Smoking Anniversary: Vad vágyak / Wild Things (1998)
2015. július 08. írta: FilmBaráth

Smoking Anniversary: Vad vágyak / Wild Things (1998)

vad_vagyak.jpgEz az a film, amelynek bérelt helye van az erotikus filmek toplistáján, holott amúgy egy kiváló thriller, de ez általában nem sok mindenkit szokott érdekelni, két elhíresült jelenet annál inkább. Az egyikben Matt Dillon, Neve Campbell és Denise Richards huncutkodnak édeshármasban, a másikban pedig a lányok körül forrósodik fel a levegő az úszómedencében. Pedig ennél sokkal több van ebben a nagyon jól összerakott filmben. Nagyon régen láttam, de arra nagyon is emlékeztem, hogy mennyire meglepődtem egykoron a nem várt fordulatokon, és mivel már egyáltalán nem emlékeztem ezekre, ezért ismét sikerült többször ledöbbennem, és nagyon örültem, hogy Kevin Bacon születésnapja alkalmából éppen erre a filmre esett a választásom, mert kiválóan szórakoztam rajta!

Sam Lombardo (Matt Dillon) egy kisváros középiskolájában dolgozik, és amúgy boldog agglegényéletet él. Nem veti meg a női nemet, de a diákok tabuk, és ezt az elkényeztetett, gazdag lány, Kelly Van Ryan (Denise Richards) nem viseli túl jól. Mivel elutasításra talál a jóképű tanárnál, dühében megvádolja azzal, hogy megerőszakolta. Csúnya per kezdődik, amelynek a végén Sam-et felmentik. De messze még a történet vége...

Többször is jól meglepődünk a film során, pedig az ítélet után azt hisszük, az alkotók ellőttek minden puskaport, most már csak dögunalmas jelenetek várnak ránk. Holott nagyon figyelnünk kell, ha követni akarjuk az eseményeket, mert fordulat fordulatot, döbbenet döbbenetet követ. Senki és semmi sem az, aminek látszik, és a végén természetesen azé lesz a pénz, akiről a legkevésbé gondolnánk. De addigra már nagyon örülünk, hogy végre vége a filmnek, mert egyrészt teljesen lefáradtunk a rengeteg meglepetésen, másrészt pedig pont akkorra fogyott ki a szufla a történetből, úgyhogy a következő 10 évben megint nem fogjuk megnézni, mert akkora már megint jól elfelejtettünk mindent, és újra jöhet a döbbenet. 

A karakterek jól el lettek találva, teljesen hihető, hogy egy kisvárosban mindegyikük előfordul, és éppen attól lesz izgalmas a történet, hogy teljesen másként viselkednek, mint ahogyan várnánk tőlük. A dögös tanár bácsi, a karót nyelt zsaru, az elkényeztetett úrilány és a lecsúszott drogos lány négyeséből sokkal többet hoznak ki az alkotók, mint amire gondolnánk. Több filmre elegendő a fordulat, mégsem ununk beléjük, sőt, egyre kíváncsibban figyeljük az eseményeket, hogy mégis ki lesz az utolsó, aki túléli a többieket és visz mindent. Van itt minden, barátság, szerelem, pénz, vagyon, hatalom, düh, de mindenek felett a címadó vad vágyak. Amelyek közül csak az egyik az erotika, mégis erről lett ismert a film, nem csoda, a bemutató idején még nagyon merésznek számítottak ezek a jelenetek. Ma már egyetlen Trónok harca epizódban több a szexjelenet, mint ebben az alkotásban, mégsem merült feledésbe, köszönhetően annak, hogy ettől függetlenül is egy jó thriller.

vad_vagyak2.jpgHatalmas sikert aratott a film, Denise Richards minden bizonnyal ennek köszönheti Bond-lányságát (más kérdés, hogy ez a két alkotás a legtöbb, amit felmutathat filmes pályafutása során, de gondolom ez is elég volt ahhoz, hogy a férfi nézők emlékezetében megmaradjon), több folytatás is készült belőle, de azok már senkit sem érdekeltek, mert ez a thriller így volt kerek egész, még úgy is, hogy a legvége sajnos túlságosan súlytalanra sikeredett (a stáblista alatti jelenetek is nagyon jók, nem érdemes kihagyni őket!). 
Én egykoron természetesen Matt Dillon miatt néztem meg a filmet (nagyon felkapott színész volt akkoriban, na és persze nagyon jól nézett ki, naná, hogy rohantam a moziba anno), és most sem csalódtam benne, jó választás volt a nőcsábász tanár szerepére. Kevin Bacon hozta a kötelezőt, de nem ez volt élete alakítása. Denise Richards rendkívül dögös volt, Neve Campell viszont nem sok vizet zavart a filmvásznon, nem csoda, hogy mára már teljesen el is tűnt róla. Bill Murray tőle elvárhatóan kiválóan alakította a szerepét.
John McNaughton élete filmjét forgatta le, rendezői pályájának legnagyobb sikerét aratta ezzel a filmmel. A forgatókönyv jól sikerült, a casting szintén, sikerült eltalálni azt a ritmust, amitől még pont nem válik túlpörgetetté a cselekmény, és szinte mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést. Ha csak egy dögös thriller hiányzik az életünkből, ez a film nagyon jó választás!
8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr927605828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

==T== 2015.07.17. 09:35:43

Nálam ez majdnem 10/10-es. Iszonyat erős atmoszférája van a filmnek és végig fordulatos.

Hasonló stílus és kb. egy idős vele a Palmetto. Az is nagyon kedvenc.

Részemről mindkettő 9,5/10.
süti beállítások módosítása