Trancsírák / Tucker and Dale vs Evil (2010)
2016. október 29. írta: AldoWinnfield

Trancsírák / Tucker and Dale vs Evil (2010)

katrina_bowden_tucker_00111.jpg

A slasher horroroknak, a kaszabolós filmeknek kiépített szabályrendszere van, szinte az összes ugyanarra a dramaturgiára épül. Ezen (al)műfaji sajátosságról emlékeztem meg két részes cikkemben. A slasher mozik legtöbbször arra a sémára készülnek, hogy van egy vagy több gyilkos, aki(k)  egy csapatnyi tinédzser életére tör(nek). A játékidő alatt folyamatosan csappan meg a fiatalok csoportjának a létszáma, hogy aztán a fináléban egy kiválasztott final girl (időlegesen) lenyomja az életére törő rémet, rémeket. Az emberölő a legtöbb esetben nem használ lőfegyvert, a történéseket pedig egy múltbéli tragikus esemény indítja be. Hevenyészett összefoglalóm  végén azért annyit megjegyeznék, hogy természetesen nem minden slasher tartja be az összes szabályt, illetve vannak a bevett mintáktól elütő, különlegesebb darabok is. Sőt olyanok is, amik tartogatnak egy fontos csavart is, amely megváltoztatja az egész film értelmezését, esetleg sokkolja a nézőt. A közelmúltban több olyan darab is volt, amely tekert egyet a jól bejáratott kliséken, sokszor a nevetség tárgyává téve ezeket a műveket. Wes Craven a Scream-szériával már önreflexív elemekkel tömte tele a bejáratott formulát. A  Cabin in the Woods szinte már a feje tetejére állította az egész irányzatot. A The Final Girls mozi a moziban megoldással élt, s egyértelműen a komédiára helyezte a hangsúlyt. Jelen cikk alanya, a Tucker and Dale vs Evil is kiforgatja a slasher berögződött szabályait: félreértések egész sorozata teszi pokollá két jószívű hillbilly vakációját. Horrorvígjáték ez a jobbik fajtából, apró szépséghibákkal.

movie-tucker-and-dale-vs-evil-thumb4.png

A rém, aki vérengzésbe kezd, sokféle lehet ezekben a filmekben. Van néma, lassan mozgó, nagy monstrum (Jason Voorhees), van szószátyár, égett arcú, bohóc-szerű figura (Freddy Krueger), van gazdag, nagyképű gyerek, akinek múltjából csúnya dolgok kerülnek elő, s rá kell döbbennie a nézőnek, hogy igazi őrült. Több másik példa mellett pedig ott vannak még azok a slasherek, amik a vidéki, tanulatlan embereket állítják be mániákus gyilkosoknak. Van, hogy magyarázatot kapunk arra, miért kattantak a 'civilizációtól" távol élő vidékiek (pl. atomrobbantás következtében eldeformálódtak testileg, lelkileg) és van, hogy csak simán rossz szemmel néznek a városi jövevényekre a helyiek. A Tucker and Dale vs Evil alapötletét az adja, hogy a készítők ezeket az általában rossz színben feltüntetett embereket teszi meg főhősnek. A két srác ugyanis akármennyire félőrültnek néz ki, aranyból van a szívük. Ezt azonban nem tudja az erdőbe látogató fiatalokból álló csoport, akik előítéleteik és a balszerencsés véletlenek összejátszása miatt úgy gondolják, hogy a baseball sapkás duó az ő meggyilkolásukra esküdött fel. Ebből pedig az következik, hogy Tucker és Dale nem értik, hogy a tinédzserek miért követnek el öngyilkosságokat (mert ebben a filmben valahogy mindig úgy alakulnak a dolgok, hogy a tizenévesek rövid úton véletlenül hat láb mélyre küldik magukat), utóbbiak pedig szentül hiszik azt, amit már leírtam, hogy Tuckerék vérszomja sorozatgyilkosok. 
tadve7.jpgA félreértések szériája egy kifejezetten erős hatvan percben manifesztálódik. Ez az óra igazán kacagtató élmény mindazoknak, akik ismerik a slasher szabályokat, és tulajdonképpen azoknak is, akiknek csak felületes ismereteik vannak a témában. A véres snitteket korántsem kerülő forgatókönyv minden jelenetben eljátszik a nézőpontok kérdésével. Ami Dale és barátja szemszögéből sima hétköznapi tevékenység (például egy kerti árnyékszék alapjának megásása), az a fiatalok szempontjából egy sír létrehozásának tűnik. Ilyen helyzetekkel, szituációkkal játszik el a szkript, kiválóan. A bajok akkor kezdődnek, amikor tisztázódnak a karakterek közti viszonyok, s kiderül az igazság: bár egy kisebb fordulatot az utolsó percekben is tartalmaz a film, a finálé már nem a slasherek paródiája, hanem simán csak egy átlagos kaszabolós horror végső felvonása. Itt már elfogytak az ötletek, a klisék kifigurázása helyett leginkább csak a csupasz közhelyeket kapjuk még. Néhány poén azért itt is el van szórva, de ezek már a szimpatikus főszereplő páros karakteréből következnek és elsősorban nem az írói leleményesség eredményei. 

maxresdefault_24.jpg

A Tucker and Dale vs Evil ettől eltekintve ügyes, okos film és a szórakoztatási faktora is kellően magas. Bár sem a rendezés, sem a fényképezés nem lépi át az átlagos szintet, a lezárásig kifejezetten erős forgatókönyv szinte mindig megmenti ezt a mozit. A színészek a főszereplőket leszámítva vagy borzalmasak, vagy csak szimplán semmilyenek. Igaz ez még akkor is, ha a film jellegéből adódóan erősen eltúlzott jellemvonásokkal megáldott figurákat jelenítenek meg, s feladatuk csak a felszínes,  bohém komédiázás.  Persze a slasher vonulat soha nem követelte meg a magas szintű alakításokat, úgyhogy ebben következetesen idomult az elődökhöz a két hillbilly kalandja. A szinte kötelező szexjelenet és mellvillantás viszont elmarad: hiába, ez már nem a nyolcvanas évek egy kiemelkedő darabja. A Tucker and Dale vs Evil igazi 21. századi film. Építkezik az elődökből, tele van önreflexióval, utalásokkal, s úgy nosztalgiázik egy szebb éveket is megélt irányzat előtt, hogy közben jól körbe is röhögi. Nem tudom, hogy jól van-e ez így, de működik, és ez a lényeg. 

8/10

A film adatlapja a MAFAB oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3711912725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.10.29. 11:03:02

Így 4-5 év távlatából bennem is úgy él, mint egy szórakoztató, ötletes, de végeredményben kevés emlékezetes pillanattal szolgáló darab, a Cabin in the Woodsot talán egy fokkal jobban szerettem. Nem fogod elhinni, de én is valahol 7,5-8 környékén pontoznám. :D

AldoWinnfield 2016.10.29. 12:21:25

@danialves: Nem hiszem el. Itt valami csapda van... :D

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.10.30. 13:09:59

Nálunk a családban e film megtekintésekor honosodott meg a "Te nem vagy tiszta fialás!" szófordulat. Sajnos azonban - emlékeim szerint - a szinkronos/hivatalos feliratos verziókban ez a szöveg nincs benne... pedig nagyon illett a redneck szövegeléshez :)

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.10.30. 15:46:59

Ezt én is imádtam (mind a kétszer, másodjára a haverok is). A Cabin in the Woods lehet, hogy tényleg jobb egy fokkal, de így is a legjobb horror paródiák egyike.
süti beállítások módosítása