Szentivánéji álom / A Midsummer Night's Dream (1999)
2015. október 24. írta: FilmBaráth

Szentivánéji álom / A Midsummer Night's Dream (1999)

szentivaneji_alom.jpg"Bolond a szerelmes, oly fövő agyú
S ábrázó képzetű, hogy olyat is lát,
Mit józan ész felfogni képtelen."

Nem voltam eddig még olyan szerencsés, hogy a szerelemnek nevezett bolondság miatt elveszítettem volna a fejem, valamint lány létemre nem nézem halomra az ezzel a témával foglalkozó romkom-okat, ellenben odavagyok Shakespeare drámáin kívül a vígjátékaiért is, hiszen kiváló alkotásai születtek ebben a műfajban is (a 10 legjobb filmadaptáció az avoni hattyú munkáiból itt olvasható). Már nagyon várom a Macbeth bemutatóját, addig is a Shakespeare-hiány enyhítése érdekében elővettem a Szentivánéji álom feldolgozását, amelyről szép emlékeket őriztem, ugyanakkor tudtam, hogy nem tartozik a kiváló filmek közé, mégis meglepődtem azon, hogy felnőtt fejjel már mennyire túlsúlyba kerültek a hibák. A film nem teljesen rossz,, Michelle Pfeiffer, Kevin Kline és Stanley Tucci alakítását öröm nézni, ugyanakkor összességében sajnos abszolút feledhető alkotásról van szó.

Athén hercege, Theseus (David Stratharin) az esküvőjére készül a nem túl lelkes Hippolyta-val (Sophie Marceau), amikor egy dühös apa felvezeti neki, hogy pici lánya, Hermia (Anna Friel) nem akar hozzámenni a neki kiszemelt ifjúhoz, Demetrius-hoz (Christian Bale), ugyanis beleszeretett egy másik fiatalemberbe, Lysander-be (Dominic West). Mivel az ifjú leánynak nincs kedve sem meghalni, sem zárdába vonulni, ezért a szerelemesek úgy döntenek, megszöknek a városból. Ezt az infót azonban Helena (Calista Flockhardt) továbbadta Demterius-nak, aki bőszen elindul arája után, azonban ezen a bűvös éjszakán Tündérország uralkodópárjának ellentéte miatt minden összegabalyodik szerelmi téren...

Könyörgöm, ki gondolta, hogy egy közepes rendező egy olyan színészgárdával, amelyből csak néhányan kiemelkedő tehetségűek, valóban értőn nyúlhat hozzá Shakespeare-hez? A Szenivánéji álom valóban üvölt a filmváltozat után, készült is belőle jó néhány, korom okán nekem az 1999-es változat jutott. Akkor nagyon tetszett, most azonban, felnőtt fejjel, elég durcásan néztem végig, mert sokkal több volt ebben a filmben, de a kicsit defektes casting, a nem túl erőskezű rendezés, és a túlzásba vitt effektek miatt erős hiányérzet marad a végén a nézőben.

Nem vagyok sznob, de Shakespeare tényleg egy klasszikus, csak akkor kellene hozzányúlni, ha valami érdemi mondanivalónk van vele, vagy nagyon jó okunk van a modernizálásra. Az sem biztos, hogy jó ötlet, ha sztárokat bízunk meg a főszerepekkel, mert a mester műveihez igenis kell egy bizonyos művészi mélység, ami nem minden éppen felkapott színészben van meg. Na persze, ha csak annyi a cél, hogy egy biztos bevételt hozó romantikus filmet dobjunk össze, amihez úgyis adott a zseniális szöveg, csak fogjuk a kamerát, egy picit modernizáljuk, belezsúfolunk néhány sztárt, pár jó színészt, és néhány hamvas kezdőt, megtoljuk a látványt, és már mehet is a moziba, akkor végülis elégedettek lehetünk a végeredménnyel. A Szentivánéji álom nem királydráma, hanem egy klasszikus romkom, amelynek éppen a varázslat a lényege, amely ebből a filmből sajnos látványosan hiányzik.

szentivaneji_alom2.jpgNe legyünk igazságtalanok, nem rossz film ez, abszolút nézhető, csak tökéletesen felejthető, ami az alapmű ismeretében eléggé szomorú. Jó volt újra hallani az ismert szöveget, bájosak voltak a fiatalok, Tündérország sem utolsó látvánnyal elevenedett meg, de túl sokszor volt olyan érzésem, hogy csak beszélnek a színészek, de nem mondanak semmit. Titánia és Oberon kibékülése után teljesen kiüresedett a film, számoltam a perceket, hogy mikor lesz már vége ennek a parttalan szenvedésnek. A végén természetesen Stanley Tucci és Kevin Kline mentette a menthetőt, de ez most sajnos nem volt elég egy maradandó filmélményhez.  Nem volt érdemi mondanivalója a rendezőnek, ezért szépen fényképett, de elég sokszor tényleges tartalom nélküli képekkel kellett beérnünk, a filmet néhány kiváló színészi alakítás mentette meg a teljes unalomtól.

Michelle Pfeiffer természetesen gyönyörű volt Titánia szerepében, de a színészi alakításban sem volt hiba. Kevin Kline hozta a tőle elvárható szintet, de Stanley Tucci elvitte előle a show-t. A többi szereplő fájóan halvány volt (mínusz Sam Rockwell, ő nagyon jó volt), Ruppert Everett-et csak azért vettem észre a jelenetben, mert Szabó-Sipos Barnabás kiválóan szinkronizálta. Christian Bale nem nagyon tudott mit kezdeni a szerepével, Dominic West, Anna Friel, Sophie Marceau tökélesen felejthető volt, Calista Flockhardt pedig egyenesen szereposztásbeli tévedés.

Nem véletlenül merült feledésbe ez a Shakespeare-feldolgozás, nem sok nyomot hagy a néző lelkében. Persze néhány szép kép megmarad belőle, a látványban nem volt hiba, azonban mindenki jobban járt volna, ha több gondot fordítanak a forgatókönyvre, kicsit gondosabbak válogatják ki a szereplőket, és nem csak egymás mögé fűzik az alkotók a képeket, hanem mondani is akarnak vele valamit. Ezek az árnyak összességében nem tetszettek, sajnos.

5/10

A Szentivánéji álom teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr148014633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása