Egy angol úriember Hollywoodban: Colin Firth
2013. május 13. írta: FilmBaráth

Egy angol úriember Hollywoodban: Colin Firth

Nemrégiben a kezembe került Sandro Monetti: Colin Firth - Aki a király hangján szólt című könyve, amely nem igazán volt méltó mindannyiunk kedvenc Mr. Darcyjához (konkrétan egy silány fércmű, senkinek sem ajánlom, hogy drága életének drága perceiből egyet is rápazaroljon), de jó apropót szolgáltatott egy kis elmélkedésre az Oscar-díjas színészről.

Hidegen hagynak a filmsztárok. Nem érdekel hogy kivel vannak, hol és hányszor. A cirkuszok, botrányok sem érdekelnek, ahogy a (talmi) csillogás is taszít, ami körülveszi őket.

A jó színészeket viszont szeretem. És Colin Firth az. Egy jó színész. Nem zseni (és ezt tudja is magáról, ritka az ilyen!), de egy megbízható, korrekt színész, aki egy bizonyos szerepkört (a művelt, jólnevelt angol arisztokratát) tökélyre fejlesztett. Nincsenek magánéleti botrányai, híres filmszínész létére (direkt nem írtam sztárt!) teljesen kispolgári életet él. Ilyen is van. Sok felfújt hólyag példát vehetne róla..

2011-ben ért a csúcsra: megkapta az Oscar-díjat A király beszéde című film főszerepéért. Méltán. Hosszú volt az idáig vezető út, és bizony nem volt egyenes..

Többször hangsúlyoztam már, hogy az angol színészek véleményem szerint külön kategóriát képeznek, köszönhetően a hihetetlenül magas színvonalú, patinás brit művészképzésnek. Hollywood mégsem értékeli őket annyira, kevesen jutnak közülük Oscar-közelbe (most komolyan, normális, hogy Gary Oldman még nem kapta meg a szobrocskát? Na nem baj, majd Benedict Cumberbatch javítani fogja a statisztikát, csak idő és jó film kérdése..).

Angliát Kate és Vilmos tette fel újra a világtérképre, a királyi esküvő megnyitotta a kaput a királyi családról szóló filmek előtt. Helen Mirren ragyogó alakítása A királynőben már Oscart ért, a siker oldalvizén evezve A király beszéde című jó színvonalú (bár nem kiemelkedő) kamaradarab főszereplőjeként pedig Colin Firth mosolyoghatott a kamerába a kis szobrocskával. Hogy aztán jó szokás szerint fejest ugorjon egy olyan elbaltázott filmbe, mint a Dől a moné.. De ez egy másik történet, most nézzük, hogyan jutott idáig.

Angol értelmiségi családban született, a szülei nem voltak oda a boldogságtól, amikor bejelentette, hogy akkor ő most színészi pályára lépne (jószándékú anyukája rámutatott a tévében egy tömegjelenetre: látod, mennyi színész van? Tudod, hogy milyen kevésnek van munkája? Tudod, hogy ezen a pályán a tehetség és a szakmai tudás csak 10%-ot jelent, 90%-ban a szerencsén múlik a karrier?), de végül nem álltak az útjába.

És Colinnak nagy szerencséje volt, mert nagyon hamar megkapta a BBC Büszkeség és balítélet című Jane Austen (máig legjobb) feldolgozásában a férfi főszereplő, Mr. Darcy szerepét. Kicsit nevetséges, hogy egy ikonikus jelenet maradt meg mindenkinek a zseniális sorozatból (amikor Colin vizes felsőtestét csodálhatjuk premier plánban, ami szexszimbóliumot faragott egy olyan teljesen átlagos pasiból, mint Firth), de legalább megmaradt belőle valami. Innen már túl sok gond nem volt a karrierrel: jött az Angol beteg, a Szerelmes Shakespeare, amelyekben még nem ő volt a főszereplő, de már letette a névjegyét Hollywoodban. Aztán jött a Bridget Jones, és a világhír.

Miközben a karrier szépen épült, ahogy lenni szokott, az első házasság tönkrement (amúgy évekig éltek Kanadában, Colin visszavonult a filmezéstől, hogy a családjának élhessen, de mindannyiunk szerencséjére még időben meggondolta magát), szerencséjére összefutott második feleségével, aki nem színész, tehát nem féltékeny a sikerekre, hanem őszintén örül neki, úgyhogy a családi béke azóta is töretlen. A másik, amit mindenképpen kiemelnék a magánéletéből, a jótékonysági munka. Volt kitől örökölnie a hajlamot, az édesanyja évtizedek óta karitatív  munkát végez. Úgy támogat ügyeket, hogy nem turnézik vele a médiában, csak csendben teszi a dolgát. Így is kell!

Ennyi elég is az intimpistáskodásból, térjünk vissza a filmekre. Colin sok műfajban kipróbálhatta magát váltakozó sikerrel. A Leány gyöngy fülbevalóval egy kedves kis film, azonban nem lépi túl egy szépen fényképezett tévéfilm színvonalát. Az igazából szerelem a romantikus műfaj alfája és omegája, aki még esetleg nem látta, sürgősen nézze meg. A Nanny McPhee - a varázsdada szerintem csak némi lélekmelegítő társaságában nézhető végig. Az utolsó légió egy meglepően jó B-film, jól áll Colinnak a hős szerep (azért messze nem veszélyeztette Russel Crowe trónusát a turbózott sarus filmek műfajában). A Mamma Mia! egy fergetegesen jó musical, melyhez Firth is hozzátette a magáét (azért természetesen senki sem homályosíthatta el Mery Streep-et).

Az én kedvenc Colin Firth filmem mégsem egy megafilm, hanem Az egyedülálló férfi. Egy homoszexuális egyetemi professzort játszik benne, akire rátalál a szerelem, de egy baleset mindent megváltoztat. Egy lírai művészfilm (a manapság annyira trendi ágyjelenetek nélkül!), amelyet Colin Firth és Julianne Moore játéka tesz felejthetetlenné. Amikor telefonon elmondják neki, hogy meghalt a szerelme, a hideg futkosott a hátamon attól, amit művelt a jelenetben. Az ilyen pillanatokért érdemes filmeket nézni, tényleg.

Az Oscar-díj után kicsit eltűnt a szemünk elől, A Suszter, szabó, baka, kémben nem vallott szégyent, de hát az a film Gary Oldmanről szólt. A Dől a moné elég csúnya bukta volt, úgyhogy lassan ideje lenne egy újabb sikernek. Nincs kétségem afelől, hogy csak idő kérdése, és ismét jó híreket hallhatunk ezügyben.

God save the king!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr45296078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luighi 2013.05.14. 11:00:04

A Dől a moné JÓ FILM! Legalábbis a Colin jó (&vicces) benne. Sajnos a nekem nem igazán szimpi f*pics* Cameron Diaz is benne van, bár épp testhez illő szerepben, a faékegyszerű(bunkó) amerikai tyúkot "játsza" HIHETŐEN! ;-) Amit Colinnak ki kellett volna hagynia az a Mamma Mia! Vagy méginkább a St. Trinians-ot ! Amiből a másodikat is bevállalta a rémes első után?! Atyaisten! Azért rápillantanék a gázsira, amennyiért lement kutyába!

_Molly 2013.05.18. 21:25:18

Kedves FilmBaráth!

Egyetértek veled, az a könyv tényleg szörnyű!

Néhány dologban (adatban) viszont ha nem haragszol, pontosítanék.

1.) Colin Firth életében csak 1 nőt vett el, Liviát, aki most is a felesége.

2.) Szó nincs arról, hogy mialatt első fiának az anyjával (Meg Tilly-vel) 1989-1993 között együtt élt Kanadában, visszavonult volna a filmezéstől, hiszen ezidő alatt forgatta a következő filmeket:

- Végzetes játék
- A disznó órája
- Hostages
- Mad at the Moon
- The Play on One
– Out of the Blue
- A végzet asszonya
- A hírnév szárnyán

Colin Firth 1993-ban költözött vissza végleg Londonba, hogy az Almeida színpadán eljátssza Chatsky címszerepét Vanessa Redgrave unokahugával, Jemma Redgrave-vel és Minnie Driverrel.

3.) Ezután kapta meg a Baráti kör egy kisebb szerepét, majd hamarosan következett a kultikussá vált Büszkeség és balítélet.:)

Tévedés tehát amit írsz, hogy "Colinnak nagy szerencséje volt, mert nagyon hamar megkapta a BBC Büszkeség és balítélet című Jane Austen (máig legjobb) feldolgozásában a férfi főszereplő, Mr. Darcy szerepét."
A Büszkeség és balítélet ugyanis már legalább 23. filmje volt, ez a 'nagyon hamartól' kicsit odébb van, szerintem.:)

FilmBaráth 2013.05.18. 21:44:53

@_Molly: Köszönöm az észrevételeket, igazad van, valóban nem megfelelően fogalmaztam. Azt kellett volna írnom, hogy viszonylag hamar megkapta Mr. Darcy szerepét.
süti beállítások módosítása