Farkasokkal táncoló / Dances with Wolves (1990)
2014. november 20. írta: FilmBaráth

Farkasokkal táncoló / Dances with Wolves (1990)

DANCES-WITH-WOLVES_610.jpgOlyan szinten kaptam sokkot ettől a filmtől, hogy a bemutatója óta (ami ugye nem tegnap volt) csak most tudtam rávenni magam arra, hogy újranézzem. Mai eszemmel persze tudom, hogy azért borultam ki anno annyira, mert brutálisan összetörte az én romantikus Vadnyugat képemet, de hát egy akkoriban egészen pontosan 14 éves kislány még nem tudta feldolgozni, hogy Winnetou világa nagyon távol van a valóságtól. Hiába olvastam rengeteg könyvet az igazi Vadnyugatról, mégsem akartam a saját szememmel látni az indiánok valódi életét, és azt, hogyan tűnik el a történelem színpadáról egy korszak, a határvidéken élő amerikai őslakosok klasszikus értelemben vett szabad életformája. Felnőtt szemmel nézve az alkotást, azt kell mondanom, hogy Kevin Costner méltó emléket állított egy, mára már letűnt időszaknak, szép és tartalmas film született!

Amerika, 1860-as évek. Dunbar őrnagy (Kevin Costner) a halált keresve egy csata hőse lesz, melynek következében lehetősége nyílik arra, hogy ő döntse el, hová kéri az áthelyezését. Mivel csendre és nyugalomra vágyik, hogy zaklatott lelkének viharait le tudja csillapítani, ezért a határvidéken ver tanyát, ahol rajta kívül csak az indiánok élnek. Lassan, de biztosan közel kerül hozzájuk, de az idillnek egyszer vége lesz, mert megjelenik a hadsereg, és az őrnagynak választania kell, hová is tartozik igazán...

Kevin Costner karrierjét annyira tönkretette a Waterworld-Vízivilág bukása, hogy máig nem sikerült újra az A-lista közelébe kerülnie, pedig a Farkasokkal táncoló elképesztő sikere után a 90-es évek eleje róla szólt, de a közönség és a showbuisness kegyetlen, lassan már évtizedek óta tart az egykori sztár vergődése, őszintén remélem, hogy lesz még idő, amikor újra megtalálja az utat a nézők szívéhez. A tehetséggel alapvetően nincs gond, hiszen ez a film a bizonyíték arra, hogy igenis meg tudja tölteni a filmvásznat a színész, aki rendezőnek sem volt utolsó, hiszen kiválóan összerakta ezt azt alkotást, kár, hogy két másik próbálkozása ezen a területen (A jövő hírnöke, Fegyvertársak) nem sikerült olyan jól. Talán többet kellett volna próbálkoznia..

Egyáltalán nem unalmas a film, annak ellenére, hogy igen lassan hömpölyögnek az események, de éppen a szemlélődés a lényeg: egy utolsó pillantást vethetünk egy életformára, a határvidéken élő indiánok mindennapi életére, amelyről mindenki tudja, hogy hamarosan az enyészeté lesz, ezért hiába az idilli képek, az elmúlás hatja át a gyönyörűen fényképezett jeleneteket. Nagyon jó dramaturgiai fogás, hogy narrációval indul a  történet, aztán ahogyan egyre közelebb kerül az indiánokhoz az őrnagy, annál inkább elmaradnak a kívülálló megjegyzések, már nem idegen neki a világ, amelybe belecsöppent, sőt egyre jobban magának vallja azt. Olyannyira a család része lesz, hogy a főnök távollétében ő védi meg a vérszomjas ellenséges indiánoktól az "övéit", és innen már nincs visszaút, a régi élete egyre távolabb kerül tőle, amikor pedig elveszi a törzs egyik tagját, az egyébként fehér Álló Öklöt, úgy érzi, hazaérkezett. De persze a világ nem lehet ennyire szép, pont ekkor ér oda hadsereg, hogy porba sújtson mindent, ami kedves neki. Hát csoda, ha nem hagyja ezt annyiban? (SPOILER mondjuk én is folyóba fojtanám azt, aki megöli a kutyámat, vagyis nem kicsit hatásvadász ez a jelenet, de attól még működik! SPOILER vége).

