Ocean's trilógia (2001-2007)
2014. február 10. írta: !Márk!

Ocean's trilógia (2001-2007)

A szélhámos filmeknek (heist-moviek-nak) olyan túl sok képviselője nincsen, legalábbis a minőségi fajtából biztosan. Nehéz hozzányúlni ehhez a zsánerhez úgy gondolom. Nem sok eredetiséget lehet kitalálni egy heist movie esetében, ezért nehéz feladattal néz szembe az, aki egy ilyen film elkészítésére vetemedik. Különösen nehéz lehet ez a 21. században, amikor Hollywood-ban egyre inkább híján vannak az alkotók az eredeti ötleteknek. Ennek fényében tudom azt mondani, hogy hat év leforgása alatt Steven Soderbergh ha nem is egy tökéletes, de teljesen korrekt szélhámos trilógiát tett le az asztalra. De lássuk a részleteket...

Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi (2001)


11.jpgKözel tizenhárom éve indította útjára Soderbergh a hármas fogatot, aki már ekkor sem számított ismeretlen direktornak. Az első és talán legszembetűnőbb dolog az a színészgárda. Nem akármilyen aktorokból álló garmadát sikerült összeverbuválni, szóval a figyelem már az első részre is kellőképpen ráirányult. A sztori kulcsszereplője Danny Ocean (George Clooney), akinek a történetét akkor ismerjük meg, amikor frissen szabadul a börtönből. Élete sehol sem tart, elhagyta őt a felesége (Julia Roberts) és semmi pénze nincsen, így már a szabadulása utáni napon egy nagy balhén gondolkozik. Nagyszabású rablásban gondolkozik, ám ehhez szüksége van társakra, egészen konkrétan tizenegy emberre, tizenegy specialistára. Danny nem játszik kicsiben, Terry Benedict (Andy Garcia) kaszinóját tervezi kirabolni, aki nem mellesleg az ex-nejét fűzögeti. Igazából a sztori nem ígér semmi extrát, de nem is törekedik arra, hogy megváltsa a világot. Pont olyan film, amit az ember el tudna képzelni. Profin megcsinált, látványos, jó színészi játékokkal és egy kis humorral. A film kicsit lassan indul be, kicsit megismerjük Danny-t, szép lassan összeszedi a bandatagokat, őket is megismerjük, kialakul a bizalom közöttük és a film utolsó harmadára jön maga az akció, az egyértelmű tetőpont. A karakterábrázolás arányait nagyon jól sikerült eltalálni. Persze tizenkét ember nem lophatja a show-t egyszerre, de mindenkinek megvan a maga szerepe, nem lóg ki senki és érezzük, hogy ennek a csapatnak az egymásban való megbízásra és összetartásra van szüksége a siker érdekében. Drukkolunk a rablóbandának, mégsem mossák ki az agyunkat, nem akarták a készítők a néző tudatába beépíteni azt, hogy a rablás jó, csinálja mindenki. Érezzük, hogy ez nem helyes dolog, de mégis drukkolunk a fiúknak, de nem megy az "erkölcsi szórakozás" rovására a dolog. Egy trilógia első darabjának teljesen korrekt kezdés volt. Jók a párbeszédek, az operatőri munka, működik, aminek működnie kell, de közel sem tökéletes. A sikerét abszolút megértem, így a folytatás is várható volt.

8/10

Ocean's Twelve - Eggyel nő a tét (2004)

12.jpgKis stílusváltással, de az alapok megtartásával érkezett három évvel később a folytatás. Filmrajongók szokása minden nemű folytatást fikázni és nem azért, hogy különcködjek, de a második rész bizony jobban sikerült az elsőnél, sőt a trilógia legerősebb darabja (de erről majd később). Nem szoktam spoilerezni, de úgy gondolom, hogy itt megtehetem, mert egyrészt sokan látták az Ocean's filmeket, másrészt meg egy trilógiáról van szó, szóval aki nem látta, az is rájöhetett, hogy itt nem hasalnak el a szereplők egy-egy akció kapcsán. A történet ugyanarra épül, mint a 2001-es előd. Összejön a banda és megtervezik a nagy rablást. Kicsit részletesebben annyi, hogy Benedict a kaszinó kirablása után megtalálja egyenként a bandatagokat, akik nagyban élvezik a dollárok költését. Mivel Benedict nem egy pipogya fickó, ezért hőseink úgy érzik, hogy vissza kell adniuk neki a pénzt, azonban ehhez egy még nagyobb balhéra van szükség. Felépítésében minden maradt az eredetiben, igazából a szereplők motivációi változtak, mindenki más-más okból veti bele magát egy újabb svindlibe. Ami miatt viszont nekem ez a rész tetszett a legjobban, az a karakterek közötti kémia. Itt nem kellett az időt a bemutatásra áldozni, ismerjük már a jellemeket, tudjuk, hogy kitől mit várhatunk el, de így is vannak meglepő elemek. Humor is több van, mint az első filmben és nagyon tetszett, hogy Matt Damon karaktere kicsit jobban előtérbe lett helyezve, hiszen ő az egyik legszimpatikusabb figura a csapatból. Rajta kívül is mindenki más hozza a kötelezőt, itt sincs instabil elem. Az akciók is jobbak, ahogyan a film is. Pontszámban ugyan nem tettem különbséget, de ha választanom kellene, egyértelműen a folytatást hoznám ki győztesnek a párbajból.

8/10

Ocean's Thirteen - A játszma folytatódik (2007)

13.jpgA harmadik résznél (ahogy a trilógiáknál az lenni szokott) már lehetett érzékelni egy kis minőségbeli visszaesést. Kicsit izzadságszagú, kicsit ötlettelen, de azért az alap még mindig ott van. Itt némi drámai töltettel próbálták meg feldobni a forgatókönyvírók a történetet, ami nem rossz, de még sincs olyan jó hatással, ugyanis az előző két rész során nem ezt szoktuk meg. Nem hülyeség, mert végülis nyitott látképet kapunk a karakterek motivációiról. Ez ugyan a második részben is ki volt dolgozva, de itt egységesebbnek tűnt a csapat. A poénvulkán a végső filmben pöfékel a leginkább, kétségkívül mondhatom, hogy ezen a részen röhögtem a legtöbbet, igaz ezek nagyrészt olyan cselekményvonások voltak, amik feleslegesnek bizonyultak. Egyáltalán nem sokalltam az előző két darab során a játékidőt, míg a harmadik felvonásban több olyan jelenetet is találtam, amit szemrebbenés nélkül ki tudtam volna vágni. Persze a színészi játékok és a csúcspontja a filmnek még mindig ott van a szeren, de elfáradt hat év után ez a széria és én bízom benne, hogy nem jön az Ocean's Fourteen.

7/10


Összességében ez egy nagyon jól elkészített minőségi trilógia, amit egyszer érdemes végignézni, sőt az első két részt akár többször is. Pont jókor hagyták abba, amikor már kicsit kilógott a lóláb, de még élvezhető volt a dolog. Fergeteges sztárparádé, pimasz humor, jó dumák és nagyszabású rablások, amik nem biztos, hogy a valóságban is kivitelezhetők, de a filmvásznon kétségkívül jól mutatnak. Tessék megnéznie mindenkinek ezt a három filmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr375792053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.02.10. 18:46:25

Nálam sorrendben az első 9/10, a második 7,5/10, a harmadik 6/10. Jellemző, hogy a harmadikat nem rég láttam újra, úgy egy hónapja, de semmire nem emlékszem belőle, nem tudnám elmondani mi is volt a heist benne, míg az első kettőt el tudnám mesélni elejétől a végéig, pedig több éve hogy láttam őket.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.11. 08:44:14

Ez azért simán elment volna 3 különböző posztba is, mert vannak olyan jó filmek.

Egyébként RIP Bernie Mac.

Az utolsó mellék, karakterszereplő is nagyon jó ebben a filmben, és a szinkronja is jól sikerült.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.02.11. 09:00:03

@Nyílméregbéka: Szerintem nem volt rossz a harmadik sem, tény, hogy gyengébb, de még mindig bőven nézhető kategória.

@doggfather: Olyan hosszasan külön posztban nem tudtam volna róluk írni, nagyjából ugyanazt tudtam volna elmondani mindhárom film kapcsán. Így jobb volt, mert össze tudtam őket kapcsolni és egyik írásból utalhattam a másikra. "Az utolsó mellék, karakterszereplő is nagyon jó ebben a filmben, és a szinkronja is jól sikerült." - ebben viszont teljesen egyetértek. Sok filmben már a főszereplő is egy jellemtelen senki, de itt tényleg még a legapróbb mellékszereplők karakterei is rendesen meg lettek írva.

Komojtalan 2014.02.11. 14:56:00

Mivel pont most ment a M3 -on, ezért hiányolom: Látástól vakulásig. Bujtor és Kern a 2 főszereplő, ha az nem szélhámos film akkor mi? Ugyanis 2 szélhámost játszanak :-), különböző trükkökkel a felszabadulástól a 80 -as évekig, mivel akkor készült a film.

Komojtalan 2014.02.11. 14:58:53

@Komojtalan: Bocs, hülye vagyok: Bujtor István, Székhelyi József.

benceb77 2014.02.11. 15:29:06

Hát azért azt tegyük hozzá, hogy az alapötlet itt sem eredeti, az O11 is egy jól sikerült remake-je az azonos című 1960-as filmnek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.02.11. 20:56:17

Kicsit offtopik, de a heist movie szerintem nem szükségszerűen szélhámos-film, bár sok esetben ugyanaz a kettő. De mondjuk ellenpéldának ott van a Szemtől szemben.

walter sobchak 2014.02.12. 11:48:02

Szerintem a heist movie tolvajfilmet vagy rablásos filmet jelent, tehát az Ocean's filmeket is. A szélhámos film inkább a Kapj el, ha tudsz mondjuk.

