Könyvkritika: Amy Schumer: A deréktetovált lány (2017)
2018. január 03. írta: tonks

Könyvkritika: Amy Schumer: A deréktetovált lány (2017)

befunky_collage3_2.jpg

Az utóbbi években kifejezetten divat lett Amerikában, hogy a sikert meglovagolva mindenki könyvet írjon magáról, az életről, kortól függetlenül. Itthon talán Lena Dunham könyve volt az első ilyen zászlóshajó, ami a rossz próbálkozások iskolapéldája lehetne. Szerencsére utána jelentek meg jobbak is, például Lauren Graham könyve, vagy Carrie Fisher memoárja már sokkal jobban sikerült, így kíváncsian vártam Amy Schumer könyvét is, hogy mi rejtőzhet a szőke hajzuhatag, a sokszor ordenáré humor mögött.

Amy Schumer stand-up humorista, író, színésznő és producer, aki az utóbbi években futott be igazán. Amerikában már telt házas színházakban lép fel, Európában és itthon pedig talán a Kész katasztrófa című első filmje tette fel igazán a térképre, nagyjából azóta követem én is a munkásságát. Amynek női humoristaként nincs könnyű dolga, sokan a humorát is kritizálják, egy elég megosztó személyiség.

A deréktetovált lány nem egy hosszú könyv, mindössze 288 oldal, viszont Amy olyan elgondolkodtató utazásra viszi el az olvasót a lapokon keresztül, amire senki sem gondol a borítóra nézve. Én egy vicces könyvre számítottam, egy fényes sikersztorira, de ennél sokkal, de sokkal többet kaptam.

A könyv végig finoman egyensúlyoz a vicces és a komoly határmezsgyéjén. Mindjárt az első fejezet címe a Nyílt levél a vaginámhoz, ami megadja az alaphangot, de később nehezebb témákba is belekóstol, ahol már nem veszi el a mondanivalója élét egy beböffentett poénnal. Ez tetszett a legjobban ebben a könyvben, hogy sosem tudtam, mire számítsak a következő fejezetben, de a mondanivalója mindig megfogott.

A legtöbb fejezet természetesen a szexszel és a karrierjével foglalkozik, mellettük a családja is sokszor megjelenik. Ezen kívül helyet kapott pár zseniálisan eltalált felnövés történet (a kedvencem a nyári táboros önkénteskedéséről szólt), naplórészletek, vicces listák. Ez utóbbiak voltak leginkább a humorfelelősök és a legtöbb működött is. Vicces listákat írni jó!

A szex témája Amy humorát tekintve elkerülhetetlen volt ebben a könyvben is, és a legtöbbször meg is csillogtatja a humorát, amikor az ilyen, olyan kalandjairól beszél, de a legsúlyosabb fejezetek is ehhez a témához tartoznak. Amy kíméletlenül őszintén megszólal arról, mi az a bántalmazás és milyen megélni azt, és emiatt csak tisztelni lehet, nem lehetett könnyű ezekről írni, végkövetkeztetéseket levonni. Az idei #MeToo mozgalom mellett különösen aktuálisak a szavai.

Érdekes volt arról is olvasni, hogy lett Amy Schumerből Amy Schumer, a stand-up komikus. Amy szereti megnevettetni az embereket, szereti érezni a szavai által felszabadított hangulatot és energiát. Családja gyerekkorában elszegényedett, így fiatal felnőttként állandóan gürcölt. Miután elhatározta, hogy a stand-up az, amit igazán akar, az első években magának kellett közönséget verbuválnia a bárokba, sőt, fizetni azért, hogy felléphessen. Minden pénzét elvitte az, hogy felléphessen. A siker nem volt könnyű és azonnali, ezért igazán megható volt a pillanat, amikor Amy az első nagyobb összegű (több 100 dollár) fizetésétől teljesen el volt ájulva és szinte ugrándozott örömében. Ma már több ezres közönség előtt lép fel és saját sorozata is van, az  Inside Amy Schumer, bejárta egész Amerikát. És mégsem éreztem egy percre sem beképzeltnek. Őszintén beszél arról, hogy mennyire király érzés, hogy van pénze, hogy nem kell mániákusan számolgatni az aprót, de nem felejtette el, honnan jött, nem csak elvesz, hanem ad is.

A könyv kicsit gyengébb részei azok, amelyekben a családjáról mesél. Húgával, Kimmel való kapcsolata jól működött a lapokon is, a szüleit azonban nem tudta olyan jól megragadni. Nem is véletlenül, édesapja súlyos betegsége sok mindenre rányomhatta a bélyegét. A szülők a könyv végi képgyűjteményben jelennek meg a legkapóbban, a képválogatással tudta elmondani Amy azt, amit igazán szeretett volna velük kapcsolatban.

Végezetül: jó volt a végére többet tudni Amy Schumerről, remélem az írói ambícióival sem fog felhagyni a jövőben. Függetlenül attól, hogy szereted a humorát, vagy sem, Amyt érdemes megismerni.

7/10

A könyvet az Agave Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3413526473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2018.01.10. 11:27:53

Nah ez a csaj se lehetne a #metoo kampány szószólója, mondhatni kikéri magának ha nem nyúlnak alá.
Megnéztem volna feketében a goldenglóbon.
süti beállítások módosítása