Pearl Harbor - Égi háború / Pearl Harbor (2001)
2014. február 05. írta: FilmBaráth

Pearl Harbor - Égi háború / Pearl Harbor (2001)

pearl harbor.jpgCasus belli, azaz a háború oka. Amerika számára ezt jelentette Pearl Harbor. 1941. december 7-én a japán bombázók megtámadták az USA haditengerészetének hawai támaszpontját. Négy csatahajó süllyedt el, egy felborult, további három súlyosan megsérült, ugyanerre a sorsra jutott 3 cirkáló és 3 romboló. 188 repülőgép megsemmisült, 2403-an meghaltak, 1178-an megsebesültek. Az amerikai nemzetet sokkolta a tragédia, Roosevelt elnök bejelentette, hogy az USA belép a második világháborúba.

Amerikát saját földjén történelme során soha nem érte háborús támadás, azonban a tőle sok ezer mérföldre fekvő támaszpont elpusztítása a mai napig fájó seb a nemzet szívén. A Tora! Tora! Tora! című, 1970-ben készült film már feldolgozta a történetet, azonban a 2000-es évek elején Michael Bay és az ő legendás egoja úgy gondolta, itt az ideje, hogy méltó emléket állítson az áldozatoknak. Még nagyon fiatal voltam, amikor először láttam a filmet, és természetesen lenyűgöztek a látványos csatajelenetek, jókat hüppögtem a (nem kicsit szirupos) történeten. Azonban időközben felnőttem, és amikor most újráztam, nem kicsit dühöngtem a látottakon.

Idilli képsorokkal kezdődik a film: egy amerikai kisvárosban két kisfiú megszállottan rajong a repülőgépekért. Azonban az egyik fiú apja nem nézi jó szemmel a gyerekek barátságát, megpróbálja eltiltani őket egymástól, ami persze nem sikerül. Sok évvel később Rafe (Ben Affleck) és Danny (Josh Hartnett) már vadászpilóták, és már nagyon harcolni szeretnének. Rafe találkozik egy ápolónővel, Evelynnel (Kate Beckinsale), néhány boldog hetet töltenek egymással, azonban a fiú vérbeli katona, és átkéri magát Angliába, hogy részt vehessen igazi harci cselekményekben, bármi áron hős akar lenni. Ez sikerül is neki, szép sikereket ér el, azonban az egyik bevetésen a tengerbe zuhan a  gépe. Időközben Evelyn és Danny Pearl Harborba kerül, itt kapják a hírt, hogy Rafe halott. A közös gyász hamarosan szerelemmé alakul, a közös jövőt tervezik, azonban egy nap Rafe újra feltűnik a színen, kiderül, hogy mégsem halt meg. A fiúk jól elcsépelik egymást a lány miatt, ahogyan azt kell, azonban nem sokáig érnek rá ilyesmivel foglalkozni, ugyanis másnap felvirrad 1941. december 7. hajnala..

A csatajelenetek valóban látványosak (Michael Bay az Michael Bay!), azonban ez nem vigasztalt azért, hogy nagyon hosszú, unalmas, klisés, rémesen gyenge volt a film. A forgatókönyv egy nagy rakás hulladék, egy tévéfilmnek is kevés lett volna, nemhogy játékfilmnek. A Casablanca effektus (annyira rossz, hogy az már jó) ezúttal nem működött, a sok kliséből, unalomig ismert, hősiesnek szánt, de rémes párbeszédből, a szokványos háromszögtörténetből semmi értékelhető nem született. Nyugodtan ki lehetett volna hagyni legalább egy órát a filmből, teljesen feleslegesen húzták el a kerettörténetet, hiszen nem volt benne semmi eredeti, minden fordulat előre látható volt, ráadásul rémesen elcsépelt beállításokkal sikerült mindezt abszolválni.

pearl harbor 2.jpgA színészi játék nem tartozik az értékelhető kategóriába. Nem hat meg Ben Affleck két Oscar díja, egy közepes színész, akinek szerencséje volt. Ezúttal is hozta az átlagos szintet, vagyis teljesen felejthető volt. Josh Hartnett harmatgyenge alakítást nyújtott, nem véletlen, hogy olyan gyorsan eltűnt a süllyesztőben. Kate Beckinsale "méltó" partner volt: mintha ott sem lett volna a vásznon. Cuba Gooding Jr. és Tom Sizemore viszont néhány mondatos mellékszerepében igenis képes volt az emberábrázolásra. John Voight Roosevelt elnökként kiváló volt, jó volt újra látni Dan Aykroyd-ot. Alec Baldwin hozza saját magát, vagyis semmi különös, csak próbál dögösen belenézni a kamerába, és nagyon laza lenni. Bulvárérdekesség, hogy egy apró mellékszerepben előfordult a filmben (nem mondanám, hogy feltűnt, ugyanis nem igazán sikerült maradandót alkotnia) Jennifer Gardner, akinek akkor még fogalma sem lehetett arról, hogy néhány évvel később ő lesz Ben Affleck felesége és gyermekeinek anyja.

Sokakkal ellentétben én kedvelem Michael Bayt, a saját műfajában (dögös, robbantós, hősies stb. filmek) nagyon is emlékezetes alkotásai vannak (nagy kedvencem a Bad boys és A szikla), kár, hogy mára már őt is bedarálta a hollywoodi gépezet. Ebből a filmből sikerült egy látványos, de teljesen üres alkotást összehoznia. Egy újabb szomorú példája annak, hogy jó (de legalább egy jó közepes) forgatókönyv nélkül a legjobb csatajelenetek is csak lélektelen, semmimondó történelmi tablóvá válnak.

Sajnos nem sikerült méltó emléket állítani Pearl Harbornak, mindenkinek azt ajánlom, hogy inkább a Tora!Tora!Tora! című opuszt nézze meg. Nincs benne annyi effekt, ellenben az egy jó film.

5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr415656986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.05. 12:15:20

"Nem hat meg Ben Affleck két Oscar díja, egy közepes színész, akinek szerencséje volt. "

ezt azért nem 1 oscar díjas színészről el lehet mondani, sőt, mégis valahogy divat affleck-et utálni. :S

Másrészt a díjainak nincs köze a színészi kvalitásaihoz nem azért kapta őket, nem? ;)

FilmBaráth 2014.02.05. 13:16:20

@doggfather: én már azelőtt utáltam Afflecket-et, hogy divat lett volna:-) Talán nem véletlenül nem a színészi játékra kapta a szobrokat. A Good Will Hunting forgatókönyve tényleg zseniális volt, de az Argoval szerencséje volt, annyira nem jó film szerintem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.05. 13:50:55

@FilmBaráth: az általam idézett mondatod sugallta azt, hogy összefüggést vélsz felfedezni a nyert szobrok, és a színészi játéka között ezért szerettem volna csak pontosítani.

Nyílméregbéka 2014.02.05. 16:47:24

@FilmBaráth: Az Argo szerintem sem volt akkora nagy film, hogy Oscar járt volna érte (Django vagy a Zero Dark Thirty jobban megérdemelte volna), de magát a jelölést megérdemelte, és Affleck baromi jó rendező és forgatókönyvíró szerintem, a Gone Baby Gone és a The Town bizonyította már. Mint színész, erős közepes, nem mondanám rossznak, de nem is egy Philip Seymour Hoffman (RIP)...

A Pearl Harbor meg, vessetek a mókusok közé, nekem "tetszett". Jó persze azért tisztában vagyok vele, hogy nem egy jó film (nálam 6/10), de úgy vagyok vele, hogy bármikor meg tudom nézni. Bay filmjeivel amúgy is többnyire így vagyok, nálam mindegyik kb egy szinten van. Az Armageddonnon, Sziklán, Bad boys-on is bármikor ott ragadok, ha éppen valamelyik csatorna játssza a tévében, és éppen odakapcsolok, pedig egyik sem ér többet egy hatosnál a tízes skálán, de viszont mind többször fogyaszthatóak. Mint a rántott hús, nem a gasztronómia csúcsa, de bármikor megeszem.

