R.E.M. kritika helyett
2015. március 18. írta: danialves

R.E.M. kritika helyett

Gondolom, többetek fejében is megfordult, hogy miért nem írunk a R.E.M.-ről, valamelyikőtök pedig még odáig is lement, hogy a kívánságlistára is beküldte kérésként. Ebben úgy fogalmazott, hogy nagyon kíváncsi lenne, hogy "objektíven hogyan értékelném". Sajnos rossz hírem van, ez lehetetlen. Nem azért, mert eleve lehetetlen objektíven látni egy filmet, de természetesen értve a lényeget, nem tudom nézői szemmel sem nézni.rem_pic_37.jpg

Ez egy alkotói gyermekbetegség, hogy ha már előzetesen ismersz egy koncepciót, mielőtt az megvalósult volna, sokkal inkább azt fogod látni, amit szeretnél látni, és nem azt, ami megvalósult. Ezt szerintem mindannyian tapasztaljátok, amikor kedvenc könyvetek adaptációját megnézitek, majd aztán jól felháborodtok, hogy a rendezőnek a világért sem sikerült jól vászonra varázsolnia. "Vászonra varázsolnia azt, amit én a fejemben elképzeltem" - ezt nem teszi hozzá senki. Viszont amennyiben nektek lehetőségetek lenne a kamera mögé állni, nem lennétek ilyen kritikusak - még akkor sem, ha a végeredmény a külső szemlélő szerint nem ütne meg magasabb szintet. Ez egyben megmagyarázza azt a nagy költői kérdést is, hogy bizonyos produkcióknál hogy nem érzékelték az alkotók, hogy egy gyenge darabot hoznak éppen létre: mert sokkal inkább azt látták benne, amit szerettek volna látni, és nem azt, ami végeredményben sikerült.

Én is így vagyok a R.E.M.-mel, akármennyire is próbálom eltávolítani magam, önkéntelenül is azt látom, amit Lisztes forgatókönyvének elolvasásakor láttam, amit a jelenetek tervezgetésekor láttam, amit a nyers felvételekben láttam, mint lehetőséget, és nem látom azt, hogy végül ez a potenciál mennyire jelent meg a végeredményben. Természetesen a vetítésen, amikor már nem azon kellett gondolkodni, hogy hol és mit változtassunk az anyagon, próbáltam egy kicsit nézőként és kritikusként tekinteni rá, de nem vagyok olyan nagyképű, hogy azt mondjam, ez tökéletesen sikerült.

Természetesen van egy kialakult képem, értékelésem nézőként a műről, de nem áltatom magam azzal, hogy ez pontosan ugyanolyan lenne, mintha a szűz szemmel ültem volna be a filmre. Éppen ezért nem tartom korrektnek, hogy értékelést fogalmazzak meg róla, de önmagában azt sem, hogy valaki tevékeny alkotójaként nyilvánítson véleményt egy produkcióról. Mint ahogy azt sem, hogy szerkesztőtársaim (akik közül szinte mindenki látta már) tegyék meg ezt. Habár mindegyikük véleményét tudom, és nem vonom kétségbe az őszinteségüket, nem kifejezetten lenne hiteles kritikát írnia bármelyikünknek egy olyan filmről, ami többek között a mi blogunk logójával van felvezetve. (Ettől függetlenül biztatom a kollégákat, hogy aki úgy gondolja, hogy meg akarja osztani mégis az olvasókkal a gondolatait, tegye meg alább egy hozzászólás formájában.)

Tudom, hogy emiatt sokan fogják úgy érezni, hogy cserbenhagytuk őket, hiszen pont a mi véleményünk lenne talán az egyik legérdekesebb a R.E.M. kapcsán, de nem hiszem, hogy egyben ez lenne a legelfogulatlanabb és a legkorrektebb (vagy ha már mindenáron ezt a szót akarjuk használni, a legobjektívebb). Úgyhogy kivételesen most a labda a ti térfeleteken pattog, tessék akasztani a hóhért, kritizálni a filmet (nem fogunk senkit kitiltani, vagy a szart is kiverni belőle), itt kommentben, Facebookon kommentben, Twitteren, vagy ha féltek Lázár Jánostól, akkor e-mailben is küldhettek visszajelzést.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr97279459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.03.18. 21:46:19

Úgy látom, én leszek a bátor. Szóval nekem alapvetően tetszett, ANNAK ELLENÉRE, hogy SB produkció és danialves is benne van. Ehhez hozzátartozik, hogy én alapvetően jobban tisztelem az olcsóbb produkciókat, mint a blockbustereket. Valahogy úgy érzem, hogy a nulla büdzsé sokkal jobban inspirálja a kreativitást, mint a 200 millió dollár, amit el kell verni úgy, ahogy a studió és a fókuszcsoportok diktálják. A REM szép példája ennek: eleve a forgatókönyv is "minimalista", de ezt jól sikerült átültetni mozgóképre is. Nagy hibákat én nem tapasztaltam, csak vállalható apróságokat: Orbán Gergely szvsz néhol túljátszotta a szerepét, a leharcoltságát jelző karikák is elég festettek voltak a szeme alatt, a történet vége elég sejthető volt, stb. DE: a produkció alapvetően lekötött, izgalmasnak találtam, és nem leltem benne semmi olyan nagy baromságot, ami kizökkentett volna a fim nyújtotta élményből. A jóval komolyabb javakból készült Gingerclown labdába sem rúghat mellette, a hasonló anyagiakból gazdálkodó Bodomot is veri nálam (jó, tudom, a REM nem horror, de én ezekben gondolkodom). Félreértés ne essék: a REM nem váltja meg a magyar műfaji filmet, de bizonyítja: nulla pénzből, nagy lelkesedéssel, jó forgatókönyvvel és házi-barkács megoldásokkal is lehet teljesen vállalható filmet készíteni.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2015.03.19. 08:57:04

@Werewolfrulez: Majd add meg a számlaszámodat, amire utalhatom a zsíros pénzeket a kommentedért :)

Én (mint író-rendező) egyébként furcsa módon terveztem kritikát írni róla, de egyszerűen nem megy... Pedig nagyon határozott voltam anno, hogy majd írok róla, de végül egyelőre jegeltem a forgatási élménybeszámolót, és az értékelést is. Aztán lehet, hogy holnap meggondolom magam :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.03.19. 09:43:10

ide a rozsdás bökőt (nyakamra mutatok éppen), hogy @lisztes: küldte be a kívánságlistára. :D

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.03.19. 09:43:31

@lisztes: én is terveztem írni róla, de danialves leállított (helyesen).

Egyébként nem kell a mocskos pénzetek, csak annyit kérek, hogy a REM kettőben legyen több belezés :D

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2015.03.19. 10:08:13

@doggfather: Mosom kezeimet, nem én voltam. De tényleg :)

Én az elején kiosztottam mindenkinek pár filmet a kívánságlistán, azóta sem írtam egyikről sem. Ebből is látszik, hogy ez egy szar blog, sose olvastam, nem is fogom, stb...

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2015.03.19. 10:08:44

@lisztes: mármint "írtak", nem írtam. Csak ugye nem tudok írni.

SzamárCsacsi · http://kinoglaz.blog.hu/ 2015.03.19. 11:58:00

Sok jót nem tudnék mondani róla, szidni a hibáit meg felesleges, mert egy amatőrfilm. Ami nagy pozitívum volt, hogy nem veszi komolyan magát a film, nagyon jókat röhögtem az első 60 percen, az utolsó 20 perc pont azért ült le nálam és a partneremnél is akivel a vetítésen voltam, mert ott kicsit komorabb lett az egész és bejött ez a "nolani kényszer", hogy gyorsan csináljunk valami csavaros befejezést. Szvsz. ez nem sikerült túl jóra. Amúgy engem a film maga inkább a Mientras duermesre emlékeztetett, mintsem az Inceptionra.

De azért minden gratulációm hozzá, mert nehéz összehozni egy ilyet. És amit Werewolfrulez is említett, a Gingerclownnál ezerszer jobb lett, pedig ott még büdzsé is volt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.19. 15:56:33

@doggfather: Ez így nem túl hiteles azok után, hogy pont tegnapelőtt panaszkodtál arra, hogy már mindenhez te adod az ötletet a blogon. :P
süti beállítások módosítása