A 10 legjobb Stephen King-adaptáció - 2. rész
2013. november 01. írta: jacques francois

A 10 legjobb Stephen King-adaptáció - 2. rész

A tegnap bemutatott 5 film után következzen a lista első fele, lássuk tehát, melyik az 5 legjobb Stephen King-adaptáció.

5. Tortúra / Misery (1990)

tortura_resize.jpg

Annie Wilkes. Akár King rajongó az ember, akár nem, ezt a nevet illik megjegyezni. Az egyik oldalon ő áll: Annie, a jó lelkű, aranyos, kedves, mindig mosolygós ápoló nő, aki a hegyek között, magányosan éldegél hatalmas házában. A másik oldalon pedig ott egy író, a híres, világszerte ünnepelt Paul Sheldon, aki egy fagyos téli napon, a Colorado-i hegyekben, az útról lesodródva súlyos balesetet szenved. Annie, aki éppen arra jár ahol a baleset történt, jó polgárként természetesen kimenti Sheldont a roncsból, majd házába viszi és gondoskodik róla. Annie azonban nem csak hogy jó lelkű, hanem hatalmas Sheldon rajongó is. Sőt, a legnagyobb rajongók egyike. A teljesen ágyhoz kötött író kezdetben nem győzi elégszer megköszönni, hogy a kedves hölgy megmentette az életét és gondját viseli, azonban az idő múlásával a dolgok kezdenek egyre furcsábbá válni. Annie nem értesíti a rokonokat, az orvos sehogy nem jut el hozzájuk és Sheldon számára szép lassan megszűnik a külvilág. Egy napon rádöbben: ő már nem beteg, hanem fogoly. Az egyik legnagyobb rajongójának foglya.
Ez az egyik legjobb thriller ami King adaptáción alapul és akárcsak a Titkos ablakot, ezt a filmet is egy színész teszi hatalmassá. És, hogy nevesítsük is a hölgyet, ő bizony Kathy Bates. Alakítása annyira zseniális, hogy a filmben nyújtott produkciójáért 1991-ben Oscar-díjjal jutalmazták. A híres kalapácsos jelenet pedig örök klasszikussá vált.

 4. Dolores Claiborne (1995)

dolores_resize.jpg
Kathy Bates egy újabb King filmben? Naná! A tortúrában nyújtottak után egy percig nem volt kétséges, hogy  Dolores Claiborne szerepét is ő fogja megkapni. Sokan gondolom értetlenül állnak az előtt, hogy mit keres ez a film a lista 4. helyén, pedig a válasz nem is lehetne egyszerűbb. Az író drámái közül (főként könyvben) ez az egyik legerősebb, legszívbemarkolóbb, legemberibb, úgyhogy egyértelműen ilyen előkelő helyen kell, hogy szerepeljen.
Dolores, a jólelkű, bár már kissé megfáradt asszony cselédként éli életét, s szinte szolga sorba taszítva szolgálja a ház zsémbes, házsártos, Dolorest állandóan piszokáló „úrnőjét”, Vera Donovant. Dolores magányos, a férje rég elhunyt, a lánya, Selena pedig tőle sok száz kilométerre, New York-ban dolgozik újságíróként. Egy nap kap egy újságot, ami egy rejtélyes gyilkosságról számol be, képekkel illusztrálva. Az egyik kép alatt, egy tollal odaírt üzenet olvasható: Ez nem a te anyád? És igen, ez bizony az anyja, akit azzal vádolnak, hogy előre megfontolt szándékból megölte munkaadóját. Innentől kezdve Dolores élete még inkább pokollá válik. Tisztára kell mosnia magát a vádak alól (holott minden ellene szól) és meg kell találnia a kapcsolatot rég nem látott lányával is. Mindezek mellett még régi, senki által nem tudott, szörnyű titkok is napvilágot látnak.
Zseniális darab, annak, aki szereti a szörnyen lassú tempójú drámákat mindenképpen ajánlott. A könyv meg pláne, egyike a legjobbaknak.

A világon nem sok olyan toplista van, ahol ennyire megjósolható, hogy melyik három film lesz a dobogós helyen… Szívem szerint mindhárman a csúcson állnának, de hát dönteni kell. A bejegyzés írásakor ezt a sorrendet állapítottam meg, de ha holnap újra kellene írnom a top 3-at, teljesen nyugodt szívvel variálgatnám őket. Túl sokat nem fogok róluk írni, egyrészt már így is túlzásba estem a karakterek számát tekintve, másrészt, olyan ember úgysincs a földön, aki még nem látta ezeket a filmeket (ha meg mégis van ilyen, akkor remélhetőleg tudja mi dolga)

3. Ragyogás / The Shining (1980)

ragyogas_resize.png

Here’s Johnny! Ki ne ismerné ezt az elhíresült mondatot? Ki ne párosítaná hozzá korunk legnagyobb színészének arcát, amint egy baltával a kezében bekukucskál egy félig szétvert ajtón? Igen, ő Jack Nicholson, illetve az általa megformált Jack Torrance, aki kicsiny családjával (felettébb irritáló nejével, és „ragyogó” kisfiával) együtt beköltözik egy világvégi, télen teljesen lakatlan, hatalmas luxus hotelbe, ugyanis elvállalta, hogy holtszezon idején karbantartja az épületet. Két karbantartási munkája között próbálna újra az írásra koncentrálni, de a sivár környezet, a magány, az alkohol hiánya és legfőképpen állandó képzelgései szép lassan az őrületbe kergetik.
Igazi hátborzongató, klasszikus thriller, sok-sok elhíresült jelenettel. Személyes kedvencem, mikor Danny fiúcska a kis rozoga triciklijével teker körbe körbe a kietlen folyosókon. Jigsaw hozzá képest egy nyeretlen kétévesnek tűnik.
Zárójelben annyit megjegyeznék, hogy Stephen King, akárcsak a többi filmet, amit a regényeiből készítették, ezt is gyűlöli. Az aktuális urban legend szerint, egyszer kezdte el nézni, de annyira szörnyű volt, hogy félúton kikapcsolta. Nincs ennek az embernek ízlése, de egye fene, megbocsátok neki :)

2. Halálsoron / The Green Mile (1999)

halálsoron_resize.jpg
Frank Darabont rendező két filmjével is felkerült a dobogóra, a második helyezett a Halálsoron lett, amely egy igazi sztár parádé Tom Hanks, David Morse, Sam Rockwell, Gary Sinise és a főszereplő Michael Clarke Duncan (Isten nyugosztalja!) közreműködésével.
Lenyűgöző történet egy halálra ítélt óriásról, akinek gyermeteg lelke és emberfeletti képessége van. King az összes létező embertípust „bepasszírozta” egy épületbe, melynek eredményeként egy tökéletes, több mint három órás drámát kapunk. Akárcsak a dobogó másik két helyezettje, egyszerűen ez is megunhatatlan.

 1. A remény rabjai / The Shawshank Redemption (1994)

remeny_resize.jpgHmm… Micsoda meglepetés! Az egyik legtökéletesebb film amit valaha láttam (pedig láttam egy párat) és valószínűleg az sem véletlen, hogy a legnépszerűbb internetes filmes adatbázis abszolút toplistájának első helyén csücsül (épp ezért népszerű is bizonygatni, hogy nem is olyan jó film…)
Történetében nagyban hasonlít az ezüstérmesünkhöz, hiszen itt is egy ártatlanul elítélt ember van a középpontban. Tim Robbins (és Morgan Freeman) zseniális, akárcsak az összhatás. Abszolút sallangmentes, nincs benne semmi töltelék, és olyan szinten „visz magával” az elragadó történet, hogy a több mint két óra nagyjából perceknek tűnik.
Sokszor van úgy az ember (én is), hogy amint vége egy filmnek, rögtön elkezd filozofálni: „Hmm, jó volt ez csak ennek, meg annak amúgy kellett volna történnie”, meg „a vége lehetett volna jobb” stb. Itt egyszerűen nincs ilyen. Ritka az ilyen mikor egy filmbe akármennyire is bele akar kötni az ember valahogy nem megy.

Nos, ez volt a Stephen King top 10, elnézést, ha hosszú voltam, de ha legalább egy ember kedvet kapott a bejegyzés elolvasása után, hogy megnézzem egy filmet / elolvasson egy könyvet, már megérte ennyi karaktert bepötyögni!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr345607016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.11.01. 01:35:19

@Dr_utcai_arcos: Nos igen, bár a lista kimondottan jó iránymutatás, az általad az előző poszt alatt felsorolt címeknek is ajánlatos utánanézni, illetve én még megemlíteném az 1976-os Carrie adaptációt.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2013.11.01. 08:59:00

A köd, és a Carrie hogy maradtak ki? :D
Szerintem amúgy a Halálsoron egyértelműen a legjobb, A remény rabjait kissé túlértékeltnek tartom, de ez nem azt jelenti, hogy ne lenne szerintem is zseniális, csak szerintem nem annyira kiemelkedő, mint mondják.

jacques francois 2013.11.01. 11:28:27

@Blade468: de, itt van tőlem balra a polcon, kb 3 példányban is. bár nem hiszem h magyarázkodnom kellene, du/este kommentben írok egy két sort a kimaradókról. pontosabban arról h miért is maradtak ki.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.01. 12:21:44

@jacques francois: Carrie kapcsán inkább azt kéne megmagyaráznia valakinek, hogy mitől annyira zseniális, még az egészen erőtlen remake is felülmúlta sok szempontból.
Számomra már-már blaszfémia lenne a Halálsoronnal akár ilyen szinten is együtt emlegetni, úgyhogy jól tetted, hogy a polcon hagytad :)

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.11.01. 13:11:51

A Brian De Palma-féle Carrie-nek szerintem is minimum a top5-ben a helye! Ezt leszámítva igen jó lista! :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.01. 17:56:55

Azért durván érződik a kontraszt az első 3 (ami nálam is top 3), és a többi között. Utánuk azért nagy szakadék van, még akkor is, ha van még néhány A kategóriás SK adaptáció.

jacques francois 2013.11.01. 18:54:42

@REMY: valóban, nem véletlenül írtam a dobogós filmek elé azt amit.

igazából mint a poszt legelején említettem, lényegében a 10. helyért volt nagy tolongás: a győztes mellett nálam az atlantisz gyermekei, a köd, az eminens, a hasznos holmik, és a holtsáv volt versenyben. utóbbitól cronenberg, walken és sheen miatt jóval több lett volna elvárható. az atlantisz gyermekei csak kizárólag hopkins zsenialitása miatt nézhető, az eminenst kicsit erőtlennek éreztem, uhogy maradt a köd, a hasznos holmik és a sorvadj el, miután ezek közül nekem a sorvadj el egy leheletnyivel jobb volt mint a másik kettő, ő lett a tizedik.

Benyák Zoltán · https://www.facebook.com/Beny%C3%A1k-Zolt%C3%A1n-%C3%ADr%C3%B3-oldala-392693124194710/ 2013.11.02. 09:44:32

Az Eminens remek film. Sokkal több hírnevet érdemelne, mint ami jutott neki. Végig feszült, az amerikai erkölcs lecsúszását taglalja, és Ian McKellen most is remek. A film (legalábbis a lezárásában) felülmúlja a kisregényt is, ami megint csak nem kis teljesítményt. A Top 5 ben lenne a helye.

UI: (Tudom, hogy nem adaptáció, de aki nem látta az Évszázad viharát, az nézze meg. A Stephen eszencia és King hangulat ott a leghasonlóbb a könyveihez. Nagyon sajnálom, hogy nem írta meg könyvben.)

jacques francois 2013.11.02. 10:28:58

@J. Cross --- www.jonathancross.hu ---: igen, az évszázad viharát én is csak ajánlani tudom, remek kis darab, bár nem rövid a maga cirka 4 órájával. illetve még ami tegnap kimaradt a végítélet gary sinise főszereplesével. talán az egyetlen king adaptáció ami nagyjából szó szerint megegyezik a könyvvel

Dirty Lyle 2013.11.02. 13:27:22

Paul Sheldon
nem Peter

Mária 2013.11.02. 17:09:01

Carrie?

Rémkoppantók?

Álomcsapda?

Az?

2013.11.02. 17:09:17

Azért a Köd is, odabaszott rendesen.Illett volna a felsorolásba.

Globetrotter2014 2013.11.02. 17:17:27

Korrekt ötös lista, szerintem még pár film befért volna a Misery elé.

És akkor sem lett volna szégyen a második felében végezni. Eredeti Carrie, Végítélet, Köd,

Persze ott vannak a kevésbé fényesre sikerült produkciók, amik még emészthetőek, mint a Needful things, Sorvadj el, Az.

Emlékszik valaki a Sleepwalkersre?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.02. 17:44:18

@REMY: Egyetértek, a Stephen King filmek között a néhány zseniális mellett sok a teljesen átlagos vagy egyenesen rossz.

ragehu 2013.11.02. 18:20:32

A top 10 szerintem is rendben van így, de az meg csak számunkra szerencsés, hogy volna még 5 olyan film ezek mellett, amik akár be is kerülhetnének a legjobbak között.

Valóban, pl a Köd, vagy az Évszázad vihara is igen jól sikerültek.

Pszt! 2013.11.02. 18:46:31

Mindehol ezt a nyálas Remény rabjait favorizálják.

remixer 2013.11.02. 19:03:36

A Ragyogás könyvben jó, filmnek szar. Még a Stand by me is jobb nála.

Celtic 2013.11.02. 19:39:14

@Sparrow: +1. En is megneztem, mi rugta le a Keresztapa 2-t az elso helyrol az IMDB-n. jo, jo film, tenyleg jo, de hogy zsenialis lenne...

2013.11.02. 20:13:00

Stephen King: Az (IT) című filmje igazán megérdemelte volna, hogy felkerüljön a listára. Közel olyan jó, mint a halálsoron - természetesen az én szubjektív véleményem alapján.

Zebulon10 2013.11.02. 20:36:24

A köd egy rakat szar volt. A végítéletnek meg a vége annyira blőd, hogy fáj, bár az a könyvben is blőd.

jacques francois 2013.11.02. 20:43:27

@Dirty Lyle: valóban, elírtam, javítva

@Pszt!: valamit akkor ezek szerint csak tud

@Celtic: szerintem meg a keresztapa szar, nah ezt add össze :)

jacques francois 2013.11.02. 20:47:02

@Mária: mint írtam a lista szubjektív, nekem azok abszolút nem tetszettek amiket felsoroltál

Celtic 2013.11.02. 21:00:18

@jacques francois: Minek adjam ossze? Nem zavar, hogy eltero a velemenyunk.

hátsó szándék 2013.11.02. 21:06:39

Nagyrészt egyetértek a listával, de sajnálom, hogy nem került rá fel az Álomcsapda, ami szerintem teljességgel vállalható produkció, jó színészekkel, és tűrhető költségvetéssel. Ott lenne a helye a 6-7 helyezés környékén.

A Tortúrában Kathy Bates zseniális, teljesen megérdemelte az Oscart, a Doloresben szintén kitűnő (meg a Titanicban is, bár ez nem tartozik ide:0)) és ne felejtsük el hogy David Strathairn játssza a férjet, ami még külön emeli a film színvonalát. Igaz, olyan borzalmas színésznőt, mint Jennifer Jason Leigh rég láttam.

A Végítéletet, bár kicsit gagyi, én nagyon szerettem - ha Ben Affleck újra megrendezi, biztosan nem lesz rossz - bár nekem Stu örökké Gary Sinise marad.

Szerintem egyébként mind a könyvekben, mind a filmekben azok a legjobbak, amelyekben nincs természetfölötti, hanem akár a valóságban is megtörténhetnének, pl.: Dolores, Remény rabjai, Bilincsben, stb.

És azt észrevette valaki, hogy az eredeti Thinnerben a cigánytáborban játszódó jelenetben a háttérben magyar szót lehet hallani?

nmy79 2013.11.02. 21:17:26

Én egyedül az Állattemetőt hiányolom. Nekem az volt a kedvenc filmem tinédzser koromban. Persze lehet, ha ma újranézném már annyira nem találnám olyan jónak. :) Na meg a Gonosz, de csak addig amíg a gyerekekről szól.

blattida 2013.11.02. 21:41:12

@remixer:
Ez a véleményed csak azt bizonyítja, hogy számodra az a jó megfilmesítés, ami minél pontosabban visszaadja az eredeti irodalmi művet, de ez valójában óriási tévedés, hiszen teljesen másként működik a film, mint az irodalom, te szó szerinti fordítást szeretnél, az emberek nagy része pedig műfordítást, aminek pontosan az a lényege, hogy a fordítandó alapanyag a másik nyelven is ugyanúgy működjön.
Az elvárásod és a gondolkodásmódod filmidegen.
A stand by me egy kedves, hangulatos, nézhető film, de semmi több, egy tisztes iparos munka.
A ragyogás pedig valódi adaptáció, tele ötlettel, egyedi megoldással és remek színészi, rendezői, operatőri, vágói munkával. Természetesen nem tökéletes, de tiszta művészet.

kutyás majmok vagytok (törölt) 2013.11.02. 21:52:18

@ZF2: "Emlékszik valaki a Sleepwalkersre?"

Igen, de most már nem kedvelem annyira a macskákat, mert kertes házba költöztem.
:)

Keenan 2013.11.02. 21:52:33

@remixer: jaja, egyszerűen arról van szó, mintha nem ugyanarról szólna a Ragyogás könyvben és a filmen. míg az előbbiben szép plasztikusan, lépésről lépésre, megérthetően ábrázolja az író, hogy miként őrül meg a főhős, addig a filmben ez a folyamat egyáltalán nincs így benne, és, bár Nicholson zseniálisat alakít, a végeredmény egy közepes (??) pszicho-horror, amin a fenti hiányosság miatt vajmi keveset mutat meg King (akkor még meglévő) zsenialitásából. mindezt persze csak SZERINTEM, mert én így vélem, ettől még másnak lehet más a véleménye

blattida 2013.11.02. 22:01:52

@Keenan: Pedig ugyanarról szól, csak máshol vannak a hangsúlyok, és ez egyáltalán nem baj.

Globetrotter2014 2013.11.02. 22:36:18

Tudom hogy komemrsz film, de a Running Man szerintem top listára való.

És bár igazi B film, de még mindig szórakoztató a Maxumum overdrive-ot újranézni DVD-n. És a maga idejében a Lanwmover man is érdekes film volt.

EGyébbként féelmetes hogy hány jó filmet készítettek King filmből, de azért belecsúsztak olyanok mint a Langoliers...

blattida 2013.11.02. 23:06:36

@▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒: Itt van az is, csak nincs az első ötben.

Dr_utcai_arcos 2013.11.03. 00:13:41

@hátsó szándék: Az Álomcsapdát valami gyerekfilmnek tartottam, mindig "átlapoztam" amikor a tv-k adták. Aztán egyszer pont akkor kapcsoltam oda amikor a helikopterrel vadásznak. Na, akkor kapcsoltam el nagyon gyorsan, megszereztem a filmet és megnéztem, hát van néhány jelenet amikor lefostam a bokám. Mondjuk az alternatív befejezés az megaszar -amikor XXXXX kvázi szuperhero, de a másik, amikor a nagy bunyó megy -direkt próbálom kerülni a közvetlen utalásokat- az nagyon odaver!

Keenan 2013.11.03. 03:39:12

@blattida: mondom, ízlések és pofonok, nekem egyértelmű csalódás volt, Kubrick és Nicholson ide vagy oda, leszámítva azt az egy "Wendy, i'm home" jelenetet

lehet, Kubrick megpróbálta a maga képére formálni, vizuálisan megjeleníteni beteg arcú író "barátunk" leírt gondolatait, de számomra egyszerűen nem működött a film, ennyi

minden filmlista szubjektív dolog, nálam a SK top 5 így nézne ki: 5: Carrie, 4: Mistery, 3: Stand by me, 1-2: The Shawshank redemption és The green mile

Furcsa, de a "klasszikusokból", amikért a többség ismert King-et, nekem filmen csak a Carrie volt élvezhető, a Tortúra valahol már-már egy kamaradrámára emlékeztetett (leszámítva persze a durva elemeket), az Álj mellém nekem valahol ugyanaz a vonulat, mint a Halálsoron és A remény rabjai, de ez utóbbi kettő (amiknek nyilván jót tett az A kategóriás megvalósítás) annyira kilóg felfelé, mind történetében, mind mondanivalójában, mind megvalósításában, hogy számomra teljes mértékben felülírta azt, hogy miért is lehet "szeretni" az írót

egy fentebbi komment nyálasnak értékelte a Remény rabjait (felteszem, az illető a Halálsoron-t valószínűleg nem látta, mert akkor az is megkapta volna ugyanezt a sommás véleményt) :-), ez a két film számomra az egyszerű, mégsem szájbarágós történetmesélésével, a remek színészi alakításokkal, a kissé emelkedett, de nem geil hangulatával, a katarzissal a végén, magában hordozza mind azt az emberséget és szépséget, ami hiányzik a világból, az akkorból is, mikor készültek, de a maiból még inkább

és valljuk be, az, hogy ez a 2 mozi ennyire kiemelkedik az író megfilmesített életművéből, a "keményvonalas", horror-rajongó King fanatikusok számára hozzávetőleg olyan nagy arculcsapás lehet, mint amikor a meglehetősen merev, a másságot szinte teljes mértékben elutasító rock társadalomban publikussá vált, hogy a "metál-torok", a jó öreg Rob Halford kőkemény meleg :-)

Axel Torpedo 2013.11.03. 05:00:09

A Misery jo film, de a konyvhoz kepest sehol sincs.
Az "Az" is emlitesre melto, mert azert nem rossz filmet hoztak ossze belole, persze a konyvtol fenyevekre van. Es egy ilyen 10-es listara sem biztos hogy felferne. Marmint a film, a konyv nalam etalon.
Keptelenseg is ezeket a konyveket adaptalni filmre hasonlo hatasfokkal.
A Langolierek tamadasa nekem egeszen tetszett, jo hangulatu film.
Azert a Remeny rabjai szerintem nem veletlenul van annyira felmagasztalva. Nekem is bent van az 5 kedvenc filmem kozott.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.11.03. 07:18:06

Azért a Darabont féle Ködöt kihagyni... Még a top ötből is furcsa, de egy top tenből...

PLCprogramozás 2013.11.03. 08:07:21

A rossz helyesírás miatt sajnos néhol a szöveg csak többszöri átolvasás után érthető. Pl.
"Annie azonban nem csak hogy jó lelkű, ha nem hatalmas Sheldon rajongó is."

Helyesen: ... HANEM hatalmas Sheldon rajongó....

