Villámkritikák - Rontó Ralph (2012); Az öt legenda (2012)
2013. március 07. írta: danialves

Villámkritikák - Rontó Ralph (2012); Az öt legenda (2012)

Az animációs filmek az utóbbi időben kezdik elveszíteni a varázsukat, és ez azt hiszem nem csak az időről-időre felnövő nézőközönségnek tudható be, hanem az elmúlt években valahogy tényleg nem sikerült olyan produkciókat összehozni, mint amekkora klasszikussá a Shrek vagy Nemo nyomában vált. A tavalyi év felhozatala is ezt bizonyította, azonban két említésre méltó produkció mégis készült, ezeket hoztam el a mai poszt keretében.

Rontó Ralph (Wreck-It-Ralph)

A Walt Disney stúdió újra a Pixar nélkül állt neki filmet készíteni, és ezúttal egy tőlük szokatlan témát választottak. A 80-as évek videojátékainak megidézése nem is állhatna messzebb a mesés/hercegnős vonaltól, de ugyanakkor mégis ismerős lesz a történet és a karakterek kapcsán. És ez nem feltétlenül pozitívum: van egy mindenki által utált főszereplő, és egy valamilyen szempontból "defektes" sidekick (és még mindig nem a Shreket nézzük), akire ráadásul a szokásos "először idegesítő, de aranyos kislány" sablont (copyright Szörny Rt., Gru és sokan mások) is ráhúzták, alapvetően tehát mindez nem szolgál sok újdonsággal, mint ahogyan a videojátékos kikacsintásokon kívül a poénok sem sikeredtek különösebben jól. (Mondjuk a zene tényleg nagyszerű lett.) Azonban nehéz elvitatni, hogy a Disney még mindig profi abban, amit csinál, így végső soron egy korrekt, könnyed és szórakoztató mesefilmet raktak össze, amelynek a gamer-humor még egyfajta pikantériát is ad, az élmény azonban aligha lesz maradandó.


Az öt legenda (Rise of The Guardians)

Az animációs iparban viszont a Disney-Pixar egyik legnagyobb trónkövetelőjének a Dreamworks számít, és ezúttal is megmutatták, hogy ez miért is van így. Bár Peter Ramsey klasszikus fiktív hősöket (Télapó, Fogtündér) felvonultató adaptációja sem a legeredetibb történeti szinten, bele tudták pakolni azokat az apróságokat, amelyek igazán szórakoztatóvá tesznek egy alkotást a műfajon belül. Legyen szó a részletekben rejlő humorról (a Mikulás orosz származására tett utalások), Hugh Jackman akcentusáról, vagy a hatásosan előadott karakterdrámáról, ezek a nüansznyi különbségek egyre inkább felfelé tolják a mű színvonalát. Ráadásul mindehhez egy remek rendezés és fényképezés társul. Már az Így neveld a sárkányodat kapcsán is dicsértem ezt, és bizarr, de ezúttal is olyan virtuális fényképezést sikerült összehozniuk, amelynek köszönhetően az elnagyoltan animált világ is látványossá válik. És ha egyszer a hangulat berántja a nézőt, akkor még a sztori viszonylagos egyszerűségéről és kidolgozatlanságáról és könnyű megfeledkezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr855116886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.03.07. 07:03:59

Ralph az év egyik legjobban várt filmje volt (animációsok közül a legjobban), de mégsem jutottam még el oda, hogy megnézzem. Amit sajnálok, mert csak jót hallok róla, és az előzetesek alapján engem nagyon megvett. Ha törik, ha szakad... a héten megnézem.

Viszont ez az Öt legenda sem lehet olyan rossz. Anno nem hozott lázba, de kaphat egy esélyt.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.03.07. 14:10:56

A Rontó Ralph hatalmas meglepetés volt, nagyon jó volt. Az Oscaron ennek kellett volna nyernie. De hát inkább odaadták a tök átlagos Brave-nek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.03.07. 19:12:24

@koimbra: Sztem az Oscart egyik sem érdemelte meg (na jó, talán Az öt legenda), egyáltalán nem érzem már létjogosultságát ennek a kategóriának, annyira lesüllyedt a műfaj. Olyan, mintha vígjáték meg sci-fi műfajban osztanának Oscart, ott is csak az sikerülne, hogy kiválasszák a legkevésbé gáz filmet. Jó ha kétévente van egy animációs film (Wall-E, How To Train Your Dragon), ami tényleg Oscar-színvonal (már ha egyáltalán napjainkban beszélhetünk ilyenről), és még akkor arról nem is volt szó, hogy valamilyen verseny lenne a díjért.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.03.07. 20:57:58

@danialves: Toy Story 3 veri az Így neveldet, ha már szóbahoztad :D amúgy azt adom, hogy egyre gyengébbek. Néha-néha leesik 1-1 kiváló alkotás, de ahhoz képest, hogy mennyire fejlődik a technika... nem sok ötlettel rukkolnak elő. Kéne egy jó forgatókönyv és mehet is.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.03.07. 22:51:37

Rango! Az utóbbi évek kétségtelenül legjobb "mesefilmje".

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.03.07. 23:12:25

@FroG: Hát sztem a Rango nem is annyira mesefilm (ettől függetlenül tényleg baromi jó), de ez már csak az én elméletem... De ott is nézd meg, hogy milyen versenyzőket előzött meg, kb. örültek h 3 filmet össze tudtak kaparni a jelöléshez
@REMY: Nálam azért necces a helyzet, a Toy Story megítélésén sokat ront, hogy az első kettő után már nem volt annyira nagy újdonság az egész.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.03.08. 08:55:32

@danialves: Persze nem volt újdonság, de kapott egy jó storyt és egy iszonyatosan jó lezárást (ami kiderült nem lesz lezárás, mert jön a 4. rész) Olyan hangulatot adott a végjáték, amit csak kevés animációs film tudott nyújtani. Nekem az emelte fel a csúcsra, és ezért gondolok rá úgy, hogy hatalmas film.
süti beállítások módosítása