És így lett bosszúhadjárat és sárdobálás a filmkultúrából...
2017. december 21. írta: danialves

És így lett bosszúhadjárat és sárdobálás a filmkultúrából...

Kevés téma foglalkoztatta jobban az elmúlt napokban a filmvilágot, mint Az utolsó Jedik körül kialakult hisztéria. Persze számítottunk arra, hogy nagy felfordulás lesz, csak arra nem, hogy ilyen jellegű: ömlengés helyett majd az fogja megtölteni az internetet, hogy milyen gyenge lett a film, hogy vegyék ki a kánonból, a Disney-nek pedig úgy kell majd magyarázkodnia, mintha legalábbis a következő Batman Superman ellen-t készítették volna el. Számos vonatkozását meg lehet ragadni annak, hogy egy jól behatárolható kör botokkal, hamis profilokkal, mindenféle eszközzel igyekezett befolyásolni a film értékelését, de abban a korban, amikor macedón fiatalok számára konkrétan megélhetéssé vált, hogy az amerikai választásokat befolyásolják álhírekkel, már meg sem lepődünk azon, hogy az interneten bármit el lehet hitetni, és hogy egy hangos kisebbség sokkal nagyobbnak tud tűnni, mint amekkora valójában. Az utolsó Jedik bevételei köszönik szépen, jól vannak, nagy kárt tehát nem tett a gyűlölethadjárat (mint ahogyan a Szellemirtóknak sem ez tett be, hiába panaszkodik erre vagy dicsekszik ezzel bárki), de azért mégsem szabad egy kézlegyintéssel elintéznünk a dolgot.sw2_1.jpg

Eljutottunk ugyanis oda, amitől már májusban rettegtem: egy stúdió kötelességének érzi, hogy hallgasson a trollok hisztijére, még ha a Disney esetében egyelőre csak olyan szinten is, hogy magyarázkodni kezdenek 60 ezer kamufelhasználónak. Egyelőre csak találgatni lehet, fog-e ez valamit számítani? A Disney a a Rotten Tomatoes-indexet nézi majd, vagy a befolyó pénzt, ami azt jelzi, hogy nincs semmi baj? Az viszont biztos, hogy valami végleg megváltozott: az, hogy egy filmről nincs normális diskurzus, már kilépett a 4chan bugyraiból, a kommentfolyamokból, most már a címlapokon sem az elemző írások, a kritikák követelnek helyet maguknak, hanem az átideologizált kereszteshadjáratok, a sértődöttség, az óvodás asztalcsapkodás.

Ironikus, hogy mekkora fordulat ez: miközben Hollywood évekig mindenfajta negatív visszajelzés kapcsán a dollármilliókkal tömte be a fülét, a filmek bukásáért nem a színvonaltalanságot, hanem a kritikusokat hibáztatták, most hirtelen elkezdtek figyelni. Most már nem azért kell imádkozniuk, hogy a nézők nem foglalkoznak a Rotten Tomatoes kritikai indexével, hanem azért, hogy a nézői index-szel, az Imdb-pontszámmal ne foglalkozzanak. Miközben stúdiók, alkotók évekig fürödtek be azzal, hogy megpróbáltak kritikuskedvenc mozikat készíteni, vagy az esetleges kritikai sikerrel indokolni egy produkció létezését, most a "rajongókedvenc" mozik sora jött el, és mint a DC kapálózásán is láthatjuk, ez esetben is édeskevés, hogy a célcsoportot sikerül-e boldoggá tenni.

Miközben évtizedeken keresztül tettek magasról nézők milliói a kritikákra, hirdették büszkén, hogy ők bezzeg nem hallgattak senkire, eljött annak az ideje, hogy a petíciókból, kommentek és hírek olvasásából, végeredményben pedig magából a véleményalkotásból és vitákból kell kilépnünk, hogy ugyanezt a hatást elérjük. A kritika marginalizálódását, az, hogy a filmes írások egyre kevésbé töltenek be véleményvezér/kultúrmisszós szerepet maximum a filmek átlagos színvonala szenvedte meg, illetve bebizonyosodott, hogy egyébként a kritikai és nézői értékelések meglehetősen nagy korrelációt mutatnak, alapvetően tehát erről nehéz kijelenteni, hogy maradandó károkat okozott, illetve maradandó károkat okozhat. Ez azonban össze sem hasonlítható azzal, hogy mindenféle mozgóképes diskurzusra rátelepszik egy toxikus attitűd, ami jóformán lehetetlenné teszi az értelmes megnyilatkozásokat. Nagyon kíváncsi lennék, hány olyan filmes oldalt, fórumot, teret tudtok mondani, ahol elsődlegesen nem a másik ízlésének lefitymálásáról, értelmi képességének megkérdőjelezéséről, vagy éppen a felek saját nagyságának bizonygatásáról szól a vita, de tartok tőle, hogy iszonyú keveset. És pokolian sajnálom, hogy a Szárnyas fejvadász 2049, egy ennyire inspiráló, gondolatébresztő mozi kapcsán a legtöbben vagy azt tartották megjegyezni, hogy mekkora "blöff", vagy azt, hogy aki az előbbit állítja, annak bizonyára magas minden, a Transformersnél összetettebb film.sw3.jpg