Nagyon szeretem az Ocean's trilógiát, megnéztem az eredeti 1960-ast is, az is tetszett, de mivel én Clooney-éket szoktam meg, nekem az Ocean's-ról ők jutnak eszembe. Egyébként a szereplőválogatás azért is jó, mert az eredeti film szereplői (Dean Martin, Frank Sinatra, Sammy Davis Jr.) akkoriban pont azt a helyet foglalhatták el Hollywoodban, mint amit az új filmek szereplőgárdája most. :)

Az Ocean's nálam talán az egyetlen olyan trilógia, aminek az első és a harmadik része ugyanannyira tetszik, a másodikat gyengébbnek tartom, bár nem sokkal. A másodikban az a sok cameo szerintem már kicsit öncélúra sikeredett. Egyébként pont akkor jártam a római Fiumicino reptéren, amikor ezt forgatták, persze nem tudtam semmit róla, a Twelve-et, pedig csak a Thirteen előtt néztem meg. Az utolsó rész persze Pacino miatt tetszik igazán, illetve tetszett, hogy tudtak annyit újítani, hogy már nem maguknak raboltak, ami persze nem zárta ki a jó kis heist movie-s tervezgetős jeleneteket. :)

A szinkron a 2000 utáni filmek közül talán az egyik legjobb, mindenki a megszokott hangját kapta, amik meg is maradtak mindhárom részben, egyedül Velenczey István halála miatt kellett Saulnak új hangot találni a Thirteenhez.

A trilógiát azért is szeretem, mert megkedveltette velem Clooney-t és Brad Pittet, akiket azelőtt bájgúnárnak tartottam, és egy filmet se tudtam végignézni velük (Hetedik, Interjú, Viharzóna, ezeket később láttam). Egyébként mintha olvastam volna a Thirteen után, hogy szó volt Fourteenről is, aztán jegelték, Bernie Mac halála után pedig le is mondtak róla végleg.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.12. 12:40:39

a heist sztem, is tolvaj film inkább, mint szélhámos. Az olasz meló még egy jó példa rá így hirtelen.

@walter sobchak: szerintem inkább a 13ban van kicsit sok cameo, hogy a Rókát még abba is bele kellett tenni valahogy (írom ezt úgy, hogy v cassel hatalmas kedvenc, és a 2. részben nagyon jó volt). Meg egyébként is a trilógia minden szereplője benne van valahogy, ha más nem legalább beszélnek róla.

walter sobchak 2014.02.12. 18:30:43

@doggfather: "Nem az ő harcuk" :D. Én a 12-ben a sztárcameókra gondoltam, mint Bruce Willis, Topher Grace vagy "Julia Roberts" (na jó, az jó ötlet volt, de az Ocean's-ba szerintem nem illett, inkább valamelyik Julia Roberts romkomba kellett volna). Night Fox szerepeltetése a Thirteenben szerintem se volt okvetlenül szükséges, most meddig tartott volna Terry Benedictnek megadni a pénzt, amit ígértek? Igen, kissé hihetetlen ez a "figyeltük őt, miközben figyeltettél vele minket", de engem annyira nem zavart, és én is örültem Vincent Casselnek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.12. 21:16:00

@walter sobchak: jah, a sztárok, ebben viszont igazad van. az a willis szereplés majdnem fölösleges.

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2014.02.13. 16:35:25

Bírom, amikor a dörzsölt és nagymenő üzletembernek nem esik le a tantusz, hogy itt bizony készül valami:
- pont kibukik egy néger krupié az ellenőrzésen
- pont akkor érkezik egy milliárdos orosz (akiről az internet világában nyilván marha nehéz kideríteni, hogy valójában hol is van éppen és mit csinál - hát nyilván nem Las Vegasban), akinek nem elég a szuperbiztos sztenderd értékmegörző a szar böröndjének a tárolására
- előbbi orosz pont rosszul lesz valami rejtélyes betegségben, aki meg is hal és akit elvisznek a mentők (annak már nyilván senki nem néz utána, hogy meg is érkezik-e egy kórházba, jegyzőkönyv persze semmi az egész esményről)
- véletlenül pont egy áramszünet is befigyel
- csupán egy SWAT csapat érkezik egy terroristák által megtámadott kaszinó vészjelzésére
stb. stb.

Napestig lehetne sorolni a nyilvánvaló ostobaságokat.

Nekem ez(ek) a film(ek) nagyon nem jött(ek) be. Szerintem eygszerűen gagyi(k).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.13. 18:54:38

@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi): terrorista? nah az nem volt benne.

De ilyen, és ennél sokkal nagyobb logikátlanságot minden filmben lehet találni. Ha ezeken fennakadsz akkor nem lesz olyan film ami tetszeni fog. Még davidatenboró dokujai se, mert még azokban is van beállított jelenet.
süti beállítások módosítása