Chappie (2015)
2015. március 06. írta: Gaben No.1

Chappie (2015)

chappie-cp.jpgA District 9 megjelenésekor Neill Blomkampot minden sci-fi rajongó a szívébe zárta. A semmiből akkorát durrant az a film, hogy mindenki azt várta mikor jön a legújabb munkája. Az Elysium megjelenésekor óriási csalódottság lett úrrá a közhangulaton. A film csak látványában emlékeztetett a D9 megoldásaira. Annyira amerikai lett a végeredmény, hogy egyáltalán nem hasonlított az újszerű és az utolsó pillanatig kiszámíthatatlan elődhöz. A problémát érzékelve Blomkamp visszatért Dél - Afrikához és megpróbálta újra felépíteni magát, sajnos nem túl nagy sikerrel.

Deon (Dev Patel) egy fegyvergyártó nagyvállalat kötelékein belül tervez intelligens, rendfenntartó droidokat. Egy nap sikerül megalkotnia a tökéletes mesterséges intelligenciát, amit ki is próbálna az egyik leselejtezett droidján, de amikor ezt megtenné egy csapat bűnöző elkapja. Innentől kezdődik a gyereklelkű droid felnevelése a gettóban, úgy hogy próbál nekik minden keresztbe tenni.

Blomkamp annyira visszanyúlt az alapokhoz, hogy tulajdonképpen újra leforgatta a District 9-t, csótányrákok helyett robotokkal. Fantasztikus mennyire megfeleltethető eddig a pályája Iñárrituéhoz. Ha bejön a hasonlatom, akkor még egyszer végig kell szenvednünk még egy (már jobban sikerült) D9 klónt mielőtt kapnánk végre valami újat tőle. Lehet, hogy ahogy itt leírtam a sztorit nem tűnik úgy, de fordulataiban és néhol egyes jelenetekben is teljesen lemásolja. A különbség csupán annyi, hogy ez a mozi valami elképesztően buta és kiszámítható. Főleg a vége. Az utolsó fél óra valami elképesztően pocsék, tele kvantumhalandzsával és teátrális, önfeláldozó gesztusokkal, nem is beszélve a rengeteg logikai bakiról. Ezen felül pedig valami bántóan vérszegény. Egyszerűen az volt az érzésem, hogy a rendező nem mer kinyírni senkit, pedig akkora fegyverarzenál volt felvonultatva. Ha valakinek távoznia kellett az élők sorából az is olyan lightosan lett elintézve, egyetlen kivételtől eltekintve. Nem értettem, mert maga a film amúgy elég erőszakos volt, miért nem lehetett meglépni azt, hogy néhol azért legyen igenis nyers.

chappie.jpgAzzal is volt rendesen bajom, hogy a film bántóan keveset szentelt a mesterséges intelligenciának. Erre egy tökéletes ellenpélda A nő, ahol valós problémákkal kellett az operációs rendszernek szembenéznie, míg itt bedobnak egy olyat, hogy Chappie lemerül. És? Akkor mi van? Feltöltöd és működik újra tovább. De ha még elfogadjuk, hogy oké, lemerül = meghal, akkor is ott van az, hogy ki a franc tervez meg úgy egy robotot, hogy az akkumulátorát nem lehet feltölteni. Ez mégis, hogy működne? A rendőrség vesz méregdrágán egy robot, amit 5 nap után dobhat a szemétre?

Színészek terén is voltak fenntartásaim rendesen. Itt van pl Dev Patel, aki még a Gettómilliomosban játszott irritáló hülyegyereket, itt már mechatronikus hülyegyereket (amit kikérek magamnak). Itt van Hugh Jackman az erőszakos fafej szerepében. Láthatjuk még Sigourney Weavert egy teljesen jelentéktelen szerepben. Végül pedig itt van a Die Antwoord, akik láthatóan nagyon nagy haverjai Blomkampnak. Ők tulajdonképpen a film legjobb része. Ezek a suttyó, züllött gettóarcok egyértelműen felfele húzzák a filmet, még ha valami borzasztóan színészkednek is. Valójában ők az egyetlen friss karakterek a D9-hez képest. Szerepeltetésük azért is nagyon jó, mert az afrikans-zef folklór kedvelői rengeteg érdekességet fognak találni a háttérben, ezért is javasolnám a mű megtekintését eredeti nyelven. Nem lett rossz a szinkronjuk, de a motherfokken poes azért legyen már motherfokken poes.

Amúgy meg, amit elvárunk Blomkamptól azt teljesíti is. A látvány még mindig óriási, a kép még imaxben is tűéles, az akciójelenetek pedig még mindig rendesen ott vannak. Amit technikai téren csalódásnak éltem meg az az, hogy hangok terén semmi igazi mély pusztító hangot nem kapott a közönség, pedig lehetett volna hova rakni.

Szóval aki valami olyanra vágyik, ami nem District 9 az nyugodtan kihagyhatja a Chappiet. Egyébként meg egy eléggé szórakoztató akciófilm.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr487241963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.07. 16:00:09

Ez az elemes dolog engem is borzasztóan zavart, de feleannyira sem volt erőltetett plot device, mint ami az Elysiumban előfordult. Akármennyire is faék egyszerűségű, kategóriákkal az Elysium felett áll. Bántóan vérszegény? Hátborzongatóan stílusos finálé volt ez, remekül is építette fel Blomkamp, amikor Zimmer dallamaira a Moose megjelent...
Az akciójelenetek "még mindig"? Az Elysiumban egy nézhetetlen katyvasz volt mindegyik, ehhez képest itt elég jól komponálta meg őket minden szempontból a rendező.
Antwoordékon viszont nemcsak színészileg, de karakterileg is kellett volna egy kicsit dolgozni, mert a vége emiatt nem ütött igazán. Ki a fenét érdekel egy olyan karakter, akivel Chappienek jó ha két pillanata volt, egyébként meg mindig csak a háttérben téblábolt?
Azon meg ne lepődj meg, hogy bántóan kevés időt szentelt a mesterséges intelligenciának, Blomkamp nem sci-fiket ír, hanem elég egyértelmű társadalmi parabolákat. A földönkívüli élet témájának mennyit szentelt a D9ban vagy a föld körül lebegő űrállomásnak az Elysiumban?
Szvsz Blomkamp zsenijét mutatja, hogy egy tucatsztoriból is egy ilyen hatásos blockbustert tudott kerekíteni, azért h mást ne mondjak, ez egy éve a nagyon hasonló Robotzsarunak pont nem sikerült.

Gaben No.1 2015.03.07. 17:14:55

@danialves: Az Elysiumnál tényleg jobb.
A finálé konkrétan olyan volt, mint egy rajzfilm. Ott röpköd az a batár Moose, már mindenkit rég kinyírhatott volna Jackman, de ő csak röhög, meg bazsalyogva mondja magában a "na most elkaplak" dumát, mint valami Doofenshmirtz. Aztán meg folyamatosan mindenki feláldozza magát ilyen elképesztően kínos és ízléstelen, teátrális gesztusokkal. A fő karakterek meg valahogy egyáltalán nem hullottak, kb mintha Roland Emmerich csinálta volna.
Az Elysiumra nem tudok mit mondani, mert már alig bírom felidézni, hogy pontosan mi is volt abban a filmben. Még a fő sztorivonalra úgy ahogy emlékszem, de az akciókra meg nem mondom, hogy szarok voltak-e.
Mert a többieknek annyival jobb karakterük volt? A beosztásukhoz képest mindenki irreálisan hülye volt. Ezek a sutyerákok legalább tényleg úgy hülyék ahogy vannak.
Szerintem amúgy, mint társadalmi parabola se csinál sokat a film. Ha úgy tekintünk rá, hogy most a rasszizmus bemutatására szolgál egy metaforával, akkor az egyáltalán nem megfeleltethető a valósággal. Ha úgy nézzük, hogy a tudomány menetét gátolja a kapitalista gondolkodás, akkor csak egy nagyon kis szeletet kapunk a filmből. Ha meg úgy nézzük, hogy bűnöző lehet bárkiből, aki olyan környezetbe születik, akkor a világon nem mond vele semmi újat. Vagy ha csak azt nézzük, hogyan reagálna a társadalom az ember intelligenciájú robotra, azt se tudjuk meg, mert a filmben konkrétan sehogy.
A Robotzsarut pedig nem láttam.
Felháborító, hogy emiatt a komment miatt kellett félbehagynom a Transformerst...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.07. 17:45:07

@Gaben No.1: Fene sem tudja, elvégre emberi irányítású robot volt, szóval ez magyarázhatja a bad guys' aim-et, feláldozni meg senki nem áldozta fel magát igazán Ninját kivéve, mondjuk tőle eléggé karakteridegen is volt.
Nem volt a többieknek jobb karakterük, de pl. Blomkampnál a főellenség mindig ilyen és ide nem is kellett több, ez a kettő viszont elengedhetetlen lett volna, hogy a vége igazán működjön, hogy miért van úgy oda Chappie ezért a két arcért.

Továbbra is, a D9 mit mond azon kívül, hogy a rasszizmus szar és mi lenne, ha fekaként ébrednél holnap? Az Elysium mind mond azon kívül, hogy a gazdagok pöcsök? Blomkamp műveiben nem az a lényeg, hogy valami nagyon eget rengető dolgot nyilatkoztasson ki, hanem inkább a "hogyan". Ez is csak a fekete bárány / rút kiskacsa dolog továbbgondolása, nem a külsőség számít, olyan extrém mértékekig továbbgondolva, hogy akár még az sem, hogy emberi vagy robottestben van a tudatod. Ennek elmeséléséhez viszont semmi szükség nincs doktori disszertációra robotikából.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.07. 17:45:49

@Gaben No.1: Ja és amúgy titkon reménykedtem, hogy a Sráckor újranézést kellett emiatt félbeszakítanod. :P

Gaben No.1 2015.03.07. 18:08:07

@danialves: Mondjuk azon is röhögtem, hogy abban mi a feltartóztatás, hogy áll egy helyben és csúnyán néz rá. Akkor az mi, amikor Yolandi visszafut Ninjáért? Vagy hogy Chappie a testet Deonnak adja.
Hát ez az üzenet még a "gazdagok pöcsöknél"-nél is rosszabb volt. Ha valaki rám fog egy puskát nekem az az első gondolatom, hogy golyót fog kilőni, nem pedig virágot.
Jó is, hogy szólsz. Mindjárt elkések a nyilvános Boyhood égetésről. Ma én viszem a benzint, szóval a többiek morcosak lesznek majd. :/

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.07. 18:26:21

@Gaben No.1: Hát Yolandi per definitionem nem önfeláldozni futott vissza, hanem megmenteni Ninját. A másiknál meg nekem már akkor tök nyilvánvaló volt, hogy ha megvan pendriveon a lelked, akkor azért az áthidalható probléma, hogy csak egy robot van a gyárban (amire aztán hamar rá is jöttek), szóval azt sem gondolnám igazi önfeláldozásnak.

kukatr 2015.03.08. 16:42:30

Kíváncsi vagyok egy 5/10-es vagy egy 3/10-es kritikádra.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.03.08. 22:38:52

@Gaben No.1: @danialves: csak én érzem úgy, hogy a Chappie nem is annyira a rasszizmusról szólt, mint inkább arról, hogy milyen hatással van a fejlődő gyereklélekre a szülői marakodás és következetlenség? Ninjáék meg Deon olyanok voltak mint két szülő, akik ki akarják sajátítani + tök másra akarják nevelni a gyereket. Engem ez a vonulata érintett meg legjobban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.08. 22:45:00

@Werewolfrulez: Nemcsak te érzed úgy, én nem is értem, miért a rasszizmus kerül elő bárhol is (talán a D9 miatt).

Abszolút megjelent benne ez is, de szerintem ez inkább járulékosan következett a sztoriból és Blomkamp nem erre akarta kifuttatni (mármint akkor mit mondott, milyen hatással van rá?)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.03.08. 23:12:19

@danialves: talán azt mondja, hogy ezzel nagyon el lehet barmolni egy kölyköt... meg azt is, hogy engedni kell a gyereknek, hogy maga döntsön a sorsáról... meg azt is, hogy ha átvered a gyereket, ne csodálkozz, ha erőszakos lesz... meg hogy az MI gyerek sokkal jobb szívűbb, és megbocsátóbb, mintha ember lenne :D ... ilyeneket :) Nem biztos, hogy minden filmnek egy-két mondatban összefoglalható tanulsága van :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.08. 23:18:45

@Werewolfrulez: Hát pedig amiket felsoroltál, azok pont ilyen egymondatos kis közhelyszerű igazságok :P
Nemtom, szerintem ez csak része volt annak, hogy nem a felvett stílus (a ganxsta style) számít, két fuksztól még nem tagadhatod meg azt, aki vagy. És ezt persze le lehet vetíteni olyan szintre is, hogy a hozott anyag az igazán fontos, nem a neveltetés, és hogy igazából alapvetően magától senki nem lenne rossz, csak mi basszuk el őket (visszatérve a rousseau-i gondolatokhoz).

K.Leslee 2015.05.20. 12:18:03

Sajnos ez a film nagyon irritalo volt, a Die Antwoord-dal, Dev Patel-lel es Chappie-vel egyutt (a hangja miatt).
Azt gondoltam hogy szorakoztato lesz, de csak nagyon ritkan volt az. A sok hulyeseg elvonta a figyelmemet. Kezdjuk ott hogy egy AI robot miert kapja maga ele a kezet es kuporog? Ezek a dolgok osztonosek. Namarmost, hogy vannak osztonei egy mesterseges intelligencianak ami egy perce szuletett meg? Honnan tujda hogy veszelyben van, ha sosem tapasztalta meg mi a veszely?

Blomkapmnak itt mar teljesen elszallt az agya. Maga sem tudta mihez akar kezdeni Chappie-vel es ugy magaval a filmmel. Semmivel sem volt jobb, mint az Elysium. Gyorsan meg kene neznem a D9-t hogy elfelejtesse velem ezt a stilustalan maszlagot. 5/10

xhalapex 2015.06.14. 09:55:25

Mindenképpen jobb film, mint az Elysium, de annyira sok buktatója, és logikai botorsága van a filmnek. Ez hiába tanmesének készült, ha egszer akkora fogalmakkal dobálóznak, mint öntudatra ébredés (A.I.), tudat másolás stb. Hatalmas víziói vannak a rendező-író csávónak, amiknek a megvalósítása, egyszerűen kifog rajta.
süti beállítások módosítása