a végére kiderül, hogy az egész birodalomra veszélyes az, amit Illarion előkészített, csak még azt nem tudjuk, hogy mi is az pontosan, vagyis az igazán nagy rejtélyek még csak most kezdenek körvonalazódni. Nagyon olvastatja magát ez a remek regény, az 500 oldal gyorsan elrepült, és mivel túlságosan szép lenne, ha a szerelmesek már az első részben egymáséi lehetnének, természetesen az utolsó oldalon kiderül, hogy a következő részben nagyon komoly problémákkal kell szembenézniük. Kellemes meglepetés volt számomra ez a kötet, amely nemcsak szép, de tartalmas szórakozást is tud nyújtani. Nagyon várom a folytatást, remélem, minél előbb érkezik, mert nagyon szurkolok Kazi-nak és Jase-nek és persze a királynőnek is, mert tutira valami gigabajjal kell szembenézniük, hogy megóvják a birodalmat a rosszaktól.

10/10

A könyvet a Gabo Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6214720147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása