A hét előzetesei (11. hét, 2016.)
2016. március 19. írta: danialves

A hét előzetesei (11. hét, 2016.)

Miután két hete már elsirattuk a Szellemirtókat, most a Ben-Hur vélt vagy valós meggyalázása váltotta ki a legnagyobb reakciót előzetes-fronton. De akármennyire is tematizálta a megosztó remake a trailer-felhozatalt, érkeztek még bőven említése méltó darabok, többek között egy új Burton-mozi és egy Seth Rogen fémjelezte animáció is.

The Shallows

A Liam Neeson akciófilmes másodvirágzására specializálódott Jaume Collet-Serra most kivételesen nem az ír veterán társaságában érkezik hozzánk, hanem Blake Lively-vel forgatott egy thrillert, amelyben egy pórul járt szörfös egy cápa karmaiból szeretne kijutni a tőle 200 méterre fekvő partra. Ha ez valakinek egy kicsit sekélynek (pun intended) tűnik egy egész estés film megtöltéséhez, akkor valószínűleg nem téved nagyot, és sajnos magam is tartok tőle, hogy a The Shallows nem lesz képes túllépni az egyhelyszínes thrillerek egyre fáradó dramaturgiáján - még akkor sem, ha rendezője pont azzal vált híressé, hogy ilyen klisés felállásokból varázsolt egészen korrekt és élvezetes mozikat.

Ben-Hur

A Paramount Pictures marketinggépezete eddig a pontig nem sokat tett azért, hogy halljunk az egyébként augusztusban már be is mutatkozó Timur Bekambetov-féle Ben-Hur remake-ről újraadaptációról, ezt az előzetest megtenni első benyomásnak pedig különösen is rossz húzás volt. Akár egy újabb nézhetetlen újrázást vizionálunk, akár azok közé tartozunk, akik néhány perc alapján még nem írnánk le a produkciót, az biztos, hogy ez a trailer a legrosszabb hollywoodi látványfilmes klisékre játszik rá. (Noha a gyenge CGI mögött azért néha felvillan, hogy kazah rendező tetszetős képsorokat hozott létre.) Ha esetleg nézhetőnek is bizonyul, ilyen fogadtatással már most szinte biztos, hogy a nyár egyik legnagyobb bukása lehet a Ben-Hur.

Genius

Vegyünk valaki híres embert, mutassuk be, hogy zseniális, de elviselhetetlen volt, pakoljuk tele a színészgárdát Oscar-díjasokkal, és meg is kaptuk az átlagos életrajzi filmet, jelen esetben a Genius-t. Ha a koncepció sablonossága nem lenne elég, az első előzetest is sikerült a lehető legrosszabb sablonokból összeállítani, a hangulathoz egyáltalán nem passzoló zeneválasztásokkal, a színészek neve mellé a lehető legfantáziátlanabb szövegeik összevágásával, egyszóval minden esély megvan rá, hogy a Genius is az ambiciózus, de abszolút jelentéktelen biopicek táborát fogja gyarapítani.

Sausage Party

Seth Rogennek és népes alkotó-, illetve baráti társaságának jellegzetes stílusú filmeket szokott alkotni, de animációs alkotás még nincs a palettájukon - idáig. A Sausage Party egy ártatlan gyerekfilmbe viszi be a Rogen-Goldberg-Franco-féle beteg humort, és bár a koncepció ettől tényleg zseniálissá válik, én már most azt érzem, hogy a nagy felismeréssel ki is merül az ebben rejlő potenciál, és nem hogy egy egész estés filmet, de magát az előzetest sem tudták úgy felépíteni, hogy az ne legyen önismétlő és kirajzolódjon belőle egy értelmes történet. És ha például a This Is The End-re gondolok, ennek az aggodalmamnak van alapja...

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children

Tim Burton rajongói már régóta elégedetlenek a rendező teljesítményével, és legújabb filmje kapcsán is elsősorban az a kérdés merül fel, hogy képes lesz-e kitörni az utóbbi évek középszerűségéből, vagy továbbra is az önismétlésnél marad. Burton saját X-Menje ugyan egy sajátos ifjúsági fantasynek tűnik, de az utolsó képek azt sejtetik, hogy kapunk majd bőven a direktor sötétebb oldalából is - természetesen feltételezhetően csak annyit, amennyit a korhatár-besorolás megenged majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr68498816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.04.25. 01:42:08

The Shallows: Serra filmjeit bírom, a cápákat is, az film szépnek tűnik, én bizakodok. Igaz volt az utóbbi évtizedben két hasonló témájú, dicsértebb és közkedveltebb film (Nyilt tengeren, Zátony) még egyiket sem láttam, de tervezem őket (mondjuk egy Shark Week keretében), plusz való igaz, hogy a monothrillerben azért nincs végtelen lehetőség. Szóval arra én sem számítok, hogy valami forradalmi dolgok add hozzá a zsánerhez.

A Ben Hur elözetes éppen egy olyan film látszatát kelti, amelyek miatt az emberek előre utálják a remakeket. Teljesen hiányzik belőle az a grandiózus monumentalitás, ami az 59-es filmet klasszikussá tette. Úgy néz ki, mint egy B kategóriás TV sorozat lenne, és a főszereplőben még nyoma sincsen Heston karizmájának. Nem csoda, hogy nem igazán hirdetik, pedig igény szerintem lenne egy látványos, minőségi (főleg praktikus effektekkel és visszafogott CGI-a forgatott), modern kosztümös eposzra.

Burton új filmje kifejezetten aranyosnak és hangulatosnak tűnik, engem érdekel. A Sausage Party-t is, de épp ellenkező okok miatt: ilyen morbid és elborult animációs filmhez nem is tudom mikor volt szerencsém. (Mondjuk én sem vagyok biztos benne, hogy ez elég nafta egy egész estés filmhez)
süti beállítások módosítása