És tele van ilyenekkel. Kár érte.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2013.11.03. 08:33:54

Érdekes ez a "Here's Johnny" mivel mi magyarok a filmből ismerjük és max tűnődhetünk azon, hogy miért ezt mondja Jack. Nálunk nem akkora divat az esti talkshow, ha lehetne választani az akkoriban futó Tonight Show és a mi Fábrynk között, hát.... :) Mert bizony a Tonight Show with Johnny Carson felkonferálásának a végén jött be erre a műsorvezető. Talán urban legend, talán nem, de mivel Kubrick akkor már évek óta angliában élt, fel sem ismerte ezt a kis szösszenetet.

Jegkoko 2013.11.03. 09:28:41

A remény rabjai hihetetlenül eröltetett unalmas szar, egyszer végigszenvedtem .Magát a történetet kb másfél órába bele lehetett volna sűríteni, ezzel szemben volt vagy 3

mentásheregolyó 2013.11.03. 10:16:10

Már nem azér, de a tortúra kifejezetten csalódás volt a könyv után... Abszolút nem könyvhű a dolog..

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.11.03. 12:07:57

a halálsoron és a remény rabjai két akkora nyál, hogy csak nő lehet a posztoló. Amúgy mindkét film nagyon jó, de nemár a S.K. listát vezessék már! Olyan mintha 1 romantikus regényeket szerző írótól a 2 "kalandregény-próbálkozását" vennénk első kettőnek egy nevéhez köthető toplistán.
skandallum.

jacques francois 2013.11.03. 12:13:22

@Jegkoko: a film kicsit több mint két órás. mellesleg igényes kommented olvasva, hozzád valószínűleg a fűnyíró ember áll legközelebb king adaptációi közül.

@mentásheregolyó: kit érdekel h a tortúra nem könyvhű? ha elolvastad volna a bejegyzés első részét, direkt leírtam, hogy CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A FILMEKET értékelem. mit nem lehet ezen érteni?

@kicibodár: köszünjük hozzászólásod, az említett helyesírási javítva. reméljük máskor a témához is hozzá tudsz szólni valami értelmeset.

@nmy79: hiányolod az állatemetőt? ha a bejegyzés első részét is olvastad volna láthatnád h ott van a 9. helyen.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.11.03. 12:49:31

@mrbloodbunny: a dráma nem feltétlenül egyenlő a nyállal, a tökéletes nyál film például a Titanic, de az általad említett két film közel sem az, hanem minőségi karakterdrámák, erős mondanivalóval. Ha valakinek tetszenek, nem válik nővé. Igaz, hogy kissé idealizáltak, meg ilyenek, de ez nem vesz el az értékükből. Az már inkább nézőpont kérdése ezen esetben. A Family Guy parodizálta ki egyszer jól a Shawshank Redemption egyik tipikus jelenetét (nem akarok spoilerezni), de a mondanivalójához, a drámai lényegéhez hozzá sem nyúlt. Okkal.

Keenan 2013.11.03. 22:13:51

@mrbloodbunny: nos, a posztoló történetesen férfi, és ennek eldöntésében a komment végén található metálos hasonlat is segíthetett volna :-)

és egyetértek NY124 2-vel feljebbi hozzászólásával

Atcsi 2014.08.21. 01:32:01

@J. Cross --- www.jonathancross.hu ---:

Szerintem ami a könyv és a film hangulatát illeti, a Langolierk volt az a mű, aminél a legközelebb álltak egymáshoz. Könyvben a Végítélettel hozta szerintem a legjobbat. Nem történetre gondolok, hanem hangulatra. Bejönnek ezek a posztapokaliptikus dolgok. :) Ami a filmeket illeti, nálam a Remény rabjai az abszolút kedvenc. Egyszerűen zseniális. Igaz, hogy a Halálsoron szélesebb érzelmi skálán mozog, ritka hogy nem pityergek rajta, mégis nálam Andy Dufresne története az első. Én a ragyogást éreztem kissé túlértékeltnek, de ez amiatt is lehet, mert rég láttam, egyszer, fiatalon. Egyébként a regény sem nyűgözött le annyira.
süti beállítások módosítása