Működik a kémia / Better Living Through Chemistry (2014)
2014. március 28. írta: Razzul

Működik a kémia / Better Living Through Chemistry (2014)

olivia-wilde-sam-rockwell-better-living-through-chemistry-trailer.jpgA Működik a kémia remek példája annak, hogy hogyan kell korrekt összetevőkből egy szürke, átlagos koktélt keverni. Azoknak, akik szeretik a kellemes hangulatú kissé humoros drámákat tetszeni fog a film. Hogy másoknak is érdemes-e beülni rá? Ez már kérdéses.

Doug Varney, egy álmos kisváros patikusaként éli mindennapjait. Családos ember, jól keres, látszólag minden rendben van körülötte, azonban valamiért mégsem boldog. Ekkor találkozik egy véletlen folytán Elizabethtel, akinek tehetős férje és a gyógyszerproblémái keserítik meg az életét.

A film legtöbb összetevője a helyén van. Egyik sem tökéletes és minden jól sikerült alkotóelemre jut egy másik, amit eltoltak, de legalább látszik, hogy próbálkoztak a készítők. Ilyen, jól eltalált elem a film képi világa és a nyitánya. Mindkettő nagyon hangulatos lett, jó alapot szolgáltatnak a többi építőkockának. Az elbaltázottak közé tartozik a film azon része ami Doug életét mutatja be Elizabeth megérkezése előtt. Annak ellenére, hogy Sam Rockwell a film ezen részén is nagyszerűt nyújt, elég érdektelenre sikerült a szekció. Rockwell alakítása mellett említésre méltó még Olivia Wilde színészi teljesítménye is. Nagyon jól alakítja a csábító és szexis gazdag nő szerepét. Mindehhez nagyon jól alakították a kinézetét is, a sminkesek kapnak is tőlem egy piros pontot. Továbbá gyengélkedő elem még Jane Fonda mesélése. A kommentárok olykor nagyon ízléstelenre sikeredtek és elütöttek a film stílusától.

better-living-through-chemistry-52e146811bd8f.jpgElizabeth felbukkanása után Doug élete gyökeresen megváltozik. Boldogabb lesz, mint azelőtt volt, de mindezt úgy éri el, hogy iszik, drogozik és megcsalja a feleségét. Ezen események bemutatásával nem lenne probléma, ha a mű megfelelően kezelné azokat, de nem így tesz. A film szerint a drogozás laza és boldogít, a házasságtörés pedig teljesen normális és elnézhető dolog (de csak ha az ember szeretője jól néz ki). Gondolom érezni hol, van a kutya elásva. Mindemellett nem hiszem, hogy a főszereplőnk problémái annyira súlyosak lennének, hogy egyből a drogokhoz és egy másik nőhöz kéne nyúlnia miattuk.

De e problémák ellenére is lehetett volna egy emlékezetes alkotás a Működik a kémia. Mindehhez az kellett volna, ha egy jó kis tanulságot eszkábálnak a forgatókönyvírók a záróakkordra, de ez nem történt meg. Sőt, a film lezárása igencsak érdektelenre sikerült. Az utolsó perceket ki lehetett volna futtatni arra az érdekes kis gondolatmorzsára, hogy a párkapcsolatok és az élet problémái elől nem elfutni kell, hanem szembenézni és megbeszélni azokat. Erre az alkotóknak meg is volt a lehetőségük, aki látta a filmet érti, miről beszélek. Ehelyett megkaptunk ezt nagyon semmilyen végkimenetelt. Nagyon nagy kihagyott ziccer.

Mindent egybevéve tehát minden potenciál és próbálkozás ellenére sem sikerült maradandót alkotnia Geoff Moorenak és David Posamentiernek. A film pozitívumai nem elegek ahhoz, hogy ellensúlyozzák a gyengeségeit és kihúzzák azt a középszer ingoványából. Kár érte.

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr35881992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.28. 01:04:51

SPOILER
"Az utolsó perceket ki lehetett volna futtatni arra az érdekes kis gondolatmorzsára, hogy a párkapcsolatok és az élet problémái elől nem elfutni kell, hanem szembenézni és megbeszélni azokat."
Pont, hogy erre futott ki a film. Doug szembenézett a problémáival, és nem akart menekülni az apósa, a felesége elől. Azt nem értelmezném elfutásként, hogy végül arra jutott, hogy ezeket a kapcsolatokat nem akarja és nincs is értelme fenntartani, ezért kilépett belőlük.
Az eredeti terv lett volna az elfutás, ez már nem volt az.

Razzul 2014.03.28. 14:20:31

@danialves: Én azt is elfutásként értettem, hogy elvált az asszonykájától.

Alapból ott kezdődik a dolog, hogy kb. semmi problémája nem volt az életében, csak nagyon minimális. A fiával a kapcsolata meg a film végére 100%-ig rendbe jött, a patikát átnevezte. Amikor pedig a felesége is elolvasta a levelét, amiben leírja hogy az utóbbi időben nem bánt túl kedvesen a férjével és megmondja neki, hogy ne váljanak el, hanem próbálják meg helyrehozni a kapcsolatot, csak annyit mond Doug, hogy "nem emiatt írtam a levelet".

WTF? Ahelyett, hogy megpróbálnák helyrehozni a házasságot, Doug lesöpri ezt annyival, hogy "már meghoztam a döntésemet SRY!".
Mert például a gyereknek, aki már alapból problémás és most kezd kilábalni a gondjaiból az pont jót fog tenni ha a szülei bejelentik, hogy elválnak. Szétmenni pár hónap múlva is ráértek volna, ha nem működnek a dolgok.

Emiatt gondolom úgy és fenntartom a véleményem, hogy buta és semmilyen befejezést kapott a film. Ennél lehetett volna ezerszer jobb.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.28. 15:26:04

@Razzul: SPOILER
Nyilván ő egy kicsit jobban ismeri a feleségét, és szerintem látszott, hogy alapvetően nem attitűd kérdése, hogy Doug minden pillanatban alárendelt szerepben volt a kapcsolatban. (Gondolom elsősorban az apósától való anyagi függés miatt.) Vagy hogy utálta a felesége hobbiját, hogy nem volt beleszólása a fiuk nevelésébe stb.
Ha együtt is maradnának, az anyagi függés nem szűnne meg, továbbra sem lenne közös hobbijuk, és persze eleve kérdés, hogy Kara tényleg meg tudna-e változni. Na pont emiatt írta Doug a levelet. Idővel, ha nem is lett volna feszültség köztük, úgyis belátták volna, hogy nem egymásnak valók.

Razzul 2014.03.28. 15:42:16

@danialves: SPOILER
Az apósától való anyagi függés már a film alatt nem téma, mivel megvette tőle a patikát Doug.

Arra pedig, hogy nem egymásnak valók, az összeházasodás előtt kellett volna rájönni.
A fiával való viszonya időközben helyrejött és Kara is hajlandónak mutatkozott a változásra. Így egy probléma maradt, a közös hobbi hiánya az pedig szerintem még nem válási indok.
Azt pedig ne hozd fel, hogy lehetséges, hogy szimplán már nem szerette a feleségét. Ez a filmből ugyanis nem derül ki egyértelműen. Én abból, hogy kefélni még megkefélte azt vonom le, hogy itt sem volt olyan nagy a baj. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.28. 17:45:49

@Razzul: SPOILER
A patikát megvette, de alapból az apósa adott munkát évtizedekig Dougnak, na meg ki tudja, ki finanszírozta pl. a házat, ezek azért eléggé rányomják a bélyegüket egy kapcsolatra, még ha idővel ezek meg is szűnnek. Mindig ott lesz tudat alatt, hogy "az én apám adta a házat, a munkát neked, te egy senki vagy." És azért egy férfinak, akitől tudat alatt elvárás, hogy ő legyen a kenyérkereső, ezt mindig nehéz feldolgozni.

"Arra pedig, hogy nem egymásnak valók, az összeházasodás előtt kellett volna rájönni. "
Utólag pedig mindig könnyen okos az ember. ;)

Az egy dolog, hogy hajlandónak mutatkozott a változásra, nekem már volt olyan (nem párkapcsolatban), hogy valaki megígérte, hogy változik, aztán nem változott. És gyanús, hogy inkább ez a jellemző, az emberek nem változnak olyan könnyen. Meg eleve fura ilyet kérni egy embertől, hogy "bocs, de innentől kezdve ezt és ezt ne csináld, és akkor veled maradok".

BTW megkefélni is azért kefélte meg, mert az is egy mód volt a dominanciája kimutatására. (Mint a reklámtábla szétverése meg a bicikliverseny megnyerése.) Azért abból a jelenetből talán a szerelem az utolsó, amire asszociálnék, inkább szó a szoros értelmében magáévá tette.

Tehát szerintem tényleg csak arról van szó, hogy nem akart erőltetni egy olyan valamit, ami nem ment volna.

Razzul 2014.03.28. 18:52:49

@danialves: A tényezőket illetően lehet, hogy igazad van. Ám még mindig tartom magam ahhoz, hogy a válás nem feltétlen a megfelelő megoldás volt abban az adott helyzetben.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.28. 20:25:16

@Razzul: Ez abszolút így van, én is kicsit meglepődtem, hogy ezt meghúzták, de egyáltalán nem tartom kihagyott ziccernek, sőt, szerintem inkább egy bátor húzás volt.
süti beállítások módosítása