A tenger szívében / In The Heart of the Sea (2015)
2015. december 13. írta: !Márk!

A tenger szívében / In The Heart of the Sea (2015)

a_tenger_sziveben_09.jpgA legendás Moby Dick-sztorit már sokan, sokféleképpen próbálták megeleveníteni. Lehet, bennem van a hiba, de én személy szerint a rengeteg feldolgozás ellenére nem emlékszem olyan kiugró adaptációra, amelyet egyértelműen kiemelkedőnek lehetne nevezni. Részemről ez az állapot egészen addig tartott, amíg nem láttam Ron Howard idei moziját...

A cetolaj beszerzése sok, szerényebb körülmények között élő férfi számára életbevágóan fontos küldetés volt. Családos emberek hátrahagyva szeretteiket, akár évekig is távol az otthonuktól vágtak neki rendszeresen az ilyesfajta "kalandoknak". Ám Moby Dick-kel, a gigantikus méretű ámbráscettel senki sem számolt.

a_tenger_sziveben_kritika_3.jpgAz igazsághoz hozzátartozik, hogy kicsit sarkítottam a történeten, ugyanis ehhez még hozzájárul az is, hogy az egyik megöregedett túlélő meséli el ezt az elképesztő történetet egy ambíciózus, nagy sztorit kutató fiatal írónak. Sok újdonságra viszont ne számítson, aki beül a filmre. Nincsenek váratlan fordulatok, vagy meghökkentő szegmensei a történetnek. Talán emiatt sokak számára unalmassá válhat egy idő után A tenger szívében, de (és ez egy hatalmas "de") Ron Howard ismét megmutatta, hogy piszkosul ért a rendezéshez. Világteremtésben, a műfajok közötti ugrálásban, gyakorlatilag minden elemében annyira egyben van a film, hogy bármennyire is sasszemmel figyeltem, nem tudtam igazán belekötni a munkásságába.

Tengeren hánykódós, némi humorral és drámával fűszerezett túlélőfilmet már láthattunk, de abszolút az az érzetem volt a moziteremben, hogy A tenger szívében nem is akar a maga nemében többnek látszani, ami. A lehető legprecízebben volt végigvezetve a cselekmény, mindenféle kilengés vagy felesleges elem nélkül. Howard filmje egy abszolút céltudatosan elkészült alkotás benyomását kelti. Ehhez természetesen hozzátartozik a kiváló színészi játék, a stáb élén Chris Hemsworth-szel, aki ugyan Thor szerepében sem volt rossz sosem, de évekig nem volt arra lehetősége, hogy megcsillogtassa valódi tehetségét. Itt azonban egyértelműen ellopja a show-t, hasonlót utoljára tőle a 2013-as Rush-ban (szintén Ron Howard) láthattunk. Feltűnik még továbbá az új Pókember, Tom Holland, az örök mellékszereplő Cillian Murphy, és Benjamin Walker is, habár utóbbi meglehetősen sótlan alakítást nyújtott.

A látvány nagyban hozzájárul az atmoszférateremtéshez. Gyönyörű a fényképezés, a tájképek lehengerlőek, az óriásbálnáról nem is beszélve. Különösen a méretarányokat sikerült kiválóan érzékelteti a nagytotálokkal. Egyszerre volt izgalmas és félelmetes látni, hogy a komplett legénységet szállító hajó milyen parányinak tűnik Moby Dick-hez képest. Akkor sem lenne egy rossz szavam, ha a stáb operatőri munkáját esetleg jelölnék Oscar-ra.

Ha magát a filmet nézzük, akkor A tenger szívében egy végletekig korrekt, nagyon kompakt alkotás, viszont olyan hatást tud gyakorolni a nézőjére, akkora élményt nyújt szórakoztatásban, hogy csak a legjobbakat tudom róla elmondani. Akárhogy is próbáltam, nem tudtam rajta fogást találni, szájtátva néztem végig a két órát. Vétek lenne kihagyni, úgyhogy irány a mozi!

10/10

A tenger szívében teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr898154022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borosnyuszi 2015.12.18. 07:56:11

Tegnap láttam és lenyűgözött a film pedig a feléig nem is látod ,,moby dicket,, filmvásznon ílyen profi módon elsülyedő hajót még életemben nem láttam (Titanic ehez képest túl mesterkélt káosz nélküli). A tengeren 90 napig hánykolódó matrózokból nekem kellett volna több, hogy még drámaibb legyen (ebben Redford Minden elveszett c filmje az etalon) de, így sem lehet rá panasz. Viszont sajnálom, hogy az SW)ről fog szólni minden és méltatlanul mellőzni fogják A tenger szívét. PS. Hemsworth Sosem volt ilyen jó, korábban nem hagyott mély nyomot bennem de, ebben a filmben kíváló!!!

borosnyuszi 2015.12.18. 19:32:39

Egy nappal később láttam az SW 7-et. Most még értékesebb lett A tenger szívében. Nem spilázom túl, szerintem egyszerűen jobb film mint az SW. Le a kalappal.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.31. 14:13:05

Az egyetlen dolog, amivel nem értek egyet, az a céltudatosság: a hajótöréstől kezdve kifejezetten leereszt a film, a bálnavadász-kalandfilmből hirtelen egy túlélődráma lesz, és igazából maga sem jön rá, hogy mire akar kifutni. És a Gleeson-Whishaw páros is mintha csak azért lenne benne, hogy valami mondanivalót kicsiholjanak a sztoriból, szintén felemás sikerrel.
Viszont a bálnavadász jelenetek az év egyik leglenyűgözőbb mozis pillanatai között vannak, úgyhogy ezért mindenképpen megérdemel egy 7,5/10-et. Ja és ezzel nálam is A tenger szívében > Az ébredő Erő. :D

K.Leslee 2015.12.31. 19:33:10

A balnavadaszos jelenetek tenyleg jok de a film rosszul erzekelteti az ido mulasat es igazabol semmi olyat nem nyujt amit korabban ne lattunk volna mar (jobban). Szerintem is azert raktak bele Gleeson-t es Whishaw-t mert a sztori teljesen lapos es igy nem volt annyira feltuno. Persze, ertem, hogy ez ihlette a Moby Dick-et, de a bosszuallo ambrascet csak ugy emlites szintjen volt benne a sztoriban es egyaltalan nem volt kozponti szerepe. Akkor meg minek allitottak be ilyen misztikusnak? Raadasul az effektek sem voltak mindig a helyukon, de egynek elment a film 6.5/10.
süti beállítások módosítása