Csillagközi invázió / StarshipTroopers (1997)
2018. június 19. írta: FilmBaráth

Csillagközi invázió / StarshipTroopers (1997)

Egy első osztályú B-film, amelyen nem kell túl sokat gondolkodni, viszont igazi bűnös élvezet

csillagkozi_invazio.jpg

Irtsunk nagy bogarakat!  Paul Verhoeven kellett ahhoz, hogy ebből a lássuk be nem túlságosan acélos alapötletből készült alkotásból kultfilm legyen. Habár a bemutató idején hatalmas bukta volt ez a Robert A. Heinlein könyve alapján készült műremek, az évek során mégis megkedvelte a közönség. Mivel A-lista közelében sem lévő színészek játszották a főszerepet (emlékszik valaki Casper Van Dien-re vagy Dina Meyer-re? Denise Richards sem a művészi képességeinek köszönhetően maradt meg elsősorban a férfi nézők emlékezetében, pedig itt nem is volt annyira alulöltözve mint pl. A Vad vágyakban vagy a Világ nem elég című. Bond-filmben), ezért a büdzsé nagy részét effektekre költhették az alkotók, amelyek mai szemmel nézve picit már túlhaladottak, de akkoriban nagyon látványosak voltak. Szögezzük le, hogy ez a film elég véresre sikeredett, nem mondanám horrornak, de elég rendesen be tud tenni még ma is a gyengébb gyomorzattal rendelkező nézőnek az a sok, igencsak változatos módon lemészárolt ember, akiket a bogarak nemcsak felnyársaltak, hanem levágták a fejüket, kiszívták az agyukat, és ez még közel sem a teljes repertoárjuk. Hát csoda, hogy a faék egyszerűségű történet ellenére azon szurkolunk, hogy minél előbb taccsra tegye az űrgyalogság és a flotta egyesített ereje ezeket az ultranagyra nőtt csáprágókat? Oltári nagy buli volt régen végigasszisztálni ezt a helyre kis tesztoszteronmozit, arra viszont csak felnőtt fejjel jön rá az ember lánya, hogy egyáltalán nem üres akció és CGI-orgiáról van szó, Verhoeven a háttérben felrajzolt egy erős társadalomkritikát is. Egy erősen militáns világban nőnek fel a fiatalok, akik a burokban élt gimis évek után hirtelen egy háború kellős közepén találják magukat, és miközben a túlélésért küzdenek, nincs idejük és energiájuk azzal foglalkozni, hogy a média által sugárzott sikerproganda milyen húsdarálóba küldi a naiv önként jelentkező katonákat. Mindezzel együtt ez még ma is egy első osztályú B-film, amelyen nem kell túl sokat gondolkodni (a bogarak rosszak, ki kell nyírni őket vagy ők nyírnak ki bennünket), viszont igazi bűnös élvezet, amely kiválóan fel tud dobni egy unalmas, esős délutánt.

Johnny Rico (Casper Van Dien) barátaival együtt most végez a gimiben, és a jó családból származó és jól sportoló fiatalembernek el kell döntenie, hol folytassa tovább az életét. A szülei azt szeretnék, hogy továbbtanuljon, azonban szerelme, Carmen (Denise Richards) a flottához jelentkezik pilótának, ezért úgy dönt, hogy űrgyalogos lesz. A romantikus ábrándok azonban gyorsan tovaszállnak, amikor elkezdődik a háború a bogarakkal…

A film első része olyan, mintha egy tévésorozatot néznénk, ahol a középsulis fiatalok élik a maguk igazából gondtalan életét (amelyet ők természetesen hatalmas drámaként élnek meg, dübörögnek az érzelmek, a féltékenység, és amerikai fociból sincs hiány), hogy aztán egy nagyon hirtelen váltással a hadseregbe kerülve viharsebesen fel kell, hogy nőjenek. Carmen annyira szereti a munkáját, hogy karrierje érdekében szakít Johnny-val, aki szintén végigjárja a maga útját a gyalogosok között, amíg társai elfogadják őt vezetőnek. Harmadik barátjuk, Carl (Neil Patrick Harris) eszének köszönhetően hamarosan ezredes lesz, és ő jön rá, hogy van egy bogárzseni, aki nagyon is intelligensen irányítja a hadmozdulatokat az emberek ellen. Dizzy Johnny miatt csatlakozik az űrgyalogsághoz, aki természetesen először nem akar túllépni a barátság keretein, mert nem tudja Carment kiverni a fejéből. Mielőtt azonban végképp ráunnánk az egyre jobban keveredő érzelmi szálakra, a bogarak lerombolják Johnnyék szülővárosát, kitör a háború és végre jöhet a zúzás.

