Cloverfield Lane 10 / 10 Cloverfield Lane (2016)
2016. április 14. írta: danialves

Cloverfield Lane 10 / 10 Cloverfield Lane (2016)

10_cloverfield_lane.jpgNéha kezdem azt hinni, hogy J.J. Abrams jobban ért a marketinghez, mint a filmrendezéshez, elvégre rendezői és produceri munkái kapcsán rendre tanítani való módon csigázta fel a nézői elvárásokat: akár a Cloverfield vagy a Super 8 szörnyének rejtegetésére, a Harrisonnak álcázott Khanra, vagy a plakátról hiányzó Luke Skywalkerre gondolunk, valahogy mindig képes volt elérni, hogy a premier előtt már hónapokkal izgalomban tartsa a nézőket. Idén viszont mindent felülmúlt, amikor mindössze két hónappal a bemutató előtt jelentette be a Cloverfield folytatását, egy nagyon sejtelmes, de semmi érdemlegeset nem mutató előzetessel. Az ötlet végül nem robbant akkorát, mint az várható lett volna (a produkció bevétele eddig alulmúlja az első részét), ráadásul már előzetesen is lehetett hallani arról, hogy Abrams igazából csak egy klasszikus posztapok bunkeres thrillert alakított át minimálisan, hogy a jól csengő sikerfilm nevével adja el. És bizony a Cloverfield Lane 10-nek nem hogy semmi köze nincs a 2008-as found footage darabhoz, de azt is nehezen tudom eldönteni, hogy filmnek tekintsem-e, vagy csak egy marketinges blöffnek.

Szörny tehát sehol, ellenben itt van nekünk Michelle (Mary Elizabeth Winstead), aki a mű gyönyörű cold openjében elhagyja vőlegényét, útnak eredve pedig balesetet szenved. Egy bunkerben ébred a falhoz bilincselve, és egy ijesztő figura, Howard (John Goodman) azzal fogadja, hogy odakint valami szörnyű katasztrófa történt, és nem hagyhatják el az óvóhelyet. Howardról pedig nehéz eldönteni, hogy csak mániákus prepper (így nevezik azokat, akik világéletükben valami apokalipszisre edzenek) és összeesküvés-elmélet hívő, vagy egy pszichopata, aki embereket rabol el és tart fogva, ehhez egy jó történetet találva ki. Ebben a harmadikként hozzájuk csapódó Emmett (John Gallagher Jr.) sem segít, aki ugyan ismeri Howardot, ahhoz azonban nem eléggé, hogy valódi természetére rávilágítson. Michelle azonban úgy dönt, hogy nem hiszi el a veszélyt, és megszökik...

10-cloverfield-lane-image-1-e1453237830693.jpgValahol nagyjából itt ér véget a film első előzetese is, az tehát már feltűnhet, hogy a mindent elspoilerező trailerek korában a Cloverfield Lane 10-ből nagyon keveset mutattak meg alkotói. Ez már csak azért is fontos, mert néhány csavar vár még ránk a történet során, ahogy a forgatókönyv a nézőpontunkkal játszik, hogy éppen elhiggyük Howard sztoriját vagy sem. Ahogy pedig az idő előrehaladtával egyre jobban megismerjük a karaktereket, úgy válik egyre nagyobbá ez a feszültség, és a végső forgatókönyvet jegyző Damien Chazelle (Whiplash) kezében ha nem is whiplashi magasságokba, de egészen hatásos szintre eszkalálódik (és nem elhanyagolható az sem, hogy Goodman hatalmasat alakítással hálálja ezt meg). Dan Trachtenberg pedig szállítja a thrillertől elvárható zsánerelemeket, a bunker ajtaja mögötti világ rejtélyeire, Howard múltjának titokzatosságára, és a férfi hátborzongató dühkitöréseire építve.

Ahhoz képest tehát, hogy egy négy fal között játszódó kamaradráma, a Cloverfield Lane 10 abszolút lebilincselő tud lenni: nem épít fel komoly karakterdrámát, nem feszeget mély kérdéseket, de a történet és a figurák mozgatásába éppen annyi energiát invesztál, hogy folyamatosan fenntartsa a figyelmünket. A finálé pedig egy pazar megkoronázása lehetne ennek az építkezésnek, ha éppen nem váltana itt át az alkotás egy teljesen más koncepcióba. Világosan látszik, hol ért véget az eredeti koncepció, és hol lépett be J.J. csapata, hogy Damon Lindelof híján egy igazán lindelofi wtf-élménnyel és cliffhangerrel gazdagítsák a nézőket. Michelle karakteríve szempontjából ugyan tökéletesen érthetők a látottak, de az egész addig felépített mű megcsúfolása, hogy a korábbi eseményeket gyakorlatilag irrelevánssá degradálva, zsánert és hangvételt váltva egy teljesen új filmbe kezdenek, mintha sokkal fontosabb lenne egy új film beharangozása, mint az addig látottak lekerekítése.

És természetesen jó eséllyel a Cloverfield Lane 10 tulajdonképpen nem is volt más, mint egy 100 perces kedvcsináló a Cloverfield most már igazi folytatásához. Sokkal kevésbé akar egy történetet elmesélni és egy önálló élménnyé válni, mint beharangozni az őt követő, valószínűleg sokkal nagyobb szabású dolgokat. Ettől függetlenül abszolút élvezhető egy mezei posztapokaliptikus thrillerként (a Hidden szintjét például minden további nélkül megüti), de sokkal jobban szerettem volna, ha mindössze ennyi is marad, és nem válik a J.J. Abrams-féle mindfuck-gyár újabb zászóshajójává.

7,5/10

A Cloverfield Lane 10 teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr888603534

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 10 Cloverfield Lane 2016.04.15. 18:16:23

 -SPOILERMENTES- Ahhoz képest, hogy csak a bemutató előtti hónapok fedték fel nekünk, hogy ez a film egyáltalán létezik és a világra jött, J.J. Abrams kis csapata egész szép kis feltűnést keltett vele a trailerrel. A filmmel kapcsolatban a stúdió megl...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K.Leslee 2016.05.11. 00:35:59

Ja, lehet hogy most ez lesz az uj divat hogy 'sikerfilmek' nevevel adnak el uj filmeket. En 'marketinges bloffot' sejtek a dolog mogott.

Egyebkent nekem tetszett ez a film es meg erosen gondolkodom rajta hogy vajon jobb volt e nala a Hidden. Ez talan kiforrottabb volt es kretivabb, szineszi teljestimeny szempontjabol kiemelkedoen jobb, viszont nem tudok elmenni a teny mellett hogy a Hidden-nek nagyobbat utott a vege. Mondjuk az teny hogy nem lattam meg a 10 Cloverfield Lane-hez hasonlo befejezest, ami

SPOILER

igazabol a 'miert is ne' kategoriaba esett, egyaltalan nem volt meglepo, de megsem mondanam hogy egy legbolkapott, logikatlan lezaras. Ha belegondolsz, nem is annyira elkepzelhetetlen a filmbeli 'koincidens' figyelembe veve Goodman karakteret. A sztori okosan van felepitve tele remek huzasokkal( az activitis resz az ev egyik legijesztobb es legzsenialisabb jelenete) es ugy illenek ossze a kirakok a vegere hogy nem tunik eroltetettnek, ami onmagaban meglepo. Erdekes mert ugyanakkor a lezaras magan viseli az imdb eldugott sarkaban levo 5 pontos filmjeinek jegyeit.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.05.11. 11:25:33

@K.Leslee: SPOILER "Ha belegondolsz, nem is annyira elkepzelhetetlen a filmbeli 'koincidens' figyelembe veve Goodman karakteret."
Ezt konkrétan mire érted?

Amúgy nekem nem az volt a bajom, hogy "logikátlan" lett volna (végül is nincs semmi logika, ami ne engedné meg, hogy idegeninvázió legyen az apokalipszis forrása), hanem az, hogy az utolsó 15 percre egy teljesen más film kezdődik, láthatóan azért, hogy össze lehessen hozni egy franchise-építő cliffhangert. Van egy pszicho-thrillerünk, amelynek a fő mozgatórugója az, hogy hihetsz-e a veled összezárt embereknek a kinti világvége valódiságáról, illetve, hogy végeredményben hol vagyunk nagyobb biztonságban, erre jön egy olyan fordulat, ami ezt az egészet teljesen irrelevánssá teszi és felvázol egy teljesen más szituációt, gyakorlatilag új filmet kezdve ahelyett, hogy az előzőt lezárná.

Egyébként igaz, amit a Hidden-CL10 összevetésben írsz, bár nekem (főleg Skarsgardnak hála) a Hidden alakításai is nagyon tetszettek.

K.Leslee 2016.05.11. 14:58:53

@danialves:
SPOILER
arra gondoltam hogy nagyon is lehetsegesnek tartom hogy egy Howard fele pszichopata maniakus tulelne egy ilyen szituaciot es tetszett hogy a film formabontoan egy koincidensere epitett nem torodve a nezoi elvarasokkal. Ha belegondolsz Howard tortenete lezarult a vegen, ha ott vege lett volna akkor sem lett volna rossz a film ,l, viszont kaptunk hozza egy bonusz wtf lezarast. De amugy ertem a problemadat.

AldoWinnfield 2016.05.11. 16:35:24

Van egy pszicho-thrillerünk, amelynek a fő mozgatórugója az, hogy hihetsz-e a veled összezárt embereknek a kinti világvége valódiságáról, illetve, hogy végeredményben hol vagyunk nagyobb biztonságban, erre jön egy olyan fordulat, ami ezt az egészet teljesen irrelevánssá teszi és felvázol egy teljesen más szituációt, gyakorlatilag új filmet kezdve ahelyett, hogy az előzőt lezárná.

Ezek a kérdések ettől még megmaradnak.

borosnyuszi 2016.05.15. 09:12:38

@danialves: Adom amit írsz. Nagy csalódás volt számomra a filk mert annyi mindent ki lehet hozni egy kevés színhellyel és szereplővel operáló alkotásból (vö; Fülke) itt valahogy ez nem működik. Személy szerint bírom Goodmant, mégsem éreztem, hogy a figurát eltalálta volna. Az utolsó 15 perc meg egyszerűen komolytalanná tette azt ami a megelöző egy órában történt.
süti beállítások módosítása