Batman: Kezdődik! / Batman Begins (2005)
2015. március 01. írta: FilmBaráth

Batman: Kezdődik! / Batman Begins (2005)

2012-09-batman-begins-1.jpgGyerekkori kedvencünket nem felejtjük el, akkor sem, ha porba zúzzák a legendáját, ha eltelik egy bizonyos idő az iszonyatosan fájó csalódás után, már csak a szépre emlékezünk. Elég sokáig tartott a gyászidő Schumacher tragikus mélyrepülése után, de azért csak elkezdett hiányozni a nézőknek a kedvenc bőregerük, a producereknek pedig egy jó zsíros bevétel, így úgy döntöttek, itt az ideje újraéleszteni a franchise-t. A kor csodagyereke, Christopher Nolan ülhetett a rendezői székbe, a főszerepet pedig nem kis meglepetésre Christian Bale kapta meg, aki nem igazi szépfiú, viszont nagyon jó színész, a szükséges izomkötegek felszedése pedig csak idő és jó személyi edző kérdése, semmi sem állhatott tehát a széria újjászületése útjába. Emlékszem, félve ültem be a moziterembe, az idegeim védelme érdekében inkább nem vártam semmit a filmtől, és természetesen a többi nézővel együtt engem is lenyűgözött az újradizájnolt Batman. Egy új korszak köszöntött be a franchise életében, a Nolan-Bale páros első közös munkája jó kezdet volt, és szerencsére tudták emelni a színvonalat a későbbiekben. Régen láttam a filmet, de az újrázás után nem változott a véleményem: egy jól összerakott, stílusos alkotásról van szó, amelynek megvannak a maga hibái, de szerethető, emberi és mégis igazi szuperhősfilm, jó volt újra látni!

Bruce Wayne (Christian Bale) képtelen túltenni magát szülei halálán, elindul megkeresni saját magát, ami nem nagyon sikerül, egészen addig, amíg egy nem túl bizalomgerjesztő börtönben rátalál Ducard (Liam Neeson). és egy világtól elzárt kolostorban szépen kikupálja harcászatilag és szellemileg is. Azonban a tanítvány nem ért egyet a mester enyhén tömeggyilkos nézeteivel, ezért felgyújtja a kolostort, majd hazaindul Gotham City-be, hogy megtisztítsa a várost a korrupciótól, az erőszaktól és a félelemtől...

Már az első jelenetben látszik, hogy ez bizony nem Schumacher bájgúnár Batman-je, de nem is Burton valóságtól elrugaszkodott bőregere, ez egy friss, realista és kőkemény öklű szuperhős. A címnek megfelelően valóban arról szól ez a rész, hogyan születik meg a sötét lovag, hogyan lesz az elkényeztetett úrifiúból Gotham City titkos jótevője. Egyáltalán nem unalmas az egyébként rendkívül hosszú film, annak ellenére, hogy a látványos akcióorgia a végére marad. Azért nem szűkölködünk harci jelenetekben, Liam Neeson Star Wars-formában tanítja ki a fiatalembert, mondjuk a nindzsa naci egy kicsit furcsa, de nem baj, ezeknek a pasiknak még ezt is elnézzük. A hangsúly Bruce Wayne jellemfejlődésén van, ő a főszereplő, kap ugyan egy nem kispályás főgonoszt, de az ő története van a középpontban. 

Nem tökéletes a film, főleg az akciójelenetek vágásában van kivetnivaló, de hát Nolan fő erőssége a lelki folyamatok kiváló vizuális bemutatása, és így sincs okunk igazán panaszra, vagyis ennél nagyobb bajunk ne legyen. Nagyon jól sikerült a forgatókönyv, a karakterek nem felszínesek, a történet jól vezetett, a humor sem hiánycikk, szórakoztató, de egyáltalán nem üres szuperhős film sikeredett, amelynek megvoltak a gyerekbetegségei, de nagyon jó alapot jelentett a franchise sikeres újjáélesztéséhez. Persze Nolan adott a látványnak is, kedvenc Batmobilom ugyan még közel sem olyan kifinomult, mint a későbbiekben (konkrétan jelenleg egy böhöm nagy tank állapotában leledzik), de nem baj, lényeg az, hogy nagyon dögös a jármű! Gotham City is kellően sötét hangulatú lett, de nem rugaszkodott el nagyon a valóságtól, elsőre sikerült eltalálni azt a darkos hangulatot, amelyet azóta is sokan próbálnak utánozni, nem sok sikerrel (amúgy a titok nyitja "csak" annyi, hogy alapjaiban visszatértek Burton stílusához, de jóval közönségbarátabbra formálták). 

Alaposan megismerhetjük kedvenc bőregerünk hőssé válásának történetét, meglepően sok karaktert mozgatnak az alkotók a történetben, de jól eltalálva az arányokat, így mindenkire jut elegendő idő, mégsem tűnik úgy, mintha feleslegesen húznák csak a játékidőt. A szerelmi szál ugyan eléggé halovány, de nem is baj, ez alapvetően egy macsó film, amely érzelmes, de nem érzelgős, a szöveg is nagyon jól el van találva, nem erőltetett, de nem is tipikusan "szuperhősős", emberi, és nagyon ütős! Alfréd is nagyobb teret kapott, megérdemelten, nagyon fontos karakter Bruce életében, Gordon felügyelő is letette a névjegyét (és még a Batmobilt is vezethette a mázlista!), a fegyverszakértő Fox komoly segítséget jelent, és nagyon jó szöveget is kapott. Na és persze a gonosz karakterekről se feledkezzünk el, itt van mindjárt a mester, akivel végzetesen szembekerül a tanítvány (az a végső bunyó Bale és Neeson között nem hétköznapi történet!), egy simulékonyan pszichopata elmegyógyintézet vezető (alias Madárijesztő), aki laza csuklóval gyújtja fel kedvenc bőregerünket, és még egy maffiafőnök is rontja a levegőt Gotham-ben. Vagyis unalomra nincs idő, a szálak szépen bonyolódnak, és a végső nagy leszámolásba torkollnak, amelyben megkapja a néző, ami szemének és szívének jár. Jó lett a film, nincs ezen mit ragozni!

batman_begins.jpgChristian Bale tökéletes választás volt a főszerepre, jó színész, aki a karakter minden árnyalatát meg tudja mutatni nekünk, és persze nagyon jól kigyúrta magát, tehát a külcsínre sem lehet panaszunk nekünk, lányoknak. (a fiúknak pedig egy okkal több, hogy belehúzzanak az edzésbe). Liam Neeson nem semmi fazon, túl a sokadik x-en, nagypapakorban lett akciósztár és most is hozta a nagyon jó formáját. Michael Caine kiváló színész, ki is hozza természetesen Alfréd alakjából a maximumot, Gary Oldman zseniális, mint mindig, Morgan Freeman stílusosan hozta a kötelezőt, Cillian Murphy remek, jó volt újra látni Rutger Hauert, mellettük még az sem feltűnő, hogy Katie Holmes nem tud mit kezdeni a szerepével.

Christopher Nolan új életet lehelt a sorozatba, újra rajonghattunk a mi dögös sötét lovagunkért, aki buzgón aprítja a rosszfiúkat, nagyon extra kütyüi vannak, és még a Batmobil is újra régi fényében ragyog, kell ennél több? Véleményem szerint nem jobb ez a fim, mint Burton első Batman filmje, de nagyon is minőségi alkotás, a kornak megfelelő ikonná alakította a szárnyas igazságosztót, lemosta a Schumacher-éra szennyét a sorozatról, és egy új, biztató vágányra állította, mindannyiunk örömére.

