Zombieland (2009)
2013. június 05. írta: danialves

Zombieland (2009)

zombieland.jpgNem túlzok, ha azt mondom, a filmipar száz éve alatt szinte minden lehetséges műfaj, alműfaj és műfaji keresztezés megszületett már, éppen ezért nehezen beszélhetünk manapság műfajteremtő alkotásokról. Azonban a posztapokaliptikus-zombis horror-vígjátékok egészen a Zombieland-ig nem léteztek filmen, az Eleven testek idei premierjével pedig az is elmondható már, hogy műfaj teremtődött.

Columbus (Jesse Eisenberg) a lehető legvalószínűtlenebb jelentkező egy zombi-világvége túlélésére: a visszahúzódó, kocka srác egész napját számítógépezéssel tölti, azonban amikor kitör a káosz, mindenre kiterjedő és szigorúan betartott szabályrendszerének köszönhetően túléli az emberiség nagy részét. Talahassee (Woody Harrelson) pedig szöges ellentéte neki: kigyúrt, talpraesett és a legkevésbé sem törődik a veszéllyel. A teljesen diszfunkcionális párost pedig hamarosan két hölgy (Emma Stone és Abigail Breslin) egészíti ki, de a csapatnak elsősorban nem a zombikkal, hanem egymás elfogadásával kell megküzdenie.

zombieland2.jpgAzt hiszem nem túlzás kijelentenem, hogy a posztapokaliptikus történeteket nem lengi körül a móka és a kacagás. Éppen ezért kihagyhatatlan ziccer megtalálni ezekben a helyzetekben a humort. Legyen szó a menő autók és cuccok rekvirálásáról, a válogatott módon történő zombigyilkolásról vagy a hős / feláldozható gyökér karaktertípusok elhagyásáról, ezek olyan dolgok, amelyek tulajdonképpen mind megfordultak a fejünkben, csak éppen a forgatókönyvírók fejében nem fordultak meg. (Vagy lehet, hogy igen, csak a producerek kikukázták az összes ilyen ötletet.) És így aztán bizonyos pontokon akármennyire is szürreálissá válik a humor (kedvencem a "Zombie Kill Of The Week"), ezek miatt a kapcsolódási pontok a néző mégis közel érzi magához a filmet és hitelesnek látja. Nem pedig nyálasnak, esetlennek vagy hatásvadásznak. Ez pedig kifejezetten segíti a drámai részeket, és a narratíva sem tűnik a vígjátékoknál megszokott módon szükséges rossznak.

Azonban ettől még nem feltétlenül lenne minden idők egyik legkirályabb filmje a Zombieland. Itt lépnek működésbe az olyan apróságok, mint Bill Murray cameoja, Ruber Fleischer hihetetlenül stílusos rendezése, és az akciójelenetek ötletessége. Tényleg nem tudom más jelzővel illetni a látottakat (a magyartalan "cool"-t, "badass"-t és társai leszámítva), mint hogy király.

Tehát amellett, hogy műfajteremtő, ez az alkotás még teljes mértékben klasszikussá is vált, és nem véletlenül van az elsők között emlegetve mindenhol, ahol vígjátékokra terelődik a szó. Gyakorlatilag tökéletes mű a maga nemében.

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr505341928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Idiofil 2013.06.05. 00:18:08

Sajnos az ilyen horror-vígjátékok számomra visszatetszőek...
Egy dolgot tudok, ami nagyon tetszett benne: Metallica - For Whom The Bell Tolls

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.06.05. 07:42:44

*Haláli hullák hajnala - ha már zombivígjáték.

De valóban friss és még vicces is. Kár, hogy Rubentől ez egyszeri csoda volt. És az is kár, hogy a sorozat egy trágya, így a pilot után el is kaszálták.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.06.05. 09:28:32

@lisztes: Haláli hullák hajnalát én azért nem tartom az elődjének, mert jellegében teljesen más. Ott ugye a fő humorforrás, hogy a kétbalkezes szereplők hogyan küzdenek meg a kialakuló káosszal (illetve először h egyáltalán feltűnik-e nekik), itt meg szinte az összes vicc a posztapokaliptikus környezetből származik. És én főleg ezt tartom a film nagy újításának, hogy ebben a szituációban találták meg a nagyon is evidens humorforrásokat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.05. 10:44:55

@REMY: így van, és Woody, de ő mindig jó ha szerepelegy filmben.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2013.06.05. 13:20:19

Hogyha zombi-vígjáték, akkor Hullajó!, ezer kört ver a Haláli hullákra és a Zombielandre együttvéve. Ettől függetlenül tényleg nem rossz a Zombieland, de nálam már Jesse Eisenberg ér egy pontlevonást, teljesen kiborít, hogy egy ilyen nulla karriert tud befutni Hollywoodban. Ettől függetlenül meg a zombiapokalipszis a horrortörténelem egyik legjobban eltalált metaforája, nem szabadna vele viccelődni ( max. annyira kisarkítva és elborultan, ahogy Peter Jackson tette ).
süti beállítások módosítása