Büszkeség és balítélet / Pride and Prejudice (1995)
2013. augusztus 24. írta: FilmBaráth

Büszkeség és balítélet / Pride and Prejudice (1995)

colin_firth_wet_shirt.jpgA tévésorozatok sorsa a feledés. Nagyon jól kell sikerülniük ahhoz, hogy sok év múlva is megőrizze őket az emlékezet. A Jane Austen regényéből készült minisorozat klasszikussá tudott érni, ami egy újabb bizonyítéka annak, hogy a BBC garancia a minőségre. Nekem eddig még nem volt szerencsém a sorozathoz, viszont legendákat hallottam róla és mivel éppen Jane Austen korszakomat élem, természetesen pótoltam ezen hiányosságomat.

Lányos apának lenni nem könnyű dolog. Szegény apukám is sokszor elmondja ezt, pedig neki "csak" két lánya van, akkor mit szóljon Mr. Bennet (Benjamin Whitrow), akinek öt sikeredett. A legidősebb. Jane (Susannah Harker), komoly, kedves, jólelkű lány, a második, Elisabeth (Jennifer Ehle) eszes, intelligens, Mary könyvmoly, Lydia és Kitty fejében csak a bál és a katonák járnak. A csend, béke és nyugalom mellettük hiánycikk a házban, és akkor még meg sem említettük Mrs. Bennetet (Alison Steadman), akinek folyamatosan problémái vannak az idegeivel, és életének legfőbb célja a lányai kiházasítása. Ugyanis a viktoriánus Angliában a nőknek még nem lehetett önálló életük, sorsuk a férfiaktól függött. Ebben a világban csak a vagyon számított, és a  szegény családból származó lányoknak nem sok esélyük volt egy jó partira. Ezért Mrs. Bennet azonnal terveket kezd szőni, amikor a szomszédjukba egy nőtlen, vagyonos fiatalember, bizonyos Mr. Bingley (Crispin Bonham - Carter)  költözik. Az egyik bálon meg is ismerkednek vele, és hamar vonzalom alakul ki közte és Jane között, azonban gőgős barátja, Mr. Darcy (Colin Firth) és testvérei nem nézik jó szemmel a küszöbön álló frigyet, és megpróbálják megakadályozni. Vajon sikerül nekik?

Habár olvastam a regényt, és tudtam, mi lesz a vége, mégis halálra izgultam magam a minisorozaton, annyira beleéltem magam a történetbe. Nem mindennapi dolog, hogy ilyen hosszú időn fenn tudják tartani az intenzitást (több órát végigültem úgy, hogy teljes figyelemmel néztem a tévét), ez elsősorban a forgatókönyvíró, Andrew Davies érdeme, aki nem tért el jelentős mértékben a klasszikus műtől, ugyanakkor tökéletesen a tévésorozat műfajához igazította. A párbeszédek dinamikája elsőrangú, a karakterek nagyon jól meg lettek írva, a jellemfejlődés, a motivációk teljesen rendben vannak. Pontosan olyan érzése van az embernek, mintha a regényt olvasná, a zene, a vágások, a színészi játék viszont nagyon sok plusz élményt tud adni. A szórakoztatáson, a romantikán túl a társadalomkritikai él is erős, ijesztően jól megismerhetjük a kort, amelyben Jane Austen élt és alkotott. 

PrideKus.jpgA színészi játék elsőrangú, nem tudom eleget hangsúlyozni, hogy az angol színjátszásnak nincs párja, minden szereplő hozza a klasszikus műtől elvárt szintet. Két alakítás emelkedik ki: Mr. Darcy szerepében Colin Firth hibátlan, és Alison Steadman Mrs. Bennet szerepében zseniális. Firth ennek a szerepének köszönheti a karrierjét, méltán, élettel tölti meg a figurát Alison Steadman mindenkit lemos a vászonról, harsány, mégis szerethető Mrs. Bennetet varázsol elénk. Jennifer Ehle alakítása nem olyan erős, mint Firthé, de működik közöttük a kémia (olyannyira hogy a sorozat forgatása során egymásba szerettek és egy ideig együtt is éltek), méltó játszótársai egymásnak. 

A rendező, Simon Langton kiválóan oldotta meg a feladatát: a színészvezetés tökéletes, a történet sodró erejű, a vágások rendben vannak, az intenzitást sikerül végig fenntartani. Jane Austen írói nagyságához méltó feldolgozás született, amely nem véletlenül vált klasszikussá.

A sorozat hatására a Jane Austen függés biztosan újraéled mindenkinél, nincs más hátra, mint levenni a könyvespolcról  a könyvet, és már olvashatjuk is, hogy: "Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség". 

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr935465628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása