Hudson Hawk - Egy mestertolvaj aranyat ér / Hudson Hawk (1991)
2017. február 01. írta: FilmBaráth

Hudson Hawk - Egy mestertolvaj aranyat ér / Hudson Hawk (1991)

Fércmű, de olyan hangulata és zenéje van, hogy nem lehet nem szeretni ezt a filmet

hudson_hawk.jpg

Amidőn még II. János Pál volt a pápa, és Bruce Willis volt a legnagyobb király, megesett  ősztárságával az a csúfság, hogy akkorát zakózott a mozipénztáraknál, mint ide Lacháza. 65 millió dolláros kiadás állt szemben szégyenteljes 17 millió bevétellel, ami testvérek között is olyan ordas nagy bukta, hogy mindenki más karrierjét hazavágta volna, de az isteni Bruce - nak még ezt a malőrt is megbocsátottuk. Pláne, hogy részben nálunk forgatták ezt az örökbecsű darabot, amelyet minden negatívuma mellett egyszerűen nem lehet utálni, mert utánozhatatlan hangulattal rendelkezik, melynek eredményeként az idő megszépítő távlatában lassan, de biztosan kultfilmmé avanzsált ez a rettenetesen túltolt alkotás. Ez az Arany Málna díjakkal bőségesen kistafírozott mozi a klasszikus "annyira rossz, hogy az már jó" kategóriában leledzik immár nagyon sok éve, és üssenek agyon, verjenek meg, de én még mindig jókat tudok nevetni rajta.

Hudson Hawk (Bruce Willis), a mestertolvaj 10 évig hűsölt a börtönben, most azonban végre szabadlábra helyezték. Azonban még arra sincs ideje, hogy megigya a kedvenc capuccinóját, mert azonnal megbízást kap arra, hogy lopjon el egy szobrot, amelyet meg is tesz annak rendje és módja szerint, azonban a jól megérdemelt pihenés helyett egy többszörösen összetett bűnügy kellős közepén találja magát, amelynek a tétje természetesen a világ megmentése.

A film alapötlete Bruce Willistől származott, habár a forgatókönyvet nem ő írta, bár a legenda szerint a forgatáson gyakorlatilag naponta fogalmazta újra, sőt, egy idő után átvette az uralmat a film felett, erősen elveszítve maga felett a művészi kontrollt - kevésbé eufemisztikusan fogalmazva tudta, hogy ő a sztár, és azt csinált, amit akart - , és ennek eredményeként egy órási katyvasz lett az egész alkotás. A zene viszont hatalmas, és Bruce az utánozhatatlan félmosolyát gátlások nélkül bevetve dolgoztatja meg a rekeszizmainkat. Mindezzel együtt a "Nyuszi, golyó!" mondat lett a legmaradandóbb ebből a mondjuk ki, fércműből, amelyet ennek ellenére nem lehet nem szeretni.

A főszereplő karizmájára építették a filmet, amely önmagában nem gond, de olyan szinten tolták túl a kivitelezést, hogy a menőség egy idő után önmaga paródiájába fordult, de ennek ellenére olyan örökbecsű pillanatokat szerzett nekünk, mint pl. a megbénult főhős arc és kézjátéka, vagy a gördeszkás múzemi betörés. Bruce Willis és Danny Aiello kettőse jól működött a vásznon, Andie MacDowell is jól komédiázott, azonban az amúgy kiváló Richard E. Grant nem nagyon tudott mit kezdeni az őrült milliárdos szerepével, Sandra Bernhard is volt már jobb, James Coburn pedig tőle szokatlan módon tökéletesen felejthető alakítást nyújtott, David Caruso ellenben remek volt Kit Kat nem kicsit elborult szerepében.

hudson_hawk2.jpg

Michael Lehman nagy árat fizetett azért, hogy hagyta primadonnáskodni Willist, azóta sem sikerült kikecmeregnie a tévés munkák mocsarából. a legendás producer, Joel Silver sem tudta kordában tartani emberünk egoját, de őt is "csak" anyagilag vágta földhöz a film, szerencsére nem ment el a kedve a moziipartól. A film nemes egyszerűséggel szétesett, hiszen a történet össze-vissza kanyargott, egy-egy poénért beáldozták a sztorit, a karakterek közül csak Hudson Hawk és Tommy karaktere volt legalább alapszinten kidolgozva, a többi mellékszereplő csak tengett-lengett a történetben, a főgonoszok simán őrültek voltak, és olyannyira sematikusak, hogy egyszerűen nem lehetett komolyan venni őket. És mégis, annak ellenére, hogy sokszor kínosak a poénok, és ultragagyik a jelenetek, mégis bele lehet feledkezni ebbe a tömény marhaságba, és annyi év után sem tudja a néző kiverni a fejéből az olyan utánozhatatlan képeket, mint pl. Bruce Willis zeneszóra előadott tolvajlása vagy Andie MacDowell élettelenül himbálózó karjai, miközben megbénítva hever egy izompacsirta széles vállain.

Igen, ez egy gyengus film, amelynek hosszan lehetne sorolni a hibáit, és nem állítom, hogy mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést, de mégis van egy olyan sajátos bája, ami miatt mindig ott ragad a néző előtte, ha valamikor belefut a tévében. Mert van neki egy pimasz stílusa, amely erősebb minden túltolt részletnél, és minden józan kritikai észrevételnél. Ez bizony a bűnös élvezet kategória, akinek nem tetszik, ne nézze, mindenki más azonban nyugodtan feledekezzen bele ebbe az ezerzszer lehúzott, és mégsem felejthető alkotásba.

6/10

A Hudson Hawk-Egy mestertolvaj aranyat ér teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6212161253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.02.01. 13:37:19

ha valamit megérné újraforgatni az ez a film. Rengeteg jó és egyedi poén van benne, csak fesuesebbre kellene venni.
Anni premierkor láttam, és hát meglepő volt. Azóta párszor megnéztem, de ha eltekintünk mint filmtől és jelenetekre, vagy hangulatra koncentrálunk, nagyon jó.

Jottó 2017.02.01. 19:41:14

kiskoromban milliószor láttam, nyilván egy gyerek más szemmel nézi a dolgokat, de imádtam.. soha nem értettem, miért szidják ezt a filmet, persze lehet hogy ha felnőttként látom először, én is gagyinak tartanám, de a filmek nagy részét amúgy is egy szűrőn keresztül nézi az ember (nosztalgia pl) szóval ezért nincs értelme ilyesmikről vitatkozni

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.02.01. 19:47:53

Vannak filmek ahol érződik, hogy a színészek remekül érzik magukat, és tojnak arra, hogy a nézők a karfát markolásszák kínjukban. Ez tipikusan olyan film, mintha a rendező a saját színészeinek csinált volna egy filmet.

trollsalab 2017.02.01. 20:24:27

Ennek melyik jeleneteit forgatták Magyarországon.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.02.01. 20:47:49

Sosem értettem, miért lett ez a film ekkora hülyeség. De akkor ezek szerint kezdetben nem ennek volt szánva.

A szinkronja technikailag emlékezetesen botrányos. Alig jobb annál, mint amit néhány lelkes – állítólag szerbiai magyar – önkéntes csinált VHS filmek hangalámondásaként.

Szóval a Nyuszi, golyó! más idegpályáiba is örökre beégett.

Kelly és a szexi dög 2017.02.01. 21:57:07

Hát azé ez egy fos és ennyi...

arajanlat 2017.02.01. 22:49:50

Nem értem miért utálják ennyien ezt a filmet. Szerintem simán egy 9-es, hibátlan film.

Pic 2017.02.02. 13:14:55

Egyetértek a cikkíróval. A Hangulat végig 5-ös és a poénok is ülnek.

A sztori meg tényleg egész jól indul , az elején ott van, aztán kezdi az ember húzkodni a szemét és bociszemekkel nézni, aztán már a homlokát is ráncolja és a végére azt mondja, hogy "Öregem ezek vagy a füvet tolták túl vagy a gyógyszert nem vették be!"

A film a közepe környékén már über gáz és ezt egész a végéig tudják fokozni, MÉGIS erre a filmre valamiért nem lehet haragudni....

hambig 2017.03.14. 10:57:04

Teljesen elbolondult baromság, érthetetlen, hogy miért mentegetik. Egy marék ostobaság, szemétre való hulladék.
süti beállítások módosítása