Könyvkritika: Szerb Antal: A Pendragon legenda (1934)
2016. szeptember 21. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Szerb Antal: A Pendragon legenda (1934)

A magyar Da Vinci-kód jobb, mint világhírű utódja

szerb_antal_2.jpg

Mainapság igen sokrétű az irodalmi paletta, a romantikus regényektől a szatírán át bárki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő kiadványt, azonban nagyon ritka, hogy többféle műfaj keveredne egy alkotásban, Szerb Antal regényében azlnban páratlanul sokféle stílus fedezhető fel, ami mégis össze tud állni egységes egésszé. Szórakoztató kalandregényről van szó, amely olyan magas szinten játszik a misztikával, hogy én racionális közgazdász létemre is szinte már elhittem a Rózsakereszt legendáját, visszafojtott lélegzettel futott végig a szemem a sorokon, izgatottan várva, hogy mi lesz a rendkívül fordulatos események kimenetele. Szerb Antal az irodalomtörténet után és a a legendás Utas és holdvilág előtt írta meg ezt a pajkosan szatirikus szösszenetet, amelyet egy angliai utazás ihletett. A kelta hagyományok, az angol arisztokrácia diszkrét bája, a rózsakeresztesek legendája, a halhatatlanság átka és csodája, a tudomány és a misztika különleges elegyének központjában ki más lehetne, mint egy magyar áltudós, aki természetesen magyarosch virtussal száguld végig a történeten. Zseniális mű!

Bátky János, bölcsészdoktor, a fölösleges tudományok doktora Angliában éli kényelmes életét, mígnem egy estélyen megismerkedik Earl of Gwynedd-del, akivel hamar közös hullámhosszra kerülnek, melynek eredményeként meghívásra kerül a fura magyar az ősi wales-i családi fészekbe, tudományos kutatás céljából. A kedélyes nyaralásnak tűnő kiruccanás hamar elfajul, emberünk egy hihetetlenül kusza eseménysorozat kellős közepébe csöppen, amelyben folyamatosak a rendkívüli fordulatok, a boldog vég legcsekélyebb lehetősége nélkül...

Van itt minden, mint a búcsúban: romantika, szerelem, tudomány, misztika, nemesi patina, magyar úriember, humor, kaland, történelem, akció, megannyi fantáziadús karakter és fordulat. Óvatosan kéretik belekezdeni ebbe a vékony kis kötetbe, letehetetlen kategória, már az első oldalakon rabul ejti az olvasót az ekletikusan vonzó stílus, senki és semmi nem lehet fontosabb annál, hogy megtudjuk, vajon mit titkol az earl, és vajon sikerült-e a rózsakereszteseknek megtalálni az örök élet titkát. Eszméletlenül szórakoztató darab, hangos nevetésre fakasztanak Szerb Antal örökbecsű sorai, nagy kár, hogy pont a legvégére fogyott ki egy kicsit a szufla, nem sikerült egy igazán ütős befejezést írni ehhez a remek kis regényhez, amelynek nem ártottak a keletkezése óta eltelt évtizedek, ma is friss és magával ragadó alkotás. Kár lenne kihagyni az életünkből!

a_pendragon_legenda.jpgLenyűgöző az a virtuózitás, ahogyan Szerb Antal a szavakkal bánik, óriási vesztesége az irodalomnak, hogy olyan tragikus körülmények között veszítettük el nagyon fiatalon, inkább bele sem gondolok, mennyi írásmű nem születethetett meg a második világháború poklában elpusztult kiváló írónk tollából. Még egy laza csuklóval odavetett kalandregényt is szépirodalmi szinten tudott megírni, miközben fricskát mutatott a misztika hívőinek, nem bántóan figurázta ki a műfaj olyan legendáit, mint St. Germain gróf, vagy a rózsakeresztesek titokzatos rendje. Sok-sok évtizeddel Dan Brown előtt megírásra került a magyar Da Vinci kód, amely összességében sokkal szórakoztatóbb, mint világhírű utódja, hihetelen tudásanyagot önt az olvasó fejébe, miközben egy izgalmas nyomozás keretében végigjárjuk a valóra vált legendák időnként kissé ködös útját.

Képtelenség meghatározni a könyv műfaját, nemes egyszerrűséggel elsőrangú stílusbravúrként tudnám aposztrofálni, melyet öröm olvasni, mentes minden sablontól, abszolút unikum, amelyet magukénak vallhatnak a kalandegények, a romantikus könyvek, a szatírák, és a történelem szerelmesei egyaránt. Tökéletes a történetvezetés, a karakterek remekül kidolgozásra kerültek, úgy izgalmas a misztikus történet, hogy elsőrangúan kerülnek karikírozásra az ezoterikus tanok. Az író legendás műveltsége most is kifejezésre kerül, latin, francia és angol nyelvből is kapunk egy kis leckét, szórakoztatva tanít bennünket Szerb Antal, úgy, ahogyan csak ő tud.

Mindig ámulatba ejt, mekkora kincseket rejtenek a régi magyar klasszikusok, amelyek csendben pihennek a könyvespolc vagy az én esetemben a könyvtár polcain, és várják, hogy újra felfedezze őket egy újabb generáció, amelyet annak ellenére rabul tudnak ejteni, hogy sok-sok év telt már el a megjelenésük óta, mégis olyan örök emberi érzelmeket képeznek le, amelyek egyszerűen nem tudnak kimenni a divatból. Szerb Antal remek könyve kiváló választás bárhol, bármikor, mit nekünk Robert Langdon, Bátky János sokkal menőbb arc!

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9711711009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laced78 2016.09.21. 18:48:59

És aki kedvet kapott hozzá, elég a virtuális könyvespolcról leemelni, mert ingyenesen bárki számára elérhető:

mek.oszk.hu/14800/14898/pdf/14898.pdf

Terézágyú 2016.09.22. 11:17:02

Nem véletlen, hiszen Szerb Antal ÍRÓ (volt), ez a denbraun meg nem...

És még a kort sem ismeri(*), ha képes volt volt családnévként értelmezni a "da Vinci" névelemet...

(*) Nem akartam azt írni, hogy egy műveletlen tahó...

na__most__akkor 2016.09.22. 14:27:56

Egyik kedvencem a Pendragon legenda.
A pdf helyett ajánlom a html verziót: mek.oszk.hu/14800/14898/14898html.zip

Sokáig azt hittem, hogy az: "És amikor egy félóra múlva végre alkalmam volt megcsókolni, még mielőtt a szája újra abba a helyzetbe került volna, hogy beszédre lehetett használni, már azt kérdezte, hogy mit jelent franciául vadásztarisznya" idézet onnan van.
Nem. Keresd meg honnan, de az is egy jó könyv.
süti beállítások módosítása