Aranyláz / The Gold Rush (1925)
2012. október 15. írta: Bruse

Aranyláz / The Gold Rush (1925)

http://westerndcc.org/wp-content/uploads/2010/03/the-gold-rush-charlie-chaplin-high-resolution.jpgAlighanem mindenki látta már Chaplin Aranylázát innen-onnan. Az 1925-es mű a popkultúra által legtöbbször felidézett filmek egyike, melynek némelyik jelenetsora úgy égett bele a tudatunkba, hogy közben magát a filmet sosem láttuk. Talán elég csak felelevenítenem azt a szcénát, melyben egy aranyásó csirkének hallucinálja a barátját az éhség miatt, és mindenkinek eszébe ötlik ez a szituáció máshonnan.

Akármennyire is viccesen groteszk az előbb említett jelenet, a legmélyén igen is tragikus. Chaplin-t ugyanis az Aranyláz elkészítéséhez megtörtént események ihlették. Akkoriban azzal voltak tele az újságok, hogy aranyásók fagytak meg, grizzlytámadás érte őket, vagy kannibalizmushoz folyamodtak. Majd lőn Chaplin ebből gyúrt össze egy burleszket. A kor nevettetőivel ellentétben Chaplin imádja a pátoszt és a szentimentalizmust, sőt, még baloldalisága is kristálytisztán tetten érhető legtöbb munkáját megnézve. Továbbá az ő "találmánya" volt a burleszkbe drámai elemeket is belerakni, így a filmjein egyszerre lehet nevetni és sírni is.

De hogy miről is szól maga a film? Az ikonikus Chaplin-figura, a Csavargó (Charles Chaplin) ezúttal szerencsét akar próbálni, így a hófödte hegyekbe megy aranyszerzés gyanánt. A hangsúly nyilvánvalóan a legkevésbé sem a cselekményen, vagy az árnyalt jellemábrázoláson van. Chaplin-film révén az elsődleges mégis a nevettetés, noha az alkotás bővelkedik a szomorú, valóban könnyfakasztó jelenetekben (ez a keverék mellesleg a Nagyvárosi fényekben működik a legerőteljesebben). Ezt leszámítva még fellelhető a szegénység és a dekadens világi élet egymáshoz viszonyulása, majd szembeállítása, ami Chaplin-re oly' jellemző.

Akárhogy is nézem, az Aranyláz - karöltve még rengeteg Chaplin-műve l- egy igazi örökzöld. Több mint 85 év távlatából is minden igényt kielégítő alkotás, noha ez nemigen mondható el a némafilmekről, de még a korai hangosfilmekről sem. Zeneileg, képileg, trükkjeit tekintve, a nézőre gyakorolt hatását beleszámítva egy tökéletes alkotás az Aranyláz, melyet még 1958-ban be is válogattak a "Brüsszeli 12"-be; annak ellenére, hogy nem egy művészfilmről van szó. Tehát Chaplin ikonikusabb filmjeit mindenféleképp csak ajánlani tudom, hiszen azon filmesek közé tartozott, akiknek alkotásain túlnyomó részt abszolút nem fogott az idő kíméletlen vasfoga!

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr144848196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.15. 08:22:21

Chaplin majd összes filmje valami tragikus dolgon alapult, ettől (is) voltak, illetve még ma is zseniálisak.

Death/Mortis 2012.10.15. 15:38:57

Azt hittem te még nem nézel némafilmeket, legalábbis céloztál erre valamikor.

Ez az egyetlen Chaplin-film amit még nem láttam; furcsa, de így igaz.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.10.15. 17:42:30

Nálam a Modern idők az Nr.1 Chaplin film. Ezt még sajnos nem láttam.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.10.15. 23:45:29

Nekem a Nagyvárosi fények az abszolút kedvencem Chaplintől. De amúgy bárki, aki nyitottan, és egy csöpp türelemmel hajlandó leülni egy ilyen némafilmhez, még a mai napig is nagyon kellemes szórakozásban részesülhet.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.10.19. 16:39:53

@Death/Mortis: Így van, akkor még nem néztem, de az elmúlt hetekben kizárólag régi alapokat pótoltam. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.02.18. 14:15:30

Megérdemelten KLASSZIKUS amit akkor is láttál ha nem láttad. Komplett részeit, jeleneteit ismételték meg filmben, animációban, kabaréban, drámában.
A tipikus kisember alaszkai kalandjai hidegben, magányban. Chaplin kiforrott művész mire ez készült.
süti beállítások módosítása