Mephisto (1981)
2016. január 24. írta: FilmBaráth

Mephisto (1981)

mephisto-di.jpg

A Saul fia az Oscar-jelöltek között, annyi év után reális esély van arra, hogy újra magyar alkotás érjen el óriási nemzetközi sikert. Eddig egyetlen hazai játékfilm nyerte el a szobrocskát, Szabó István Mephistója. Elkövettem azt a hatalmas hibát, hogy gyerekfejjel megnéztem ezt a művet, és mivel túl fiatal voltam, természetesen egyetlen szót sem értettem belőle, csak döbbenten kérdeztem magamtól, hogy mégis mi akkora szám rajta, hogy az Akadémia kitüntette a díjjal. Nos, úgy éreztem, már eléggé felnőttem ahhoz, hogy újrázzak, kíváncsian néztem végig a Klaus Maria Brandauer főszereplésével készült mozit, és azt kell mondanom, hogy valóban döbbenetes erejű drámához volt szerencsém, amelynek ugyan megvannak a maga hibái, mégis katartikus élményt tud nyújtani a nézőjének.

Hendrik Höfgen (Klaus Maria Brandauer) sikerre éhes tehetséges vidéki színész, akinek egyetlen igaz szerelme a színház, és a taps élteti. Feleségül vesz egy gazdag lányt, így gond nélkül élhetne a szenvedélyének, azonban a karriervágya erősebb, így a fővárosba költözik, és Németország első színházának vezető színésze lesz. Végre igazán boldognak érzi magát, azonban a történelem közbeszól, a nácik átveszik az uralmat, és neki döntenie kell, hogy együttműködik-e velük, vagy inkább külföldre távozik. Némi vívódás után választ a két lehetőség közül, és egy idő után szembe kell néznie a döntése következményeivel...

A Klaus Mann regénye alapján készült film arra a kérdésre keresi a választ, milyen fausti alkut kell megkötnie saját magával egy tehetséges embernek ahhoz, hogy ne akarja észrevenni, milyen aljas hatalmi érdekeket szolgál ki a művészetével. Hendrik azzal áltatja magát, hogy ő csak egy színész, semmi köze a politikához, az ő dolga az, hogy játsszon, a színházért és a szerepeiért él. Valójában kiválóan hazudik magának, pontosan tudja, hogy milyen árat kell fizetnie a sikereiért, de úgy gondolja, hogy inkább becsukja a szemét és a könnyebb utat választja. A tragédia az, hogy valóban tehetséges művészről van szó, akinek más országban is lett volna lehetősége elérni ugyanezeket a sikereket a pokoli kompromisszumok megkötése nélkül, de túlságosan gyáva volt ahhoz, hogy végigmenjen a nehezebb úton, melynek eredményeként végül elveszíti a lelkét.

Szabó István (aki egyébként kiválóan  cameozott a saját filmjében) teljes jellemfejlődést mutat be nekünk, figyelemmel kísérhetjük, hogyan lesz az idealista fiatal színészből megkeseredett színházi vezető, akinek rengeteg lehetősége lett volna változtatni a sorsán, de mégsem tette meg, vagyis csak saját magát, a mérhetetlen sikervágyát okolhatja azért a helyzetért, amelybe került. Mindig meg tudja magyarázni magának, miért dönt jól, amikor elfogadja a nácik által kínált lehetőségeket, míg aztán két zseniális jelenetben ráébresztik, valójában hol is van az ő helye a dolgok rendszerében. Amikor a miniszter nyersen elküldi melegebb éghajlatra, majd egy hivatalos megnyitón világosan kiderül, hogy igazából saját magát akarja ünnepelni, nem a színészt, Hendrik láthatón megtörik, de még mindig képes arra, hogy tovább játssza a rá bízott szerepet, de a végső jelenetben látszik, hogy már teljesen szétesett a személyisége.

mephisto.jpg

Szívet-lelket rázó drámáról van szó, de a rendező időnként elvész a részletekben, néhány jelenet a bravúros színészi játék miatt került bele a filmbe, de valódi funkciója nincs, szemre szépek (Koltai Lajos kamerája nem hazudik, ennek az alkotásnak köszönheti nemzetközi karrierjét a kiváló operatőr, nem véletlenül), de valójában nem lendítik előre a cselekményt, sőt rövid időre megszakítják a történet intenzitását. Túl sok mellékkaraktert mozgat Szabó István, akiknek a sorsa külön-külön megért volna egy filmet, de érhetően nem volt szíve a vágóasztalon végezni velük. Mindezzel együtt valóban kiemelkedő drámai erővel bíró alkotás született, iszonyatos érzelmi hullámokat tud vetni egy-egy jelenet a filmben, zseniális képek sora ég bele a retinánkba.

Színészfilmről van szó, nem csak azért, mert a főszereplő ezt a szakmát űzi, hanem azért, mert alapvetően a szereposztáson dőlt el a film sikere. Klaus Maria Brandauer először dolgozott együtt Szabó Istvánnal ebben az alkotásban (majd a később  készült Redl ezredes és a Hanussen is kettejük nevéhez fűződik), és rászolgált a bizalomra, sikerült megmutatnia a rendkívül összetett karakter minden mélységét. Nagyon sok magyar színész tűnik fel a kisebb szerepekben, mindannyian kiválóak, de Cserhalmi György és Komlós István kitűnik a többiek közül, Tordai Terinek és Bánsági Ildikónak is jutott néhány emlékezetes pillanat.

Összességében teljesen megérdemelten lehetünk büszkék a jelen pillanatban egyetlen Oscar-díjas magyar filmre, nem könnyű alkotás, de maradandó élményt tud nyújtani a nézőjének. A rendezőre jellemző lírai szemléletmódon túl Koltai Lajos képei és a színészi játék hozzá tudta adni azt a bizonyos pluszt, amelynek köszönhetően úgy földhöz tudja vágni a nézőjét, hogy attól koldul. Kötelező darab!

8/10

A Mephisto teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr888280684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2016.01.24. 20:38:56

Azt említetted, h főhősünk mefisztói alkut köt, csak azt nem, h az elején azt hiszi, h ő Mefisztó, mert hisz h olyan jól el tudja játszani, akkor biztos tud olyan is lenni, aztán a végén rá kell döbbennie, h mégsem.
És mivel Szabónak is megvolt a maga alkuja (ugyebár ügynök lett), kimondottan személyes film.

HellsAngel 2016.01.25. 12:49:32

A Mefiszto azert fontos film, mert mindenkinek az eleteben, akinek barmi koze van a tehetseghez, sanszos modon elobb vagy utobb megjelenik Mefiszto, es alkut ajanl. Minnel tehetsegesebb valaki, annal nagyobb valoszinuseggel. Lehet az egy jol fizeto multis allas, egy Kossuth-dij, behazasodni egy jo csaladba, stb. Ugyhogy jobb, ha az erintettek vigyaznak magukra.

Szaracén 2016.01.25. 14:07:10

A film stadionos záró képsorai hátborzongatóan mainak tűnnek.

Kelly és a szexi dög 2016.01.25. 14:29:10

Szabó István tudott miből ihletet meríteni - legalább valami pozitív hozadéka is lett annak, hogy ő is megkötötte a maga alkuját...

2016.01.25. 15:26:56

Szeretnék egy súlyos és állandóan visszatérő történelmi tévedést kijavítani!

Németországban nem fasizmus, hanem nácizmus - pontosabban nemzetszocializmus - volt.
Fasizmus többek között Olaszország, Argentína és Spanyolországban dívott.

A többi stimmel.

FilmBaráth 2016.01.25. 17:11:00

@Látens Inszinuáció: Csak a rend kedvéért: én nem írtam, hogy fasizmus volt, az index által kreált szövegben használták ezt a szót:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.25. 21:04:32

@FilmBaráth: Hát ja, legalább ennyire súlyos és visszatérő tévedés, amikor valaki csak a címet olvassa el, és még össze is keveri az index-szel az oldalunkat. :D

Terézágyú 2016.01.26. 11:24:26

@Látens Inszinuáció:
Hogy nem unjátok ezt meg soha... de persze ha a "rohatt komcsik, azért kezdték fasizmusnak hívni a nácizmust, hogy elhallgassák a nemzetiSZOCIALISTA kifejezést" akkor ti meg annál inkább vájkáltok benne...

Azt tudtátok különben, hogy az, hogy "felkel a nap" az nem helyes kifejezés, mert a Nap nem kel fel, le sem feküdt????

xhalapex 2016.01.31. 08:58:30

@Látens Inszinuáció: Minden náci fasiszta, de nem minden fasiszta náci. (Akár az általános iskolai környezet ismeret órákon :D)

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2016.02.14. 19:37:07

@Látens Inszinuáció: Bár teljesen OFF, de szeretnék egy súlyos és állandóan visszatérő történelmi tévedést kijavítani!
A fasizmus a két világháború között autoriter, vezérelvű, tekintélyuralmi jobboldali rendszerek átfogó elnevezése már a 30-as évektől kezdve, amit aztán a politológia és a történelemtudomány is átvett. Azért épp a fasizmus lett az átfogó elnevezés alapja, mert ők jutottak legkorábban hatalomra. Örülök, h segíthettem. Legközelebb olyanba pofázz bele, amihez értesz is (főleg ha OFF).
süti beállítások módosítása