Daráló: Kívülállók / Misfits (2009-2013)
2016. augusztus 30. írta: tonks

Daráló: Kívülállók / Misfits (2009-2013)

sazvp.jpg

A mostani szuperhősfilm és -sorozat dömpingben különösen aktuális lehet az angolok 5 évadot megélő sorozata, amely egy csapat szuperképességekkel rendelkező fiatalról szól. Igazi jóféle angol sorozatról van szó, szókimondó stílusban, ahol a költségvetés ugyan kicsi volt, cserébe viszont az írószobában elgurulhattak a gyógyszerek elszabadulhattak az ötletek egészen elképesztő karaktereket és epizódokat szállítva az évek során.

472980.jpg

Nos igen, a Misfits a szívem egyik jelentős csücske és valószínűleg az is marad örökre. Nyilván a legjobbkor talált meg, és az egyik első darálós sorozatom volt. Ráadásnak szerintem sikerült pont akkor befejezni, amikor kellett és nem vált elnyúlttá, fáradttá. Karácsonykor már éltettem is itt kicsit a sorozatot, mivel a karácsonyi epizódja elég nagy élmény.

A történet alapja annyi, hogy egy noname angol, lepukkant városban egy csapat eltévelyedett bűnöző fiatalt közmunkára ítélnek és első napjukon épp az utcát söprik, mikor valami furcsa vihar jön, ami miatt szuperképességeik lesznek. Erre azért nem jönnek rá rögtön (valakinek az 1. évad végéig rejtve marad a képessége), és fokozatosan derül ki számukra az is, hogy a vihar nem csak rájuk volt hatással, vagy így, vagy úgy. A csapatépítő tréninget is hamar lezavarják, mivel mindjárt a pilotban megölnek valakit és ez összekovácsolja őket. Valamennyire.

67379-misfits-misfits-1-.jpg

A szereplők közül leginkább Nathant szokták isteníteni, akit a legegyszerűbb úgy jellemezni, hogy egy barom állat. Ő az a srác a suliból, akit mindenki utál, mert mindenkit kigúnyol, nagy pofájú és folyton a könnyű életet keresi. Érthető, miért volt ő a közönség kedvenc, mert a baromságait tényleg kikapcsolódás nézni, de a többiek is erős karakterekké váltak idővel, és az évek során fokozatosan le is cserélődtek (általában a színész akart kiszállni, de abszolút jól oldották meg mindenki búcsúját); az utolsó évadra teljesen új csapat jött létre, de szerencsére méltóak az elődeikhez. A kedvencem abszolút Rudy volt végig, de még a legbénább karakter is a szívemhez tudott nőni. A főszereplőkön kívül inkább epizódszereplők tűntek fel, egy-két tartósabb mellékszereplő volt csak (a Misfitsben élni nem életbiztosítás).

A színészek közül Iwan Rheon lett talán a legismertebb név, akit a GoT-ban utáltunk nagyon Ramsay Boltonként, és külön érdekes lehet megnézni, mennyire más karaktert hozott itt. De talán Joe Gilgun neve is ismerősen csenghet, aki most épp a Preacher-ben nyomatja a piás ír vámpírt. 

rudi_misfits.jpg

Mivel angol sorozatról van szó, így átlagban 6-8 részes szezonokat szállítottak. Az évadokban általában van egy-egy átívelő szál, de bőven volt hely a random epizódoknak, és ebben rejlik leginkább a sorozat titka. Még a legelején említettem a jó ötleteket, és valóban, ahogy most átgondoltam a kedvenc részeim listáját, hát jó hosszan sorolhatnám őket. Voltak persze kihagyott ziccer epizódok is, de azok is simán megütik a "jó" szintjét. Főleg azért, mert sosem a szuperképességek voltak az elsők, hanem az, hogy milyen hatással van az az egyénre, a környezetére, hogy próbálja jobbá tenni vele az életét, mik lehetnek a következmények. A Misfitset tényleg a karakterek viszik el a hátukon, nem pedig az, hogy milyen képességük, vagy kütyüjük van. Szóval kicsit másról szól, mint a mostani szuperhős blockbusterek többsége.

A készítők emellett a műfajokkal is bátran eljátszadoztak, a komédiától kezdve a horrorig, és néha komolyabb témákat is boncolgattak kicsit a saját, kissé őrült módjukon persze.

misfits_new_cast_1.jpg

A költségvetés tényleg kicsi volt, így a szemet ritkábban kápráztatták el, sokat használtak egy-egy díszletet, és alapvetően a hétköznapi szürkeség a jellemző, valamint a legelső képességek is könnyen bemutathatóak voltak, cserébe viszont a soundtracket pörgős, fiatalos zenékből tették össze. (Mondjuk nem is vártam mást, a sorozatot az az E4 szállította, mint ami a Skinst is, mára pedig már nyilvánvaló számomra, hogy angol sorozat = jó OST.) Plusz ennek a sorozatnak van az egyik legjobb főcíme, abszolút belövi a sorozat hangulatát.

Szóval jön az ősz, lehet bekuckózva darálni. Úgy is hamar el fog fogyni.

A Misfits adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6510596390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cskalmi 2016.08.31. 04:30:55

Jopofa, kis költségvetásű sorozat, de valahogy olyan értése van az embernek mint amikor a Trónok harcában várja a sárkányokat, de azok soha nem jönnek el: Szuperhősök leszünk, hamarosan megváltjuk a világot... de mostmár tényleg ... hamar ... éééés arra eszmélsz hogy vége az utolsó évadnak.

Brigante · http://www.itthonrolszabadon.hu/ 2016.08.31. 06:40:37

A Simon nevü karaktert játszó szinész azért egy évadot lenyomot a Trónok harcában is. Nagyon jó sorozat. Miatta kezdtem el én is sorozatokat nézni.

Fellegjáró Marci 2016.08.31. 09:17:12

2. évadig isteni a többi már erőltetett!

tonks 2016.08.31. 18:22:59

@cskalmi: nekem az mindig csak duma volt, ez a megváltjuk a világot dolog. Olyan, mint mikor fogadkozol, hogy na, holnaptól minden nap kocogok, aztán semmi se lesz belőle :D

@Brigante: igen, direkt ki is tértem rá az egyik bekezdésben, mert a GoT egyik olyan karaktere volt, akit mindenki megjegyzett, és tényleg érdekes lehet ennyire más szerepben látni.
süti beállítások módosítása