Villámkritikák - Tizenkét majom (1995), Így neveld a sárkányodat (2010)
2012. július 07. írta: danialves

Villámkritikák - Tizenkét majom (1995), Így neveld a sárkányodat (2010)

Tizenkét majom

Az egykori Monty Python-tag Terry Gilliam klasszikusa egy olyan posztapokaliptikus világot ábrázol, amelyben az emberiség 99%-át kiirtotta egy vírus. A túlélők a Föld alá menekültek, ahol a múltba történő időutazások során próbálják megtalálni az ellenszert a vírusra. James Cole (Bruce Willis) börtönbüntetése elengedéséért jelentkezik a feladatra, hogy megpróbálja megtalálni a világ végét okozó vírust, azonban ahogy azt sejteni lehet, semmi sem alakul úgy, ahogy kéne.

A film végig feszült és érdekes, rengeteg fordulattal és elgondolkodtató dologgal szolgál, azonban akármennyire is rendben van minden történeti szinten, a karakterek eléggé egyszerűek és hiányosak. A főszereplőknek nincs háttértörténete, így aztán minden cselekedetük esetlegesnek tűnik, valamint így nehéz hozzájuk közel kerülni. Ezzel pedig legyen bármilyen jó is a film egésze, elveszik a lehetőség, hogy egy minimális érzelmi hatást is kiváltson az emberből. Ugyanakkor Brad Pitt szerintem itt nyújtja élete legjobb alakítását, és Bruce Willis is megmutatja, hogy a faarccal történő lövöldözésnél komplexebb dolgokat is el tud játszani

Így neveld a sárkányodat

Hablaty (Jay Baruchel) egy viking faluban él, ahol mindennaposak a sárkányok támadásai, és ennek megfelelően az ott élők már gyerekkoruktól fogva ezen szörnyek megölésére gyúrnak. Azonban a főhős (akinek helyzetét még súlyosbítja, hogy a törzsfőnök fia) képtelen bántani ezeket a teremtményeket és egy velük való találkozás nyomán rájön, hogy sokkal hasznosabb, ha baráti módon próbál feléjük fordulni.

Esküszöm, teljesen véletlenül néztem meg egymás után a két filmet, de ennél jobban nem is választhattam volna, abból a szempontból, hogy mennyire ellenpontozzák egymást. Ugyanis a fenti alkotással ellentétben ez a mozi a meglehetősen kiszámítható és egyszerű története ellenére minden eszközt megragad, hogy a néző érzelmeivel játsszon - sikeresen. Nem hanyagolható el, hogy mindehhez társul még egy hihetetlenül lenyűgöző rendezés, amely animációs filmeknél talán még soha nem látott látványt ad, a CGI meg néhol már az élőszereplős filmekben látható munkákkal vetekszik.  Egy 10-12 éves minden bizonnyal hatalmas extázisban jött ki a moziteremből, de rám is komoly hatással volt ez a produkció, pedig már kinőttem a rajzfilmekből.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr324633664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.07.08. 10:18:06

Az így neveld nálam még top10-es film is volt 2010-ben, nagyon bejött, bár több humort azért elbírt volna a sztori.

"pedig már kinőttem a rajzfilmekből" - elmondani nem tudom, mennyire irritál, amikor valaki ráfogja egy filmre, hogy "ha rajzolva van, akkor az gyerekes". Az ilyenek kölykei ugranak ki először a tizedikről, mikor songokusat játszanak.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.07.08. 10:32:41

@Dr.Jones: Nyilván a rajzfilmet a Dreamworks-Pixar-Disney vonalra értettem. Mint ahogy az sem vitatható el, hogy az ilyen alkotások 95%-a (mint a fenti is) a fiatalabb korosztálynak készül.
Azt meg hadd ne mondjam, h az egyik kedvenc filmem az animációs technikával készült Kamera által homályosan.

mrskowalski · http://youarenotinkansasanymore.blog.hu 2012.07.12. 06:09:54

@danialves: az Így neveld a sárkányodat bájossága és egyszerűsége miatt megmosolyogtató (nem lesajnálóan, hanem őszintén), kifejezetten jó, hogy nem felnőtteknek szóló kikacsintásokkal van tele, mégis finoman ironikus (rögtön pl. a "Hablaty" név) Nyugodtan nőjenek csak fel a gyerekek ilyen kiszámítható meséken, így fog majd igazán nagyot ütni nekik is a 12 majom :)

más: tetszik a blogotok!
süti beállítások módosítása