Könyvkritika: Buda&Pest (2023)
2024. január 24. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Buda&Pest (2023)

Remek történelmi családregény

buda_pest.jpg

Remek történelmi családregény. Egy monumentális vállalkozás eredményét tarthatjuk a kezünkben, hiszen a Történelmiregény-írók Társasága alkotta meg ezt a könyvet, egészen pontosan tizenhat alkotó hozta létre ezt a vaskos kötetet. Tizenhat történet, tizenhat különböző hang, amely azonban egységes egészet alkot, a végeredmény pedig egy remek történelmi regény. 1241-től 2023-ig zajlanak az események a könyvben, két család életén keresztül ismerhetjük meg Budapest történelmét, a különböző korokon átívelő történetet egy griffes kulcs köti össze, amely hatalmas kincset rejt. Az évszázadokon átívelő sztori színvonala alapvetően egységes, mégis időnként hullámzik, hiszen különböző írók írták az egyes részeket, akiknek külön hangjuk van, mégis összességében azonos hangon tudnak szólni, így nincs törés a történetben. Habár 600 oldalas ez a gyönyörű kivitelű könyv, mégis rekordidő alatt végigolvastam, annyira érdekes a sztori, és történelemrajongó lévén nagyon érdekelt, mit hoznak ki az általam nagyrészt ismert szerzők Budapest történetéből. Óriási kutatás előzte meg valószínűleg ezt a kötetet, melynek eredményeként az izgalmas események sodrában szinte észre sem vesszük, mennyi ismerettel gazdagodunk az adott korszakról. Mert a tatárjárástól napjainkig nagyon sok minden történt Budapesten, volt itt minden, még királygyilkosság is, ahogyan Mátyás királlyal is találkozhatunk, és megannyi ismert személyiséggel. Kár, hogy pont a végére fogy ki egy csöppet a szufla a történetből, mire a XX. század történéseihez érünk, egy picit elszürkülnek az események, de ennél nagyobb bajunk ne legyen, összességében ez egy remek könyv, nem véletlenül adódott benne össze a legjobb történelmi regény írók tehetsége. Bevallom őszintén, engem a borító fogott meg elsősorban, na és persze az írógárda, nagyon kíváncsi lettem, hogy mi fog kisülni ebből, ezért már nagyon hamar előrendeltem ezt a könyvet, és amint időm engedte, neki is álltam rögvest. Nem csalódtam, ez egy jó könyv, saját kategóriájában nagyon magas minőséget képvisel, aki szereti a történelmi regényeket, semmiképpen se hagyja ki az életéből!

1241-ben járunk, a tatárjárás idején egy fiatal fiút haldokló apja megajándékozza egy griffes kulccsal, azt azonban már nem tudja elmondani neki, hogy milyen kincshez vezet. Egy gonosz révész azonban elveszi tőle a kulcsot, és a két család élete hosszú évszázadokon keresztül összekapcsolódik, miközben mindenki a kulcs és a kincs után kutat...

Nagyon jó ötlet volt a griffes kulcs, amelynek köszönhetően rendkívül izgalmasan kavarodnak össze a különböző történetszálak, hogy aztán természetesen a végére minden összeérjen, és még a kulcs is megkerül a maga rendkívül kalandos módján. Nagyon jó volt kalandozni a történelem tengerén, miközben egy rendkívül izgalmas családregényt is kapunk, amelyben a két família évszázadokon keresztül küzd egymással, hogy aztán az idő mindent megoldjon annak rendje és módja szerint. Jó, hogy volt családfa, mert néhány évszázad után már nagyon nehéz követni, hogy ki kinek a kije, de ettől még kiváló szórakozást nyújt ez a könyv, amely tele van váratlan fordulatokkal, és miközben a Farkas és Révész család kalandjait követjük, a szemünk előtt vonul el a történelem. A régebbi korok után természetesen nem maradhatott ki többek között a Lánchíd megépítése sem, és megannyi más híres történet, amelyet ismerünk ugyan, mégis kiváló hátteret tudott biztosítani az izgalmas sztorihoz, és óriási mennyiségű információval gazdagodhatunk az egyes korszakokról. A történelmet kapjuk az arcukba, de olyan szórakoztató és érdekes formátumban, hogy egyáltalán nem érezzük üres tablónak, ellenkezőleg, nagyon is tele van élettel ez a könyv.

Az én abszolút kedvencem a kiegyezéstől a milleneumig tartó időszakról szóló történet volt (talán azért, mert ezt a korszakot kedvelem igazán), de a korábbi időszakokról szóló részek is nagyon jók voltak, a XX. századi események annyira már nem tudtak megérinteni, de összességében ez egy jó könyv, mindenkinek csak ajánlani tudom az elolvasását. Olyan szerzőktől olvashatunk benne írásokat, mint Fábián Janka, Kapa Mátyás, Trux Béla, Cselenyák Imre, Bakóczy Sára vagy Schmöltz Margit. Számomra eddig ismeretlen szerzők is megjelentek ebben a könyvben, mindegyiküktől tervezek olvasni a jövőben, hiszen nagyon jól írnak. Bizonyára nem volt könnyű összehangolni a munkát, hiszen tizenhat különböző író alkotását kellett egységes egésszé gyúrni, úgy kellett megőriznie mindenkinek az egyediségét, hogy kialakuljon egy azonos hangon szóló kötet. Jelentem, sikerült ezt elérni, egy remek könyv lett a végeredmény.

Budapest 150 éves születésnapjára született ez a kiváló kötet, amelyben a történelem kiemelt szerepet kap, mégis alapvetően ez egy családregény, amely szórakoztatva tanít, hihetetlen mennyiségű információra tehetünk szert általa fővárosunk történetéből. Akad itt ármány, szerelem, boldogság, tragédia szép számmal, együtt sírunk és nevetünk a szereplőkkel, akik között akadnak tisztes polgárok és züllött alakok is, sokszínű a paletta, érdekesek a karakterek, jól szövik a történetet az írók, mindvégig fenn tudják tartani az érdeklődést. Nagyon kell figyelni, hogy követni tudjuk a griffes kulcs útját, rendkívül fordulatos a történet, forog a sorskerék, miközben átvonul a szereplők feje felett a történelem. Nem kell megijedni a 600 oldalas hossztól, egyetlen pillanatra sem fogunk unatkozni, rendkívül érdekes a történet, észre sem vesszük, hogy fogynak az évszázadok és az oldalak. Mindenkinek ajánlom a könyvet, aki szereti a történelmet és a fordulatos kalandregényeket. 

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9518290317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása