Contracted: Phase II (2015)
2015. október 31. írta: Werewolfrulez

Contracted: Phase II (2015)

contracted_2_kep_1.jpgAz én szememben egyszeri, szerethető fellángolásnak tűnt a 2013-as Contracted című, kis költségvetésű testhorror, mivel azonban egyedi ízekkel rendelkezett, és viszonylag sikeresnek is bizonyult (underground körökben), hamar meg is érkezett hozzá a folytatás. Alapvetően szkeptikusan álltam ehhez a tényhez, aztán az előzetes alapján fellelkesültem, most pedig, a kész mű megtekintése után az egyik szemem sír, a másik meg kifolyt nevet.

A folytatás pontosan ott veszi fel a történet fonalát, ahol az első rész abbahagyta. Az első felvonás ellentmondásos női főhőse, Sam tragikus körülmények között elhunyt, de még előtte lezavart egy balul sikerült menetet az érte - sokáig sikertelenül - epekedő Riley-val (Matt Mercer). Mivel Sam szexuális úton terjedő kórságban szenvedett, a mostani főhős, Riley természetesen számtalan kellemetlenségnek néz elébe. Ha a betegség ténye önmagában nem lenne elég, még a rendőrség is nyomozni kezd az ügyben, hiszen a Sam végzetét is okozó fertőzés egyre több áldozatot szed. Szép lassan kezdetét veszi a titokzatos járvány terjedésének második fázisa.

Sok szempontból jól sült el a folytatás, ám én mégsem vagyok elégedett a végeredménnyel, tekintettel a mű letagadhatatlan hiányosságaira. Alapvetően egy korrekt második részt kapunk, ahol a zöldfülűnek számító Josh Forbes rendezőnek és a hasonlóan újonc Craig Walendziak forgatókönyvírónak viszonylag logikusan és gördülékenyen sikerült továbbfűznie az első történetet, elég jó hatásfokkal betömködve az előzmény sztorijában tátongó lyukakat. A horrorfolytatások bevett szokásai szerint ezúttal az előző etapot némileg meghaladó töménységű biohorrort és gore-t kapunk, ami egy esetben még szó szerint "az ember bőre alá is kúszik". Meglepő módon még az első rész gondolatiságából is sikerül átmenteni valamennyit: míg Sam a negatív példát mutatta be, amikor elhibázott módon, gyakorlatilag hisztérikaként kezelte a halálos betegségét, Riley valamivel megfontoltabban cselekszik, és hasznosabban igyekszik felhasználni a kór súlyosbodásáig hátralévő idejét. A forgatókönyvíró azon fáradozik, hogy Sam ellenpéldájaként igazi modern hősként emelje fel Riley-t, viszont ebbe a képbe valahogy nem illeszkedik bele az, hogy - bár nem szándékosan, de kétségtelenül - maga a fiú is hozzájárul a járvány további terjedéséhez. A második fázis ezek tükrében inkább csak maszatol valamit az eszmei mondanivaló terén, nem szolgál olyan szimbólumokkal, mint az elődje.

contracted_2_kep_2.jpgEzzel el is érkeztünk a film negatívumaihoz. A drámaiság ebben a felvonásban kissé háttérbe szorult, már nem egy elszigetelt jelenséget láthatunk, hanem csak egy egyéni tragédiát a sok közül. A mozi hatásmechanizmusa ezáltal megbillen, és a hangulat most kevésbé tudja megragadni a nézőt. A rendőrségi nyomozás történetszála kifejezetten erőtlen és sablonos lett, ráadásul a nyomozónőt megformáló Marianna Palka iszonyú sótlan alakítást nyújt. A maszkok egy-két helyen nekem gyengébbnek tűntek, mint az első rész hasonló megoldásai - mondjuk ezúttal többet is láthatunk belőlük. A film végi csavar itt nem egy újabb horror alműfaj váltást eredményez, pusztán a harmadik etapnak kíván megágyazni... ezt viszont hatásosan teszi, fel is csigázta az érdeklődésemet.

Igazából hatalmas bajok nincsenek ezzel a produkcióval, az alkotógárda teljesítménye általánosságban nézve vállalható, bár semmiképpen nem kiemelkedő. A film hozza az első rész alapján elvárható minimumot, de csak felszínesen tesz hozzá az előzményhez, nem gondolja tovább forradalmi módon, és nem is szolgál olyan "kerek egész" érzéssel, mint az elődje.

A Contracted: Phase II legnagyobb erényének így az tekinthető, hogy szépen megalapoz a járvány harmadik fázisának. Emiatt remélem, hogy sikeres lesz, és ezáltal elkészülhet egy harmadik, talán már kiugróan minőségi Contracted-történet. Ami viszont aggaszt, hogy a járvány kiszélesedésével és apokaliptikussá válásával a széria nagy valószínűséggel el fogja veszíteni a rá jellemző egyéni ízét... szóval nem biztos, hogy ebben az esetben létezhet egyáltalán  "jó" harmadik rész.

6/10

A film teljes adatlapja megtalálható a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr27776978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása