Képregénykritika: Somogyi-Dobó-Tebeli: Kittenberger III - A Pokol kapujában (2021)
2021. november 03. írta: FilmBaráth

Képregénykritika: Somogyi-Dobó-Tebeli: Kittenberger III - A Pokol kapujában (2021)

Az ungarische képregény sorozat izgalmasan folytatódik

kittenberger_2.jpg

Kedvenc vadászunk számára Afrika egyáltalán nem mesebeli. Kittenberger végre visszatért, nem is akárhogyan. Nekem alapvetően nem kenyerem a steampunk, ezt a képregénysorozatot viszont nagyon szeretem, mert egy teljesen egyedi univerzumot építettek fel a szerzők. Ez egy igazi ungarische kaland, hiszen itt van nekünk Kittenberger Kálmán, akit a nagy vadászról mintáztak az alkotók, Ács Ferenc és Baka János pedig a grundról lehet ismerős. Van itt minden, ami szemnek-szívnek szép, gyönyörű képeken kísérhetjük figyelemmel hőseink kalandját. Együtt száguldunk velük Afrika kies tájain, ahol még egy magyar színészbe is belebotlunk, de akad itt mindenféle karakter, a gonosz bégtől kezdve a kalandorokon át egészen egy gyönyörű, okos és veszélyes fiatal hölgyig. Dübörög az akció, vérszomjas oroszlánhoz is van szerencsénk, léghajónk is van, a szöveg sem mindennapi, pont annyira rugaszkodtak el  a szerzők a valóságtól, hogy ne legyen teljesen hiteltelen, amit elénk tárnak. Ez egy igazi kalandképregény, míves kivitelben, és belbecsben sincs hiány. Nekem talán egy kicsit szürkébb volt ez a rész, mint az előző, pont egy árnyalattal lett eredetibb, mint az előző rész. Mindezzel együtt ez is egy kiváló darab, amelyet kár lenne kihagyni, ha valaki eddig nem kezdett volna bele ebbe a kiváló sorozatba, minél előbb tegye meg, érdemes.

Kittenberger éppen afrikai vadászkalandon múlatja az idejét, amikor találkozik Gobelius bejjel, aki sátáni tervet forral, amelyben természetesen mindenáron meg kell akadályoznia főhősünknek. Neki azonban éppen nincs érkezése világot menteni, mert éppen önmagát kell kiszabadítania rabtartói fogságából. Mindeközben Ács és Baka egy kocsmában iszogatnak, és viharos sebességgel keverednek bele egy hatalmas kalamajkába...

A képregénypiac nagyon felfutó ágban van nálunk az utóbbi időben, a szuperhősök korában ez valahol természetes is, a magyar kiadványok között is egyre minőségibb alkotások születnek, számomra ez a legkedvesebb közülük. Nemcsak a látványvilág különleges - a steampunk és a XX. század elejének időszakának keveréke emlékezetes képeket tud nyújtani az olvasónak - , hanem az, hogy bizonyos szempontból újabb szintet léptek az alkotók. Az előző részek izgalmasabbak és eredetibbek voltak, ez azonban valahogy erőteljesebb, jobban felépített alkotás. Én azt gondolom, hogy simán megugrották az általuk felállított, igencsak magas lécet az alkotók, inkább alkotói, ha úgy tetszik, művészi szinten emelték magasabbra a szintet, izgalmas belegondolni, hogyan fogják ezt a fejlődési folyamatot folytatni a következő részben. Én nagyon kíváncsian várom a folytatást, az biztos.

Szépséges a kiadvány, telis-teli jobbnál jobb képekkel, amelyek a szemünk előtt keltenek életre egy olyan világot, amelyben én nem biztos, hogy szeretnék élni. Ez egy könyörtelen univerzum, amelyben gépek és emberek különös elegye él együtt, Afrika vadsága és a gőzturbinák hidegsége egyszerre van jelen, és alkot egységet. Ezt a nagyon egyedi hangulatot sugározza a rendkívül jól eltalált borító, amely egy felejthetetlen kalandot ígér, amit meg is kapunk hiánytalanul. A karakterek tovább fejlődnek, a történetvezetés kiváló, a képek filmszerűen peregnek előttünk, a színvonallal tehát nincsen baj, sőt, minden adott a Kittenberger-saga további zakatolásához.

Remélem, minél előbb folytatódik a sorozat, nagyon kíváncsian várom, hogyan alakul a szereplők további sorsa, messze a sztori vége, lesz még itt kaland bőven, csak győzzük kivárni, amíg megjelenik a következő rész. Nagyon a szívemhez nőttek a karakterek, Ács és Baka szinte már rejtői szinten vagányak, Kittenberger egy igazi hős, Liza pedig egy vagány nő, kíváncsian várom, hogyan fognak találkozni a különböző történetszálak, biztosan nagyon fordulatos sztori vár még ránk. Nincs ezen mit ragozni, ez egy remek, szórakoztató képregény, amelyből nem hiányzik a mélység sem, de csak annyira, hogy ne feküdje meg a gyomrunkat.

8/10

A képregényt a OneWay Media kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3716740300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása