Ted 2 (2015)
2015. július 16. írta: !Márk!

Ted 2 (2015)

maxresdefault_9.jpgA Ted első felvonását kifejezetten üdítő, friss vígjátékként éltem meg, és dacolva azzal az íratlan szabállyal, hogy a folytatások mindig rosszabbul sikerülnek, bíztam a 2015-ös második részben, mégpedig Seth MacFarlane miatt. MacFarlane-t egy elkötelezett, megalkuvást nem ismerő alkotónak tartom, akinek ugyan megosztó a humora, de számomra mindig is egy olyan rendező volt, aki tudta tartani a saját színvonalát. Noha a Ted 2 elmarad az elődhöz képest, így is a jobb vígjátékok között tartom számon.

Dióhéjban a történet lényege, hogy Ted összeköti az életét Tami-Lynn-nel (Jessica Barth), és egy évvel a házasságkötés után a családalapításon gondolkoznak, hogy megmentsék válságban lévő kapcsolatukat. Az örökbefogadás azonban akadályokba ütközik, ugyanis Massachusetts állam nem ismeri el a plüssmackót emberként, hivatalosan vagyontárgyként tekintenek rá, így Ted összefog a szerelmével, legjobb barátjával, John-nal (Mark Wahlberg) és a fiatal, pályakezdő ügyvéddel (Amanda Seyfried), hogy együtt vigyék perre az ügyet.

ted-2.jpgAz alapvető elvárásaimnak megfelelően lendületesen indul a film, röpködnek a poénok, betekintünk főhőseink életébe, belátást kapunk arról, hogy épp ki milyen passzban van. A játékidő első feléig nincs is komoly gond, a felhőtlen szórakozás uralja a mozitermet, de féltáv után helyenként nagyon leül a film tempója, a humorforrások sem olyan élesek (nyilván a fináléhoz közeledve kezd komolyodni a történet), és kicsit klisés módon a szánkba rágnak pár ezerszer hallott életbölcsességet. De a sok alpáriság mellett legalább próbálkozik a film valami tanulságot is belevésni a néző agyába.

A karakterek többsége is jól működik, Mark Wahlberg-en érződik, hogy pokolian élvezi ezt a cirkuszt, Amanda Seyfried, valamint Jessica Barth is teljesen korrekt teljesítményt nyújtanak. Kisebb mellékszerepben még Morgan Freeman is feltűnik, akit mindig öröm látni, de a prímet egyértelműen Liam Neeson vitte el a pár perces cameójával. Az ismert neveken kívül pedig MacFarlane stílusához igazodva rengeteg popkulturális-utalás hangzik el, és a Family Guy atyját ismerve teljes mértékben a politikailag inkorrekt humorra épít. Néha tényleg akad pár meredek beszólás és jelenet, de nem a Ted "franchise-ról" lenne szó, ha az ilyen humorelemek nem szerepelnének benne.

A legfontosabb dolgot, a humorvilágot leginkább a változatos jelzővel tudnám jellemezni. Verbális, vizuális, tartalommal bíró, elgondolkodtató, obszcén poénok egyaránt fellelhetők a filmben. A többségük jól leül, ám a változatosság ellenére, némi ellentmondással élve soknak éreztem az önismétlést. Voltak olyan jelenetek, amik egyszer teljesen helytálltak, MacFarlane aztán valami hirtelen ötlettől vezérelve még párszor elővette ugyanazt a poént.

A Ted 2 azonban összességében nézve szerencsére tudott egy tűrhető, szórakoztató szintet tartani. Nem ér fel az elődhöz, több benne az üresjárat, de egy nyári kikapcsolódásnak jó választás lehet. A stáblista utáni jelenetet pedig megéri kivárni.

7/10

A Ted 2 teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr87631382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borosnyuszi 2015.08.12. 07:55:22

Ted2 szerintem jobb lett mint az első rész. Arra nem is emlékszem de a 2-ből még évek múlva is idézni fogok:)

borosnyuszi 2015.11.18. 07:35:52

Egy feliratos változatot (cenzúra nélküli!) néztem meg először majd a szinkronos változattal újráztam. Hát, fényévekkel jobb a felíratos változat. Keményebbek a poénok (kerülik a PC-t) míg a szinkronus verzió inkább körülírja a poént. Kicsit olyan mint az alkoholmentes sör. Az íze hasonlít az igazihoz de, a hatatása egy nagy nulla. Mindenkinek felírattal (a sufni tunningos felíratos verziót) ajánlom.
süti beállítások módosítása