Különlegesen szépek a képek, amelyek a háborítatlan tájat, a mindennapi életet mutatják be (a bölényvadászat nálam mindent visz!), de szerencsére sikerült elkerülni a giccses és szirupos jeleneteket. A méla nyugalom akkor változik meg, amikor a sziúkkal ellenséges indiánok betörnek a táborba, egyre idegesebb lesz a hangulat, a hadsereg megérkezése pedig végképp pontot tesz a békés napokra. A zene nagyon jól festi alá a történetet (a 7 Oscar-ból megérdemelten jutott egy John Barry-nek is), a forgatókönyv is jól sikerült, a nézőt nagyon hamar rabul ejti a történet, kár, hogy a vége egy kicsit szirupos lett. A karakterek erősek, az egyetlen kivétel Álló Ököl, akinek az alakja kicsit erőltetett lett, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Szép, okos film, ami leszámol a Vadnyugat álromantikájával, és felhívja a figyelmet az indiánok sorsára, nem ítélkezik, csupán mesél.

dances_wolves_ending_photo-760x531.jpgKevin Costner talán élete legjobb alakítását nyújtja a filmben, szívét-lelkét beleadta a szerepbe, mégis rendezői mivoltában vihette haza az Oscar-díjkiosztóról a szobrocskát, az Akadémia ezúttal nem fogott mellé, valóban nagyon jó film született, amely úgy volt romantikus, hogy nyoma sem volt benne a westernfilmek kliséinek. A dráma erejét nem csökkentették a festői képsorok, amelynek segítségével valós képet kaphattunk az indiánok életéről, minden szépítés nélkül. Graham Greene-t sajnos csak jelölték, neki nem jutott az Oscar-esőből, pedig kiváló alakítást nyújtott a filmben, akárcsak Wes Studi, aki Az utolsó mohikánból lehet ismerős. Mary McDonnell bájosan volt felejthető, de minden szereplő hozzájárult a film sikeréhez.

Látványos, szívhez szóló, jól összerakott film, amelyben Kevin Costner méltó emléket állított az amerikai határvidéknek és az őslakos indiánoknak.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr66904953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoltanek 2014.11.20. 12:05:26

Nálam 10 pontos a film, pont a rendkívül erős atmoszférateremtés miatt. És a bővített változatban (ami számomra teljesebb film), mindezt egy egész órával hosszabban kapom meg.
Na de nem is ezt akartam megírni, hanem a film kapcsán mindig eszembe jut John Wayne. Bár volt sikeres próbálkozás a vadnyugat kijózanító bemutatására, de ezek többnyire olasz filmek voltak. Az amerikaiak nem nagyon merészkedtek eddig. Costner viszont szépen bemutatta az amerikaiak mocskos oldalát is, ami jelen esetben az indiánok kiirtását jelenti. Mindezzel teljesen szembe megy a John Wayne-féle romantikus vadnyugat ábrázolásával. És hogy miért John Wayne-t említem? Mert ő nyilatkozta egyszer ezt a mondatot : "Nem hinném, hogy rosszat tettünk, amikor elvettük ezt a remek országot az indiánoktól...Rengeteg új embernek kellett élőhely, és az indiánok önző módon maguknak akarták megtartani a földet." Na de John Wayne-t nem az eszéért szerették. :)

FilmBaráth 2014.11.20. 12:46:45

@zoltanek: Nem, John Wayne-t nem az eszéért szerették, hanem a filmszerepeiért:-)

smokingbarrels.blog.hu/2013/05/26/a_vadnyugati_hos_john_wayne_1907

zoltanek 2014.11.20. 14:22:49

@FilmBaráth: :)
Nagypapám kedvence volt ő. Mindig együtt néztük a filmjeit. A Rio Bravo a kedvencem tőle. Amúgy meg valóban nem volt észlény, de azért alapjáraton alázatos egy ember volt és westernfilmes alakításai külön műfajt jelentenek. És Sinkovits Imre volt az állandó szinkronhangja. Ez is tiszteletreméltó. :)

FilmBaráth 2014.11.20. 15:57:27

@zoltanek: Apukám kedvenc színésze, az ő filmjein nőttem fel:-)

agika88 2014.11.20. 21:06:37

Ez az egyik kedvenc filmem. Costner pedig kislány korom óta a kedvenc színészem. Pár hónappal ezelőtt olvastam el a könyvet, és ha lehet, még teljesebb lett a kép. szinte egy az egyben ugyanaz a film és a könyv, de nekem nagyon jól kiegészítették egymást.

Na?? 2014.11.21. 03:56:18

Mondjuk nem rossz film, de még így is kurvára giccses és szirupos.
Nagyjából semmi köze a valós indián élethez a filmben bemutatottaknak.

Kb. az egyetlen előnye, hogy valóban sziú nyelven beszélnek - néha.
(És pont a valóban indián szereplők nem nagyon bírták megtanulni a pár mondatos szerepeiket.)

Graham Greene valóban megérdemelne egy Oscart, nemcsak e miatt a film miatt.
Meg a feleségét alakító Tantoo Cardinal is.

Na?? 2014.11.21. 03:56:58

@agika88:
Hát te sem láthattál valami sok filmet életedben.

A nép fia 2014.11.21. 07:28:29

Már rég szemezek ezzel a filmmel, de még sosem néztem meg.

Nem tudom, miért húzza le mindenki a Jövő hírnökét. Most ákcijós az egyik nagy áruház DVD-osztályán. :-D

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.11.21. 07:58:21

"SPOILER ... SPOILER vége"

És ez rendben van így, hogy egy állathalál egy emberhalállal ér fel?
Ebet ebért? ahogy Görgey alispán mondja...

FilmBaráth 2014.11.21. 08:05:35

@Hoppácska: a lényeg az lett volna, hogy hatásvadász a kép, és mégis működik:-)

FilmBaráth 2014.11.21. 08:16:44

@A nép fia: Szerintem inkább a Farkasokkal táncolót vedd meg DVD-n, nézd meg, és megérted, hogy miért húzza le mindenki A jövő hírnökét.:-)

Napoleonee 2014.11.21. 08:44:35

Ez a film elkerülte a giccset? Uramisten. Ez a film is tipikus példája, hogy az Oscar egy baromság. Persze időnként megkapják a megérdemelt filmek az Oscart, de elég ritkán. Ez a film a szép képeket leszámítva több sebből vérzik:
1. Kevin Costner. Ha ez az alakítás a blog írója szerint A kategóriás, akkor nem is értem minek ír filmes blogot. Hol van ez mondjuk Edward Norton alakításaihoz képest. Pacino-t, és De Niro ne is említsük. Ők A kategóriás színészek, Costner nagyon max B kategória volt mindig is. Egy normális filmben szerepelt eddig (Tökéletes világ).
2. Forgatókönyv. Az indiánok élete teljesen hiteltelen. Meg persze a kötelező szerelmi szál kell bele. De még az is milyen? Még véletlenül sem egy indián lánnyal jön össze, nehogy már keveredjen a fehér ember a rézbőrűvel. Nem nem. Egy fehér nőt írnak a sztoriba! Miért? Hogy?
3. Rendezés. Ezért a filmért rendezői oscart? Komolyan tudják ezek az emberek, hogy a rendezés egy komoly szakma, ami nem úgy néz ki, hogy beülök a székbe, mert már úgyis láttam, hogy ezt hogyan kell, és csinálok egy filmet. Ez a film csak azért lett sikerfilm, mert az Amerikaik lelkiismeretének szól. A giccs meg azt jelenti kedves blogíró, hogy fognak egy-két megható jelenetet, aláfestenek valami megható zenét, amire aztán megerednek a könnyek. Itt kell aztán sírni. És ráadásul ilyen didaktikusan az arcba nyomva az egészet, hogy na itt tessék átélni a katarzist. Ez a film maximum egy hatos, de az is csak az egy-két tényleg szép kép miatt. Tehát az operatőrt illetni dicsérettel az oké, de mindenki mást egy vicc...

FilmBaráth 2014.11.21. 09:00:02

@Napoleonee: 1. Kevin Costner alakítását saját magához kell mérni, nem más színészhez. A film sikere után igenis A-kategóriás sztár volt, egészen a Waterworld-ig. Mert az A-kategória nem a zseniális színészt jelenti, hanem azt, aki az adott kor leghíresebb és legjobban megfizetett sztárja. A showbusiness már csak ilyen:-)
2. Ahhoz a képhez képest, amelyet Hollywood mutatott Costner előtt, igenis hiteles (vagy ha jobban tetszik: hitelesebb) képet ad az indiánokról a film, amely egy könyv alapján készült, amelyet sajnos nem olvastam, de gondolom azért került bele a fehér nő, mert eredetileg is ő szerepelt a történetben.:-)
3. Jó rendezés nélkül nincs sikerfilm. Ha jól belegondolunk, a film az érzelmekre hatva fejti ki a hatását a nézőre, tehát ilyen értelemben minden alkotás giccs.:-) Ha túlzásba viszik az alkotók akkor, akkor lesz szirupos a film, ha jól eltalálják az arányokat, akkor születnek a tartalmas, szép alkotások, mint például ez.:-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2014.11.21. 09:59:28

az időtálló annyiban feltétlenül igaz, hogy pont ugyanaz a mestreséges, gejl, pátosszal teli, nagyívű érzelmeket felvonultató amerikai szar, mint 24 éve is volt. Másképp szólva: ez sztem amerikai hazafiaknak és/vagy nőknek való film. Ha nem számítana az időrend, azt mondanám, ez az 1990-es Avatar. Csak hát nagy kék űrindiánokat plazmaágyúval szétlövő zsoldosokat nézni egy fokkal izgalmasabb, mint ugyanez eredeti indiánokkal és határvidéki katonákkal.

FilmBaráth 2014.11.21. 10:50:54

@vészmadár (pica pica): Végülis igazad van, az Avatar valóban egy mesterséges, pátosszal teli nagyívű érzelmeket felvonultató film:-) Tudom, hogy a hiba az én készülékemben van, de nekem Costner alkotása egy fokkal jobban tetszett:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.21. 11:13:42

@FilmBaráth: Tehát akkor pl. Shia LaBeouf vagy Dwayne Johnson minden alakítása egy kategóriába esik Kevin Spacey vagy Brad Pitt munkáival, mert az előbbiek is népszerű és jól fizetett színészek?

FilmBaráth 2014.11.21. 11:29:13

@danialves: Shia talán nem a legjobb példa:-) Természetesen nem esik egy kategóriába egy akciósztár és egy Kevin Spacey alakítás szempontjából. A-lista és A-lista között is van különbség:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.21. 11:32:32

@FilmBaráth: Nézd, amíg azt mondod, hogy népszerű és jól fizetett, ergo top kategóriás alakításai vannak, addig ugyanaz a kategória. De akkor eszerint te is beismered, hogy ez mégsem teljesen így működik. ;)

FilmBaráth 2014.11.21. 11:36:44

@danialves: Természetesen nem ismerem be:-) Az, hogy valaki A-listás sztár, az egy kategória, de egy filmben nyújtott alakítását akkor is csak saját magához képest lehet értékelni (pl. a Herkulesben nem Kevin Spacey-hez mérem The Rock színészi munkáját, hanem önmagához):-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.21. 11:42:07

@FilmBaráth: Ha az illető más filmekben, más szerepekben nyújtott alakításaihoz hozzá lehet mérni, akkor miért ne lehetne másvalaki más filmekben, más szerepekben nyújtott alakításaihoz mérni?
Meg akkor valaki nem mindenki máshoz képest A-kategóriás, hanem magához képest, vagy ez most hogy van?

FilmBaráth 2014.11.21. 11:50:31

@danialves: Nem olyan bonyolult ez: vannak az A-listás sztárok (= sok pénz, sokszázmillás filmek, címlapok, rajongóhad stb), akik sok filmben játszanak, és sokféle alakítást nyújtanak. Természetesen ők sincsenek mindig a topon, ezért vannak jól sikerült szerepeik, és vannak kevésbé jók. Tehát egy A-listás sztárnak is lehetnek A, illetve B kategóriás alakításai magához (=egy másik filmben nyújtott alakításához képest):-)
És mindenkit a saját színészi kategóriájában érdemes hasonlítani, tehát The Rock Herkulesétől művészi értelemben nem várható el pl. egy Kevin Spacey-színvonal:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.21. 12:09:41

@FilmBaráth: Hát alapvetően amikor egy mondatban szerepel kétszer az A-kategória, akkor nem feltételezi az ember, hogy az egyik mindenki másra, a másik meg csak az adott színészre vonatkozik, így már érthető. :)

Amúgy attól, hogy a válasz nagyjából egyértelmű, miért ne lenne érdemes máshoz hasonlítani? Egy Sharknadora sem mondjuk azt, hogy 10/10es a maga kategóriájában, csak mert tök egyértelmű, hogy mondjuk szarabb egy Nightcrawlernél vagy egy GotG-nél.

FilmBaráth 2014.11.21. 12:17:45

@danialves: Lehet, csak nincs értelme:-) Egy Sharknado-t az ember (lánya:-)) akkor néz meg, ha elege van az életéből, és teljesen ki akarja kapcsolni az agyát. Egy Nightcrawler-t pedig akkor, ha tartalmas és elgondolkodtató filmet szeretne látni:-) Mindegyiket a maga műfajában érdemes elhelyezni a képzeletbeli skálán:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.21. 12:23:00

@FilmBaráth: Már miért ne lenne értelme? Annál semmitmondóbb nincs, mint hogy a "maga kategóriájában", mert az csak azon múlik, hogy mit teszel meg "kategóriának".
Melyik mond neked többet, hogy a 3 nap halálig a Luc Besson által írt, McG által rendezett és Kevin Costner főszereplésével készült akció-vígjátékok kategóriájában 10/10, vagy hogy egyébként egy rohadt gyenge, sablonos és ökörségekkel teli film?

Oldfan 2014.11.21. 12:38:34

@Napoleonee:
Az indiánok ábrázolásáról: Már az 1700-as évektől jelentős számban éltek fehérek közöttük. A korabeli adatok szerint a határvidéken, a "frontier men"-ek között a házasságok fele vegyes volt. Nem is lehetett volna másképp, mert a fehér nők akkoriban számban kevesebben voltak, mint a veszélyes vidékre tóduló férfiak. Később a préri sem volt kivétel. A főhős rokonszenvesnek találja az indiánokat, de attól még fehér maradt. Miként a nő is, aki rákényszerült, hogy a törzzsel éljen. "Similis simili gaudet- Hasonló a hasonlónak örül." Az lett volna ordas nagy giccs, ha a fehér nő helyett egy indián lánykáért epekedik.
Az indiánok életéből a lényegi rész, amit az Oscar bizottságban méltányoltak, éppen hogy pontosan ábrázolt. Az évszakokhoz és a bölények vonulásához kötött életmódjuk éppúgy, mint a fölösleges pusztítás megvetése, a téli és nyári szállás szintén valóság volt. A döntéshozó módszerük kiválóan kijön a rendezői változatból. Csak éppen nagyban eltér a fehérek eljárásától. Maximálisan hiteles. Valójában annyira működőképes a rézbőrűek ilyen technikája, hogy az amerikai államgépezetbe már nem sokkal a függetlenség elnyerése után beépítették egyes elemeit és máig is ott vannak. A portyázó hadviselésük úgy szintén valós. Fölösleges volna folytatni, gondolom, ennyi elég.
Costner rendezése vagy játéka lehet megítélés kérdése. Szerintem jelen moziban mindkettő teljesen rendben van, bár egyébként valóban számos nagy mellényúlása volt a későbbiekben rendezőként és szerintem se tartozik a szakma legjobbjai közé színészként. De A Farkasokkal táncolóban jól teljesített.
@ Na?? - Csatlakozom, Graham Greene tényleg megérdemelte volna az Oscart. De talán egyszer életműdíjat kap, mint azokkal szokták tenni, akik valami okból mindig kimaradnak a díjesőből. Indiánok élete - lásd fentebb.

@ agika88: A könyv sem rossz, de azt hiszem, ezúttal az a ritka helyzet állt elő, hogy a filmes változat jobban sikerült, mint az irodalmi alapanyag. Persze, ki hogy látja.

Miként a filmet is. Akinek nem tetszik, nézhet kedvére valót. Csak tudnám, miért vannak mindig, akik nem bírják elviselni, hogy másoknak tetszik, ami nekik nem. Legyen szó filmről, rendezőről vagy színészről. Talán jobb volna az uniformizmust ismét megismerni, mint bő 40 éve, mindjárt jobban becsülnék még a tényleg gyenge mozikat is. Ez viszont nem az.

agika88 2014.11.21. 20:06:10

@Na??: Az imdb-n olyan 700 körül állok, nyilván ennél többet is össze tudnék még szedni rajta. Kinek mi a kevés, vagy mi a sok...
Nem mondtam, h ez egy tökéletes film, hogy 10/10es, csak azt mondtam, h szeretem. Ezen kívül van még vagy 20-30 film, amit bármikor meg bírok nézni, ilyen-olyan okokból, akkor is, ha egyébként egy lyukas garast se ér kritikus szemmel. Mondjuk ez a film nem a lyukas garas kategória, de látom nem bírod feldolgozni, ha valaki szereti.

Nyílméregbéka 2014.11.22. 04:30:41

Jó film, remekül és hitelesen ábrázolta a határvidék és az indiánok életét, az Oscarok is megérdemeltek voltak szerintem. 8,5/10
Kevin Costner, meg A-listás sztár volt a film idején ez egyszerű tény, csak egy idióta vitatkozik ezen.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2014.11.27. 07:55:22

@FilmBaráth: én a kettő között nem látok lényegi különbséget. Mindkettő nagyívű, látványos, tipikusan amerikai téma: kiirtottuk az indiánokat, de azért voltak köztünk jó fejek-típusú szerecsenmosdatás, lelkiismereti gyógymasszázs-film. Teli pátosszal, érzelmekkel, a modern ember és a természetben még benne élő, ősi fajták mindig divatos szembenállásával (régenjobbvolt-effektus), szval dekára kimért kasszasiker mind a kettő. Én speciel Costnert alapban nem szeretem, ellenben a sci-fit meg de, szval nekem inkább Avatar, de inkább azt sem.

rozsaszinesernyo 2014.11.27. 17:51:57

@FilmBaráth: abszolút nem akarok szexista lenni, de őszintén meglepődtem azon, hogy nő nemű vagy. Lehet, hogy már korábban is kiderült az írásaidból, de nem olvastam az összeset, egyszer sor kerítek rá. :)
süti beállítások módosítása