Amit még mindig tudni akarsz a szexről / Hope Springs (2012)
2013. június 22. írta: FilmBaráth

Amit még mindig tudni akarsz a szexről / Hope Springs (2012)

home-springs.jpgMegleptem valakit azzal a hírrel, hogy a kedvenc színésznőmet Meryl Streepnek hívják? Miért, miért? Azért három Oscar-díjat nem osztanak ki senkinek véletlenül. Soroljam a filmeket? Julie és Julia,  Mamma Mia, Az ördög Pradát visel, stb. stb. Korunk legnagyobb színésznőjének a szülinapját stílszerűen azzal ünnepeltem, hogy megnéztem egy olyan filmjét, amit még nem láttam. Nem jól választottam, sajnos. Ugyanaz volt a helyzet ennél a filmnél, mint a Vasladynél: Meryl Streep fantasztikus benne, de a film finoman szólva nem érte meg azt a munkát, amit belefektetett.

Pedig a film jól kezdődik:  Kay (Meryl Streep) a középkorú háziasszony arra készül, hogy egy éjszakát eltöltsön a férjével, Arnolddal (Tommy Lee Jones). Aki ezt nagyon kedvesen, de visszautasítja. Kay összeomlik, rájön, hogy a házassága romokban hever: a gyerekek kirepültek, ők pedig idegenként élik életüket a házukban. Párterápiára cipeli el zsémbes férjét, és a pszichológussal beszélgetve szépen lassan rádöbbennek arra, hogyan jutottak idáig. Vajon lesz annyi erő a kapcsolatukban, hogy újra megtalálják a vágyott harmóniát, vagy útjaik elválnak egymástól?

Az alapötlet nagyon jó, a két főszereplő tökéletes választás, azonban a film mégsem működik. Konkrétan unalmas és még tévéfilmnek sem lenne elég jó. Pedig a Trónok harcának egyik írója, Vanessa Taylor követte el a forgatókönyvet, mégsem sikerült túl jól. A tévés rutin azért működött, kábé a film feléig sikerül fenntartani az intenzitást, utána azonban egyre inkább ellaposodik. A jó kezdet után egyre több klisé kerül a filmvászonra, a karakterek elég felszínesek lettek, a jellemfejlődés jóindulattal is csak közepes. Bár némi humort is sikerült csempészni a történetbe, néhány helyzetkomikum tényleg működött, de inkább nem. A középkorú házaspárok problémájáról nem sikerült újat mondani, szellemesnek sem mondanám a filmet, sajnos nagyon felejthetőre sikerült.

hope_springs_3.jpegA rendező, David Frankel szintén neves TV-sorozatokban volt érdekelt (az Elit alakulat, Szex és New York), azonban neki sem sikerült életet lehelnie a teljesen közepes filmbe. A színészvezetésre nem lehet panasz (bár mit kell vezetni Streep-en és Jones-on..), azonban a filmnek nincs igazi gerince, valahol félúton félresiklik a történet. Az operatőri munka kiváló, a vágások azonban nem mindig sikerültek túl jól.

A két főszereplő, Meryl Streep és Tommy Lee Jones alakítása miatt érdemes megnézni a filmet. Tökéletesen hozzák a karakterüket, közös jeleneteik intenzitása azonban eléggé hullámzó. Meryl Streep bizony sokszor lejátssza a színről Jonest, és ez nem tesz túl jót a filmnek. Bár külön-külön nagyszerű színészek, a kettősük mégsem igazán meggyőző, nem működik az a bizonyos kémia.

A többi szereplő közül a ritkán látható Elisabeth Shue néhány perces jelenetében bebizonyította, hogy nem méltatlanul jelölték annak idején Oscar-díjra. Steve Carell viszont teljesen átlagos, nem tud mit kezdeni a pszichiáter szerepével (aki még nem látta az Őrült, dilis szerelmet, sürgősen nézze meg, abban azért látszik, hogy megy ez neki sokkal jobban is!). A többiek teljesen felejthetőek.

Összességében egy teljesen átlagos filmet láthattunk két ragyogó színésszel a főszerepben, akik ennél sokkal többet érdemeltek. Felejtsük el gyorsan ezt a filmet, ami matinénak talán elmegy, de kár rá vesztegetni az időt.

A világ rendjének helyreállítása érdekében mentem Julie és Juliát nézni, ja és végre sort kellene kerítenem a Lincolnra is..

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr585367938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.06.22. 09:09:03

Ha ezt tvfilmesnek érezted, akkor a Lincoln nem biztos, hogy jó választás :D
Szerintem kellemes kis filmecske és az, hogy a "kémia" nem működik valószínűleg jó dolog, lévén az alapprobléma az a két karakter közt, hogy nem működik...

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.06.22. 11:34:42

@lisztes: A második mondattal nem tudok egyetérteni. Egy rossz kapcsolatban is kell az, hogy a két színész között meglegyen a kémia, mert akkor kettejük "drámája" sem érezhető át. Szóval, attól hogy a karaktereik között nem jó a kapcsolat, a két színészt kell, hogy összekapcsolja az a bizonyos kémia. :)

FilmBaráth 2013.06.22. 16:27:49

Szerintem nem az az alapprobléma, hogy nem működik a "kémia", hanem az. hogy nem igazán tudják, hogy mi az elhidegülés oka.
Egyetértek Froggal, igenis működnie kell a kémiának, különben a film lényege fog elveszni!
süti beállítások módosítása