És most kérdezhetnétek: a politikáról, sportról, úgy egyáltalán bármiről folytatott vita nem így néz ki ma mindenhol az interneten? Én pedig mondanám, hogy de. Csak amíg a futballnak nem az a lényege, hogy utána milliók vitatkozzanak a taktikáról, az összeállításokról, addig egy filmnek jó esetben pontosan az, hogy a nézők figyelmébe emeljen keveset érintett témákat, gondolatot ébresszen, vitákat kezdeményezzen. Ahogy a politikának sem alapvetően arról kéne szólnia, hogy ki elég szimpatikus ahhoz, hogy négyévente megérdemelje a szavazatunkat, hanem éppen azokról a társadalomelméleti, gazdasági stb. vitákról, amelyeket a sárdobálás és propaganda jelenleg elfed. És aligha hiszem, hogy jelenleg oldaltól függetlenül bárki is elégedett a politikai légkörrel.

Nagyon úgy tűnik, hogy ez lesz a filmek sorsa is, és ennek csak legelső lépése, hogy megpróbáljuk átpolitizálni őket (a Star Warst is sokan azért gyűlölik, mert női és színesbőrű szereplőket is fel mer vonultatni). A következő az lesz, hogy ha ennek mentén nem tudjuk, majd máshol alakítjuk ki a frontvonalakat: idősek és fiatalok, "akik értik" és "akik nem értik", "akiket átvertek" és "akik látják az igazságot" csaphatnak össze a produkciók felett. És egy alkotást szeretni már nem annak érdemei, hanem lojalitás kérdése lesz: "az igazi Star Wars-ranjongók szeretik / utálják az új filmeket!". Tényleg szuper forgatókönyvíró az élet, mert ezt még egy disztópia sem tudta megjósolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4813515863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2017.12.21. 18:10:59

Ez a probléma, amit felvetsz, valójában csak a Franchise-okat érinti, mert ott nemcsak az adott film bevétele a fontos, hanem a jövendőbelieké is, és ezt a trollhadjáratokat indítók is tisztában vannak, és eleve magának a Franchise-nak az elsüllyesztése a céljuk. Ha a Franchise rendszer a trollhadjáratok miatt nem fog működni, akkor a stúdiók leállnak vele, és több lesz az eredeti (ötleten alapuló) Blockbuster.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.21. 18:35:51

@MolnarErik: De engem itt pont nem az érdekel, hogy a Disney erre mit reagál, hallgat-e rájuk vagy sem, hanem az, hogy kriminális mélységekbe sikerült süllyeszteni a filmes közbeszédet.

Amúgy csak egy adalék, hogy ezt mennyire nem a rajongói attitűd, hanem politikai indokok motiválják, itt éppen a mostani gyűlölethullám egyik letéteményese henceg arról, hogy ezzel akarja visszavenni a világuralmat a férfiak kezébe:
www.indiewire.com/2017/12/star-wars-last-jedi-backlash-alt-right-female-characters-1201910095/

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2017.12.21. 21:27:46

@danialves: A gondolatmenet következő lépése az lenne, h ha már nem lenne következő Franchise darab, aminek elsüllyesztése érdekében érdemes lenne trollhadjáratot indítani, nem is fognak. Remélhetőleg.

MEDVE1978 2017.12.22. 09:06:32

Vihar a biliben, a Disneys team majd egy fél év múlva hátradől, ránéz a bevételi számokra (film + merchandise), majd elégedetten felszívja a kokaint a luxusprostituáltak testéről az úszómedence mellett.

A Blade Runner 2049-ről annyit, hogy atmoszférában, filozófiában szerintem érdekes volt, ugyanakkor több szál elvarratlan, a főgonosz motivációja nincs kibontva és irreálisnak tűnik, brutál hosszú stb. Ettől függetlenül a mai - csökkent - standardok mellett szerintem egy jó film. Van története, ami nem végtelenül balfasz, illetve a logikai lyukakat elfedi a hangulat és a jó színészek.
A baj igazából az, hogy sokszor még ez is túl nagy elvárás egy filmmel szemben. Egy Vasember 2 vagy egy Avengers 2 olyan szinten volt ötlettelen, fordulattalan, hosszú szenvedés (pedig ezek sikeres filmek), hogy az ember már örül, hogy ha csak kevés logikátlanság, hiba van egy filmben és elfogadja.

Ravasz Figyelmeztetés 2017.12.22. 09:08:58

Gratulálok, felültél egy konteónak, a Rotten Tomatoes cáfolta, a kamufelhasználós sztorit, ami egyértelműen csak a Disney szánalmas kármentési kísérlete.

variety.com/2017/digital/news/star-wars-last-jedi-rotten-tomatoes-user-ratings-bots-skewed-1202647473/

Legközelebb azzal jössz majd, hogy az oroszok meghekkelték a Star Warst? Ne legyél már ekkora majom, nem ártana legközelebb tájékozódni talán, mielőtt faszságokat írsz.
Mellesleg ha valami nem stimmel a Star Wars körül, az inkább a 92%-os kritikusi értékelés. Senki ne mondja nekem, hogy Az utolsó Jedi egy ligában játszik olyan filmekkel, mint a Nem vénnek való vidék (93%) vagy A Vadászat (94%), vagy akár A Birodalom visszavág (94%).
Vagy az van, hogy a kritikusok egyszerűen már nem mernek rosszat írni egy Disney-filmről, mert félnek, hogy a piac egyharmadát lefedő óriás bosszút áll rajtuk és feketelistára teszi őket, azaz ki lesznek tiltva minden jövőbeni Disney-eseményről, bemutatóról, mint ahogy megtették ezt már az LA Times-szal is:
www.vox.com/culture/2017/11/7/16617394/la-times-disney-media-ban-blackout
Vagy pedig egyszerűen lefizették őket, hogy áradozzanak erről a filmről, bármilyen minősíthetetlen szar is a valóságban.

tahógráf 2017.12.22. 09:14:38

Nem tudom, de sem “alt-right” sem nőgyűlölő, sem “fan boy” nem vagyok. Ennek ellenére baromi nagy csalódás volt a film. Tele van baromságokkal, a stúdió által (és a fizetett kritikusok által) éltetett humor és frissesség bűzlik, lapos, egyáltalán semmi köze az eredeti filmekhez. A filmet nézve elég gyakran az volt az érzésem, hogy egy paródiát nézek, vannak jelenetek, amik konkrétan az Űrgolyhók (Space Balls) jeleneteire hajaznak. Egy kérdést nem válaszol meg a film, amit a az előző filmet megnézve feltett az ember, olyan, mintha Rian Johnson konkrétan kidobta volna J.J. Abrams ötleteit az ablakon. A TLJ egy nagyon gyenge film, több sebből vérzik, és csak a címe meg a várakozás miatt ülnek be rá a moziba az emberek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.22. 10:06:33

@Ravasz Figyelmeztetés: Ja, csak a Rotten Tomatoes rohadtul hazudik, mert tök egyszerűen kimutatható, hogy a review bombing ment, pl. az értékelések egyharmadát leadó felhasználók már nem is léteznek. De a lényeg, hogy te nem ülsz fel semminek, csak egy az egyben beszoptad, hogy egy cég tagad valamit, amit rohadt kínos lenne bevallaniuk. Mi lesz a következő, hogy ne állítsak már olyan marhaságokat, hogy a divatcégek gyerekmunkásokkal varratják a ruhákat Thaiföldön vagy az olajcégek szennyezik a környezetet, mert ők tagadják? :D

Szó nem volt arról amúgy, hogy ennyien utálnák, szépen botokkal nyomták le, ahogyan az látszik pl. abból, hogy az értékelések fele valahogy A víz érintésénél landolt... De ja, annyira utálja mindenki, hogy az összes exit pollon marha jó értékeléseket kap (semmivel sem rosszabbakat, mint a Rogue One vagy a TFA), az Imdb pontszámot is hiába próbálják lehúzni, azért ott sem éppen ez látszik stb. stb.

De örülök, hogy te olyan kurva okos vagy, hogy nem ülsz fel konteóknak, csak lefizették a kritikusokat, gondolom lefizették azokat is, akik a filmről kilépve pont olyan pozitívan nyilatkoztak, mint az előző kettőről :D

Ravasz Figyelmeztetés 2017.12.22. 10:08:11

Mintha nem lenne épp elég releváns ok, ami miatt utálni lehet a filmet.

1. Luke karakterét meggyalázták. Az ember, aki hajlandó a biztos halált vállalva megmenteni a tömeggyilkos apját, aki levágta a kezét, mert még érzékeli benne a jóságnak egy szikrányi maradékát, most képes lenne megölni az alvó unokaöccsét, testvérének és a legjobb barátjának fiát, mert némi sötétséget érzékel benne? Röhejesen karakteridegen. (Úgy látszik az ifjoncok lemészárlása iránti vágy egy folyamatosan fel-felbukkanó Skywalker családi vonás :)
2. Snoke és Phasma kapitány a nagy hype után szánalmasan nevetséges módon finganak ki. Semmi méltóság, semmi katarzis, nem érzed egyáltalán, mintha valami nagy ellenfelet győztek le volna. Nem derül ki semmi arról, hogy kik ezek az emberek, honnan jöttek, miért olyan hatalmas az Első Rend a Birodalom legyőzése után, Mickey egér egyszerűen bemutatott mindenkinek, aki egy csipetnyi racionalitást vagy kontextust várt volna a filmtől.
3. MaRey Sue titokzatos múltjáról szintén nem derül ki semmi, ami megmagyarázhatta volna, hogy hogy képes ez világvégi kis putribolygóról származó kukázó űrrepülőt vezetni, jobban érteni a Millenium Falconhoz, mint Han Solo, beszélni vookie-ul, mesteri szinten használni az erőt, és élete első fénykardpárbajában mindenféle előzetes felkészülés nélkül legyőzni egy képzett sötét lovagot. Egy nevetséges feminista power fantasy az egész karakter, irreálisan tökéletes és a legjobb mindenben, amihez csak kezd. Ebből következően eleve 0 karakterfejlődési lehetőség van benne, tökéletesen unalmas és érdektelen karakter marad. Mindennek tetejébe a Disney arcul csapja a nézőt azzal, hogy Rey lényegében egy senki, a szülei szintén senkik voltak, és higgyük el puszira, hogy a Galaxis legtökéletesebb, legerősebb lényévé válhat valaki bármiféle erőfeszítés nélkül. Egetverő ostobaság.
4. Leia szuperman-jelenete az egész Star Wars filmuniverzum egyik mélypontja, addig rendben van, hogy a Star Wars valójában inkább űr-fantasy, és nincs sok köze a sci-fi műfajhoz, legfeljebb külsőségekben, de a valóság törvényeit talán nem kellene ennyire átírni, az űrben szkafander nélkül 15 másodperc alatt veszti el az ember az eszméletét, 2-3 perc alatt pedig meghal, mivel a vákuum kiszippantja a levegőt a tüdejéből, ami ezután összeesik, az emberi testben lévő víz az alacsony nyomás miatt felforr, majd a mínusz 240 Celsius fok után kicsapódik szilárd vízkristályokként, ráadásul még az UW-sugarak elleni bármiféle védelem hiányában jóvátehetetlenül roncsolódik a sejtszerkezet. Leia persze mindezt túléli, míg Luke belehal egy egy Jedi-vudu trükkbe. Aha, ok.
5. Az egész Űr-Las Vegas mellékszál teljesen értelmetlen lett volna, ha a lila hajú, a hadseregben esti köntösben parádézó Tumblr von Gen Der Studies admirális nem tartja titokban abszolút indokolatlanul, hogy van menekülési terve, mely esetben a zendülésre sem lett volna semmi szükség. (Hogy az űrhajúval az ellenséges vezérhajóba való allahuakbározást miért nem bízták nyugodtan Thripióra vagy akármelyik haszontalan droidra, azt tényleg nem tudom... ja persze, akkor nem lehetett volna Admirális Tumblr-nek hősjelenete...) Az Űr-Las Vegasbeli állatvédős-gonosz gazdagok narratíva is totálisan idegen, hajánál fogva előrángatott, Star Wars filmbe egyáltalán nem illő jelenet volt. Kérhetem esetleg progresszív agitprop nélkül nélkül a kalandfilmemet, köszi, Disney.
6. Yoda felcsap náci könyvégetőnek. "HAHAHA, tűzre a régi könyveket, ki a faszt érdekel az ősök TUDÁSA?!" Erre már tényleg nem is tudom, mit mondjak.
7. A gagyi, oda nem illő, gyermeteg humorbetétek teljesen hazavágják a film hangulatát, a film tónusa egy zavaros katyvasszá válik emiatt.
8. Finn és Rose romantikus jelenete teljesen előkészítés nélküli, hiteltelen. A csókjelenet szörnyű, olyan, mintha mindketten undorodnának közben.

midnightcoder2 2017.12.22. 10:35:03

A helyzet az, hogy a Star Wars IV-V-VI mérföldkő volt a maga idejében, szerintem kb. a XX. század legmeghatározóbb filmje. Persze elő lehet szedni különféle, a kritikusok által rendkívül magasan értékelt, mindenféle díjat megnyert, de ezen túl kb. az ebet sem érdeklő filmeket, de ha ma megkérdezel 1000 embert szerte a világon hogy ki az a Darth Vader, elég sokan tudni fogják. És ezt ennek a triológiának köszünhettük.

Az emberek évtizedeken át várták a folytatást, és amikor megkapták (I-II-III) akkor arra jöttek rá, hogy egeret szültek a hegyek: a folytatások mind képi világban, mint történetben mélyen a béka segge alatt voltak. Anno az eredeti sorozat olyan látványvilágot produkált ami még mai szemmel is megállja a helyét, a maga korában pedig forradalminak számított, most pedig kaptak egy erősen másodvonalbeli látványt és egy, az eredeti történethez semennyire nem illeszthető sztorit. Nem kis csalódás volt mindenkinek.

Mikiegéréktől aztán már sok jót aztán nem várt az ember - ehhez képest az Ébredő Erő legalább a látvány terén rendben volt. Ezzel szemben "apróbb" probléma volt vele, hogy lényegében nem volt forgatókönyve: azt a katyvaszt egy idétlen elsős gimnazista kölyök hozta volna össze ha fogalmazást kell írni az első triológia tartalmából. És ez azért gáz, mert azért addigra már volt egy elég komoly könyves Star Wars univerzum, amiben még a leggyengébb magyar kalózkönyv (aminek a létrejöttéről tudomása sem volt a LucasFilms-nek) is klasszisokkal színvonalasabb volt, mint ez a fos. És igen, a szereplők. Nagyon gáz voltak. De tényleg. Alapvetően nem az a baj, hogy egy filmben néger van, vagy nő a főszereplő, de azzal már igen, ha lecsorog a vászonról a politikailag korrektség szándéka. Szegény néger kb. összes funkciója kimerült abban hogy néger volt és lihegett. Aztán az a szerencsétlen Kylo Ren, aki egy elcseszett akció után nekiáll lézerkarddal lerombolni a hajója vezérlőtermét. Hát, nem egy Darth Vader...

Ehhez képest szerintem az Utolsó Jedik már egész vállalható volt. Ennek már volt némi forgatókönyve, bár a könyves SW univerzumba ez sem hiszem hogy bekerült volna, de B kategóriás magyar kalózkönyvnek már elmenne. Végre a szereplők csináltak is valamit, szegény fújtató négerünknek is akadt némi funkciója. Ezzel együtt ez sem igen éri el az eredeti triológia szintjét, de a Jedi Visszatér óta készült filmeknél azért jobb.

==T== 2017.12.22. 10:40:45

@Ravasz Figyelmeztetés: A legtöbb dologgal egyetértek, amivel NEM:

Holdo teljesen racionálisan titkolja a tervet, mert ők nem tudják, hogy az Első rend hogy méri be őket a hipertérben, gondolhatnak arra is, hogy esetleg kém van köztük + tudjuk, hogy többen is le akartak lépni/leléptek mentőkabinokkal, ha őket elfogják és kivallatják, akkor bukhat a terv.

A könyveket Rey elvitte, mutatják is a végén a Falconon. Yoda tudja, hogy hogy a fa már üres.

Humorból szvsz egyedül a BB-s poénok voltak ***ok meg az elején Finn rádiózása.

a többivel mint írtam kb. egyetértek.

A film abszolút nem azt hozza, amit egy SW filmtől várnék, hanem teljesen mást, és ne ma jó értelemben, És itt nem arra célzok, hogy bizonyos karaktereket fejtsenek ki jobban, mert ez nem érdekel. Ilyen az OT-ben sem volt.

Luke-ot, a FŐHŐST valóban meggyalázták, aztán még ki is nyírták. Snoke-ban is sok lehetőség volt, mert baromira jó főgonosz volt.

Az első űrcsata nevetség. Azok a bombázók ha akartak volna sem tudtak volna lassabban repülni. Ennek ellenére nem jutott eszébe a csatahajó kapitányának, hogy mondjuk elkezdjen tolatni vagy hogy a hajó orrának megemelésével megbilliárdozza.

A lázadó flottarészéről is ***ság, hogy nem hayják ott a fenébe Poe-t és ugranak el az eredeti terv szerint.

