Fargo 1x01
2014. április 19. írta: FilmBaráth

Fargo 1x01

fargo_2.jpgAz igazán érdekes és értékes dolgok mostanában a tévében történnek. Ki gondolta volna? Pedig a magyarázat egyszerű: a nagyfilmek producerei biztosra mennek, nem kísérleteznek, ennek eredményeként elözönlötték a mozikat az átlagos alkotások. Az igazán tehetséges alkotóknak (rendezők, írók, színészek stb.) azonban hosszú távon nem jelent igazi szellemi kihívást  a középszer (persze, jól jön a pénz és a hírnév, de azért alapvetően azért kezdtek el filmezni, hogy létrehozzanak valami fontosat és értékeset), ezért a tévé felé fordultak, hiszen ott nagyobb a tér a kísérletezésre. Ezen folyamat eredményeként egyre nagyobb az esély, hogy belefutunk egy jó kis tévésorozatba. Nos, a Fargo nem ilyen: nem jó, hanem zseniális!

Alapvetően filmőrült vagyok, ritkán nézek sorozatot, a kötelező Trónok harcán túl (természetesen az összes könyvet olvastam, kíváncsian várom, mennyire térnek el az alkotók az abban szereplő történettől), eddig csak a Sherlockot néztem. Ámde a harmadik évad után teljes letargiába süllyedtem, majd a gyászidő letelte után elkezdtem keresgélni, milyen sorozat tölthetné be a zseniális detektív érdektelenné válása által okozott űrt. Szerencsémre most kezdődött nagy kedvencem, a Coen testvérek által fémjelzett Fargo alapján készült tévésorozat. Adtam neki egy esélyt, és milyen jól tettem, máris ráleltem a méltó utódra!

Ismerős képsorokkal indul a történet: hó és hideg mindenütt, a nagy semmi kellős közepén egy autó közeledik. Természetesen felborul, majd egyáltalán nem természetesen egy félpucér férfi kászálódik ki a csomagtartóból, és eszeveszett módon elkezd rohanni az erdő felé. A sofőr kifejezéstelen arccal néz utána. Ezen hatásos kezdés után megismerkedhetünk Lesterrel (Martin Freeman), aki abszolút lúzer, még az orrát is sikerül összetörnie egy szerencsétlen balesetben. A kórházban véletlenül a titokzatos Lorne (Billy Bob Thornton),  mellé ül, elmondja neki, hogy mennyire szeretné, ha meghalna az a bosszantó egyén, aki miatt kicsit átrendeződött az arcberendezése. Nem kicsit lepődik meg, amikor valóban elhalálozódik a célszemély, ennél már csak azon döbben meg jobban, hogy hirtelen felindulásból szó szerint szétveri a felesége fejét...

Coenék szelleme abszolút értelemben áthatja a sorozatot (producerként és íróként is bábáskodtak az alkotás körül), a film feelingjét sikerül megtartani, ugyanakkor mégis saját arculatot adtak a sorozatnak. Rengeteg az ismerős jelenet, mégis sikerült új értelmet adni nekik, más szereplőkkel, más közegben teljesen más jelentést hordoznak a képsorok. Szellemes, helyzet és jellemkomikumra épül, egyedien sokkoló, vagyis igazi Coen.

Zseniálisan jól sikerült a forgatókönyv, minimalista környezetben a karakterekre összpontosítottak, nem takarékoskodtak a meglepő fordulatokkal, nem csak a főszereplők alakját írták meg jól, hanem mindenkiét. Hamar magával ragad a történet, nagyon erős jelentek követik egymást, képtelen kivonni  magát a néző a hatása alól. Hétköznapi emberekről szól a történet, akik egy Isten háta mögötti településen élnek, látszólag nem történik velük semmi különös, teljesen hétköznapi dolgokról beszélnek, mégis, a kontextus miatt különösen hatásosak ezek a látszólag felszínes párbeszédek.  A vágás nagyon jól sikerült, az operatőri munka remek, egyedül a zene nem adott hozzá semmi egetverőt a történethez.

A tévésorozatnak megvan az a műfaji sajátossága, hogy több idő van egy-egy karakter kibontására, Coenék éltek a lehetőséggel, a filmbeli figurákat továbbgondolták, modernizálták, kicsavarták, adtak az abszurdnak, teret hagytak a színészeknek, és jól a képünkbe tolták dögunalmas hétköznapjainkat csúcsra járatva. Szerethetőek a szereplők, főleg Lester - dacára annak, hogy végez a feleségével - , a csetlése-botlása annyira emberi, muszáj drukkolni neki, hogy kijusson abból a slamasztikából, amibe sikerült belekevernie magát. Lorne pedig annyira ördögi, hogy jó nézni. Okosan kitalált, tökéletesen kidolgozott történet és karakterek, ez a siker titka, na és az utánozhatatlan Coen - stílus.

fargo2_1.jpgA színészi játékon van a hangsúly, ezért a sorozat sikere a főszereplőkön múlt alapvetően. Tökéletesen sikerült a casting, Billy Bob Thornton zseniális a titokzatos gyilkos szerepében, hatalmas súlyt tud adni a szerepének, a puszta jelenlétével olyan félelmet tud kelteni, mint kevesen pályatársai közül Élmény nézni a játékát, fájóan hiányzott mostanában a filmvászonról, de az idei év várhatóan az övé lesz. Martin Freeman nem ér fel Thornton klasszisához, de az ő ereje éppen a középszerűsége (zseniálisan tud átlagos karaktert megformálni, lásd Sherlock), ezért tökéletesen kiegészítik egymást. Colin Hanks kiváló, Allison Tolman szintén.

Adam Bernstein erős nyitóepizódot hozott össze, megismerkedünk a szereplőkkel, az atmoszférát sikerült jól eltalálni, a színészvezetés tökéletes, a jelenetek hatásosak és hangsúlyosak.

Zseniális kezdés, Coenék csúcsformában vannak!

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr716049012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.19. 00:10:48

Én azért nem pont azt nevezném kísérletezésnek, hogy elővesznek egy 18 éves, elég szépen befutott filmet, és abból készítenek sorozatot. :D De szerencsére ettől függetlenül tényleg vannak bátor koncepciók a tv-ben.

hptr 2014.04.19. 01:50:51

Jó kritika! Szerintem sok Coen filmből jó sorozat lehetne. A Nagy Lebowski, vagy a Nem vénnek való vidék sorozatra kíváncsi lennék.

Nyílméregbéka 2014.04.19. 03:48:40

Ha csak a Trónok harcát és a Sherlockot nézed (aminek pont a legjobb évadátol estél letargiába), akkor valóban nem vagy sorozatjunkei... :) Fargo persze egy jó sorozat, de vannak még bőven ilyen, sőt ennél jobb sorozatok is, szerencsére az utóbbi években nincs hiány remeklésekben, Sherlock, True Decetive, Ray Donovan, Ripper Street, Vikings, Bron/Broen, Killing, The Walking Dead, House of Cards, Hannibal, stb... Lehetne még sorolni a minőségi sorozatokat.

FilmBaráth 2014.04.19. 08:17:27

@ufig: Örülök, hogy tetszett a kritika!:-) Coenéktől minden sorozat jöhet:-)

FilmBaráth 2014.04.19. 08:22:07

@Nyílméregbéka: Tudom, hogy vannak jó sorozatok (a Sherlock már nem az sajnos, de remélem, ha lesz következő évad, visszatérnek a doyle-i útra az alkotók), de tényleg nem vagyok sorozatjunkie:-)

Nyílméregbéka 2014.04.19. 11:09:24

@FilmBaráth: Én az utóbbi időben, pont az miatt amit írtál, hogy manapság inkább középszerű, agyon fókuszcsoportozott, biztonsági filmek készülnek, egyre inkább a sorozatok felé kezdtem fordulni. Még mindig filmbuzi, de már sorozatjunkie is vagyok. :)

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.04.19. 11:49:04

@Nyílméregbéka: A Game of Thrones sorozatról milyen véleménnyel vagy?

Mr.Treeger 2014.04.19. 21:29:43

@Nyílméregbéka:
A Híd remek volt, de a Broadchurch még azt felülmúlta. De a csúcs szerintem a Ray Donovan. Számomra az mindent vivő.

agika88 2014.04.20. 00:41:41

@Mr.Treeger: Nekem a Híd az, amit semmi sem tud felülmúlni a Killing-el karöltve.

Nyílméregbéka 2014.04.20. 09:03:54

@NY124 (Darvas Tamás): A Trónok harca szerintem egy nagyon jó sorozat. Vannak persze hibái rendesen, de egy ilyen összetett és bonyolult szerteágazó történetű regényt ennél jobban nem lehetett volna átültetni sorozatra.

@Mr.Treeger: Nekem az tavalyi/idei sorozat szezon nagy kedvence a True Decetive, Sherlock s3, és a Bron/Broen volt. A Broadchurch még talonban van a NAS-on, a nyári darára várva.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.21. 13:38:34

nekem is nagyon tetszett, a film milyen? Mert vagy nem láttam, vagy nem emlékszem rá. :S

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.21. 16:47:17

@FilmBaráth: köszi, de ha jó előbb megnézem, majd utána olvasok róla.;)

hptr 2014.04.24. 21:18:09

Azóta megjelent a második epizód is, az is jó volt. Egyre inkább elszakad a filmtől, mind hangulatban és történetben. Vicces volt látni a rendőrt alakító Bob Odenkirk-et is, akit sokan ugyebár a Breaking Bad-ből ismertek meg, mint Saul. :)
süti beállítások módosítása