Képregénykritika: Képes Krónikák: Hősök tere (2023)
2023. július 03. írta: FilmBaráth

Képregénykritika: Képes Krónikák: Hősök tere (2023)

Kiváló történelmi képregények sora

hosok_tere.jpg

Kiváló történelmi képregények sora. Ezt kapjuk ettől a gyönyörű kiadványtól. Akad közöttük régi kedvenc, már megjelent és teljesen új, ami összeköti őket az a történelem. Különleges kiadványról van szó, összefogtak a történelmi regényírók és a képregényrajzolók, az előbbiek szövegével és az utóbbiak gyönyörű illusztrációival készültek el ezek a rövid, ám annál emlékezetesebb képregények. Mindegyikük egy-egy híres történelmi alakból merített ihletett, akiknek életútjáról egy történész írt rövid összefoglalókat a képregények elé, melynek eredményeként teljes képet kapunk a korszakról és az adott történelmi alakról. A koncepció egyszerű és nagyszerű, a kivitelezés kivételesen szép, az élmény fenomenális, nemcsak a történelem szerelmesei számára, hanem mindenkinek, aki érdeklődik híres történelmi személyiségeinek élete iránt. Akad itt kaland, akció, ármány, érzelmek, a megfelelő mértékben adagolva, minden adott a tökéletes kikapcsolódáshoz, annak a tartalmasabb változatához. Nem üres történelmi tablót kapunk, hanem élő, lüktető történeteket, jól megírt és megrajzolt karaktereket, a történelmi regényírás és a képregényrajzolók legkiválóbbjainak előadásában. A vaskos kiadvány nemcsak gyönyörű, hanem tartalmas is, nagyon könnyen bele lehet feledkezni, ezer év történelme vár bennünket a lapokon, olyan csemegékkel, mint Arany János: Rege a csodaszarvasról és Kölcsey Himnusza. Nyilván nem minden híres személyiségnek állítottak emléket a szerzők, sokan maradtak ki, akikről remélhetően minél előbb érkezik majd a következő históriás képregény monstrum. Öröm olvasni és nézni ezt a szépséges kiadványt, amelyet nem lehet letenni, és amelyen látszik a különleges törődés, amellyel készült. Minden képregény egy külön regény, és minden történet megidéz egy-egy híres történelmi alakot, akikről megtudhatunk minden fontos információt, mielőtt elkezdődnének a képkockák, amelyek filmszerűen peregnek előttünk. Hibátlan munka.

A Képes Krónikák önmagában garancia a minőségre (a sorozat legutóbbi darabjáról itt írtunk), arra azonban nem voltam felkészülve, hogy olyan gyerekkori kedvencekkel is szembe találom magam, mint a Könyves király (Zórád Ernő kiváló darabja, mindenkinek csak ajánlani tudom), vagy a Korcsmáros-féle Egri csillagok. Azonban nem csak a múlt nagyjaihoz van szerencsénk, hanem a jelen kiváló alkotóihoz is...

Mindjárt egy különlegességgel indul a képregények sora, nem mással, mint Arany János Rege a csodaszarvasról című alkotásához készültek gyönyörű rajzok, amelyek azonnal megadják az alaphangot, tényleg gyönyörű, és kiválóan festi alá a mindenki által ismert, de mégis megunhatatlan Arany János-remeket. A rövid történelmi összefoglalókon kívül minden alkotóról olvashatunk egy nyúlfarknyi bemutatást, ami azonban pontosan elegendő ahhoz, hogy valamelyest megismerjük őket. Történelemrajongóként nagyon örültem annak, hogy sok kiváló regényírót sikerült megnyerni ahhoz, hogy részt vegyenek a képregények megírásában, abszolút kedvencem Bíró Szabolcs és Benkő László, de ne felejtsük ki Bán Mór és Trux Béla nevét sem. A képregények rajzolói is mind kiváló művészek, akik kifejező és karakteres rajzokkal ajándékoztak meg bennünket. A két műfaj kiváló alkotóinak tehetsége összeadódott, az eredmény pedig egy maradandó élmény, amelyet egyhamar nem fogunk elfelejteni.

A híres történelmi alakok közül természetesen nem maradhatott ki I. István király, Imre herceg, több Árpád-házi király (sajnos nem az összes, de előbb-utóbb biztosan sor kerül mindegyikükre), Károly Róbert, Hunyadi János, II. Rákóczi Ferenc, Széchenyi István és Kossuth Lajos. Közel sem teljes körű felsorolás ezer év történelméből, de elég széles merítés, főleg, hogy ezúttal képregény formátumban olvashattunk róluk, ami egy nagyon különleges műfaj, azon belül is egy külön élmény a történelmi képregény, főleg ilyen magas színvonalon bemutatva. A rajzokat élmény nézni, a történeteket élmény olvasni, gyorsan peregnek az oldalak, unalomra nincs idő, dübörögnek az érzelmek, zajlanak a csaták, a szemünk előtt sorjázik a történelem. Régi nagyok és mai alkotók, akik tudásuk legjavát adják nekünk, melynek eredményeként garantáltan bele fogunk feledkezni az egységesen magas színvonalú képregények sorába.  

Királyok és nagy formátumú történelmi személyiségek sorsát mutatja be ez a kiadvány, nagyon egyedi módon, óriási méretben és fantasztikus kivitelezésben, minőségi munka, amelyet öröm kézbe venni és végiglapozni. Nem csak a képregények szerelmeseinek nyújt különleges élményt, hanem a történelem rajongóinak is, illetve mindenkinek, aki szeretne tartalmasan szórakozni. Ismét szintet lépett a Képes Krónikák kiadó, de biztos vagyok benne, hogy meg fogják ugorni a következő lécet is, hiszen egy nagyon tehetséges csapatról van szó, akik kiváló munkát végeznek, és biztosan sokat fogunk még hallani róluk. Valahogy így kell meghozni a kedvet a történelem iránt, garantáltan minden korosztályt magával fog ragadni ez a nem mindennapi képregény. Megvan benne minden, ami széppé és jóvá teszi a műfajt, az érdekes karakterek pedig biztosan fenn tudják tartani az érdeklődést egészen az utolsó oldalig. Élmény volt végigolvasni és végignézni.

10/10

A kiadványt a Képes Krónikák kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr518152654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása