A Lego-kaland / The Lego Movie (2014)
2014. február 17. írta: danialves

A Lego-kaland / The Lego Movie (2014)

legomovie.jpgAz elmúlt években szerintem nagy meglepetésre tartott számot, hogy az animációs fronton Disney-Pixart szép lassan minőségileg és piaci szempontból is elkezdték megelőzni az olyan "tapasztalatlan" stúdiók, mint a Dreamworks vagy a Universal. A buliba most a Warner is beszállt, és a számok alapján üzletileg, a tapasztalatom alapján pedig minőségileg is megállja a helyét első alkotásuk. Ami nem rossz, ahhoz képest, hogy első látásra csak egy hatalmas reklámnak tűnik az egész.

Emmett (Chris Pratt) mintapolgára a Biznisz elnök (Will Ferrell) által vezetett legóvárosnak, amelyben mindent szigorú útmutatás szerint csinálnak, és az önállóságnak minimális teret sem adnak. Éppen ezért amikor kiderül, hogy az elnök valójában a gonosz Lord Biznisz, aki véget akar vetni a világnak, ráadásul Emmett a kiválasztott, aki ezt megállíthatja, erre nem látszik sok esély. Azonban Vadóc (Elizabeth Banks), Vitruvius (Morgan Freeman), és még egy rakás más karakter segítségével hősünk megpróbál magában valami kreativitást találni.

Ha meg kellene mondanom, mi különböztet meg egy B-filmet egy valódian profi alkotástól, elsősorban nem a minőséget mondanám, hanem az aprólékos kidolgozottságot és odafigyelést. Ebben pedig ez a produkció világelső lehetne. A képi világ remekül kombinálja a stop-motion hatású animációkat, és az elképesztően mozgalmas és részletgazdag akciókat. A történetben pedig még az utolsó legókockának is sikerült valamilyen funkciót találni, illetve igyekeztek minél több világot belesuvasztani és persze a gyártó Warner jó néhány filmes áthallást épített be a saját műveiből. (Így áll elő az az ironikus helyzet, hogy egy Lego-filmben jutottak legközelebb az Igazság Ligájához a stúdió története során.)

lego-movie-1.jpgŐszintén szólva emiatt szerintem a gyerekeknek a poénok fele nem is jön át, azonban a felnőttek remekül fognak szórakozni. Ráadásul a történet rengeteg szatirikus utalást tartalmaz, az egészet pedig a játék szellemiségéhez méltó üzenettel sikerült átszőni, ezek pedig szintén inkább a felnőtt közönséget célozzák. Azonban eleinte inkább az látszott a filmen, hogy a kisebbeknek szól, ugyanis az első egy óra bevezetése és a konfliktusok felépítése kifejezetten nehézkes egy "rutinos" filmnéző számára, ráadásul nagyon sok bugyuta és erőltetett poént lőttek el itt, amin tényleg csak a mögöttem ülő 8-10 évesek nevettek. Utána viszont fordult a kocka, egy elképesztően pörgős és őrült vígjátékká alakult ez az alkotás, azonban az egész film fénypontját jelentő Star Wars cameo-t vagy a Batman-poénokat meg valószínűleg a kicsik nem értették. Azt kicsit egyébként sajnálom, hogy a második bekezdésben felsorolt sztárparádét a szinkronnal sikerült is kikukázni (de mi legalább megszereztük az eredeti Batman-t, szóval ennyit ezekről a lúzerekről), viszont a magyar szöveg remek szóvicceit hallgatva annyira nem bántam a dolgot.

Összességében azt tudom mondani, hogy bár a gyerekek sem fognak unatkozni rajta, a rengeteg vizuális inger és a belsős poénok inkább a felnőtt közönség számára fogják naggyá tenni a filmet. Ami akár egy új klasszikus is lehetett volna, ha egy kicsit kevésbé kiegyensúlyozatlan, így viszont nem tudom azt mondani, hogy minden korosztály számára tökéletes szórakozás. De ha nem is tökéletes, nagyon jó szórakozás.

8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr885817412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.02.17. 11:02:08

"kiderül, hogy az elnök valójában a gonosz Lord Biznisz."
Az Igazság Ligája párhuzam kapcsán nekem erről egyből Lex Luthor elnöksége ugrott be :)
süti beállítások módosítása