Poe is ** hogy egy titkos misszió közben hangosan rádiózik, hátha lebuknak.

BB-is *** hogy össze vissza csipog. Le is buktatja a társaságot.

Leia replülése pedig valóban az SW filmek mélypontja.

midnightcoder2 2017.12.22. 10:49:05

@Ravasz Figyelmeztetés:
1. Azért picivel több sötétet is érezhetett benne. Ami azért valljuk be, be is jött. Lásd Pl. Han Solo megölése. És igen, elég kemény dilemma: ott a tanítványod aki a legjobb barátod és a testvéred fia, és látod hogy miket fog tenni, de még nem tette meg...
2. Jogos.
3. Nekem is ez volt az egyik legnagyobb bajom az Ébredő Erővel. Jön a kiscsaj az Isten háta mögül, és mindenféle képzés nélkül simán használja az erőt, és legyőz egy képzett sötét jedit. Szegény Luke-nak anno csak a fénykard megmozdításához mennyit kellett szívnia. A csajszi meg egy laza mozdulattal mattot ad minden főgonosznak.
4. Pár perced azért van mielőtt meghalnál, és Leila azért Jedi, lehetnek olyan képességei ami neked nem. Erről volt egy cikk az indexen, ez a része talán a legkevésbé gáz.
5. Mellékszál, de alapjában véve nem rossz. Picit olyan mint egy Indiana Jones filmrészlet. Ez is logikátlan persze, de ez a legkevésbé gyenge pont. Sokkal jobb kérdés, hogy ok, megy a nagy hajó, miközben a nép menekül a kicsikkel. Miből gondolják, hogy a birodalmiaknál mindenki hülye, és az üres nagy hajót fogják üldözni - amiről amúgy tudják hogy nincs üzemanyaga - ahelyett, hogy szitává lőnék a kicsiket ?
6. Valahol még ez is magyarázható.
7. Ez sem volt annyira gáz szerintem.
8. Szerintem ez sem volt annyira gáz.

Nem hibátlan a film, de szerintem abból a szarból ami az Ébredő erő volt, még viszonylag elfogadható dolgot hoztak ki.

Ravasz Figyelmeztetés 2017.12.22. 10:56:09

@danialves: És az mit bizonyít? Csak azt, hogy sokakat anyira mélyen érintett a film, hogy képesek voltak csak emiatt regisztrálni, hogy kifejezzék felháborodásukat, mi több, a negatív értékelések nagy többsége szöveges értékelést is tartalmazott, míg a pozitívak jellemzően csak szavazatot, ez is mire utal inkább szerinted? Egyértelmű, hogy nem kamu az az 54% (perpillanat). Mellesleg szerintem eléggé meggyőző a Rotten Tomatoes magyarázata:

www.forbes.com/sites/robcain/2017/12/20/rotten-tomatoes-confirms-its-55-last-jedi-audience-score-is-100-authentic/#2750f4d64231

De igazából mindenki azt hisz, amit akar. Én pl. nem hiszek neked. Persze te elhiszed, mert EL AKAROD HINNI, hogy a gonosz nácik meghekkelték a kedvenc Nu Wars filmecskédet. De tőlem hiheted azt is, hogy az orosz hekkerek báncsák a drága Sztárvárzodat, meg az ufók a chemtrail-jükkel...

Mellesleg érdemes lenne megfontolnod, hogy nem vagy-e te is szereptévesztésben, ugyanis a Last Jedi esetében vált teljesen nyilvánvalóvá, hogy az úgynevezett "kritikusok" áhítattól ájult fanboyként viselkednek inkább, míg a rajongók vették át a valódi kritika szerepét. Tessék egy korrekt írás a problémáról:

variety.com/2017/film/columns/star-wars-the-last-jedi-four-reasons-why-its-not-one-for-the-ages-1202643241/

És ugye tudod, hogy egy 4chan képmentés az égvilágon nem bizonyíték semmire, lévén egy anonim oldal, ahová bárki azt ír, amit csak akar? Mindjárt felmegyek, és posztolom valamelyik fonálba, hogy:
"Disney social media manager here. We are using bots to review bomb IMDB and RT to artificially boost scores for The Last Jedi which is a terrible film. We are also bribing and/or blackmailing reviewers on YouTube and social media to give our movie good reviews despite how atrocious it is in reality."
Ezután csinálok róla egy képlövést és felrakom a blogomra azt harsogva, hogy "Óriási lebukás - hogyan fizeti le a Disney a kritikusokat, hogy ne kapjon rossz kritikákat a filmje!!!" Csakhogy ugye attól még nem lesz igaz. Ennyire könnyű a 4chan-en false flag-elni, szóvl nem árt mindenből gyököt vonni abból, amit ott olvasol.

Mancilla Pectoralis 2017.12.22. 11:13:36

Még nem láttam a filmet.Őszintén szólva az előző része totál csalódás volt. A Rouge one jobban bejött..A mostaninál sem győzött meg az előzetes,ettől függetlenül megfogom nézni és saját véleményt alkotok róla.Régi star-wars rajongó vagyok,egy kollegámmal mindig átbeszéljük(és ő sem ájult el az előző résztől).Nem vagyok fizetett troll,sem macedón sem ilyesmi. Úgy gondolom a Diseney-nél már inkább a hülye rajongók lehúzásáról szól a történet.Azért kiváncsi lennék Lucas hogyan folytatta volna a sztorit. Mégiscsak az ő gyermeke..

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.22. 11:18:40

@Ravasz Figyelmeztetés: Még egyszer: kicsit röhejesnek tartom, hogy egy olyan ember oktat ki ilyen nagyképűen összeesküvés-elméletekből, aki halál komolyan képes előadni, hogy a kritikusokat biztos lefizették, azért állítanak valamit.

Teljesen mindegy, hogy botokkal történet, hogy sikerült-e ennyire mozgósítani, vagy hogy mindenkinek egymástól függetlenül született meg a fejében az ötlet, a lényeg az, hogy tudatosan próbálták manipulálni az értékelést, mert semmilyen valós statisztikán (beleértve a box office eredményt, aminek már most durván kéne esnie, ha mindenki szerint szar lenne a film) nem mutatható ki ez.

"Persze te elhiszed, mert EL AKAROD HINNI, hogy a gonosz nácik meghekkelték a kedvenc Nu Wars filmecskédet."
Nem, az történik, hogy írtam egy cikket arról, hogy a hozzád hasonló faszkalapok hogyan basszák szét a filmekről folytatott közbeszédet, erre te megjelentél gyönyörű szemléltető példaként, mert még azt sem vagy képes kinyomozni a kurva nagy tisztán látásodban, hogy én mit gondolok a Star Wars-ról, mert sokkal jobban leköt az, hogy a saját faszodat szopkodd, meg minden egyes fórumon bebizonyítsd, hogy mekkora szar volt ez a film.

Innentől kezdve a következő az ajánlatom: vagy kurva gyorsan visszaveszel az arcodból a következő kommentedben, vagy nagyon beleadsz mindent ebbe a seggfejségbe, mert akkor az lesz az utolsó. ;)

Alick 2017.12.22. 11:29:33

@Ravasz Figyelmeztetés: "...sokakat anyira mélyen érintett a film, hogy képesek voltak csak emiatt regisztrálni, hogy kifejezzék felháborodásukat, mi több, a negatív értékelések nagy többsége szöveges értékelést is tartalmazott, míg a pozitívak jellemzően csak szavazatot, ez is mire utal inkább szerinted?"

Pontosan erről van szó - welcome to the real world! :)
(a történelemben az ilyesmit cserépszavazásnak hívták)

Ravasz Figyelmeztetés 2017.12.22. 11:31:02

@danialves: Szóval a bevételi eredmény szerinted komoly fokmérője egy film minőségének? Ennyire hülye nem lehetsz. Vagy szerinted a szép summákat összehozó Transformers-filmek meg a Fast and Furious sorozat a filmipar csúcsteljesítményei? Na ne röhögtess. De visszatérhetünk erre a második héten, kíváncsian várom, hogy meglesz-e minden idők legnagyobb 2. heti jegyeladás-esése.
Nem igazán érdekel a véleményed, mikor már eleve egy számomra hiteltelen felütéssel kezdtél. Gondolom hoztad a szokásos magyar blogkritika-színvonalat: "Ha nem is volt hibátlan, de összességében egy nagyszerű, rengeteg újdonságot hozó, gyönyörű látványvilágot és sok emlékezetes pillanatot felvonultató film Az utolsó Jedi, ami méltó helyet követel magának a Star Wars sagában, minden rajongónak kötelező a megtekintése." Kb. ennyit nézek ki belőled.

