Man of Tai Chi (2013)
2014. február 12. írta: Razzul

Man of Tai Chi (2013)

the-man-of-tai-chi.jpgKeanu Reeves nem a 47 Roninnal ugrott először fejest a keleti kultúra vizeibe. Alkotott már hasonlót és azt kell mondjam, hogy jobbat is ilyen téren. Erre jó példa ezen kritikánk alanya, a Man of Tai Chi, amit ráadásul maga Reeves rendezett. Vágjunk is bele.

A történet Tiger Chen körül forog, aki az egyetlen tanítványa öreg Thai Chi mesternek, Yangnak. Chen igen egyszerű életet él, egészen addig a napig, amikor az egyik küzdősport eseményen felkelti Donaka Mark érdeklődését az egyedi harcstílusával, és az úriember munkát ajánl neki.

Azt hiszem, már most látszik, hogy a történet és a forgatókönyv igencsak egyszerű és a párbeszédekről is összességében ez mondható el.  A szereplők szövegei nagyon átlagosak, néhol már-már amatőrnek hatnak. Mindez azért igen szomorú, mert a színészek többsége, még Keanu Reeves is eléggé jól játszik, azt a keveset, amit rájuk bíztak nagyon korrektül alakítják. Chen Hu remekül hozza az egyszerű tanonc szerepét és a harcjelenetekben is parádézik, Reevesnek szintén jól áll a titokzatos és kíméletlen gonosz figurája egészen addig, amíg ki nem nyitnia a száját. Nem tudom, hogy sikerült csak az ő sorait ennyire elrontani a forgatókönyvben, de néhol annyira nevetségesre sikerültek, hogy amikor kiejti azokat, az egész karaktere hitelét veszti és kiránt a sodrásból.

tiger-hu-chen-man-of-tai-chi.jpgHa már az imént kitértem a küzdelmi jelenetekre, beszéljünk róluk kicsit bővebben. Egészében elmondható, hogy remekül megkoreografáltak és nagyon élvezetes stílusban rögzítették őket. Mindehhez nagyszerűen asszisztál a rendezés és az operatőri munka, így a bunyók nagyon folyékony hatást keltenek, egységes összképet adnak, amit öröm nézni. Mivel a film alapját képezi ezen elem, ez így van rendjén. Mellékesen jegyzem meg, hogy itt-ott emlékeztetnek ezek a snittek a régi stílusú, Bruce Lee-féle harcművészeti filmekre. Hogy onnét is sikerült átcsempészni némi hangulatot ide, szintén piros pont jár. 

Külön említést érdemel a fényképezés, a helyszínek kiválasztása. Ahogy a csetepatékról készült felvételek, úgy a Hong Kongról készült vágóképek is szemet gyönyörködtetőek, akár nappal akár éjszaka vették fel azokat. A film zenéje ezeknél kevésbé marad majd emlékezetes, de ezek is egész jóra sikeredtek.

Mindezen alapokra remek mondanivalót lehetett volna felépíteni, ezért is volt nagyon fájó pont a számomra, hogy a filmnek a főszereplő minimális karakterfejlődésétől eltekintve nincsen semmi mélysége. Üres, nincs mondanivalója, csak egy klisés végkimenetelt kapunk, ami Tiger Chen sztorijának a végére pontont tesz, de ennyi. Ennél azért több kell ahhoz, hogy az átlagos, egyszer nézős mozgóképek közül kiemelkedjen az alkotás.

A harcművészeti stílus rajongóinak mindenképpen ajánlott darab, a többiek pedig nem fognak semmi érdemlegesből kimaradni, ha nem nézik meg ezt a filmet.

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr845792171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.02.12. 14:31:19

nem, vagy jellemzően nem a harcstílusa miatt figyel fel rá a csúnya gonosz reaves, hanem az ártatlansága miatt

mert tudja, hogy megvan benne, egyébként meg tartozol egy élettel

szerintem a főszereplő jelleme sem fejlődik, hanem inkább ugra-bugrál

simán kinyomja az orosz versenyző szemeit, de utána már lelkiismereti problémái vannak

tai chi mester jó volt benne

valamint a 47 roninnál mindenképpen jobb

Razzul 2014.02.13. 14:37:11

@pingwin: A szeme Chenen amiatt akadt meg, mert a fiatalember Tai Chi-t tolt azon a bizonyos versenyen ahol Donaka új embert keresett. Azt is azután jelentette ki, hogy van egy új harcosa, miután megbizonyosodott a srác harcstílusáról. Azt pedig, hogy a Chen mennyire ártatlan nem igazán lehet leszűrni egy tévéközvetítésből.

Chen esetében megfigyelhető egy minimális jellemfejlődés, mint ahogy azt mert a film végére felismeri a küzdősportok filozófia síkjának a fontosságát. De ha ezt nem is ismerjük el, a lelki vívódását nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Az orosz versenyző "szemkinyomása" pedig nem nagy kaland, bevett önvédelmi eszköz. Krav maga oktatáson is tanítják, általában nem jár maradandó sérüléssel. Ezt nem lehet ahhoz hasonlítani amit a harcok után vártak el tőle, az már kicsit más tészta. Ezt figyelembe véve teljesen érthetőek azok a "lelkiismereti problémák" a harcok után.
süti beállítások módosítása