Batman látványosan és nagyon dögösen tért vissza,  Nolan és Bale újra feltette a térképre a franchise-t!

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr677091873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.01. 14:52:21

Azért sokkal többet én nem tudnék elmondani pozitívumként annál, hogy feltette Batmant a térképre. Minőségi, de tucat szuperhősmozi, Nolannek ettől jó pár jobb filmje van.

sztich 2015.03.01. 15:33:35

@danialves: A Batman-filmjei közül viszont a legjobb. Ez a jelző (tucat szuperhős mozi) inkább az ezt követő 2 részre igaz. Fájóan túl vannak értékelve.

Nyílméregbéka 2015.03.01. 16:36:36

"Nem tökéletes a film, főleg az akciójelenetek vágásában van kivetnivaló, de hát Nolan fő erőssége a lelki folyamatok kiváló vizuális bemutatása"

Ez irónia vagy vicc akart lenni? Mert szerintem Nolan egyik legnagyobb gyengéje, hogy képtelen az érzelmek, lelki folyamatok finom ábrázolására. Mindig túlhúzza, túldramatizálja, a legjobb színészekből is legtöbbször csak szájbarágós szenvelgést, vagy picsogást képes kihozni, nem véletlen az sem, hogy eddig egy épkézláb női kataktert nem sikerült felmutatnia, ott ahol már cizellálnia kéne, elfogy a tudomány...

A film jó, bár Nolan szerintem túlrealizálta (ha van ilyen szó egyáltalán), a Batman univerzumot, az ő batman-filmjei nem szuperhősös filmek, csak jó akciófilmek. A Begins a legjobb a trilógiából szerintem 8/10

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.01. 17:48:49

@sztich: Ez már ott nem igaz, hogy pl. a TDK egyáltalán nem szuperhősfilm... ;)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.03.01. 17:53:13

Hát igen, pont egy gyerekkori kedvencem megalázása.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.03.01. 18:08:47

10/10. Nem érdekel a problémátok. Tökéletes Batman mozi, ahogy a 2. is. :P

sztich 2015.03.01. 18:42:53

@danialves: Batman nem az?
Én úgy tudtam, hogy az (TDK) a Batman-filmek része.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.01. 20:02:17

@sztich: Ha nagyon szőrözni akarsz, akkor tulajdonképpen még szuperképessége sincs... :)
De én inkább arra gondolok, hogy a TDK pl. egy standard gengszteres akció-krimi, aminek történetesen az egyik szereplője Batman, egyébként sok közös vonása nincs a szuperhősfilmekkel.

sztich 2015.03.01. 20:32:15

@danialves: Gondoltam rá, hogy zárójelbe teszem azt, hogy neki nincs szuperképessége, de reméltem, hogy nem ezzel fogsz jönni. Tévedtem. :P

"egyébként sok közös vonása nincs a szuperhősfilmekkel." Ez (is) itt a baj. Simán csak egy jó akció-krimi, bár abból meg láttam sokkal jobbat is.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.01. 20:33:30

@sztich: Most onnan, hogy egy "tucat szuperhős mozi", eljutottunk oda, hogy az a baj, hogy nem szuperhősmozi. ;)

sztich 2015.03.01. 22:50:29

Egy Batman-film legyen Batman-film. Tudom, túl nagy elvárásaim vannak. Azé' tényleg sok bajunk van, a kutya fáját. :)

Benyák Zoltán · https://www.facebook.com/Beny%C3%A1k-Zolt%C3%A1n-%C3%ADr%C3%B3-oldala-392693124194710/ 2015.03.02. 06:36:26

Burton mehjelenítése sokkal jobban illeszkedik Batman világához. Nolan elfelejtette, hogy ez egy sötét mese, és neki mesés megjelenítés dukál. Miért kell realistává tenni egy történetet, ahol a főszereplő igazságosztó denevérköpenybe bújik éjjelente?
süti beállítások módosítása