Amelie csodálatos élete / Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (2001)
2015. február 27. írta: !Márk!

Amelie csodálatos élete / Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (2001)

gac_amelie.jpgTúlzás lenne az állítani, hogy a francia filmművészet nagyon közel állna a szívemhez. A kommerszebb vonalat képviselő bohókásabb, "varázslatosabb" stílus meglehetősen idegen számomra. Az Amelie csodálatos élete is erősen rétegfilm, mégis a legnagyobb kedvenceim egyike, mert a bájos ábrázolásmód még sosem volt ennyire szívhez szóló, mint az Amelie esetében.

Félig-meddig igaz az az állítás, hogy egy szerelmes mesevilágba nyerünk bepillantást Jean-Pierre Jeunet szemén keresztül. Ennek a világnak a központi figurája Amelie (Audrey Tautou), a kissé antiszociális, naiv lány. Leginkább családi hátterének köszönhetően nehezen nyit az emberek felé, elmélyült kapcsolatokat pedig szinte képtelen kialakítani. Az eseménytelen kis életébe gyökeres változást hoz egy kis dobozka, amit mindenáron szeretne visszajuttatni a jogos tulajdonosához. Ez az esemény rádöbbenti arra, hogy másoknak segíteni jó dolog, ezért úgy dönt, hogy ennek fogja szentelni a mindennapjait. A dolgot viszont nehezíti az, hogy szerelembe esik.

amelie-csodalatos-elete02.jpgBármennyire is imádom ezt a filmet, teljesen meg tudom érteni, ha valaki herótot kap tőle, hiszen egy tipikus, ízig-vérig francia alkotásról van szó. Nagyon művészies, meseszerű film, annak ellenére, hogy hétköznapi dolgokról és élettanításokról szól. Maga a megvalósítás tűnhet kissé szürreálisnak, de jobban belegondolva, ha tudunk azonosulni a címszereplővel, akkor könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy időnként mi is megfeledkezünk a világ szörnyűségeiről.

A franciás hangulat megteremtése első osztályú. A párizsi helyszínek fényképezése lenyűgöző, Yann Tiersen zenéje fenomenális, ám itt még nincs vége a pozitívumok vázlatszerű felmondásának, ugyanis érdemes még megemlíteni a szellemes és relatíve egyedi narrációt. Audrey Tautou-nak is hatalmas pacsi jár, amiért ilyen szinten el tudta sajátítani Amelie Poulain karakterét.

Szavakkal át sem lehet adni azokat a katartikus erejű pillanatokat, amiket Jeunet filmje felvonultat. Olyan alkotás ez, amely minden egyes újranézésnél tartogat újdonságokat. A mozgóképek egyik fényesen ragyogó csillaga az Amelie csodálatos élete, az én ízlésem szerint legalábbis mindenképp.

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr897173189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2015.02.27. 22:03:48

Olyat is lehetett volna írni, amit eddig még nem tudtunk :)

patkányarcúáginéni 2015.02.27. 22:41:00

Ha nem szereted a francia filmeket, akkor vajon mi tetszhet az Amelie-n? Itt valami nem stimmel.

K.Leslee 2015.02.27. 23:18:49

Nincs semmi bajom a francia filmgyartassal, de ezt a filmet sosem szerettem. Audrey Tautou-t sem. Csupa ellentmondas ez a cikk a kommentekkel egyutt:-)

Nyílméregbéka 2015.02.28. 01:09:49

Ha csak egyetlen filmet nevezhetnék meg legjobbként, ami a legnagyobb kedvencem, ez lenne az. 10/10 egyértelmű...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.02.28. 07:32:28

Imádom a francia filmeket. De ez életem legrosszabb filmélménye volt, fizikailag fájt. 0/10

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2015.02.28. 11:21:52

Csípem a francia filmeket, ezt pedig imádom, ahányszor megnézem. Tautou nem a szívem csücske, de itt még ő is rendben volt.
süti beállítások módosítása