Casper Van Dien-t nagyon futatták egy ideig a 90-es években, még Tarzant is eljátszhatta, de nem véletlenül merült el a süllyesztőben, emberünk eszméletlenül jól nézett ki, de színészi tehetsége kb. annyi volt, mint nekem. Mivel azonban ebben az esetben nem volt szükség komolyabb emberábrázolásra, tökéletesen megfelelt a főszerepre. Denise Richards sem vitte túlzásba a művészi mélységet, ő is inkább a testi adottságai miatt került bele a filmbe, de nem nagyon lógott ki a sorból, a színészek közül csak Michael Ironside emelkedik ki, a többiek eléggé haloványan teljesítettek, de ehhez a filmhez ez is elég volt. Személyes kedvencem a mellékszerepben feltűnő Clancy Brown (ugye emlékszünk még rá, milyen zseniális volt a Hegylakóban?), és Jake Busey is felejthetetlen.

csillagkozi_invazio2.jpg

Mivel tudott kiemelkedni ez a film a hasonszőrű alkotások közül? A saját korában egyedülálló látványvilágával (100 millió dollárt tapsoltak el főleg látványra, ami akkoriban nem kis pénz volt, de meg is volt az eredménye, ájultunk befelé a moziban), a hangulatos egysorosaival és az olyan utánozhatatlan jeleneteivel, mint amikor pl. az ezredes kibukdácsol a hűtőkamrából és látványosan idegösszeomlást kap, de nagyon hosszan lehetne sorolni ezeket a példákat. Vagyis igazából Verhoeven és a trükkmesterek tehetsége turbózta fel ezt az amúgy eléggé egysíkú akciómozit, amelynek értelme nem sok van, de a coolságfaktora az Olümposzig ér. Hosszan lehetne sorolni a film hibáit (gyenge színészi játék, közhelyes szöveg, a forgatókönyv feslettsége, a látvány elsődlegessége a dramaturgiával szemben stb.), de mindezek ellenére ebben az alkotásban megvan az a bizonyos plusz, ami miatt sok-sok évvel a bemutató után is csillogni kezd a szemünk, ha szóba kerül.

7/10

A Csillagközi invázió teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1714050552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Father Merrin 2018.06.19. 06:22:34

"Paul Verhoeven kellett ahhoz, hogy ebből a lássuk be nem túlságosan acélos alapötletből készült alkotásból kultfilm legyen." - aztán egy szót se szólsz arról, hogy mégis mitől lett kultfilm.

"Vagyis igazából Verhoeven és a trükkmesterek tehetsége turbózta fel ezt az amúgy eléggé egysíkú akciómozit, amelynek értelme nem sok van, de a coolságfaktora az Olümposzig ér. " - láthatóan te se értetted meg a filmet, ahogy '97-ben se sokan (lásd a folytatásokat, amik pont azért lettek pocsékak, mert az első rész értelmezésekor a készítők csak a mészárlásig jutottak). Keress rá Puzsér véleményére, ő egész jól összefoglalta a film lényegét!

KatLevente · www.youtube.com/c/Hunbadfear 2018.06.19. 07:39:39

Amikor egy Csillagközi Invázió írásban nem hangzik el a szatíra kifejezés, akkor már érezni, hogy nem volt megfelelően értelmezve a mű. Nagyon érdekes film, nekem nagy kedvencem.

(FilmBaráth neked szívesen ajánlom Csillagközi Invázió videóm, amiben az egész Starship Troopers jelenséget próbáltam összefoglalni: youtu.be/rPT2L8yj0gw)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.06.19. 08:51:39

Az "első osztályú B-film" jó vicc, de ez a látványvilág 20 éve is nevetséges volt, nem menő. Nekem a Támad a Mars jut róla eszembe.
Clancy Brownra a Remény rabjaiból is lehet emlékezni.

@badfear: Látok rá 10% esélyt, hogy szatírának készült, de valószínűleg ennyire bénák voltak az alkotók és önmaga paródiája lett.

@Father Merrin: A Puzsér legnagyobb tévedései videóra is érdemes rákeresni.

KatLevente · www.youtube.com/c/Hunbadfear 2018.06.19. 09:06:30

@Online Távmunkás: Kis utánaolvasással meg lehet tudni, hogy annak készült, egy remek háborús szatíra. Ma a könyv egy militaristafétises felnövéstörténet, ezt parodizálta ki a film.

Zinovij 2018.06.19. 09:30:45

@Online Távmunkás: egyertelmuen szatiranak keszult. Asszem Verhoeven el is mondta egy interjuban hogy az aktualis butacska szepfiuk szeplanyok azert voltak tokeletesek a szerepre mert komolyan vettek a filmet nem lattak meg benne a parodiat.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.06.19. 17:58:21

@Online Távmunkás: moziban lélegzetelállító volt amikor a nagy cirkálók egymást zúzzűk le (nálam benne van a filmtörténet top 10 űrcsatájában).

Minden más nagyon rendben volt, semmi sem lógott le a vászonról (amit a Mars Atatcksről pont nem lehet elmondani).

A többit meg már megmondták mások. A szerző épp olyan mint Drax. Egy metafóra se menne el mellett mert azonnal elkapná :)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.06.19. 18:02:04

@Online Távmunkás: tele volt nagyon durva rejtett üzenetekkel, pl a dicső haditutdótások (új fegyvereink vannak stb), de a film utolsó hadjáratára már gyerekeket hoznak a harcmezőkre (amikor Rico a parancsnok).

Vagy már az elején apróságok (a gyalogság tett azzá az emberré aki ma vagyok, mondja a kar és láb nélküli toborzótiszt)

De az is plasztikus, amikor a tanár alkotmányórát tart, és maygarázza hogy a polgári jogokat ki kell érdemelni.

Father Merrin 2018.06.19. 21:06:45

@Online Távmunkás: Nem értek mindig minden téren egyet Puzsérrel, de speciel a ST-t abszolút eltalálta. Ez bizony egy rendkívül zseniális szatíra, ami olyan jól sikerült, hogy az emberek nagy része észre se vette, hogy mit lát és szinte mindenki komolyan vette (csak nézd meg a folytatásokat és rájössz).

sunblind 2018.06.19. 22:42:05

Középiskolás koromban láttuk a haverokkal moziban. Senki nem értette, hogy melyik naprendszerben lehetne má a dina meyer a 'Bé', és kiafasz választana helyette egy fődbuta tekintetű barbikirálylányt.

NEXUS6 2018.06.19. 23:26:47

Az egyenruhák is milyen voltak már! Egy az egyben russzki, meg bőrkabátos náci egyenruha. Iszonyat finom kis szatíra volt, mondjuk sokat is esett a nyugati ember a szemben, amikor egy ilyen kőkemény háborúellenes film után pár évvel minden kérdőjel nélkül mentünk háborúzni, izé békefentartani a SIVATAGBA.
Amúgy elgondolkodtató, politikailag is, mert mintha pont abba az irányba menne a világ, mint amit ott mutatnak be.

Másrészt Heinlein eredeti műve egy egész érdekes iromány és bizony a sci-fi történetében majdnem olyan fontosnak tekinthető, mint mondjuk Gibson Neurománca, mert ez is műfajt teremtett, megalkotta a katonai sci-fi regény műfaját. Ennek egyfajta újáéledése volt Haldeman Örök háború sorozata. Heinlein munkája nem sima ponyva, sokkal inkább egy tézisregény, aminek korrekt, még ha szatirikus formában történő adaptációjának tekinthető a film.

Gekko 2018.06.19. 23:27:29

"nem túlságosan acélos alapötletből készült alkotás" - azért a könyv ennél jóval több. Heinleint, Isaac Asimovot és Arthur C. Clarke-ot a science fiction „nagy hármasaként” tartják számon. És bár a regény maga elég ellentmondásos, így a megítélése is, azért ilyen lekicsinylő kritikát még nem olvastam róla. És kapufa is. Szerintem. A film meg olyan, amilyen. Leginkább jó kis trash, amiben néha olyan érzése van az embernek, mintha Tarantino súgott volna.

Gekko 2018.06.19. 23:32:36

Ami még lemaradt: a szerzőt nem érzem kompetensnek és/vagy felkészültnek kritika írásához, leginkább a műkedvelőhöz áll közel, érzetre.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2018.06.19. 23:53:39

Én kiváncsi lennék, hol rosszak a trükkök a filmben... szerintem még ma is megállja a helyét.

vacsnem (törölt) 2018.06.20. 00:26:30

Rossz trükkök ? Te mit néztél ember,Pirx kalandjait ?
Az űrbeli csatajeleneteket sok mai film megirígyelhetné.
A filmet meg sokan nem tudják értelmezni,pedig zseniális.
Meghogy B film...ja,Verhoeven aztán egy másodvonalas rendezőcske,aki B filmeket csinál.

2018.06.20. 00:53:23

Elsőre dühöngtem, hogy mi ez a sci-fi-nek csúfolt szar.
Második nekifutásra már leesett, hogy egyáltalán nem az, sőt... méghogy B kategóriás... jó lenne, ha a mai A kategória a közelébe érne. Ha ebben szar volt a CGI, akkor milyen volt az Avatarban? Egyébként ahogy hallgatom(!) az amcsu filmeket, nekem úgy tűnik, ez a film a jelenkori amerika egyik sötét oldalát mutatja be. Pl. ha lehúzol x évet katonáéknál, fizetik az egyetemet (nem tudom, tényleg így van-e)

victor vacendak 2018.06.20. 06:24:39

@hullajelölt88: abban mi a sötét oldal, hogy a hadsereg, légierő sb. finaszírozza a drága oktatást (évi 20 ezer dollárig)? ha ez nem így lenne, akkor a sok kényszerből a katonaságot választó szegény vidéki gyerek nem lehetne mérnök vagy orvos. így meg igen. ráadásul számos aspektusa a támogatásnak átruházható a feleségre, gyerekre is. közel 2 millióan szereztek így diplomát 2001 és 2016 között. én azt mondom, hogy ez inkább példamutató...

Dr.Démonmac1 2018.06.20. 06:30:38

imádtam a filmet, és még most is..:)

2018.06.20. 06:52:30

@victor vacendak: miért kell ehhez katonának menni? Ez gyakorlatilag azt mondja, hogy ha nem vagy elég erős és szerencsés a katonai szolgálat túléléséhez, akkor szart sem érsz. Ennyi erővel katonáskodás nélkül is támogathatnák a tanulást. Mennyivel szebb lenne a világ egy ilyen militarista csürhe nélkül... (épp most léptek ki az ENSZ Emberijogi szervezetéből...)

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.06.20. 07:22:29

@Gekko: @NEXUS6: @Father Merrin: @Ződ2000: @Zinovij: @badfear: Elolvastam az összes kommentet is, és lemaradt egy fontos részlet, ami annak idején szinte minden kritikában elhangzott, és aki beült a filmre, az maga is láthatta azt a pazar duplacsavart, amivel P. V szembesítette a nézőket.

Amikor eljönnek a zord idők, a rettegő emberiség egy rakat kőkemény, keményfaszú vérnácitól várhatja az egyetlen reményt, mert csak ezek a náciként viselkedő és nácinak is látszó, bőrkabátos, tányérsapkás, brutálisan militáns és kíméletlen katona-élet fétisben tobzódó harcosok képesek legyőzni a mindenkit elpusztító bogarakat. P. V, egy társadalomkritikát faragott ebből a filmből, és lehet, hogy ezt egy szatírának szánta, de semmi kétségem, hogy nagyon is tudatosan használta az alapanyagot arra, hogy kiforgassa a mainstream gondolkodásmódot. A szabad világ polgárai szó nélkül rábízzák a sorsukat azokra a keretlegényekre, akikbe békeidőben még a lábukat sem törölnék bele.

Külön érdekessége volt a filmnek az a jelenet, amikor a katonák rájönnek, az ellenség elméjével összekapcsolódva, hogy a bogarak valójában félnek tőlük...és ebben az apró gondolatfutamban ott volt, hogy az invázió valójában megelőző csapásként is értelmezhető a bogarak részéről, hogy elpusztítsák ezeket a ronda, kétlábú szörnyeket, mielőtt ők végeznek velük.

Vajon ki volt a gonosz a filmben?

Egyallampolgar 2018.06.20. 07:24:25

"Lépj be a hadseregbe és nyerj állampolgárságot!"
Teljesen egyértelmű, hogy egy parádés fasiszzmus kritika az egész film. Látványos, röhögős, de közben nagyon is fontos állításokat fogalmaz meg.

Nem láttam a folytatást de azért mert a folytatás egy rakás sz*r, az alap film még lehet mestermű. Mert ez szerintem is az. Inkább 8/10.

Öngerjesztő Erg 2018.06.20. 08:19:08

Érdemes elolvasni a könyvet, amit Verhoeven nem tett meg:

"I stopped after two chapters because it was so boring," says Verhoeven of his attempts to read Heinlein's opus. "It is really quite a bad book. I asked Ed Neumeier to tell me the story because I just couldn't read the thing. It's a very right-wing book..
(www.empireonline.com/movies/features/paul-verhoeven/)

azaz két fejezet után levonta a következtetést, hogy sz@r. Ezek után nem csoda, hogy a filmnek (bár a maga módján élvezhető), kb. annyi köze van az eredetihez, mint a Will Smith féle I, Robotnak Asimov világához..

Andriska07 2018.06.20. 08:22:58

Azért óvatosan azzal a társadalomkritikával: ott legalább le kellett valamit rakni az asztalra ahhoz, hogy valaki szavazhasson, nem járt minden analfabétának automatikusan, ahogy valószínűleg a buszoztatás sem a fülkéig...

Pierr Kardán 2018.06.20. 08:43:49

Szerintem az ST egy tök jó film (8,5/10). Az itt látható kommentekből is kitűnik, hogy legalább 3-4 olvasata is van a film mondanivalójának, ami egyértelműen mutatja a rendező zsenialitását (bár ő csak 1-2 mondanivalót szánt a filmnek, a többi kb. véletlenül sikerült bele, de akkor is benne van :-) ).

Sajnos nem készült hozzá fogható folytatás, a folytatások jó, ha egy fonalat fel tudtak venni a film eredeti sokrétűségéből).

chrisred 2018.06.20. 08:51:46

@zord íjász: A legjobb ebben a filmben, hogy nem rágja szájba a lényeget hollywoodi módra, hanem a nézőnek kell összerakosgatnia. Nekem úgy állt össze a sztori, hogy a náci egyenruhában parádézó militarista világkormánynak eleve az volt a célja, hogy az emberiséget az arachnoidokhoz hasonló, önálló akarat nélküli, központilag irányítható egyedekből álló társadalommá alakítsa át. Azért volt szükségük egy élő "agyasbogárra", hogy az ilyen irányú kísérleteiket felturbózzák.

chrisred 2018.06.20. 08:56:33

@zord íjász: Benne van az egyik híradó bejátszásban, hogy a meteortámadás előtt kolonizálni kezdték az egyik arachnoid bolygót, rehát Buenos Aires elpusztítása válaszcsapás volt.

chrisred 2018.06.20. 09:01:58

@Ződ2000: Mondjuk a tanár pont azt mondja, hogy nem érdem vagy jutalom kérdése. A politikai jogok hatalmat jelentenek, a hatalom pedig erőszak. Két lehetőség van, vagy te alkalmazol másokon erőszakot, vagy eltűröd, hogy mások tegyék veled.

mr_bárakárki 2018.06.20. 09:28:56

Az egyik kedvenc filmem!
Az USA-ban megbukott, európai néző értették.
Itt voltak nácik, testközelből "élvezhettük" a 2vh-t, értettük mi az üzenete a filmnek.
Nekem 10/10

Taurusz 2018.06.20. 09:35:18

Érdekes, én rögtön a szatíra részét láttam meg a filmnek, és Puzsér kellett hozzá, hogy megmutassa, vannak, akik ezt halálosan komolyan gondolják. Magamtól sajnos eszembe nem jutott volna. Szerintem remek film, egy igazi görbe tükör.

Ashley2008 2018.06.20. 09:46:50

És a rendszeres rész a tudósításokban: "Tudjon meg többet!". Először idegesítő volt, hogy az egész tényleg olyan, mint egy TV-közvetítés, közhelyekkel, reklámokkal, amíg le nem esett, hogy ez egy mekkora görbetükör, ahogy a film egésze is. Elmegy az emberiség egy távoli bolygóra, elkezdi irtani az őslakosokat, majd hirtelen azok lesznek a gonoszok. Mindeközben elment az USA Irakba, Afganisztánba és részben(?) valótlan okok miatt elkezdte legyalulni az adott országot, mert hogy ők a közellenség. És még folytathatnám a párhuzamokat, a társadalomkritikákat, amiket finoman egy sci-fi akcióba csomagoltak. Aki ezeket nem vette észre, az csak néz, de nem lát.

crln 2018.06.20. 09:46:56

Nem írok kritikát ha nem értek hozzá... kivéve ha tudom , hogy tudják..

chrisred 2018.06.20. 10:04:35

@Zinovij: Ráadásul mindannyian tini szappanoperák szereplői voltak, ezért alkalmasak voltak arra, hogy rajtuk keresztül az amerikai nézők az ottani sztereotípiákra asszociáljanak.

I_Isti 2018.06.20. 10:10:40

Érdekes, én először náci propagandafilmnek gondoltam.
Mert ugye vannak a "gonosz" bogarak, akik/amik miért is gonoszok? Mert csak.

flydomi 2018.06.20. 10:58:31

@maxval balcán bircaman:

Ja.Xar.Olyan xar,mint te. :)
Már megint a libsik azok,akik miatt minden xar,még ez a film is. :D
Gondolj bele,ha a bogarak helyett migrik vannak. :D És a vezíred a nagyhatalmú isteni vezető az embereknél,aki megnyeri a háborut az emberiségnek a migri-bogarak ellen. :D
Te agysorvadt egysejtű végbél lény. :D

Drout 2018.06.20. 10:58:53

a legeslegjobb
"WOULD YOU LIKE TO KNOW MORE?"
Én valahol itt kapcsoltam, hogy nem úgy kell értelmezni a filmet ahogy elsőre látszik.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.06.20. 11:01:06

@vacsnem: +1 szerintem a film csatajalenete igen látványos lett ugyanakkor kellően összetett is. Nálam mindenképpen ott van a top10-ben ( egzostive.com/filmtortenet-legjobb-urcsatai-van-e-elet-a-csillagok-haborujan-tul/ ), főleg ha elfogadunk olyan logikai buktatókat (pl hogy miért "gépesítetlen" gyalogságot küldenek Klendathura, ha a film végén már gyerekeket küldenek a frontra), ami számunkra nem hiteles, de passzol egy emberi életet nem sokra néző diktatúrába.

@Online Távmunkás: ezt most látom "Clancy Brownra a Remény rabjaiból is lehet emlékezni." Hány éves vagy? Hegylakó Kurganja mint B film legenda? Micheal Ironside mint szintén B filmes legenda? Nagyon tudatos volt a szereplőválogatás.

@chrisred: A történelemórán (picit a sorok között olvasva): "veterans, how they took control and established the stability" vagyis egy katonai puccsot hajtottak végre.
" Something given has no value." ez egy elkenése annak hogy a demokráciát eltörölték. Nem szólhatsz bele az közdolgokba, csak ha a hatalom áldását adja ("Service guarantees citizenship").

@Ashley2008: Verhoeven ennek nagymestere. A Robotzsaruban a TV-reklámok még plasztikusabban érzékeltetik a korszellemet (közbiztonság, ózunlyuk), mint híradóbevágások. Ez egy nagyon eredeti húzása volt, és jól ültette át a S.T-ben is.

Feltűnt műsnak is, hogy az Startship Troopers picit rímel a Star Trekre, és valahol ugyanazt a pozitív hangnemet és világos színvilágot alkalmazza, miközben a diákok alkotmányórán a diktatúra erényeiről tanulnak, a tisztek a film végefelé meg náci egyenruhában vonulnak. Azért ebből nem látni iróniát tényleg meredek.

@victor vacendak: ezért a kettőt ne keverjük már. Az egyik egy anyagi juttatás katonai szolgálatért azoknak aki nem akarnak megdolgozni érte (eleve ilyen is csak az USÁban van, mert máshol ezt a társadalmi gondoskodás biztosítja). A másik meg az hogy nem kapsz állampolgárságot ha a hatalomnak nem vagy kedves.

Móricz Gábor 2018.06.20. 11:11:18

Szerintem a cikk írója inkább szakácskönyvet írjon és ne film kritikát. :)

chrisred 2018.06.20. 11:15:59

@Ződ2000: Nekem úgy jött le, a vezérkar olyan szintű támadást akart produkálni, hogy a "brain bug" kaszt is aktivizálja magát, és így meg tudják találni őket. Viszont élve akarták elkapni valamelyiket, ezért nem használtak tömegpusztító fegyvereket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.20. 11:20:07

@Online Távmunkás:

Nem paródia.

Egy jó könyből lett csinálva egy átlagos akciófilm, Nem beszélve a folytatásokról, melyek még akciófilmnek is rosszak.

Pic 2018.06.20. 11:24:58

Hála istennek nem csak olyan sületlen barmok vannak, mint ez a kritikusnak látszó poszter kolléga.

Olyan jó látni, hogy más is látja a szatírát. Igen, ez a film nagyon látványos és sok benne a harconás marsos akarom mondani a marcona harcos akik látványosan küzdenek, DE NEM erről szól a fil, ez csak a látszat, a felszín. nagyon keményen ott van a háttérben az eltorzult társadalom, ahol a túlnépesedést úgy oldja meg az államszervezet, hogy kitelepíti az embereket más bolygókra. Sajnos ott már ott vannak az őslakosok, akik tiltakoznak, harcolnak védik a területüket és KÖZBEN meghal néhány ember. NA VÉGRE! Örül az állam nagyon. Végre van egy ellenség, ami egy eléggé undorító bogár, tehát jól lehet őket démonizálni. Nosza! Akkor öljünk bogarat, ezzel két legyet ütünk egy csapásra: 1. Levezetjük a társadalmi feszültséget 2. Megoldjuk a túlnépesedés problémáját, mert egyrészt a veszteségek kicsit visszavágják a népességet, másrészt az elfoglalt területekre betelepíthetők az emberek.

vacsnem (törölt) 2018.06.20. 11:25:32

@flydomi:
Ez jóóóó :D

Pic 2018.06.20. 11:25:37

Amit eddig senki nem említett: Hogya is kezdődött a háború? Mit mondtak a hírekben?

"A kormány ajánlása ellenére egy telepescsapat a bogarak területén, az egyik bolygólyukon telepedett le és épített ott bázist."

A bogarak erre egyértelműen jelezték, hogy ezt nem támogatják. Jól le is mészároltak ott mindenkit.

Mit mond erre az állami propaganda?

NEM AZT mondja, hogy "Baffátok meg ezek a fafok pofátlanul odamentek a másik nép lakhelyére és betelepedtek, aztán csodálkoztak mikor lemészárolták őket. Hé emberek tanuljatok a leckéből, nem menjetek oda!....

Neeeeem. A propaganda erre ezt mondja: "A szemét bogarak lemészárolták ártatlan honfitársainkat, nosza bosszuljuk meg!"

Nagyon ott van.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.06.20. 11:29:39

@chrisred: ez egy továbbgondolás, mert a filmben erről nincs szó (mármint a Kelndathu-i kudarc szándékos lett volna, mindössze Razsczak századát áldozták volna be).

Amit a filmben szerepel: a KLendathui inázzió egy átfogó támadás egy nagy stratégia részeként. A csata azonban egy taktikailag ökörség, szerintem nem annyira nagy továbbgondolás az, hogy stratégia sem volt. Ráadásul mint a csata közben kiderül a felderítés adatai teljesen tévesek (azért erről legalább a kapitányoknak tudniuk kellett volna). Érdekes provokálása lenne az ellenfél elitjének az, amiben annyi ember veszti életét (egy militáns társadalom teljes elitje) hogy gyerekeket küldenek a harctérre (ilyet a néci németország is csak 45-ben tett) meg persze Klendathu felett a flotta jelentős része is odalett. Csak annyi kellett volna hogy nem bíznak vakon a felderítésben.

Viszont aki kicsit beleolvas a történelembe, számtalan ilyen debil és véres ütközet volt, a 1 VH nyugati és déli front, ahol rosszul előkészített és értelmetlen támadásokkal őrölték fel saját magukat.

Pic 2018.06.20. 11:30:36

@flydomi:

Szerintem ez a film pont nem a migri kérdésre hajaz, hanem amerika meghódítására.

Gondolj bele: A betelepülő szegény ártatlan telepesek elfoglalták a gonosz indiánok területeit, felszántották a legelőiket, megölték a bivalyokat, akik erre válaszul megöltek néhény telepest.

Nosza akkor odaküldjük a katonaságot, hogy írtsa már ki a problémás bennszülötteket.

bogár = indián őslakos

rockjano 2018.06.20. 11:33:02

Én imádtam és imádom... és tényleg B mozi de nagyon jó...

És van benne társadalomkritika bőven...

chrisred 2018.06.20. 11:33:04

@Ződ2000: Nem, ez egy lehetséges magyarázat arra, amit logikai bukfencnek tartottál.

Pic 2018.06.20. 11:33:05

Abban sajnos a kollégákkal egyet kell értsek, hogy a folytatások már nem foglalkoztak a társadalomkritikával, ott már csak az akció ment, a szex és a véres csatajelenetek.

chrisred 2018.06.20. 11:37:16

@Ződ2000: Amúgy mi azt tudtuk a film nézése közben, amit a szereplőkkel közöltek. Ők meg a feláldozható emberanyag voltak.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.06.20. 11:38:34

@Pic: gyanús hogy azokat a telepesek sem önszántukból mentek ("mormon szélsőségesek", emi elsőre viccesen hangzik, amíg az ember bele nem olvas a Figyelőbe :) ).

Pic 2018.06.20. 11:38:37

@vacsnem:
"Rossz trükkök ? Te mit néztél ember,Pirx kalandjait ?"

A vicc az, hogy a Pirx már elkészültekor gáz volt, annyira béna volt. A repülő kávéfőző, a citromfacsaró űrállomás és a távirányítós autóból készített űrtank nagyon durva volt.

Sajnos nagyon látszott rajta, hogy nulla költségvetésből készült. Az MTV akkoriban kapott végre a fejlett nyugatról egy bluebox technikát és játszottak vele kicsit. Na ez volt a Pirx.

m.t. 2018.06.20. 11:39:21

A konyv legnagyobb erdekessege a filmmel szemben, hogy meggyozo. Azert erte annyi kritika (a hippimozgalom idejen irodott), mert hatekonyan ervel a militista demokracia mellett.

Az alaptezis a kovetkezo: milyen alapon varhatjuk el egy politikai vezetotol illetve egy szavazotol hogy felelossegteljes dontest hozzon, ha nem kepes kockara tenni a sajat eletet a kozosseg erdekeben? A katonai szolgalat hivatott kiemelni a felelos egyeneket, szigoruan onkentes alapon. A sorozasi folyamatban es a kepzes soran is tuzzel vassal probaljak eluldozni azokat akik nem akarjak elegge a szolgalatot, es a visszalepes utja mindenki szamara sima es nyitott. A "civileket" nem eri hatranyos megkulonboztetes azon kivul, hogy nem vehetnek reszt a politikaban. Gyerekeket nem soroznak, mert a konyv elismeri, hogy a nem 100%-ig elhivatott katona rosszabb, mint a semmilyen.

Az urgyalogsag pedig nem husdaralo, hanem a legjobb felszini fegyvernem. Tagjai mind onkentesek akik eleg elszantak voltak hogy vegigcsinaljak a kepzest. A katonafegyelem, bajtarsiassag, es a sajat osztaguk iranti huseg hajtja oket. Minden emberelet szamit. Nem is hullanak annyira mint a filmben, mert hihetetlenul kemenyek a power armorjukban.

A konyv nem reszletezi hogy hogy alakul ki a haboru a bogarak ellen, ki az aggresszor. Van egy harmadik faj is, a humanoid "skinnies", akik kezdetben ellensegesek, de precizios csapasokkal sikerul megfelemliteni es megyozni oket hogy az ember a "nyero fel", es szovetkeznek veluk a bogarak ellen.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.06.20. 11:41:12

@chrisred: az egy dolog hogy feláldozható, de a diktatúra szempontjából is véges. És hogy mennyire nem volt tervezett az áldozat az inkább abból látszik a filmben, hogy a végén már gyekeket vetnek be.

chrisred 2018.06.20. 11:51:44

@Ződ2000: Csak itt megint felmerül a kérdés, hogy miért kellett volna egyáltalán bárkit is bevetni. Már a Klendathu elleni támadás élő közvetítése előtti híradóblokkban benne volt a hír, hogy el tudják hárítani a Föld ellen irányzott meteorokat. (Ami szintén nem kicsit gyanús, hogy csak pár hónap telt a háborút kiváltó szerencsétlenség óta, és máris,elkészült a tökéletes védelem.) Milyen élethalálharcról volt szó, ami miatt a gyerekek bevetése is szükséges?

d.j 2018.06.20. 11:54:12

Készültek jó folytatások a filmből. Mindegyik rajzfilm :) Mars invázió és a rettentő ötletes című Invázió, igaz ez japán, de egyébként jó. A két élőszereplős folytatáshoz képest ezek Oscar díjas alkotások.

szepi79 2018.06.20. 11:59:45

@sunblind: "Senki nem értette, hogy melyik naprendszerben lehetne má a dina meyer a 'Bé', és kiafasz választana helyette egy fődbuta tekintetű barbikirálylányt. "

de ugye bazmeg? :) nekünk is ez volt a fő kérdés (akkor még), hogy Dina mérföldeket vert arra a libára, a kosárméret kivételével kb. mindenben.

azt én is erősen hiányolom, hogy a cikkben még csak említés sem volt Heinlein-ről.

Zacskóstej 2018.06.20. 12:00:25

Nagy kedvenc!!!! Az hogy ilyen bircafélék nem értik az csak bók a filmnek.

szepi79 2018.06.20. 12:01:20

@Sean MacTíre: ne etesd. unatkozó kisnyugdíjas, aki minden indexre kikerülő blogbejegyzésben megjelenik és tolja a propagandát.

d.j 2018.06.20. 12:04:37

@szepi79: Ő szerinte, aki az indexen van (olvas, kommentel, blogol stb.) az csak ballibsi lehet. Csak azt nem tudom, hogy ő akkor mit keres itt.

chrisred 2018.06.20. 12:09:04

@szepi79: Denise Richards intelligenciája minden bizonnyal lehengerlő lehetett a castingokon, ha pár éven belül csillagromboló pilótát és atomtudóst is eljátszhatott. :)

Sean MacTíre 2018.06.20. 12:23:10

@maxval balcán bircaman: igen, mar mondtam, hogy buta vagy. :)

Sean MacTíre 2018.06.20. 12:23:54

@szepi79: tudom, csak neha jolesik megtorolni benne a labam. :)

Bobby Newmark 2018.06.20. 12:27:14

Biztosan volt már róla szó a kommentekben, de hát... nem a film agyatlan, hanem a néző, a jelek szerint.

Az egész film maga az in-universe "média által sugárzott sikerproganda"(sic). Az egész film egy toborzófilm a Starship Troopers világban a hadseregnek. Nem csak néhány bejátszás, hanem az egész, elejétől végig. "Így lesz a buta gyökérből hős, a jótanuló csajsziból elit pilóta, az osztálybohócból meg pszi-operatív."

És mivel az egészet ezen a szűrőn keresztül látjuk, mindent így is kell értelmezni. Pl Buenos Aires megtámadása a gaz bogarak által egy teljesen egyértelmű false flag akció, azt az emberek követték el hogy legyen causus belli (kb hárommilliárd év lenne átdobni a galaxison egy aszteroidát úgy, ahogy a filmben mutatják). A film úgy próbálja beállítani a háborút, mintha az emberiség védekezne, de tökegyértelmű, hogy az emberi oldal az agresszor és a bogarak csak védik a saját bolygóikat.

Teljesen Verhoeven film, olyan mint a Robocop. Első ránézésre atombuta akciófilm, de ha odafigyelsz rá, akkor _sokkal_ több van benne.

Sean MacTíre 2018.06.20. 12:27:48

@szepi79: mentalisan beteg egyebkent,egy ismerose meselte.

Mark Bolt 2018.06.20. 12:28:04

Csak ez szerintem nem B-film. 100 milliós költségvetésből B-film 1997-ben? Iszonyatosan tetszett akkoriban, csak aztán a valóban B sőt ZSé kategóriás folytatások lerontották a renoméját szerintem.

Bobby Newmark 2018.06.20. 12:32:01

@chrisred: Hehe, nem létező meteorok ellen bármi megvéd. :D A semmi megépítéséhez nem kell két hét, az kész van azonnal. :P

Macskond 2018.06.20. 12:54:46

Na látom nem csak nálam verte le a biztosítékot "B-filmezés" ha a provokáció volt a cél a címadással akkor célt ért.
Szerintem már bemutatásakor sem kellett hozzá túl nagy kritikai érzék, hogy átjöjjön belőle egy nagyon is éles társadalom kritika, és nem kicsit volt ráutaló az Iraki háború CNN-hiranyagából ismerhető propaganda "élményre" , az első olyan háborúra amit a hiradó élőben közvetített.

És azt is többen felemlegeették már fentebb, és én is csak egyetérteni tudok, hogy semmi baj nem volt ezekkel a trükkökkel amik a filmben voltak.

Még egész jó poénok is el voltak nyomva mint a "Miért szórakozunk mi itt késekkel, mikor vannak atomrakétáink is ? [...] Az ellenség nem tudja megnyomni a Nagy Piros Gombot .... ha lefoglaljuk a kezét"

Csak a felületes szemlélőnek pátoszos katona film, valójában nagyon is erősen szatirikus feldolgozása nagyon sok olyan jelenségnek ami azóta csak még erősebb lett.

Nyugodtan besorolható az "A" kategóriába, és simán benne van az 50 legjobb sci-fi filmben. A "kult-kategória" besorolás is gond nélkül megállja a helyét.

==T== 2018.06.20. 12:57:31

7/10??????

Ez a film az egyik legstabilabban 10/10-es mozi az elmúlt 4 évtizedből...

hambig 2018.06.20. 13:12:33

Én mindig is szatírának láttam. 14 évesen amikor földrajz órán a csillagászatról beszélt a tanár és arról, hogy milyen beláthatatlan távolságok vannak az űrben akkor néztem a filmet ahol mutatják, hogy a Tejút túloldalán vannak a bogarak akik veszélyt jelentenek. Emlékszem rá, hogy sírva röhögtem ezen. Meg minden máson amit már itt előttem elmondtak.

Nerevaryne 2018.06.20. 14:20:54

Ez egy 10/10 film, nem hiszem el, hogy képes valaki kritikát írni egy filmről amit nem is értett meg. Ez nem egy akciófilm, ez egy remek háborús szatíra. A látványával pedig semmi gond nincs, sőt, ott van pl. a klónok támadása, ahol a zöld háttér gyakorlatilag kibukik a filmből.

Több jelenete miatt még ma is újra-újranézem, pl. az ikonikus "minek van szükség késre az atomkorban" vagy amikor felküldi a rádiós őrmestert a hegyre meghalni, de az "akarsz többet tudni?" bejátszások is egyszerűen zseniálisak. Vagy azok a zavarbaejtően elfogadható motívumok, hogy gyerekvállaláshoz családi befolyás vagy katonai szolgálat kell, vagy hogy a polgári alapjogokat ki kell érdemelni.

Ez a film egy igazi mestermű, kár hogy egytől egyig az összes folytatását arra hegyezték ki, hogy változatos fegyverekkel kiabálva irtják a bogarakat.

eMJe 2018.06.20. 17:59:23

Pont tegnap jutott eszembe a film, és megnéztem. Erre fel látom ma, hogy valami szerencsétlen B kategóriázza. Hát kispofám, te vagy a B kategóriás, tudod, a B meg kategória, hogy ilyen hülye vagy.
Ennek örömére ma is megnézem, te meg nézd meg Jóban-rosszbant, az való neked

victor vacendak 2018.06.20. 20:29:27

@hullajelölt88: 80-100 ezer dollárt nem adnak ingyen sehol. kölcsönbe mehetne, de azt valamikor vissza is kell adni. ezzel viszont a hazájukat is szolgálják és jövőjük is lehet leszerelés után. arról nem is beszélve, hogy fordítva nézed: nem sok országban törődnek a katonákkal (és a családjukkal) ilyen kiugrási lehetőséget adva nekik. máshol örülhetnek a zsoldnak vagy a kataonai főiskolának...

@Ződ2000: kösz, hogy megszólítottál, bár nem hinném, hogy keverek bármit is. én ugyanis csak reagáltam valakinek a felvetésére, mely párhuzamot vont a filmbéli és a valódi, mai amerika működése között. tehát eleve nem a filmhez szóltam hozzá...

Zinovij 2018.06.20. 22:30:22

@maxval balcán bircaman: mondjuk ebből a hozzászólásodból az jön le hogy te nem érted ezt az egyszerű szatírát.

Zinovij 2018.06.20. 22:39:00

@szepi79: bocs, igazad van, már én is megbántam, hogy hozzászóltam. Tényleg reménytelen eset.

2018.06.21. 07:09:34

@victor vacendak: furcsa, de valamiért úgy emlékszem, hogy az én korosztályom még ingyen tanulhatott. Igaz, stadionból kevesebbre volt szükség.

Bobby Newmark 2018.06.22. 10:29:25

@hullajelölt88: Egy hadsereg kb bő háromnegyede nem harcoló személyzet. Kiszolgálószemélyzet, logisztika, technikusok. Minél fejlettebb egy hadsereg, annál inkább.

Mondjuk ha egy picsanagy űrhajó szállít mindenkit, és vannak űrcsaták, akkor eléggé homályossá válik, hogy ki a harcoló állomány és ki nem...
süti beállítások módosítása