A 10 legjobb akciófilm a 90-es évekből
2014. augusztus 29. írta: FilmBaráth

A 10 legjobb akciófilm a 90-es évekből

A 10 legjobb akciófilm a 80-as évekből

A 90-es évekre már leáldozott az egyszemélyes gyilkológépeknek, a humor és a látvány került előtérbe.  Arnie és Sly továbbra is műfaj istenei maradtak, köszönhetően annak, hogy felismerték a változtatás szükségességét, a mordályok mellé most már jó forgatókönyveket és méltó ellenfeleket kerestek és találtak maguknak. Bruce Willis helye továbbra sem volt kétséges a képzeletbeli dobogón, köszönhetően az ő egyéniségére írt filmeknek. Nicholas Cage is ekkor élte virágkorát, a Con Air és A szikla minőségi akciófilm, megvolt még benne az a bizonyos plusz, ami a mai Bay-filmekből már fájóan hiányzik. Nem hagyható ki a kor legmenőbb filmje, A mátrix, és Antonio Banderas is ekkoriban volt a csúcson, tehát nem volt hiány jó akciófilmekből ebben az évtizedben sem.

Nem volt könnyű kiválasztani a bőséges termésből a 10 legjobbat, teljesen szubjektív a lista, ezek az én kedvenceim, kíváncsian várom a véleményeteket!

 

10. Desperado (1995)

desperado.jpg

Máig a kedvenc Banderas-filmem, ezerszer láttam, és még mindig nem unom. Robert Rodrigez mostanában nem igazán örvendeztet meg bennünket A-kategóriás filmekkel, de akkoriban csúcsformában volt, akárcsak a latin macsó, és kettejük együttműködéséből egy zseniálisan jó, stílusos film született, amelynek értelme nem sok volt, de kit érdekelt, hiszen übercool jelenetek sorát vágták a pofinkba, az isteni Antonio bedobta magát rendesen, a férfi nézők megkapták Salma Hayek-et, és akkor a vérpezsdítő muzsikát még meg sem említettem. Annyira kár volt a folytatásért, ez a film úgy jó, ahogy van!

9. Ál/Arc / Face/Off  (1997)

ál arc_1.jpg

 A kritika itt olvasható.

John Woo minőségi akciófilmet hozott össze, amelynek legfőbb erénye a kiváló színészi játék.Az arccserére épülő történet elsülhetett volna rosszul is, a hiteles színészi játékon múlt, hogy egy teljesen értelmetlen akcióorgia lesz-e a filmből, vagy pedig sikerül hozzáadni azt a bizonyos pluszt, ami kiemeli a tucatfilmek tengeréből. Zseniális képek, beállítások, vágások sorjáznak a filmben, Woo nagyon jól élt a lassítás technikájával, ugyanakkor a látványos akciójeleneteket tökéletesen ellensúlyozzák a premier plánok, amelyekben a színészi játék kerül előtérbe. Tele van szimbólumokkal a film, amelyek tovább mélyítik a filozófiai mondanivalót. A zene is remek, hatásosan festi alá az akciójeleneteket, illetve erősíti fel a történet dramaturgiai fordulópontjait. Az operatőri munka kiváló, az effektekről legyen elég annyi, hogy nem véletlenül jelölték Oscar díjra.

8. Két tűz között / True Lies (1994)

true lies.jpg

Nem filmtörténeti mérföldkő, de tökéletesen szórakoztató akciófilm, amelyben a humor igen nagy teret kap. Arnie übercool, pl, amikor egy pacival besétál egy liftbe, de vég nélkül lehetne sorolni a jobbnál jobb jeleneteket, és ütősebbnél ütősebb poénokat (abszolút kedvenc, amikor a nej átszellemült arccal mondja: "A férjem egy Rambo!"). Mi, lányok megkaptuk Schwarzennegert és az ő izmait, a férfi nézők pedig Jamie Lee Curtis nem mindennapi sztriptízjelenetét. Az akció, a humor és az érzelmek nagyon jól egyensúlyban voltak ebben a filmben, a mai napig betegre tudom nevetni magam rajta.

7. A pusztító / Demolition Man (1993)

demolition man_2.jpg

A 90-es évek toronymagasan legjobb Stallone-filmje, amelyben Wesley Snipes is osztályon felüli alakítást nyújt, láthatóan lubickolt a rosszfiú szerepében. A szokásos Arnie-beszólás sem maradhatott ki (elnök lett belőle?), az akkor még teljesen ismeretlen Sandra Bullock bájosan komédiázik, azt pedig máig szeretném megtudni, hogy az a három kagyló vajon mire való? Sly lazára vette a figurát, humorban és akcióban sem volt hiány, jó ötlet volt egymásnak ereszteni a kor két akciósztárját, és szerencsére a forgatókönyvet sem hanyagolták el, melynek következtében máig mindenki hosszan tudja idézni a film legjobb poénjait. A szinkron is jól sikerült, nem lehet elégszer látni ezt a jó kis akció-vígjátékot!

6. A szikla / The Rock (1996)

a szikla_1_1.jpg

"Isten hozta Önöket a Sziklán!" Sean Connery sármosan, tökéletesen bevilágítva mondhatta el ezen örökbecsű szavakat a kamerába, minden idők legjobb James Bondja a nyugdíjkorhatárhoz közeledve mutathatta meg, hogy még mindig ő a legjobb, az feltörekvő ifjú nemzedék a nyomába sem ér. Nicholas Cage csúnyán le lett játszva  a vászonról, Ed Harris szokás szerint kitűnő volt, Michael Bay akkor még nem tolta ész nélkül a látványt, tartalmat, történetet, humort és jó szöveget is sikerült csempésznie az akcióorgia közé, így máig kiváló szórakozást nyújt a film a nézőknek.

5. Con Air - A fegyencjárat / Con Air (1997)

con-air-1b.jpeg

Nicholas Cage csúcsformában (istentelenül kigyúrta magát a film kedvéért), John Malkovich, mint zseniális főgonosz, karakteres rosszfiúk garmadával, csavaros történet, látványos akciók, jó szöveg - ennyi kellett a sikerhez. Brutális tesztoszteronbomba a film, amelyben a színészi játék is kiemelt szerepet kap, minden karaktert jól kibontottak, a szereposztás kiváló, a képek zseniálisak, a megfelelő helyen megejtett lassítások rengeteget dobnak a filmen, amely nem véletlenül lett hatalmas siker, ma sem poros, sőt!

4. A mátrix / The Matrix (1999)

Neo_Matrix1_h2.jpg

A Wachowski - tesók filmtörténelmet írtak, azóta sem sikerült megismételni ezt a sikert (nem véletlenül tolták ki a Jupiter felemelkedését jövőre, tudják, hogy nincs több dobásuk, ha azt bebukják, már csak párás szemmel emlegethetik a régi forgatási sztorikat, az életben nem kerülnek komoly film közelébe). Zseniális volt a látvány, a szöveg, az akciók, és a dizájn, az életben nem költöttem annyit bőrcuccra, mint akkoriban, és nagyon nehezen nyugodtam bele, hogy nem viselhetek olyan menő napszemüveget, mint Neo. Keanu Reeves szupersztár lett, mára ugyan már ő is csak a régi sikerekből él, de ettől függetlenül ez a film nagyon ott volt a szeren, csak a folytatások ne lettek volna...

3. Féktelenül / Speed (1994)

Keanu-Reeves-and-Sandra-B-001.jpg

Sandra Bullock saját bevallása szerint álmában nem gondolta volna, hogy egy akciófilm fogja megnyitni előtte Hollywood kapuit. Pedig ez történt, a bájos színésznő valóban ezzel az alkotással futott be, ami tényleg nem több, mint egy nagyon jól összerakott akciómozi, de megvolt benne az a bizonyos plusz, ami miatt a nézők nagyon szerették. Izgalmas volt a történet, akcióban sem volt hiány, Dennis Hopper zseniálisan főgonoszkodott, Keanu Reeves nagyon jól nézett ki, Sandra Bullock jól hozta a kötelezőt. Ki gondolta volna, hogy ilyen veszélyes dolog felszállni egy buszra...

2. Az utolsó cserkész / The Last Boy Scout (1991)

az utolsó cserkész.jpg

Fej vagy gyomor? Itt mindenki hülye? Csak te, kölyök! Bruce Willis legjobbja a 90-es évekből nem tud kimenni a divatból, nincs olyan hét, hogy valamelyik tévécsatornán ne adnák le, és még mindig tuti siker. Pedig tényleg semmi különös nincs benne: Bruce John McClane kispályásabb klónját alakítja, másnaposan, flegma szöveggel, Damon Wayans máig legjelentősebb szerepében próbálja tartani vele a lépést. A szöveg eszméletlenül jó, az akciók sem utolsók, a két főszereplő párosa nagyon jól működött a filmben, ezerszer nézős klasszikus!

1. Terminátor 2. - Az ítélet napja / Terminator 2: Judgment Day (1991)

 terminator-2-judgment-day.jpg

Szerintem ez Arnie életének legjobb alakítása, korának legmenőbb akciófilmje volt, olyan látványt varázsolt a filmvászonra James Cameron, mint előtte senki. Az osztrák tölgy védjegye lett az Hasta la Vista, Baby! mondat, soha senki nem tudta úgy elmondani ezeket a szavakat, mint ő. Na és persze volt itt iszonyat nagy mordály, dögös moci, akcióorgia, elfolyó terminátor, zsepis végjáték, Linda Hamilton bedurvulva, coolság a köbön! Itt kellett volna abbahagyni, de nem, a pénz nagy úr, kit érdekel, hogy porba zúznak a méltatlan folytatásokkal egy legendát. Szerintem Schwarzenegger sem gondolta volna, hogy még nagypapa korban is Terminátor-filmeket fog forgatni...

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr216622737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Razzul 2014.08.29. 13:01:44

Terminátor 2 az első. Nagyon helyes.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.29. 13:20:50

Nincs rajta a Heat??? Ezt most nem mondod komolyan, ugye?! :D A 90-es évek egyik kultfilmje, ráadásul egy precíz, nagyon jól összerakott akciófilm két gigásszal. Vagy nem láttad, vagy nem tudom, de egy Desperado helyett simán felférne... :)

Flankerr 2014.08.29. 13:23:12

Egész jó lista, de a Heat nélkül tényleg félkarú óriás, ami ráadásul önmagában is egy hatalmas film.

FilmBaráth 2014.08.29. 13:27:29

@REMY: @Flankerr: Mivel De Niro és Pacino is nagy kedvenc nálam, természetesen sokszor láttam a Heat-et, de engem nem nyűgözött le annyira:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.29. 15:17:16

@REMY: Mondjuk a Heat-et talán meredek lenne akciónak nevezni úgy, hogy van benne két akciójelenet, a maradék két órában meg dumálnak. Ettől függetlenül persze az a két akció messze ver kb. bármit ezen a listán, de szerintem maga a film inkább egy túlírt heist movie, mintsem egy kategória a fentiekkel.

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2014.08.29. 15:31:12

Számomra a 90-es évek akciófilmje = van Damme, ezért komolytalan egy olyan lista, amelyiken egy film sem szerepel tőle.
Vagy úgy kell értelmezni, hogy az ő összes filmjén felül a felsoroltak?

De a kevésbé elfogultaktól kérdezem, hogy pl. a Mindhalálig miben rosszabb, mint mondjuk a Két tűz között?

FilmBaráth 2014.08.29. 15:35:18

@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi): erre csak egy "elfogult" választ tudok adni: van Damme főleg B-filmekben fordult elő a 90-es években, a listán szereplő alkotások pedig A-listásak:-)

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2014.08.29. 15:46:41

A tökéletes katona vagy a Tökéletes célpont "B"?
Azért szólj Lance Henriksennek, John Woo-nak, Arnold Vooslo-nak vagy Dolph Lubndgrennek, hogy nagyon át lettek baszva, hogy ezekhez a szarokhoz adták a nevüket.

A Dupla dinamit meg konkrétan kultuszfilm "akciós" körökben, de te tudod.

Kevésbé elfogulatlanul viszont a Szökevényt (és akár a folytatást is!) simán betehetnéd, vannak itt azért ezektől gyengébbek.

Tényleg, az 57-es utas is hogy tudott lemaradni?

Na mindegy, marhaerős a mezőny, ez tény.

FilmBaráth 2014.08.29. 16:02:43

@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi barmilyen hihetetlen, en is rongyosra neztem ezeket a filmeket annak idejen, egyetlen szoval sem mondtam, hogy rosszak, de a listan szereplo filmek szerintem magasabb minoseget kepviselnek;-)

FilmBaráth 2014.08.29. 16:04:47

@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi): aruld mar el legyszives, hogy miert is vagyok elfogult?:-)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.29. 16:47:08

Dupla Dinamit, Tökéletes katona, mind király akciófilm. Nekem mondjuk Van Damme az egyik legnagyobb kedvencem, de most nem akadtam ki, hogy nincs rajta, mert jó a lista. Desperadon kívül az összes zseniális. :D

FilmBaráth 2014.08.29. 16:52:45

@REMY: Örülök, hogy alapvetően jónak találod a listát:-)Mi a gond a Desperado-val?:-)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.29. 17:33:17

@FilmBaráth: A szememben nem illik a listára. 1x láttam, akkor sem fogott meg, jóformán semmire nem emlékszek belőle.

Amúgy, ha nem is top 10-es film, de a Szikla alapján, Michael Bay másik filmje, a Bad Boys 1 is említésre méltó. Szerintem. Ha a 90-es évek akcióiról beszélünk, akkor azt is szóba kell hozni.

FilmBaráth 2014.08.29. 17:43:14

@REMY: A Bad boys is nagy kedvenc,de ez csak egy 10-es lista:-)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.29. 17:44:24

@FilmBaráth: Igen tudom. Én sem raknám rá, mert nem top 10-es, csak ha már volt itt Van Damme is többek között, akkor említsük meg a srácokat is. ;)

Nyílméregbéka 2014.08.29. 17:56:11

Azt a listát, aminek nincs az első két helyén a kilencvenes évek két legjobb akciófilmje a Heat és a Ponyvaregény, azt nem tudom komolyan venni! :) Kár, mert amúgy egész jó lenne.

FilmBaráth 2014.08.29. 18:02:20

@Nyílméregbéka: szerintem sem a Heat, sem a Ponyvaregény nem akciófilm alapvetően, de ezért örülök, hogy amúgy nincs bajod a listával:-)

Nyílméregbéka 2014.08.29. 18:06:25

@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi): Mindkettő B-film, hiába Woo vagy Hendriksen. Mivel még, ha jól emlékszem moziba sem kerültek, egyenesen videóra készültek, nehéz A-listás filmnek tekinteni ezeket, hiába jó filmek amúgy, egyszerűen más szint mint a fentiek.

shiver23 2014.08.29. 18:12:44

Duplka dinamit? Mindhalálig? 57-es utas? Tökéletes katona? Nah azért ezek mind erősen másodvonalbeli B filmek egy Sziklához, Ál/Arc-hoz vagy épp a Con Air-hez vagy a féktelenülhöz képest. Heist-nak itt nincs helye mert az krimi illetve a Mátrixnak mert az pedig sci-fi akciójelenetekkel fűszerezve, de ízlések és pofonok :-). Egyetlen fájó pont, hogy a Desperado kimaradhatott volna és mondjuk Van Damme egyetlen ma is értékelhető filmje, a tökéletes célpont mehetett volna a helyére :-). És persze a pl. Pusztító helyett egy Rés a pajzson címet is simánn bevállaltam volna ;-). És kész is lenne az én listám ;-)

10.Ál/Arc
9. Az Utolsó cserkész
8. Féktelenül
7. Con Air
6. Tökéletes célpont
5. Die Hard 3
4. Két tűz között
3. Rés a Pajzson
2. A Szikla
1. Terminátor 2.

Nyílméregbéka 2014.08.29. 18:15:20

@FilmBaráth: Már az előzi listánál is kiderült, hogy eléggé sajátosan értelmezed az akciófilm fogalmát, csak az akciófilm amit te annak gondolsz. A Robocop az, de a Mad Max nem, mikor műfajilag egy kategória (akció, sci-fi, disztópia...). A Heat nem, de a sci-fi Matrix az, a Ponyvaregény nem akció, de a kaladfilm Frigyláda az. Nem sok következetességet látok ebben. :)) Ezeken kívül nincs bajom a listával ezek valóban az évtized legjobbjai közé tartoznak, de szerintem vitathatatlan a Ponyvaregény elsőssége... :)

FilmBaráth 2014.08.29. 18:17:59

@Nyílméregbéka: ez egy szubjektív lista, természetes, hogy a te listád máshogyan néz ki:-)

Nyílméregbéka 2014.08.29. 18:45:37

@FilmBaráth: Az azért már túl megy szubjektivitáson, ha azt is te döntöd el mi számít akciófilmnek és mi nem, figyelmen kívül hagyva a "hivatalos" vagy mondjuk úgy, általánosan elfogadott besorolást... :) De legyen, a Ponyvaregény valóban határeset (a Heat nem), vegyük ki a sorból, az én listám így nézne ki:

#1 Heat
#2 Terminator 2
#3 Die Hard 3
#4 The Rock
#5 True Lies
#6 Féktelenül
#7 Az utolsó cserkész
#8 Ronin
#9 Halálos fegyver 3
#10 Face/Off

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.29. 19:12:35

@Nyílméregbéka: Csak az a baj, hogy egyáltalán nincs "hivatalos" besorolás, vagy te tudnál hivatalos és teljes körű definíciót adni az akciófilmre?
(Az "általánosan elfogadott" meg azért nem megy szembe a szubjektivitással, mert közvélekedésre hivatkozás lenne.)

Ettől függetlenül szerintem teljesen jogosan várod el, hogy valaki következetes legyen az általa alkalmazott elvekkel kapcsolatban, de a múlt hetiből kiindulva be kell érnünk azzal, hogy az Indiana Jones eszerint egy szar kalandfilm, a Terminátorok vagy a Mátrix meg szar sci-fik.

Nyílméregbéka 2014.08.29. 19:25:56

@danialves: Ezért is tettem idézőjelbe. :) Azért a Rotten Tomatoes vagy az IMDb besorolását nevezhetjük egy általalánosan elfogadott "hivatalos" kategóriának, annál is inkább mert hogy ők a forgalmazók meghatározását használják.

Dr_utcai_arcos 2014.08.29. 19:40:19

Na jó, lehet masszírozni a sz*t is, de azért lássuk be, kb 25-30 tökéletes(!!) alkotásból kell 10-et kiválasztani. Ez is egyfajta válogatás, és semmivel nem gyengébb mint akár @shiver23: akár @Nyílméregbéka: akár az én válogatásom lenne. Ezekből kijelenteni, hogy EZ a legjobb, szerintem lehetetlen. Lehet súlyozott bevétel szerint, imdb pont szerint, eladott/letöltött darabszám szerint. De mindig más és más lesz az első és az SEM lesz rossz döntés!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.29. 19:40:34

@Nyílméregbéka: "a Ponyvaregény nem akció, de a kaladfilm Frigyláda az. Nem sok következetességet látok ebben."
Akkor nézzük, az Imdb lát-e:

Pulp Fiction (1994)
154 min - Crime | Drama | Thriller

Raiders of the Lost Ark (1981)
115 min - Action | Adventure

(És eszerint a 90-es évek 10 legjobb drámája között simán ott lehetne Tarantino filmje... :D )

Ezért kontraproduktív "általánosan elfogadott" kategóriákról beszélni, mert bizony azok nem mindig esnek egybe a véleményeddel. Mondom ezt úgy, hogy a következetesség kapcsán abszolút egyetértek a mondandóddal, csak akkor legyél te is következetes. ;)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.29. 21:20:54

Az a baj, hogy minden filmhez hozzáírnak 2-3 zsánert is, de igazság szerint azért nem nehéz annyira elhelyezni őket, legalábbis a legtöbbnél. Példa az itt említett filmekből:

Terminator: Sci-fi... akármennyi akció is van benne.
Indiana Jones: Akció ide vagy oda, minden idők egyik legjobb kalandfilmje. És ebbe még belekötni is nehéz.

Sokan azért keverik, mert sok esetben létszükség más zsáner elemeit is vegyíteni, mert nélkülük azért elég nehéz felépíteni egy filmet. De ilyen Terminatornál meg Indiana Jonesnál azért na...

Nyílméregbéka 2014.08.29. 22:17:11

@REMY: nem egyszerű ezekkel a kevert műfajokkal, de régebben azért ez könnyebb volt, eleinte az ember józan paraszti ésszel kategorizált. Jó régen az ősidőkben volt egy videotékám, ott a kezdetekben pl a Terminátor, Robocop, Total Tecall stb mind a sci-fi polcra került, a Ponyvaregény, Die Hard, Kommando az akció, míg a Frigyláda, Jurassic Park, Múmia meg a kaladnfilmek polcra. Thriller volt az Elemi ösztön, stb... Aztán jöttek a buddycop filmek, kellett egy akció-vígjáték kategóriát nyitni, és aztán meg bonyolódni kezdett az egész, és a műfajok kombinációjának összes permutációja volt már... :D

porch monkey 4 life! 2014.08.30. 09:21:59

Kafa lista, de a Die Hard 3 lehagyásáért járna a f***korbács, ha a blogger esetében ez a büntetés nem lenne fogalmilag kizárt :)

Csatlakozom az értelmetlen vitához: a Mátrix és a Heat nem akciófilm, a Terminator 2 határeset, én mindenesetre elfogadom.

Egy jelölt jutott kapásból eszembe, az Utánunk a tűzözön. Az faszájos volt, női akcióhőssel és a szokás szerint elmebteg Samu Jacksonnal.

Tudom, hogy az ilyen listákon negligálják a távol-keleti filmeket, de azért emlékezzünk meg minden idők egyik legjobb akciófilmjéről: Hard Boiled (John Woo, 1992)

cyd 2014.08.30. 10:27:29

@danialves: pláne, hogy még arra sem vették a fáradságot, hogy saját történetet kreáljanak a két színészóriásnak és lenyúltak (bár inkább megvették a jogokat) egy pár évvel korábbi zs-kat filmet. Anno a moziban kb 20 perc után felröhögtem, hogy én ezt már láttam az A3 tv-n csak De Niro, Pacino stb nélkül :)
A True Lies erősen véleményes top10-nek, de még a Speed is.

Pixynor 2014.08.30. 11:03:27

A lista jó, de tényleg, még annyi például a Desperardóval és Két tűz közöttel azonos kategóriájú vagy jobb film is bekerülhetett volna, Cliffhanger, Végképp eltörölni stb. stb.

szepi79 2014.08.30. 11:09:27

ilyen listákat irni vagy öntökönlövés, mert úgysem tudsz megfelelni mindenkinek (nekem pl. a féktelenül nem fér ebbe a kategóriába bele, ugyanakkor a die hard 2 vagy 3 kihagyásáért harapni tudnék, pedig most lett kész a fogam), vagy kattintásgenerátor.

látens liberális 2014.08.30. 11:48:09

Szerintem az Éjszakai Rohanás is ráférne egy tizes listára.Bár lehet, hogy az a nyolcvanas évek???

exptd 2014.08.30. 11:54:20

ál arc? con air? a pusztító? LOL nemtom ki írja ezeket de vicces...

exptd 2014.08.30. 12:15:59

mert nézhetetlenek

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.30. 12:24:19

@cyd: Ja, Michael Mann lenyúlta a saját ötletét... :D
De hogy jön ez ahhoz, hogy nem akciófilm?

Együtt élés 2014.08.30. 12:28:13

Van rajta pár túlértékelt film, ami sosem értettem mitől olyan nagy szám. Mint mostanában a Képregényhős filmek vagy az Avatar volt korábban. De a Mátrix, a Terminátor 2 vagy a Desperado tényleg korszakos művek.

Együtt élés 2014.08.30. 12:29:38

@exptd: Ott a pont. Pl. ezekre gondoltam én is. De az Utolsó cserkészt sem tudtam megemészteni mitől kult film.

fittyerfutty 2014.08.30. 12:30:08

Az Úszó Erőd Seagallal, Busey-val és Tommy Lee Jones-szal idefért volna. Vagy a Bad Boys első része, amin szinten rongyosra neztunk vhs-en :-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.30. 14:22:00

a féktelenül nagyon elöl van, sőt lehet, hogy nem is kellene a listára...

jürgen baromartz 2014.08.30. 15:33:29

desperado, féktelenül, con air, szikla, utolsó cserkész... mindegyik egyszer nézhető, de leginkább könnyen felejthető.

Nyílméregbéka 2014.08.30. 15:36:41

@doggfather: ezzel vitatkoznék, a Féktelenül egy nagyon jó akciófilm, a korának egyik legjobb darabja. A történet is friss, újszerű volt, rengeteg emlékezetes jelenettel, nem véletlenül idézték, utaltak rá vagy éppen parodizálták sok jelenetét utána még évekig is más filmekben, sőt még manapság is. Szerintem mindenképpen itt a helye a listán, hogy hol, az már lehet vita tárgya, de ez egy korszakos film volt a maga műfajában, kár volt a végtelenül gyenge és gagyi folytatásért...

cyd 2014.08.31. 00:42:29

@danialves: Most már legalább tudom, hogy mit láttam korábban, kösz :)
Nem tudom, nekem nem volt akciófilm benyomásom róla. Bár igazán krimi sem volt, igazi kevert műfaj.

innovation 2014.08.31. 09:42:55

A Die Hard 3. abszolúte némber ván!

innovation 2014.08.31. 09:43:45

@doggfather: Óóóóó, dehogynem! Még most is nagyon-nagyon jó, pedig vagy 100x láttam.

FilmBaráth 2014.08.31. 10:19:23

@innovation: Nálam is hatalmas kedvenc, de ez csak egy 10-es lista:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.31. 21:41:20

@cyd: Ez abszolút így van, csak nem értettem, ez miért abból jön, hogy egy kvázi-remake. :D
De szerintem legyen heist movie, abba nagyjából belefér.

Lauro 2014.09.01. 22:52:51

A Die Hard 3. hiánya nagyon fura.
És hogy a Mission: Impossible még a kommentek között sem jelenik meg.
Érdekes.

Duke Silver 2014.09.01. 23:33:26

Die Hard 3: +1
ÉS nálam az utolsó cserkész mindent visz. Zseniális film.

Bambano 2014.09.14. 20:53:40

féktelenül a 3. legjobb akciófilm a 90-es évekből? elég féktelenül raktad össze a listát...

Ergil 2014.09.15. 10:30:54

A Con Air nekem nagyon maníros volt, a múltkor is belenéztem és nem tetszett. Viszont a Ronin-t beletettem volna, mert egy olyan film, amit számtalanszor újra tudok nézni vagy az 5. elemet.

eßemfaßom meg áll 2014.09.15. 10:42:16

@FilmBaráth: A szubjektivitás egy dolog következetlenség viszont eléggé objektív

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.09.15. 13:48:30

A listában levő filmek kb. harmada Zskat film, csak volt pénz ismertebb névre és CGI-ra.

csillagkutya seven 2014.09.15. 15:56:10

Luc Besson filmjei: Leon a profi, Az ötödik elem.

Nyílméregbéka 2014.09.15. 18:33:54

@molnibalage: A listán levő filmek mind nagyköltségvetésű A-kategóriás mozifilmek. Most vagy csak egyszerűen nem vagy tisztában a ZS kategória jelentésével, vagy amiről te ezt úgy gondolod, azt zskatnak mondod, de ez utóbbi a tényeket tekintve irreleváns.

Dr_utcai_arcos 2014.09.15. 20:02:24

@molnibalage: @Nyílméregbéka: Kikérem a Zs kat minősítésű filmek nevében ezt a gyanusítást!! :PP

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.09.15. 21:04:21

@Nyílméregbéka: Nálam nem a költségvetés alapján Zskat egy film. A Mátrix minden összevetve csak egy összelopkodott csilivi akció és olyan húzásokkal, amit B kategóriás filmekre igazak, ha figyelmesen néznéd.

Nyílméregbéka 2014.09.15. 23:45:58

@molnibalage: Tök mindegy, hogy nálad a Matrix zskat vagy b film, attól még ez nem lesz igaz. Már boccs!:) Nem is a költségvetéstől lesz egy film A vagy B kategóriás, legalább is nem csak attól. Nincs semmi kőbe vésve, szigorúan nem is létezik ilyen kategorizálás, de azért létezik mégis valamiféle definició. Az A kategóriásnak mondott filmekre az jellemző, hogy mozi forgalmazásra készülnek, nagy költségvetéssel, és/vagy ismert sztárokkal, A-listás színészekkel a szereposztásban, neves renzezőkkel, operatőrökkel, vagy pedig alacsony költségvetésű de mondanivalójában, művészetileg valami értéket képvisel, vagy közvetít, pl. nevesebb filmfesztiválokon vagy akadémiákon díjazott.
A B kategóriás filmek jellemzően egyből videó/dvd/BD kiadásra készülnek másodvonalbeli színészekkel és rendezőkkel...
"ZS kategóriát" pedig a low budget, hulladék, semmilyen értéket nem képviselő Asylum féle kétfejű cápás meg Sharnadó tipusú "alkotásokra" használjuk.

Louiscyphre01 2014.09.18. 00:31:15

Desperado? Ez valami vicc, azontúl hogy R.R., kiválóan tud nyúlni nála jóval tehetségesebb filmesektől-itt elsősorban Jonh Woo-tól, na és Banderas mint Chow Yun Fat wannabe meg amúgy is iszonyat nagy gáz- a "történet" olyan szinten gyépés, logikátlan, összecsapott jellegtelen valami, hogy Tarantino protekciója nélkül épeszű producer egy centet sem adott volna rá.
Mátrix: talán a legtúlhájpoltabb film a 90-es tablójából, elhiszem hogy egy kockának baromi újdonság volt, hogy a való világ nem az amit látni vélünk, de az ókori görög filozófusoktól kezdve John Carpenter They Live-ig elég sok mű foglalkozott a gondolattal. A többi része meg végképp a no comment kategória, a legpofátlanabb lopás mindenhonnan: kung-fu, wuxia-filmek, hongkongi bullet-ballet akcióeposzok na és persze elsősrorban, megkerülhetetlenül, ismét Jonh Woo: a film elején, amikor Trinity a lépcsősoron lecsúszva duplastukkerrel írtja a rosszakat, kockáról-kockára vették át Better Tomorrow II-ből, a Mátrix nevet viselő celluid hulladék egy silány, összelopkodott mozgókép, aminek nincs helye semmilyen listában. Nem véletlen lett bukás a következő két rész, a Wachowski testvérek pedig-hála az égnek!- végleg eltűntek a jól megérdemelt süllyesztőbe.
A lista természetesen szubjektív, akárcsak az én véleményem.:)
A többi felsorolt művel nagyjából egyezik a véleményünk, na de egy Heat-et hogy lehetett kihagyni? :D

Yetti 2014.09.19. 23:39:09

Azért a listát elnézve a 80as évek volt az akciófilmek aranykora, ezek többsége meg sem közelíti egy évtizeddel korábbi elődjeit.
süti beállítások módosítása