A 10 legjobb buddy cop film
2015. június 22. írta: FilmBaráth

A 10 legjobb buddy cop film

Mi a jobb egy zsarunál a filmvásznon? Naná, hogy kettő! A buddy cop filmek igazi fénykora a 80-as években volt,  a 90-es évekre is jutott belőlük pár érdekes darab, de a 2000-es években már csak elvétve találkoztunk emlékezetes alkotással a műfajból. Mostanában már kénytelenek vagyunk ráfanyalodni Chaning Tatuum-ra és Jonah Hill-re, szerencsére Sandra Bullock is meg tudott lepni, és Jake Gyllenhall is megajándékozott bennünket néhány emlékezetes jelenettel.  De ez nem vigasztalja szegény nézőt, mert ha néha mégis rászánja magát, hogy adjon egy esélyt a moziba kerülő alkotásnak, az esetek 99%-ában hatalmas csalódásban lesz része, hiszen annak, aki gyerekkorában megszokta a jó filmeket a zsánerben, a tisztes középszer kicsit sem elég. Mert ma már nagyon látványosak az akciók, de a forgatókönyvre és a menő szövegre egyáltalán nem figyelnek oda az alkotók, így pedig nincs mire emlékeznünk, ha kijöttünk a moziból,  Jellemző módon a tévében találtak magukra a zsaruk (is), a True Detective első évada elsöprő sikert aratott, kíváncsian várjuk, sikerül-e tartani a színvonalat a most érkező folytatásban. Addig is nosztalgiázzunk is egy kicsit kedvenc buddy cop mozijainkról!

Nem volt könnyű a 10-es lista összeállítása, ami természetesen teljesen szubjektív, ezek az én kedvenceim, kíváncsian várom a véleményeteket!

10. Egyik kopó, másik eb / Turner & Hooch (1989)

egyik_kopo_masik_eb.jpg

Mielőtt Tom Hanks besöpört több Oscar-díjat a drámai szerepeiért, alapvetően komikusként kereste a kenyerét Hollywoodban. Tinikoromban rengeteget nevettem a filmjein, többek között ezen is, amelyben egy nem éppen csivava alkatú kutyussal üldözte a bűnt. Még ma is bármikor jöhet ez a jó kis vígjáték, nagyszerű párost alkottak ők ketten!

9. Starsky and Hutch (2004)

starsky_and_hutch.jpg

Hatalmas kedvencem volt egykoron a tévésorozat, ezért nagyon nehezen vettem rá magam anno, hogy megnézzem a Ben Stiller és Owen Wilson főszereplésével készült filmváltozatot. Kellemesen csalódtam, jól szórakoztam rajta (nem utolsósorban zseniálisan cameoztak benne az eredeti szereplők is). Nem filmtörténeti mérföldkő, de egyszeri kikapcsolódásnak tökéletes!

8. Men in Black - Sötét zsaruk / Men in Black (1997)

men-in-black-1997-3.jpg

Will Smith neve ma már szinte egyet jelent a gagyival, de nem is olyan régen voltak még a 90-es évek, amikor még nagyon is menő arc volt. Tódult is a nép az ő főszereplésével készült blockbuster-re, amely nem véletlenül aratott elképesztő sikert: humoros volt, látványos, akciódús, és kiválóan működött a Smith-Tommy Lee Jones páros a filmvásznon. Ahogyan az lenni szokott, több folytatás is készült hozzá, amelyek az első nyomába se értek. Az alapdarab viszont bármikor jöhet!

7. Csúcsformában / Rush Hour (1998)

rush_hour.jpg

Jó duma és jó bunyó. Ez a két alapismérve a buddy cop moziknak, éppen ezért volt hatalmas ötlet a szájmenésben szenvedő Chris Tucker és a harcművész Jackie Chan összeeresztése a filmvásznon. Jó forgatókönyvet is sikerült összetákolni, egy kis Kelet-Nyugat kulturális ellentéttel megspékelve, ennek eredményeként istenien szórakoztunk ezen a kiváló vígjátékon. Aztán jöttek a folytatások, és egyre jobban elment a kedvünk a sorozattól...

6. Vaskabátok / Hot Fuzz (2007)

hot_fuzz.jpg

A kritika itt olvasható.

Az angol humorra mindig lehet számítani, a Cornetto-trilógia és Simon Pegg sem okoz csalódást. Szokni kell a stílust (elsőre engem sem ejtett rabul, de az újranézéssel sokat javult a helyzet), ez tény. Vigyázat, a film erősen réteghumorra épül, a nyúlon túl járunk sajnos, itt nincsenek olyan lovagok, akik azt mondják, hogy ni, de legalább nem dallanak. Csak azoknak ajánlom, akik epedve várták a The World's End hazai bemutatóját, a többiek inkább hagyják ki.

5. Bad boys - Mire jók a rosszfiúk? / Bad Boys (1995)

bad_boys_1.jpg

A kritika itt olvasható.

A Bad boys kultikus mű volt a saját korában, nem minősült embernek, aki nem látta, legalábbis a fiatalabb korosztályban. Én sem kevés alkalommal láttam, imádtam minden percét, hatalmas kedvencem volt. Aztán teltek az évek, és lassan feledésbe merült a film, hosszú kihagyás után néztem újra. Nos, nagy örömömre még mindig kiváló szórakozást tud nyújtani ez az alkotás, aki esetleg még nem látta, sürgősen pótolja!

4. 48 óra / 48 Hrs (1982)
48hrs-640x430.jpg

A kritika itt olvasható.

Lapulás, de nagyon! Egy bizonyos életkor alatt nem mond semmit ez a mondat, de aki hozzám hasonlóan a 80-as években élte a gyorsan múló gyermekéveit, azt azonnal elönti a nosztalgia, ha meghallja. Merthogy ez még egy nagyon szalonképes idézet az akkori időszak egyik ikonikus filmjéből, a 48 órából. Ilyen szöveget (mert ezt csak szinkronnal érdemes nézni!) a mai egy kaptafára készült überlátványos és hiperfelejthető akciófilmekben már nem lehet hallani!

3. Beverly Hills-i zsaru / Beverly Hills Cop (1984)

eddie-murphy-in-beverly-hills-cop-1984.jpg

Axel Foley nem hiányozhat a listáról, az ő karakterét Eddie Murphy-nek találták ki. Ma már sajnos nagyon gyatra filmekkel örvendeztet meg bennünket a sokkal jobb napokat látott színész, a 80-as évek azonban róla szóltak, gondolom mindenki vég nélkül tud idézni ebből a filmből is. Igazából Foley egyedül viszi a show-t, de azért vannak társai is, akik próbálják követni az általa diktált hihetetlen tempót. Megunhatatlan!

2. Tango és Cash / Tango &Cash (1989)

tango_cash.jpg

A kritika itt olvasható.

Gyermekkorom kedvence ez az alkotás, a mai napig kívülről mondom a poénokat, és szerintem azzal  sem vagyok egyedül, hogy két mellékszereplőjéről, Brion James-ről és Robert Z'Dar-ról elsőre ez az alapmű jut az eszembe (azon balga ifjoncok kedvéért, akiknek életéből eddig kimaradt a film: francoskrumpli, illetve Conan - tessék megnézni, akkor érteni fogjátok a poént!). Igazából semmi különös nincs ebben a buddy cop darabban, egyszerűen csak jól össze lett rakva, és a kiváló magyar szinkronnak (Gáti Oszkár, Hegedüs D. Géza, Rátonyi Róbert, Szilágyi Tibor, Hegyi Barabara, zseniálisak voltak!) köszönhetően bevésődtek a poénok, és ennyi elég volt ahhoz, hogy ne felejtsük el.

1. Halálos fegyver / Lethal Weapon (1987)

lethal-weapon-1-danny-glover-mel-gibson.jpg

 A kritika itt olvasható.

A 2. rész kritikája itt olvasható.

A 3. rész kritikája itt olvasható.

Öreg vagyok én már ehhez! Alig volt túl a huszadik életévén Shane Black, amikor papírra vetette ezeket a mára már klasszikussá érett szavakat. Emberünk aktorként nem sokat tett hozzá a filmművészethez, szerencsére azonban kipróbálta magát a forgatókönyvírás területén is, és elsőre sikerült összehoznia a Riggs-Murtaugh duót, akiket annyira zabált a nép, hogy több folytatást is megértek a kalandjaik, az utolsótól eltekintve meglepően magas színvonalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr77560156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hvuk 2015.06.22. 15:03:30

Az utolsó cserkész csak véletlenül maradt ki, ugye? Remélem, mert direkt kihagyni kicsit durva lett volna! :)

Fellegjáró Marci 2015.06.22. 15:17:49

Na ja...cirkumveniálni azonnal a blogírót!
Na meg ha már kutyás akkor Kutyám Jerry Lee?
Várjávárjá!
VÖRÖS ZSARU?!?

porch monkey 4 life! 2015.06.22. 22:06:43

Mivel inkább a buddy mint a cop a lényeg, én mindenképp megemlítem a Die Hard 3-at és a Kiss Kiss Bang Bang-et

Fellegjáró Marci 2015.06.23. 08:20:15

Die Hard 3-at én is kifelejtettem!

Nyílméregbéka 2015.06.23. 19:03:36

Kutyám Jerry Lee
2 kaliber
Fekete eső
Utolsó cserkész
21 Jump Street
Vörös zsaru
Rémült rohanas (Running Scared)

Nyílméregbéka 2015.06.23. 19:04:18

Kutyám Jerry Lee
2 kaliber
Fekete eső
Utolsó cserkész
21 Jump Street
Vörös zsaru
Rémült rohanas (Running Scared)
süti beállítások módosítása