Túl a bűbájon: Amy Adams (1974 - )
2014. február 23. írta: FilmBaráth

Túl a bűbájon: Amy Adams (1974 - )


amy ada.jpgAz erősen felejthető Superman film után ideje volt egy kasszasikernek, az Amerikai botrány erre tökéletesen megfelelt, és nem mellesleg meghozta az ötödik Oscar - jelölést a kiváló színésznőnek. Bár valószínűleg Cate Blanchett lesz a befutó, azért nem lesz hiány valószínűleg szerepajánlatokban a jövőben.

Amy Olaszországban, Velencében született, amerikai mormon családban (a szülők válása után már nem gyakorolta ezt a vallást). Az apuka katona volt, és éppen ott állomásozott, innen az egzotikus születési hely. Népes volt a gyereksereg, heten kergették egymást otthon. A válás után Amy visszatért Amerikába. Balerinának készült, egy étteremszínházban dolgozott éppen Minnesota államban, amikor egy filmproducer felfedezte. Nemsokára megkapta első szerepét a Szépségtépő verseny című teljesen érdektelen filmben. Azonban a forgatás során Kirstie Alley azt tanácsolta neki, hogy a karrierje érdekében tegye át a székhelyét Los Angelesbe. Szót fogadott, de a siker nem jött könnyen.

Tévésorozatok, érdektelen filmek, éveken át. A színészi pálya már csak ilyen, 10% tehetség és 90% szerencse. De Amy nem adta fel, lelkesen próbálkozott tovább. 2002-ben úgy tűnt, végre sikerül az áttörés, szerepet kapott a Kapj el, ha tudsz című filmben, amelyben olyan partnerei voltak, mint Tom Hanks vagy Leonardo DiCaprio. De a számításai nem váltak be, egy évig nem kapott újabb lehetőséget, ezért visszatért a tévéhez.

2005-ben figyelt fel rá a kritika, amikor megkapta a Sundance fesztivál különdíját a Junebug című filmben nyújtott alakításáért, sőt Oscar díjra is jelölték. De az igazi áttörés továbbra is váratott magára. Egészen 2007-ig.


bűbáj_1.jpgA Bűbáj című film főszerepére 300 színésznő közül választották ki, elsősorban táncos múltjának és szép hangjának köszönhetően. Meglepően sikeres lett ez a bájos kis fantasy film, amelyben egy hercegnő a rajzfilmek világából hirtelen a valóságba zuhan - szó szerint. Én imádtam a filmet, kedves, vicces, látványos film, Amy lenyűgöző benne, még Susan Sarandont is sikerült egy időnként elhomályosítania benne.

A következő film a Charlie Wilson háborúja volt, ami nagyon jól sikerült, de valami oknál fogva nem találta meg az utat a nézők szívéhez, nem lett igazi siker, Tom Hanks és Julia Roberts sem tudott segíteni ezen.

A Tiszta napfényben együtt játszhatott legjobb barátnőjével, Emily Blunttal, de a film csendben elfelejtődött. A Miss Pettigrew nagy napjára is ez a sors várt, pedig nem volt rossz film, de a showbusiness már csak ilyen.

A Kétely című filmért újra Oscar díjra jelölték, és együtt játszhatott Meryl Streeppel. A komoly szerep után lazításként egy vígjáték következett: az Éjszaka a múzeumban 2-ben kapott szerepet. 

2009-ben készült el a Julie & Julia, című nagyon jól összerakott gasztrofilm, ami hatalmas siker lett. Ebben szintén Merly Streep oldalán tűnt fel, oly módon, hogy egyetlen jelenetben sem szerepeltek együtt, hiszen különböző idősíkokban jelentek meg a történetben. Nagy kedvencem a film, a két színésznő alakítása miatt érdemes adni neki egy esélyt!

2010-ben érkezett A harcos, és a lassan már menetrendszerű Oscar - jelölés. Ismét nem kapta meg a szobrocskát, de már mindenki komolyan vette színésznőként.

2012-ben  először a sajnos teljesen felejthető Úton című filmmel jelentkezett, majd jött a The Master, és a negyedik Oscar jelölés. Még ugyanebben az évben Clint Eastwood partnere lehetett Az utolsó csavar című alkotásban. Amy több díjat is kapott az alakításáért, de a zajos siker sajnos elmaradt.

A tavalyi év egyik legnagyobb csalódása a teljesen közepesre sikeredett Superman remake volt, ráadásul Amynak sem ez volt élete alakítása. De még ebben az évben elkészült A nő, és az Amerikai botrány, melynek köszönhetően ötödjére is jelölték az Oscar díjra.  Idén egy Tim Burton filmben láthatjuk majd, és várhatóan a Lullaby is bemutatásra kerül. És persze a következő Superman filmből sem hiányozhat Lois Lane, nem igaz?


american husle.jpgHabár az Oscar díjnak ma már koránt sincs akkora értéke, mint régen, ötször senkit sem jelölnek véletlenül. Az évek során rengeteg kiváló alakítással bizonyította a tehetségét Amy Adams, reméljük, minél több filmben láthatjuk egyre érettebb színészi munkáját.

A bulvársajtó nem belőle él, hosszú ideje él kapcsolatban Darren Le Galloval, gyermekük is született. Amy imád karaokézni, és teljesen átlagos életet él.

Régen túllépett a bűbájos naiva szerepkörén, a szakma már elismeri a munkáját, az Amerikai botrány sikerének köszönhetően valószínűleg a közönség is más szemmel néz már rá. Amy Adams egy nagyon jó színésznő, ezt már mindenki tudja, csak idő kérdése, és meglesz az a fránya szobrocska is!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr765783949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása