Sorozat: Crossbones 1x01
2014. június 03. írta: FroG

Sorozat: Crossbones 1x01

crossbones1.pngMint ahogyan azt már korábban említettem, jómagam nem tartozom a sorozatguruk közé, ugyanakkor az is az igazsághoz tartozik, hogy egy-két sztárszínészért képes vagyok belevágni egy sorozatba. Hasonló indokkal néztem meg a Crossbones című kalóz-széria pilotját, azonban pont abban kellett a legnagyobbat csalódtam, ami miatt belevágtam a sorozatba.

A történetbe 1712-ben kapcsolódunk be, az események középpontjában egy kronométer körüli huzavona áll, amely a korban óriási találmánynak számított, hisz megkönnyítette a nyílt vízen való tájékozódást. A történetünk egyik főszereplője Feketeszakáll (John Malkovich), aki jó kalózkapitányhoz híven megpróbálja megszerezni az angol flotta legbecsesebb kincseit, másik „hősünk” pedig Tom Lowe (Richard Coyle) , aki a már említett legendás kalóz életére tör.

Nem mondható el rólam, hogy különösebben rajonganék a kalóz-sztorikért, viszont ezek a történetek mindig magukban hordozzák a potenciált, pláne ha egy olyan kalóz életét dolgozzák fel, mint Feketeszakáll, akiről ezer meg ezer legenda mesél. Persze ezen alapötletek sem érnek semmit, ha a megvalósításuk vagy a megközelítésük nem mondható kielégítőnek, és sajnos a Crossbones is pont ezen bukik el: az elsődlegesen monumentálisnak és baromi látványosnak látszó pilot tele van tűzdelve a csúnyábbnál-csúnyább jelmezekkel és a finoman szólva is műanyagszagú díszletekkel, ezek miatt pedig már alapjáraton sem túl könnyű elkapni a sztori hangulat-fonalát, már ha van neki egyáltalán olyan.

Persze a legnagyobb attrakció már a sorozat előtt is adott volt, hisz ki ne látná szívesen a zseniális John Malkovichot egy kalózlegenda szerepében? Aki csak miatta nézi meg a szezonnyitót – mint ahogy azt én is crossbones2.pngtettem – annak kellemetlen meglepetéssel szolgálhatnak a képsorok: Malkovich látszólag csak keresi a helyét, és láthatóan nem képes eldönteni a karakteréről, hogy milyennek is akarja ábrázolni. Erre csak rátesz egy lapáttal, hogy a már említett jellem sem épp attraktív; az össze-vissza zagyváló és magát nagyon bölcsnek gondoló kalózkapitány inkább nevetséges, mintsem valóban csontig hatoló.

És akkor ezzel a lendülettel elérkeztünk a pilot legnagyobb fekete pontjához is: az epizód egyetlen egy épkézláb karaktert sem mutat a nézőknek, hisz a megjelenő szereplők többségét egy jellemelemmel tudja le a forgatókönyv, a szerencsétlenebbül járóknak meg még ennyi sem jutott.

Nem mondom azt, hogy a történetben nincs potenciál, de az a nyitányból is kitűnik, hogy a készítők nem feltétlen tudták, milyen oldalról és milyen habitussal közelítsék meg az ígéretes alapötletet. Amit pedig ezekkel az eltolt eszközökkel képernyőkre küldtek, az csak épphogy több a semminél: egy-két hangulatos zene és pár közepes jelenet emelhető ki pozitívumként. Ez finoman szólva is kevés, pláne egy olyan sorozattól, amely több, mint 10 részre tervez. Meglátjuk mi sül ki belőle.

A Crossbones teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr206259931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.03. 10:32:56

én nagyon szeretem a kalózos sztorikat így is lett halvány nem is kicsit ez az első rész. :S

sanyix 2014.06.03. 14:43:10

kalózos sorozat már van, méghozzá elég jó, a Black Sails

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.03. 17:17:03

@sanyix: Szemezgettem már vele és igen jó véleményeket olvastam róla. Lehet belevágok, köszi az ajánlást!

colonel Tigh 2014.06.03. 20:17:15

@FroG: Csak bátran! És kiemelnék valamit a Black Sailsről. Nem a legfontosabb dolog enyhén szólva, de muszáj megemlítenem: már a főcím és a főcím zene annyira hangulatos, hogy feláll a kezemen a szőr és libabőrös leszek amikor elkezdődik. Nemhiába Bear McCreary szerezte... itt meglesheted:
www.youtube.com/watch?v=XFTcA4QLHw0
szimplán zseniális.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.04. 08:29:35

az azért sokat elmond ERRŐL a sorozatról, hogy az ajánlójában egy másik sorozatról kezdünk beszélgetni, nem?!

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.04. 12:19:12

@doggfather: Na igen. Erősen gondolkodom rajta, hogy kaszálom ezt a sorozatot a francba, de lehet még megadom a lehetőséget a 2.résznek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.04. 13:54:03

@FroG: nekem is kell legyen valami abban a 2. részben, hogy a 3at is megnézzem. :S
süti beállítások módosítása