Lacusch69(Sch.Lacika) 2014.02.05. 17:36:41

Nagyok jókat röhögök rajta, főleg repüléstörténeti szempontból...
Egy amerikai véleménye (azt hiszem, mindent elmond):

"In 1941 it cost the Empire of Japan 147 thousand dollars to stage the three hour attack on Pearl Harbor.
In 2001 Michael Bay spent $132 MILLION dollars to film the event, and ran four minutes longer.
Even taking into account 60 years of inflation, the Japanese did a better job with a smaller budget..."

Nyílméregbéka 2014.02.05. 19:45:07

@Lacusch69(Sch.Lacika): Szerintem meg ez semmmit nem mond el a filmről.

Leone_510 2014.02.05. 21:11:57

a cikk minden szava igaz, legalább 5x próbáltam a végignézni és egyszerűen képtelen vagyok ,

az oscar díjjal meg évek óta nem kell törődni ha jobban belegondolunk igazából semmi jelentősége , hiszen nem ezért tetszik nekünk vagy nem egy film, csak a politika vagy kellő hype miatt kapják a díjat, sok olyan év volt amikor szívem szerint megosztva adtam volna, és jóval több vitatható év van

Affleck még egy közepes színész szintjét se nagyon éri el, ellenben mégis képes szórakoztató filmeket gyártani, valahol ez lehet a titka. És az a két arc amire képes elég, hogy megéljen Hollywoodban.

vegtelenpenz 2014.02.06. 04:20:35

Én azt nem értem hogy minek kritikát írni egy 10 éves filmről, ami ráadásul nem is tetszik.

Lacusch69(Sch.Lacika) 2014.02.06. 07:10:17

@Nyílméregbéka: Dehogynem. Qrva sok pénzből egy giccses xar...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.06. 08:13:57

@vegtelenpenz: miért csak a friss és bejövős filmekről kellene? mitől lenne az kritika?

Nyílméregbéka 2014.02.06. 11:20:35

@Lacusch69(Sch.Lacika): Ez a giccses szar azért hozott 450 milliöt a stúdiónak. Nem volt éppen elpazarolt pénz :)

@Leone_510: Az Oscar jelöléseket techinkai kategóriákban kapta, és azokat mind meg is érdemelte. Hangvágás és effektek még ma is, 13 év után is megállják a helyüket...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.02.06. 12:07:55

@vegtelenpenz: Azt se felejtsd ki, hogy ráadásul miért pont egy ilyen "hálivúdi szarról".

Lacusch69(Sch.Lacika) 2014.02.06. 13:10:06

@Nyílméregbéka: Végül is tökéletes azoknak, akik xarnak a történelmi, technikai pontosságokra, bedőlnek a hülye propagandának és szeretik a nyálas-csöpögős jeleneteket.
Gondolom ugyanezek áradoztak(-nak) a Red tails-ről.
A bevétel alapján sokan vannak, de közel sem mindenki...

Nyílméregbéka 2014.02.06. 18:13:47

@Lacusch69(Sch.Lacika): Ammenyire egy átlagos, normál embert érdekel a történelem és haditechnika, annyira elég pontos a film, a történészeknek és haditechnika-buziknak meg ott vannak a dkomentum csatornák.

Lacusch69(Sch.Lacika) 2014.02.06. 20:05:12

@Nyílméregbéka: Abban az esetben igazad lenne, ha ez lenne az első mondat: "long time ago in a galaxy far far away". De nem ez volt...

Szerintem egy átlagember is elvárhatja:
-Ne kavarják a szezont a faxommal, mert nem volt olyan amerikai pilóta, aki részt vett volna az "angliai csatában" és PH-ban is jelen volt az ominózus napon, a Doolittle-akcióban meg pláne nem volt... (Vadász- és bombázó pilóták keverése egyébként is éktelen baromság, a németek próbálkoztak vele, az eredmény...hát szánalmas...)
-Alaposan eltévedtek a japán gépek színével is: az IJA-gépek (gy.k.: Japán Császári Hadsereg) voltak sötétzöld-világoskék festésűek, a támadásban részt vevő IJN-gépek (Japán Császári Haditengerészet) világos-szürkében pompáztak... (a filmben volt ez is, az is)
-A repülőgépek jellegének teljesen elferdített bemutatása. A valóságos dogfightban (fordulóharc) a Tomahawkok teljesen esélytelenek voltak a Zerókkal szemben, mert BnZ gépek voltak, mint a Messerschmitt Bf-109-esek (mondjuk azokkal szemben sem értek el sok sikert, ajánlom utánanézni bizonyos H-J Marseille munkásságának)
-Néhány géphossz távolságról senki sem mert lőni a 2.vh-ban, még az Ászok Ásza (E. Hartmann) sem, az gyakorlatilag öngyilkosság lett volna. Bezzeg a filmben az amcsi faszagyerekek...
-Az Arizonát elsüllyesztő bomba késleltetése is csak a mesében ilyen hosszú idejű, a valóságban 1/10s nagyságrendű
-Az angliai jelenetekben háború végi Spitek (XIV. típusnak néztem) kergetőznek az 50-es években gyártott spanyol Buchonokkal (Bf-109G koppintás + erős módosítás)
-Érdekes még a repülőgépek lövedékeinek becsapódása, és a felhasználás jellege (a 20-as szárnyágyú kevés lőszerét pazarolták volna élő célok ellen?)

A ráfordított összegből valami hozzáértő technikai-történeti szakértőt is alkalmazhattak volna (vagy nem kellett volna mindent a dramaturgiának alárendelni), mert ez így baxott szánalmas lett.
Ezt csak a Red tails übereli...

Nem akartam többet írni, pedig lenne mit...

Lacusch69(Sch.Lacika) 2014.02.06. 20:09:25

Ja, még annyit, hogy a tudományos csatornákon az ilyen jellegű filmek szakmailag kb. megegyeznek a PH-val (a demokrata sólymok leverték az égről a fasiszta dögkeselyűket...))
Ha normálist akarsz nézni, akkor a youtube-on az eredeti felvételeket keresd meg.
AZ IGEN!

Nyílméregbéka 2014.02.06. 21:16:58

Ez most komoly? :DDDDDDD Ekkora kocka nem lehetsz!! :DDDD Szerinted ez rajtad kívül kit érdekel? Kinek okozott álmatlan éjszakákat a japán repülők színe, vagy a bomba időzítése, vagy más egyéb teljesen lényegtelen részlet?
Amúgy az angliai csatában és később a hivatalos hadbalépésig, 244 amerikai harcolt, 3 RAF században, az úgynevezett sas századokban, közülük 77-en haltak meg a légicsatákban, és három nem hivatalos ász is lett közülük. Ezen kívül Amerika hadbalépéséig a kanadai légierő, az RCAF kötelékében további többszáz amerikai állampolgárságú pilóta harcolt angliában, így játszva ki az amerikai semlegességi törvényt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.02.06. 21:37:32

@Lacusch69(Sch.Lacika):

(vétek lenne, ha ez a vita pont egy elmaradt betagelés miatt fejeződne be)

Untermensch4 2014.02.07. 05:22:15

"Alec Baldwin hozza saját magát, vagyis semmi különös, csak próbál dögösen belenézni a kamerába, és nagyon laza lenni"
pedig ő legalább doolittle lehetett aki pont megérdemelné az utókor megbecsülését.
"Cuba Gooding Jr. és Tom Sizemore viszont néhány mondatos mellékszerepében igenis képes volt az emberábrázolásra"
cuba gooding jr-nak bele is kellett húznia, ha jól emlékszem az eredeti fényképekre egy akkora embert kellett ábrázolnia akiből ő kilóra kétszer kitelne :)

Lacusch69(Sch.Lacika) 2014.02.07. 08:11:16

@Nyílméregbéka: Nagyon sokakat érdekelne, ha tudná, mi történt a valóságban.
Kb. olyan bakik a légiharc felvételek, mintha a H.ringen Ladákkal szívatnák a Forma-1-eseket.
Dehát kell az agymosás...
Nem azt írtam, hogy az angliai csatában nem harcoltak amerikaiak, hanem azt, hogy nem volt olyan, aki ott is és PH-ban is ott lett volna.
A két pilóta a valóságban (aki akkor felvette a harcot a japókkal) büntetést kapott engedély nélküli felszállásért.

J.Voight remekül bemutatja a megdöbbent Roosevelt-et, micsoda aljas orvtámadás érte őket.
A valóságban az akció kezdete előtt fél órával a japán követ ott állt az irodája előtt a hadüzenettel a kezében... (R. természetesen tudott a tervezett támadásról)

Vincent71 2014.03.21. 12:56:40

@Lacusch69(Sch.Lacika): Jézusom.... Egy amerika-hater már megint.

Te, az a nagy igazság, - utánanéztem - nem volt pearl-ben olyan nővér sem, aki egymás után két pilótába is beleszeretett volna.

Ha meg már ilyen nagy repülőbuzi vagy, tudhatnád, hogy a Tomahawk az egy cirkálórakéta, de elsősorban indián harci fejsze :))

A filmben is, és a valóságban is Curtiss P-40 Warhawk-ok voltak az ami vadászok. Meg ha figyeltél volna, nem nagyon dogfightoltak a Zerokkal, leginkább csak ezerrel pucoltak előlük. Nem nagyon emlékszem, de egy Zero nekiment egy traverznek vagy darunak a nagy igyekezetben, négyet összeütköztettek, az utolsót meg a toronyból szedték le Sizemore-ék.
Mindezek után mentek "vadászni" a bombázók fölé-közé. És azért a két-háromszemélyes Aichi-Val meg hasonló típusú bomba és torpedóvető lassú gépeknél még a P-40 -esek is jobbak voltak, simán le is lőtték őket. Ott már nem nagyon volt Zero.

Hol volt itt a dogfight?
Nem ártana, ha a saját magad szerint elvárt "történelmi hűséget" átültetnéd a "film-hűség" formulára is. Pont jól lejött a moziból, mennyire esélyük sem volt az ami vadászoknak, hiszen csak menekültek. Az aktív pilótákat (azt a párat) pedig valóban a szabály szerint megbüntették, - meg kellett - de senki nem vette komolyan, hősök voltak.
Bazz, megnéznélek téged nagy németbuzi amerika utáló fotelmilitarista, fel mertél volna-e szállni abban a totális káoszban, amikor japánok zizegnek az ég minden négyzetméterén, tudva hogy már a felszálláskor 90%-ék hogy lelőnek.

Az anglia csata meg kb. kétszer 1-1 perces jelenet volt, szerinted...?
Minden tisztelet azoké - legyenek amik, csehek, lengyelek, kanadaiak, stb - aki önkéntesen részt vettek egy ilyen ismeretlen újszerú eleinte kilátástalannak tűnő harcban. Ezek után hogy a filmben milyen típusváltozatok voltak, érdekli a fenét.

Húzzál a II.Vh portálra németeket b*zulni, ez egy filmes blog.

Lacusch69(Sch.Lacika) 2014.03.21. 19:46:02

@Vincent71:
Nem szeretek ebben a stílusban válaszolni, de megteszem, ha így reagáltál: mi a tököm bajod van, seggfej? Mert megfogalmaztam olyan dolgokat, ami deheroizálja a filmet?
Istenem, ismét egy amerika-buzi...
Bay maga mondta, hogy mindennek a lehető leghitelesebbnek kell lennie!
Így van? Lófaszt!
Ne aggódj, alkalomadtán német központú / témájú filmet is kritizálok, DE NINCS!
Én a P40-re a Tomahawkot használom, mint pl. az A-10-re sem a Thunderbolt II, hanem a Warthog- az ismertebb (még ha ragadványnév is)
Közeli légiharcot minek mondanál? Csak nem dogfightnak?
Felmertem volna-e szállni? Nem tudom, talán igen, talán nem.

Húzzál a gay pride-ra, ha nem tetszik, hogy kritikusan állok a dolgok egy részéhez...
süti beállítások módosítása