Ja és kettőnk közül te kezdted a primitív faszkalap stílust, innentől kezdve amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten, nyugodtan tiltsál le, töröld ki a kommentjeimet is, leszarom a nyomorék kis blogodat, te nagy filmszakértő.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.22. 12:12:09

@Ravasz Figyelmeztetés: Nem, nem a film minőségének, hanem a film percepciójának, ezt is képtelen voltál megérteni. Pl. pontosan látszik egy Igazság Ligáján, hogy sokkal nagyobb a péntek aránya a hétvégében, mint egy jónak tartott filmnél, mert már pénteken elkezd terjedni, hogy trágya a film. Aztán jön a 2nd weekend drop, ami a közönség által utált filmeknél olyan 60-70%, a szeretetteknél meg mondjuk 40. De erről is valószínűleg most hallasz először, mert csak a pofád nagy, és amúgy segg vagy a témához. Ezt jól bizonyítja az is, hogy inkább égeted magad azzal, hogy milyen baromságokat hallucinálsz, mert kínos lenne már csak a feltételezés is, hogy esetleg nem úgy van, ahogy te gondolod.

"Ja és kettőnk közül te kezdted a primitív faszkalap stílust"
Segítek felfrissíteni az emlékezetedet: én nem kezdtem itt veled semmilyen stílust, te kezdtél itt el engem majmozni. Őszintén sajnálom, hogy még azt is képtelen voltál felfogni, hogy az írás pont a hozzád hasonló felfuvalkodott nyomorékokról szól, mindenesetre köszönjük a részvételt, mint írtam, legalább szemléltető példának jó voltál.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.12.22. 14:04:13

@Mancilla Pectoralis: mikor a Disney megvette a jogokat, teljesen világos volt, hogy Lucast legfeljebb párszor mutatják a filmek mellett, egészen más irányba mennek tovább. a prequel ismeretében ez nagyon jó döntés volt, Lucas bukott azokban a filmekben, mint történetíró és producer. ha már folytatás, akkor a Zahn-féle sokkal összetettebb és logikusabb volt, de azt meg nagyon nehéz lett volna filmre vinni.

lehet, hogy ez nem derült ki az eddigi kritikákból, de minden hibája ellenére is csuklóból jobb ez a nyolcadik rész, mint az előző. hogy hol helyezkedik el a többi között, az eléggé ízlés kérdése,
spec nekem jobban tetszett, mint a Jedi visszatér és különösen díjazom, hogy sokkal jobb és árnyaltabb képet fest az erőről, az erőhasználókról és erről az univerzumról, mint az eddigi részek.

Alick 2017.12.22. 15:44:46

@adamskij: Amilyen szerencsénk lett volt a Disney-ékkel, Thrawn főadmirálissal a Malcolm Webster-féle "klónregény" megfilmesítéséből ismerkedtünk volna meg. :)
Az egyik alapprobléma, hogy a folytatásokat 10-15 évvel ezelőtt kellett volna elkészíteni, amikor is az átvezetést megkönnyítette volna, hogy a régi szereplők színészei még jóval fiatalabbak.
De még az is szerencsésebb lett volna, ha az Asimov-féle Alapítvány világából emeltek volna át elemeket... pl. Luke létrehozza az Erő-használók Második Alapítványát, amely szemben áll a Birodalommal és egyben az új Köztársaság "alapítványával" is. :)
Bár ez inkább már egy sorozatra való téma...

tjunior 2017.12.22. 15:45:58

@Ravasz Figyelmeztetés: sok bot csak azért regisztrált mert nem tetszett nekik a film? Mi van?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.12.22. 18:21:29

@Alick: Thrawn admirálist remekül ábrázolja az SW Rebels, az egyetlen, ami fáj, hogy a klasszikus trilógiába már nem lehet utólag beemelni. bár Thrawn sosem volt oda a halálcsillagért, ő a flottát fejlesztette volna.

Alick 2017.12.22. 21:42:40

Egyébként szerintem bármelyik Star Wars film teljesen nézhető, minden hibájával együtt sem rosszabb, mint az eredeti látvány-mese.
De azt még Lucas sem gondolta volna akkoriban, hogy 40 évvel az ősbemutató után ilyen hatalmas, önálló életet élő geek-meme-domain jön létre (az egerem mellett az asztalon egy Troopers motívumos ajándéktoll :)), mint a Tiltott Bolygó gondolat-szörnyetege, aminek mindent felfaló étvágyát szinte lehetetlen kielégíteni. :)

Filmelemző 2017.12.23. 18:14:25

Ez nagyon érdekes kis poszt lett, teljesen jó meglátásokkal. Kábé hasonlót látok én is, de kiegészíteném valamivel. Ahogyan a minőségi filmkritikák befolyásoló szerepe csökkent, úgy emelkedett a különböző filmes csoportok, FB közösségek hatása.
süti beállítások módosítása