Rossz nagyapó / Jackass Presents: Bad Grandpa (2013)
2014. január 23. írta: danialves

Rossz nagyapó / Jackass Presents: Bad Grandpa (2013)

jackass-presents-bad-grandpa.jpgA Jackass mondhatni egy forradalmian új műfajjal állt elő: legújabb agymenésükben a klasszikus komédiákat próbálták keverni az átlagemberek átverésén alapuló szívatós műsorokkal. De nem hiszem, hogy sokan követnék példájukat, ugyanis a két stílus keverése meglehetősen katasztrofális filmet eredményezett.

Irving Zisman (Johnny Knoxville) felesége halálával és lánya börtönbe kerülésével azzal kell, hogy szembesüljön, hogy rá maradt unokájának (Jackson Nicoll) felügyelete. Az öregember viszont a piálást és kurvázást részesítené előnyben a gyerekneveléssel szemben, ezért felkerekedik, hogy a kissrácot elszállítsa annak édesapjához.

Nem kell megijedni, a történet tulajdonképpen még ennél is kevesebb, mert gyakorlatilag csak egy rendezési elvként szolgál Knoxville Kész átverés-gagjei számára. Az egész film ugyanis nem áll másból, mint 15-20 szituációból, ahol két főszereplőnk rejtett kamerák előtt igyekszik sokkolni az átlagembereket. Sajnos ebben nem sok fantázia van, általában egy (nem túl ötletes) poénra épül egy 2-3 perces jelenet, a maradék időben pedig Knoxville válogatott módon igyekszik minél polgárpukkasztóbb szövegeket és performanszokat összehozni.

jackass-bad-grandpa.jpgDe sajnos jelen esetben az élet nem számít túl jó forgatókönyvírónak, az emberek reakciói a legritkább esetben sem olyan humorosak, mint amennyire egy játékfilm keretei között lehettek volna, ráadásul nagyon fárasztó állandóan azt várni, hogy mikor esik le nekik a csattanó.  Így egyedül a kifejezetten rosszul improvizáló főszereplőre marad a poénok szórása, aki egyre kétségbeesettebben próbál valamilyen reakciót kicsikarni környezetéből. 

Egy-két gag-et viszont még így is sikerült nagyon jól eltalálni (az utolsó például egészen zseniális), ezek pedig jellemzően azok, ahol tényleg főhőseink vannak a középpontban, és nem az arra tévedő járókelőkön kell nevetni. Ez alapvetően is jó vezérlő elv lehetett volna, és kiválóan mutat rá arra, miért nem működik ez a műfaji hibrid: a történeti keret erősen visszafogja az alkotók fantáziáját az egyes tréfák kitalálásánál, vígjátékként nézve viszont túlságosan is meg kell dolgoztatni a mit sem sejtő átlagembereket az egyes csattanókért.

Sokat elmond, hogy az egyik poén egy kb. 10 másodperces animgifként lett világhírű még jóval a film megjelenése előtt, és az egész műből tulajdonképpen hasonlóképpen lehetne mellőzni a maradék 80-90%-ot. De aki esetleg szereti nézni, hogy Johnny Knoxville hogyan próbál öregnek öltözve nőket felszedni disznó szövegekkel, mindezt pedig másfél órában, annak bátran merem ajánlani ezt a produkciót. A többiek nézzenek meg inkább egy rendes vígjátékot.

3/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr495777565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr_utcai_arcos 2014.01.23. 00:15:00

3 hete gondolkodom rajta, hogy megnézzem e. Akkor nem fogom.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.23. 00:16:49

@Dr_utcai_arcos: Jaj, ez a felelősség :D

Adj neki mondjuk 10 percet, ha az nem jön be, akkor tényleg kár fáradnod vele, mert az egész ugyanolyan.

Dr_utcai_arcos 2014.01.23. 10:51:45

@danialves: Ha nem olyan mint az átlag Jackass -és a leírásból úgy néz ki nem -akkor nyugodt szívvel passzolom.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.23. 11:25:02

@Dr_utcai_arcos: Imádom a Jackasst, és ezt is szerettem. De ami tény, az tény... és ez nem a megszokott Jackass.

Razz 2014.01.25. 15:47:46

"forradalmian új műfaj"...
Sasha Baron Cohen-ről nem hallottál még?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.25. 15:52:31

@Razz: De, hallottam, de az ál-dokumentumfilm nem egyenlő ezzel az átverős stílussal.
süti beállítások módosítása