A 10 legjobb Walt Disney-film
2015. december 05. írta: FilmBaráth

A 10 legjobb Walt Disney-film

Mission Impossible. De tényleg. A Walt Disney nevével fémjelzett rajzfilmeken nőttem fel, ájultam imádom őket, és most ki kellene választani belőlük a 10 legjobbat. Képtelenség. Kockás papír, toll, egy órás töprengés (és ebben a nosztalgiázás és zenehallgatás még benne sincs!) után született meg ez a teljesen szubjektív lista, amely az én kedvenceimet tartalmazza, és még mindig fáj a szívem azokért az alkotásokért, amelyeket ki kellett húznom, hogy a top 10 listája megszülessen. Nincs benne a Notre Dame-i toronyőr (bár annak inkább a zenéje zseniális), a Mulan, a Herkules (az egy meg nem értett darab, szerintem túlságosan felnőtt poénok vannak benne), a Micimackó, és hány gyerekkori kedvenc még. Walt Disney-t lehet szeretni vagy nem szeretni, de minden tiszteletet megérdemel azért a birodalomért, amelyet felépített a semmiből. Az animáció neki köszönhetően nyert teljes jogú tagságot a filmes műfajok között, ontotta a mozikat a kicsiknek és a gyereklelkű felnőtteknek egyaránt. A legértékesebb darabok a legrégebbiek (hangsúlyozom: szerintem), aztán nagyon hosszú kihagyás után ismét magára talált az egérbirodalom, majd a sikeres filmek után újabb hullámvölgy következett, amelyből a Jégvarázs-nak köszönhetően kilábalni látszik a cég. Nekem mázlim volt, éppen telibe kaptam a 90-es években keletkezett alkotásokat, és voltam olyan szerencsés, hogy a klasszikus darabokkal is megismerkedhettem. Ma már kétszer megnézem, milyen Disney (Pixar)-fimre váltok jegyet, de még mindig megdobban a szívem, ha meglátom a logót, annyi szép pillanat jut eszembe róla. Felnőtt fejjel is szeretem a rajzfilmeket, és ha egyszer lesz gyerekem, biztos vagyok benne, hogy át fogom örökíteni rá a Disney-mániámat, ami időről időre kitör rajtam, tehát minden valószínűség szerint előbb-utóbb sor fog kerülni a legnagyobb kedvenceimre itt a blogon is. Addig is íme a lista, kíváncsian várom a véleményeteket!

10. A szépség és a szörnyeteg / Beauty and the Beast (1991)

beauty-and-the-beast.jpg

Új nap mindig jön, de ezt a filmet nem lehet elfelejteni. Fülbemászó muzsika, remek szinkron, jól eltalált karakterek, szépen vezetett történet - ennyi kellett a sikerhez. A Disney-gyár egyik gyöngyszeme, hamvas és felnőtt lányok kedvence, romantika a köbön, egyáltalán nem sziruposan tálalva. Én még mindig el tudok andalodni rajta, szerintem nem fog rajta az idő, van ember, aki nem szereti ezt a bájos rajzfilmet?

9. Dumbo (1941)

dumbo.png

A szupercuki kiselefánt a hihetetlen füleivel telitalálat volt, ráadásul sikerült egy jó történetet is köríteni mellé, a dalok a már megszokottan kedvesek voltak, időtálló siker lett belőle, még ma, sok évtizeddel a születése után el tudja varázsolni a nézőjét ez a bájos mese. Lehet rajta nevetni, búsulni, meghatódni, a megfelelő arányban elegyítve az érzelmeket, ha van valaki, akinek kimaradt volna az életéből, nagyon sürgősen pótolja!

8. A kis hableány / The Little Mermaid (1989)

a_kis_hableany.jpg

A Disney-gyár már régen csak a régi nagy sikerekből élt, amíg a mozikba nem került ez az alkotás, amellyel újra fel tudta tenni magát a térképre. A siker receptje nem volt bonyolult, szép zene, jól eltalált karakterek, jól adagolt érzelmek, vagyis a jól bevált régi nóta, csak megújult köntösben. Nagyon jól eltalálták a főgonoszt, a "ringat a víz" című dal máig hatalmas kedvenc nálam (pedig ugye nem mostanában volt a bemutató), meg voltunk győzve, újra vártuk a menetrendszerűen érkező mozikat. Bájos és nagyon szerethető mese, kötelező darab!

7. Bambi (1942)

bambi.jpg

Már könyvben is imádtam a Bambit, filmen pedig pláne. Nagyon egyszerű oka volt annak, hogy a korai Disney-filmekben az állatoké volt a főszerep: az animáció egyszerűen nem volt még olyan technikai szinten, hogy emberi alakokat is meg tudjanak jeleníteni a szakmailag amúgy teljesen a topon lévő animátorok. Ha nem így lett volna, szegényebbek lennénk többek között ezzel a szeretetreméltó mesével, amelyet kár lenne kihagyni az életünkből.

6. Pinokkió / Pinocchio (1940)

pinokkio.jpg

Rengeteg feldolgozása létezik Pinokkió történetének, nekem máig ez a kedvencem, nyilván azért, mert ez láttam először. Felnőtt fejjel újrázva sem változott a véleményem, ez egy nagyon jól kivitelezett, szép és tartalmas mesefilm, tele jobbnál jobb karakterekkel és emlékezetes jelenetekkel. Nem porosodott semmit ez a nem éppen mostanában készült alkotás, csak ajánlani tudom kicsinek és nagynak egyaránt a megtekintését!

5. Aladdin (1992)

aladdin.jpg

Fenomenális kozmikus erő, egy icipici kis helyen. Hát igen, a film sikerének titka bizony a dzsinn volt, a Robin Williams-re írt (és nálunk Mikó István által zseniálisan szinkronizált), varázserejű alak mindent vitt, de azért volt itt szerelem, kaland, gonosz Dzsafar, andalító és vicces zenék és jelenetek sora. Nincs ezen mit ragozni, imádjuk ezt a filmet, bármikor jöhet!

4. Hófehérke és a hét törpe / Snow White and the Seven Dwarfs (1937)

hofeherke.gif

A kritika itt olvasható.

Valódi klasszikushoz van szerencsénk, hiszen ez volt az első egész estés rajzfilm, amely Disney híres maximalizmusának köszönhetően (szívfájdalom nélkül kivágott hónapokig készült jeleneteket, ha azok lassították a film ütemét) kiválóan sikerült, a teljesen új úton járó alkotók kreativitásának és szaktudásának köszönhetően pedig nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is számára is tökéletes kikapcsolódást jelent még ma is ez a film.

3. Fantázia / Fantasia (1940)

fantazia.jpg

Mindig meg szoktam lepődni azon, mennyire kevés szó esik erről a valóban varázslatos Disney-filmről. A téma a címben található, gyönyörű zenére megkomponált fantasztikus képorgiához van szerencsénk, ami azonban összeáll egységes egésszé. Mai szemmel nézve is zseniális darab, nem látszik rajta a kora, simán bele lehet feledkezni, az egérbirodalom minden tehetségét csodálhatjuk benne lenyűgözve.

2. Az oroszlánkirály / The Lion King (1994)

lion_king_simba_and_mufasa.jpg

A kutyusomat Szimbának hívják, azt hiszem ezzel elmondtam mindent. Rajongásig imádtam gyerekkoromban ezt a filmet, és a helyzet ma sem változott, Mufasza egy isten (Sinkovits Imre szinkronjával főleg), Szimba szerethető, Zordon egy utálatos alak, a hiénákat csak az anyukájuk szereti, még jó, hogy az élet úr, és amúgy is Hakuna Matata! Ezerszer nézős kedvenc!

1. 101 kiskutya / One Hundred and One Dalmatians (1961)

101_kiskutya.jpg

A kritika itt olvasható.

Meglepően sötét tónusú a film, mégis egy igazi szívhez szóló alkotásról van szó, amely tele van humorral, a cukiságfaktor sem hiányzik belőle, bájos a történet, de nem andalítóan giccses, hanem üdén egyedi (igen, még ennyi év után is az!). Ennek a kiváló szöveg is az oka, a jól megírt karakterek, amelyek az animátorok keze alatt hamar legendává lettek, a történet kifejezetten érdekes és izgalmas, ebben a filmben minden összejött, szemernyi hiányérzete sincs a nézőnek, ha attól eltekintünk, hogy nézné még Pongóék kalandjait

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr428124574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borosnyuszi 2015.12.05. 07:35:34

Szívből Örülök, hogy nem került fel a listára Robin Hood, Pán Péter, Aliz csodaországban (bár utóbbi felér egy komolyabb trippel, csak nem biztos, hogy a gyereknek való). Utóbbi Filmek a Disney gyár leggyengébb darabjai. Amivel még nem tudok mit kezdeni azok a folytatások. Íszonyú dolgokat készitettek (Aladin 2, Kis hableány 2 a Hamupipőkéből négy is van! Mondjuk az első résznek ott lenne a helye a top tízben). A mai fülnek a klasszikus Disney mesék zenéi, pátoszos és a szinte már operett dalok fizikai fájdalmat okoznak persze erről nem a mesék tehetnek változott a világ. Viszont nagyon jó ellenpélda a megérdemelten első helyezett 101 kiskutya. Abban a dalok (Szörnyella de Frász) megunhatatlan és kortalan. Színtiszta jazz

arncht 2015.12.06. 09:30:55

Aladdin a legjobb :)

zoltanek 2015.12.06. 09:52:12

A régi filmjeik közt a Kőbe szúrt kard a leggyengébb. Az Arthur-legenda megcsúfolása.
Nekema Pinokkió a kedvencem, talán az a legértelmesebb mind közül. A legviccesebb meg az Eszeveszett birodalom.
Amit a Bambiról írtál, hogy nem tudtak embereket rajzolni akkoriban, az hülyeség, hiszen a Hófehérkében más sem volt, csak emberi karakter. Egyszerűen csak idegeneknek akarták ábrázolni az embereket azzal, hogy nem mutatták. A Vuk is a Bambiból merített, mikor a vadásznak nem mutatja az arcát.

Kondom Keselyű 2015.12.06. 09:54:44

@borosnyuszi:
En agybajt kapok a notaktol a rajzfilmekben.
A ritka kivetelek egyik a legjobb Disney meseben van .Ez pedig Lajcsi dala.Szerintem meg az eredeti Louis Primast is uti.

Kondom Keselyű 2015.12.06. 09:56:22

Linkeltem volna a youtube linket,de nem jeleniti meg. az url a hozzaszolas.

Kondom Keselyű 2015.12.06. 09:57:18

Meg lusta dick is jo a macskafogoban.

Tapmancs 2015.12.06. 10:02:12

Én a Pocahontast nem tudtam volna kihagyni a listából.

2015.12.06. 10:20:23

Dzsungel könyve???? Magyar szinkronnal is messze a legjobb.

szelíd galamb 2015.12.06. 10:20:57

A Dzsungel könyve szerintem belefért volna....

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2015.12.06. 10:33:35

"az animáció egyszerűen nem volt még olyan technikai szinten, hogy emberi alakokat is meg tudjanak jeleníteni a szakmailag amúgy teljesen a topon lévő animátorok. "
Akkor hogy kerult fel a listara a Bambinal korabbi Hofeherke vagy a Pinokkio ha az animatorok nem tudtak megjeleniteni emberi alakokat?
Ekkora butasagot regen olvastam.

Hermesz Konrad 2015.12.06. 11:02:25

A fenti mind gyerekeknek való "lerágott csont". Nekem a kedvencem a Mulan, az Atlantis - az elveszett birodalom, és a Hős 6-os. De persze ízlések és pofonok...

Guadalupei Szűz (törölt) 2015.12.06. 11:11:07

Mitől Disney egy Disney film? Hogy ő maga készítette, vagy a cég? Tehát Disney logo alatt futó bármilyen film? Mert akkor azért jobb listát is lehetne készíteni és nem csak animációsokat.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2015.12.06. 11:13:49

hát nem azért de a dizni kb. az animáció mekdonald-ja
az hogy zabálják/nézik, nem jelenti azt, h jó is.
sztem ezek a filmek mind szarok.
oszt jónapot.

eßemfaßom meg áll 2015.12.06. 11:41:39

A kis hableányból azért inkább a 75-ös japán feleannyi nyállal

www.youtube.com/watch?v=Ry7gRuY9CfM

Ea 2015.12.06. 11:50:05

Dumbotol gyerekkent feltem. Sot en a pinocchiot se szerettem. Sose neztuk ezeket, pedig megvoltak videon. 101 kiskutya, hofeherke, hamupipoke. De eleg erosen befolyasol, gyerekkoromban mi volt meg videon.pl a robin hoodot nem is lattam, a csipkerozsikat is csak felnottkent.
Aladdint imadtuk a legjobban.

Ea 2015.12.06. 11:58:29

Felnottfejjel nekem is a mulan az egyik kedvencem, na meg a lanyaimmal millioszor neztuk az aranyhaj es a nagy gubancot meg a jegvarazst. Ezek is jok szerintem, legalabbis a gyerekeket megfogja es en meg nem kaptam agybajt toluk.

gyongyi70 2015.12.06. 12:03:33

HOL a Jégvarázs a listáról???!!!

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2015.12.06. 12:30:33

@Guadalupei Szűz:

a disney féle dzsungel könyve az eredeti Dzsungel könyve lábbal tiprása.
atomot rá. kettőt.

eßemfaßom meg áll 2015.12.06. 12:36:49

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
a disney féle XXXX az eredeti XXXX lábbal tiprása.
atomot rá. kettőt.

borosnyuszi 2015.12.06. 12:42:58

@sEm: Csak részben értek egyet. Bizony a Hófehérke nagyon aránytalanul van megrajzolva ráadásul az állatokhoz képest bizony néha robotszerű mozgással. Viszont a karikatúra szerű ember ábrázolások nagyon lók pl. Hét törpe, 101 kiskutya szörnyellája. Ami talán nehéz lehet és a korai Disney filmekben észrevehető a kevés emberábrázolás. Pl. Hófehérke palotájában 3 személy lenne csak? Hófehérke, gonosz királynő és a vadász? Nehezen hihető. Ahol több alakot kellett egyszerre ábrázolni pl. Hamupipőke báli jelenet ott háttéralakok elnagyoltak, elmosódtak és nem csinálnak semmit, állnak. Az akkori technikával nyilván sokkal nehezebben lehetet egy sokszereplős jelenetet elkészíteni míg a jégvarázs báli jelenetben minden háttérszereplő mozog, táncol, beszélget. Erről beugrik, hogy az SW Új reményben pár X fightert mozgatnak a Halálcsillag ellen (és mindősze 3db birodalmi repülőgépveszi fel ellenük a harcot- hihető nem? Töbiek merre jártak? Mindeki szabin? Vagy szükős lett a birodalmi büdzsé?) a Jediben már egy óriási adok kapok látható és a Sithek bosszúja nyitójelenete egy vizuális orgia megszámlálhatatlan géppel. Ezzel csak arra akarta utalni, hogy számítógépes efektek hiányában baromi nehéz lehet sok alakot mozgatni a vásznon míg az egyszerűbb nem emberi figurákat könnyen kidolgozni kezelni. De, nem vagyok rajzfilmes lehet, h tévedek.

2015.12.06. 12:45:49

Mindegyik unalmas.

borosnyuszi 2015.12.06. 12:51:13

Picit talán eltuloztam a korai Disney dalok kritikáját. De, szerintem mivel elsősorban gyerekeknek készültek a Filmek fontos, hogy a dalok énekelhetőek legyenek egy 6-10 éves gyereknek. Jégvarázs, Aranyhaj, Tarzan simán megy otthon Mindkét gyereknek (3 és 5 évedrk) de Hófehérke nyivákolását vagy Rökk Marika Arieljét nem tudják énekelni. A szövegét sem érteni. ( Respekt Rökk Marikának ez nem a személye ellen szól elvégre 4 Bambi díja van - tényleg van ilyen).

borosnyuszi 2015.12.06. 13:06:41

Basszus el...tam. Nem Rökk Marika hanem Oszvald Marika Ariel magyar énekhangja de, a lényegen ez nem változtat (miért hívnak minden magyar operett énekesnőt Marikának???

FilmBaráth 2015.12.06. 14:05:07

@borosnyuszi: Nem minden magyar operett énekesnőt hívnak Marikának (bár szomorú vagyok, hogy Német Marika kimaradt:-), akad néhány Zsuzsa is:-)

ledo76 2015.12.06. 14:19:05

Szerintem a Dzsungel könyve a legjobb, ez persze gusztus dolga, de az első tízben ott a helye. A 101 kiskutya jó helyezésével egyet értek, (eredeti szinkronnal), jó helyezésével egyet értek nélkülöz minden pátoszt, ami a Disney filmek egyik hibája, cserébe nagyon humoros, nálam a második. Az Oroszlánkirályt én mindig túlhypeolt alkotásnak tartottam, a második helyét ezért erős túlzásnak érzem, de az első tízben ott a helye. A Fantázia és a Bambi helyére raktam volna be a Dzsungel könyvét és a Robin Hood-at, illetve nekem a Micimackó is befért volna, bár ahelyett nehéz, hogy mit hagyjak ki, talán a Kis Hableányt.

wsvap 2015.12.06. 15:43:22

há-há-há! ilyen szar listát se láttam még az idén!

Guadalupei Szűz (törölt) 2015.12.06. 15:51:56

borosnyuszi 2015.12.06. 15:55:14

@FilmBaráth: De csak Marikánk egy lépett be a Náci pártba

nem várt fordulat 2015.12.06. 18:11:28

Fuuuuuuj.... Ezek kozul talan a 101 kiskutya, es talan az aladin, ami szot erdemel. Amugy pedig a pixar volt az, ami miatt ... Mindegy, felesleged

jet set 2015.12.06. 18:31:43

Az Oroszlánkirályt nem bírtam megnézni, annyira unalmas.

arom 2015.12.06. 18:48:26

A Dzsungel könyve mindenképp.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.12.06. 21:56:44

a disney nagy része műanyag műérzelmes ipari termék, kultúrszenny.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.12.06. 21:58:36

ha össze akarnám hasonlítani a disney nagy részét pl egy magyar pompommal, vukkal, kb így tehetném:

pompom, vuk és társai: ötletes, élettel teli, van benne lélek, stílusos, gazdag, aranyos

disney nagy része: ötlettelen, élettelen, műlélek, műstílus, sivár, műaranyos
süti beállítások módosítása