Sherlock Holmes: Árnyjáték / Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011)
2013. december 29. írta: FilmBaráth

Sherlock Holmes: Árnyjáték / Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011)

sherlock-holmes-game-shadows_1.jpgVajon miért vállalnak el őrülten tehetséges emberek egy őrülten rossz filmet? Őrülten sok pénzért természetesen.

Ami engem, mint nézőt egyáltalán nem zavarna, ha egyébként jó filmet látnék. De ez a veszély sajnos nem fenyegetett ebben az esetben. Pedig Robert Downey Jr. a kedvenc színészeim egyike, Guy Ritchie sem megvetendő rendező, és nem vagyok elborult Sherlock Holmes fan sem (vagyis elsőfokú függőségem ellenére egyáltalán nem várom el egy filmtől, hogy a Doyle által megírt detektívalakot lássam viszont a vásznon, sőt kifejezetten szeretem, ha kreatívan kísérleteznek a klasszikussal), és az első rész még tetszett is. Tehát mindenfelé előítélet nélkül, kíváncsian ültem le megnézni filmet. Hatalmasat csalódtam.

Kedvenc Sherlockunk (Robert Downey Jr.) nem változott semmit az előző részhez képest: az agyára megy mindenkinek a rengeteg agyával, és mivel egy érdekes ügyön dolgozik, nem kicsit amortizálja le a Baker Street-i lakást, Mrs. Hudson nem kis bánatára. Aztán amikor megtudja, hogy barátja, dr. Watson (Jude Law) nősülni készül, teljesen kitér a hitéből, durcás lesz és nem kicsit vágja tönkre a legénybúcsút. Nincs romantikus kedvében egyrészt azért, mert meglepő gyorsasággal elveszíti szíve hölgyét, Irene Adlert (Rachel McAdams), másrészt pedig szembekerül a bűn Napóleonjával, Moriarty professzorral (Jared Harris). A tét ezúttal nem kicsi: világ megmentésén túl dr. Watson és bájos feleségének élete is veszélybe kerül. És akkor még ott van Mycroft (Stephen Fry) is, Sherlock bátyja, aki szintén nem hétköznapi figura és nem könnyíti meg drága kisöccse életét. 

 

Ebben a filmben bevettek mindent: látványt, akciót, kalandot, Robert Downey Jr-t női ruhában, Stephen Fry-t ruha nélkül (fordítva talán jobb lett volna..), azonban egyvalamit vészesen elhanyagoltak: a forgatókönyvet. A sok akció köré csak annyi prózát írtak, hogy lehessen egy kicsit nevetni, de ez még édeskevés egy történethez. Egy jó filmhez ugyanis két jól megírt karakter kell: a jófiúé és a rossz fiúé. Azonban itt Robert Downey Jr. egyszemélyes show-jához van szerencsénk, ami alapvetően nem lenne baj, hiszen zseniálisan jó színészről van szó, aki brillírozik a neki írt szerepben, azonban egy idő után fájdalmasan kezd hiányozni az ellenpólus, ugyanis miért lenne a világ legjobb detektívjének kihívás legyőzni egy olyan unalmas alakot, mint a filmben ábrázolt Moriarty professzor? És mivel a történet nem érdekes, ezért hiába az akcióorgia, a jellegzetes Guy Ritchie-féle látványvilág, nagyon hamar unalmassá válik a film. Mivel az alkotók is érezték, hogy lapos lett a történet, ezért folyamatosan emelik a tétet, egyre grandiózusabb lesz a látvány és ezzel együtt egyre üresebb a film. Fárad a szem, csalódik a szellem. Lélektelen, felesleges folytatás lett belőle, fáj látni az elpazarolt tehetséget.

shh2-comp-001.jpgRobert Downey Jr. tudja, hogy mivel tartozik a közönségének, nem is okoz csalódást, ezer fokon ég a vásznon, rajta tényleg nem múlott semmi. Jude Law okosan elfogadta, hogy itt neki csak a másodhegedűs szerepe juthat, és nem veszi túl komolyan magát, amitől az alakítása meglepően eredetivé válik. Rachel McAdams szerencsére nem sokáig időzik a vásznon, ennyi éppen elég is belőle. Jared Harris sajnos rettenetesen szürke, nem tud életet lehelni amúgy sem túl jól megírt karakterébe. Noomi Rapace szintén nem alakít emlékezetest, de nem is vall szégyent, csak simán felejthető az alakítása. Stephen Fry viszont lubickol Mycroft szerepében, közös jeleneteik Downey Jr.-al élmény számba mennek.

Úgy tűnik, van az a pénz, amiért Guy Ritchie elfelejti, hogyan kell jól filmet rendezni. Persze értem én, a közönséget akarták kiszolgálni, szórakoztatni akartak, nem nevelni, de attól még megpróbálhattak volna összehozni egy épkézláb történetet, egy szellemes forgatókönyvet. Nem sikerült, de ettől függetlenül Downey Jr. miatt egyszer érdemes megnézni a filmet.

Természetesen lesz harmadik rész is. Most mondanám, hogy eszemben sincs megnézni, de úgyis az lesz a vége, hogy rohanok majd a moziba, mert nem létezik, hogy Downey Jr. és Guy Ritchie egyszer ne tudjon összehozni egy nagyon jó filmet. És ha már a második rész egy übecool, de teljesen felejthető folytatás lett, legalább a harmadik felvonásra kapjátok már össze magatokat, fiúk!

5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr815616057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása