Könyvkritika: Szőcs Henriette: A hűség kutyáknak való (2016)
2016. szeptember 19. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Szőcs Henriette: A hűség kutyáknak való (2016)

Tindernyomor, túltolva

szocs_henriette.jpg

Amikor kiderül, hogy szingli vagyok, mindig van, aki felteszi nekem ezt a kérdést: "Miért nem vagy fent a Tinderen? Minden nap mással szexelhetnél!". Ugyan senkinek semmi köze hozzá (ez az én életem úgy élem, és azzal, ahogyan én akarom), de azért elmondom, hogy nem azért vagyok egyedülálló, mert bűnronda vagyok és senkinek sem kellek, hanem azért, mert jelen pillanatban így érzem magam jól a bőrőmben (miért ne tenném? szeretem a munkám, fantasztikus családom van, jó barátaim, és a blognak köszönhetően vígan élhetek a gasztronómián kívüli két legnagyobb szenvedélyemnek, a filmnézésnek és a könyvolvasásnak, ezerszer meggondolom, kiért rúgom fel a a mindennapjaimat), soha nem voltak és valószínűleg már nem is lesznek egyéjszakás kalandjaim, ha van kihez, ahhoz hűséges vagyok, ha nincs, nem hajtom a könnyű kalandot, vagyis első pillantásra nem én lennék ennek az erotikus regénynek a célcsoportja. Másodikra sem, viszont nem vagyok prűd, és amikor beleolvastam ebbe a könyvbe, tetszett a stílus, és kíváncsi lettem, na és soha nem árt, ha az ember lánya kilép a komfortzónájából. Nos, nem született meg a magyar szürke ötven árnyalata, viszont kellő lazasággal kezelve a könyvet, nagyon jól szórakozhatunk a főhős extrém szexkalandjain.

Hősnőnk 40-es szingli, túl van két házasságon, egy tini gyermeket nevelget, kényelmes anyagi körülmények között él. Túl sokat csalódott már a magánéletében, ezért úgy dönt, nem kell neki a szerelem, a továbbiakban a szexre kíván koncentrálni. Regisztrál egy társkeresőre, és egyre vadabb kalandokba keveredik...

Egy olyan könyvet, amelynek a címoldalán egy pénisz díszeleg, nem lehet és nem is kell komolyan venni. Ez nem szépirodalom, de nem is ponyva, ugyanis a szerző nagyon tehetséges író, és hihetetlenül szórakoztató stílusban tárja elénk a főhős bilincsekkel, BDSM-mel és mindenféle pajzánsággal teli kalandjait. Ha helyén tudjuk kezelni a könyv témáját, és nem akadunk fenn az időnként közönséges nyelvezeten, és félretesszük az áltszenteskedést, akkor láthatjuk a lényeget: egy szabad, független nő jól akarja érezni magát a bőrében, és mivel szerinte ehhez neki futó kalandokra van szüksége, jókat okul a saját kárán, és közben kellő mértékben gyűrögeti a lepedőt az éppen aktuális szexpartnerével. Nem árt vele senkinek saját magán kívül, miért ne tenné?

a_huseg_kutyaknak_valo.jpgMindezzel együtt nem született remekmű, a közepe táján elkezd szürkülni a könyv, a végét pedig teljes mértékben sikerült túltolni, egy frappánsabb befejezés elkelt volna ehhez a történethez. Nem baj, ha egy írónő nevén nevezi a dolgokat, és kimondja azt, hogy minden nőnek jár a jó szex, de az annál inkább, hogy a szabadszájúság egy idő után átcsap polgárpukkasztásba, ami nagyon erősen a történetvezetés és a karaterfejlődés rovására megy. A szórakoztatás a fő cél, amelynek sokszor alárendelődik a tartalom, a zengzetes mondatokon egy idő után már látszik, hogy már csak az cél, hogy rátegyen még egy lapáttal az alkotó, nehogy elveszítse az olvasó érdeklődését, de éppen ettől lesz egyre hiteltelenebb az amúgy tényleg nagyon eredeti könyv, amely ügyesen egyensúlyoz a közönséges és a szókimondó stílus között.

A szerzőről tudni kell, hogy nem bulváríró, az Irodalmi Jelen novellapályázatának 2. helyezettje, több írói díja is van, több könyvet is írt már (kíváncsian várom a véleményt kommentben azoktól, akik olvasták őket), és valóban minden soráról süt a tehetség, ezt az alkotást azonban minden erénye mellett egy picit túltolta, főleg a végkifejletért kár. Az áttörés valószínűleg sikerülni fog, a kiadó nagyon erős marketing körítéssel dobta piacra a könyvet, amely valóban figyelemreméltó darab, de egy árnyalattal kevesebb sokkal több lett volna.

Aki szaftos szexjeleneteket vár, nos, az megkapja, aki úgy érzi, úgy lesz teljes az élete, ha a főhős példáját követi, és elmerül a szexturizmusban, ám tegye, a többiek pedig jól fognak szórakozni ezen a könyvön, amely pajzánan erotikus, közönségesen érzelmes, nagyon női és abszolút emberi. Nem lehet utálni a főszereplőt, hiszen ugyanúgy a boldogságot keresi, mint akármelyikünk, csak ő jóval extrémebb utakon jár, mint mi. Nem korszakos alkotás, de bátor, szókimondó darab, amelyet egyszer mindenképpen érdemes elolvasni.

7/10

A könyvet az Athenaeum Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8611700153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása