Writers' Block: Mother by Michael Lloyd Green
2017. március 07. írta: danialves

Writers' Block: Mother by Michael Lloyd Green

[A FORGATÓKÖNYV INNEN TÖLTHETŐ LE]

Biztos vagyok benne, hogy az általam olvasott forgatókönyvek közül a Mother az elsők között fogja megtalálni az utat a vászonra. Egy olcsón leforgatható, elsősorban az ötleteire támaszkodó koncepcióról van ugyanis szó, amely kis energiabefektetéssel is nagyot tud szólni. Ez a posztapokaliptikus Ex Machina azonban keveset tud felmutatni a szóban forgó hatékonyságon túl.mother.jpg

A történet alapvetően híven követi a lassan már önálló műfajjá nemesedő bunker-sci-fi hagyományait: ezúttal is egy világvége jellegű, számunkra sokáig ismeretlen eredetű és jellegű katasztrófán vagyunk túl, túlélőink pedig az Anya névre hallgató robot és az apokalipszis hatására általa létrehozott és felnevelt lombikbébi, a Lány, akik egy high-tech földalatti létesítményen osztoznak. Kettejük idilljét a felnőtté váló lány elvágyódása borítja fel, aki a külvilággal együtt egyszerre fedez fel egy titokzatos idegent, aki még Anyáról kialakított képét is alaposan megingatja.

A Mother nemcsak a műfaji tradíciókra, hanem az azokból eredő sikerreceptre is jól érez rá, remekül vázolja fel a két főszereplő konfliktusát, hogy mire háromoldalú karakterdráma-thrilleré alakulna a szkript, addigra már csak robbannia kell a puskaporos hordónak. Green pedig nem tétovázik, hanem erre építkezve sorra szállítja az újabb és újabb fordulatokat, egyetlen oldalt sem tékozolva el feleslegesen. 

Azonban hiába beszélhetünk egy profin megírt szkriptről a Mother esetében, összességében mégis egy általános hiányérzet maradt bennem. Azt éreztem, a forgatókönyv nem elég eredeti, nem elég feszült, nem elég összetett, nem elég eseménydús. Bár 100 oldala van felrajzolni szereplőit, mégis felszínesen, egyoldalúan tudja őket megragadni (főleg az utolsóként bekerülő Driftert), elsősorban amiatt, mert a két másik figura valójában nem kapcsolatokat, hanem az általuk jelképezett világokat jelenti a főszereplő Lány számára. Emiatt a kialakuló szembenállás és a csavarok is kissé mechanikussá és érzelemmentessé válnak, a mondanivaló pedig szintén meglehetősen teoretikus formában kerül megfogalmazásra.

Ettől függetlenül egy tisztességes és működőképes filmtervnek tartom a Mothert, mindössze az a nagyság, bravúros sziporkázás hiányzik belőle, ami miatt például a már fentebb is említett Ex Machinával egy lapon emlegethetném. Ami persze nem jelenti azt, hogy ez ne lenne hozzáadható a filmvászon felé vezető úton, de ha ez nem is történik meg, akkor is egy színvonalas produkciót láthatunk majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8612310959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása