Dollár, kanna, szerelem / The Brass Teapot (2012)
2014. május 23. írta: FilmBaráth

Dollár, kanna, szerelem / The Brass Teapot (2012)

dollár, kanna, szerelem.jpgA hétköznapok megölik a szerelmet. Közhely, de igaz: a napi anyagi gondok még a legharmonikusabb kapcsolatot is próbára teszik. Ennél már csak az rengeti meg jobban két, egymást szerető ember életét, ha hirtelen a nyakukba szakad a pénz és a siker. Mert mindennek ára van. Ezekről a nagyon is súlyos kérdésekről szól ez a bájos romkom, ami időnként üdítően eredeti, és nem akar több lenni, mint ami: egy szórakoztató vígjáték.

Alice (Juno Temple) és John (Michael Angarano) boldogan élnek, nagy a szerelem, azonban sajnos nem tudják figyelmen kívül hagyni a külvilágot, mivel nem igazán veti fel őket a pénz: John nem túl menő telemarketinges, Alice pedig munkát keres, csak nem igazán talál. Egy autóbaleset után a lány  felfigyel egy teáskannára egy idős hölgy kezében, és ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy elcsenje. Meg is teszi, és véletlenül rájön, hogy a szép kanna pénzt dob ki magából, ha fájdalmat okoznak a közelében. Ha már ilyen könnyen pénzt lehet keresni, miért ne vágnának bele, gyorsan meg is gazdagodnak, azonban a kanna egyre követelőzőbb, és lassan, de biztosan felőröli a kapcsolatukat, hogy fájdalmat kell okozniuk egymásnak...

Nem sokat vártam ettől a filmtől, éppen ezért kellemes meglepetésként ért, hogy milyen üdítően eredetien használja ki a helyzet és jellemkomikumokat  a forgatókönyv, jókat nevettem, szórakoztató vígjátékot sikerült összehoznia az alkotóknak. Habár eléggé gyermeteg az csodás teáskanna története, mégsem lesz matiné a film, sikerül tartalommal megtölteni a játékidőt. Azért nem túl acélos a történetvezetés, igazából vicces és groteszk jelenetek sora, de nyomon követhető, hogyan esik szét a két ember kapcsolata. Rémes végignézni, hogyan rontja meg a két fiatalt a pénz és a felszínes lét, mennyire veti el a sulykot Alice, mekkora sokk kell ahhoz, hogy rájöjjön, mi a fontos az életében és mi nem. John sokkal földhözragadtabb, igazából a felesége kedvéért megy bele abba, hogy egyre nagyobb fájdalmat okozzanak egymásnak, azonban őt soha nem kábította el a teáskanna által nyújtott könnyű élet. Mindketten jelentős jellemfejlődésen mennek keresztül, Alice bájos lányból nagyon gyorsan a sötét oldal martaléka lesz, míg John lúzerből igazi pasi lesz.

A forgatókönyv jól sikerült, a karakterek ugyan elnagyoltak, de azért nem teljesen felszínesek, szerethetők, drukkolunk nekik, főként azért, mert sokszor magunkra ismerünk bennük. Kevésbé extrém módon, de mindenki így éli meg a hétköznapokat a párjával: tépik egymás idegeit, de nem tudnak egymás nélkül élni. Egy teljesen hétköznapi pár is valószínűleg így viselkedne, ha hirtelen nyakukba szakadna a gazdagság, és a gondtalan(nak hitt) élet. Megkapnak mindent, és közben elveszítik saját magukat, nagyon nehezen találnak vissza a helyes útra. Teljes mértékben szórakoztató, de azért elgondolkodtató kis film. Akad benne néhány érdekes karakter, a két zsidó testvér (akik szó nélkül megverik Johnt a teáskannáért, Arnie-ra pedig pisztolyt fognak) nagyon egyedi, a leszámolás a házban megdöbbentően jó, a vége azonban sajnos nagyon szirupos. Tele van rengeteg jó jelenettel, de összességében a film nem maradandó. Az operatőri munka és a vágások átlagosak, a zene sokat tesz hozzá a történethez.

dollár, kanna, szerelem2.jpgJuno Temple és Michael Angarano kettőse jól működik, bájosak és szerethetőek együtt. Nem veszik magukat túl komolyan, a karakterüket viszont igen, így alapvetően nekik köszönhető, hogy kíváncsian nézzük végig a filmet, nagyon drukkolunk nekik. A többi szereplő szintén jó, de teljesen felejthető.

Ramaa Mosley kedves, aranyos, nem hétköznapi, de nem is jelentős filmet rendezett. Tökéletes kikapcsolódás, tipikus egyszer nézős semmiség sikeredett neki köszönhetően. A színészvezetés jó, a jelenetek színvonala hullámzó, a párbeszédek között akad ütős is.

Meglepően jó kis romantikus komédia, érdemes adni neki egy esélyt!

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr996192609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.23. 19:42:09

like! pár hónapja írtam erről én is, nekem is ez a vélemény formálódott meg a fejemben róla

FilmBaráth 2014.05.23. 20:40:07

@scal: Örülök, hogy végre egyetértünk valamiben!:-)

Deepblue Noir (törölt) 2014.05.23. 21:46:06

nézhető ez többször is, minden hibája ellenére az utóbbi évek egyik legszórakoztatóbb filmje. nem a leg, természetesen, csak az egyik leg:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.24. 01:22:28

@FilmBaráth: "míg John lúzerből igazi pasi lesz" jah amúgy ilyet nem írunk egy lúzerből csak igazi férfi lehet, ha pasi lesz, akkor olyan puhatestű amőba marad mint a Gálvölgyi meg a Bajor abban a szar sorozatban...

FilmBaráth 2014.05.24. 08:11:08

@scal: az én olvasatomban egy igazi pasi nem puhatestű amőba, hanem egy olyan ember, aki képes arra, hogy irányítsa az életét, humoros, de megbízható. Az a sorozat Gálvölgyivel és Bajorral pedig egy jó színvonalú szitkom volt, kiváló színész alakításokkal!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.24. 17:06:29

@FilmBaráth: köszönöm :D ez sok mindent megmagyaráz, és a Barátok Köztöt is nézed ugye.

FilmBaráth 2014.05.24. 17:10:07

@scal: soha nem néztem a Barátok közt c. sorozatot:-)

FilmBaráth 2014.05.25. 21:19:50

@scal: Imádni fogod a választ: imádtam!:-)
süti beállítások módosítása