Filmkritika: Imposztor (2021)
2021. október 06. írta: P.A. Doorman

Filmkritika: Imposztor (2021)

Avagy meg kell-e felelnünk apánknak?

 imposztor.jpg

Veszélyes dolog a kiégés! A legrosszabb az egészben az, hogy észrevétlenül környékezi meg azt a szakembert, aki valamikor teljes odaadassal és lelkesedéssel választott szakma helyett hivatást. Az évek alatt eljuthat az elhívott ember odáig, hogy nyűgnek érzi azt a munkát, amelyért a kezdetek kezdetén annyira lelkesedett. Unalmassá, megfáradt rutinná válhat bármilyen foglalkozás, ha az ember nem vigyáz magára és az elhivatottságára. Ironikus módon a jelenség leírására használt szó segítségünkre van abban, hogy leírjukm ki is az, akit a leginkább veszélyeztet ez a jelenség. Azok égnek ki többnyire, akik teljesen beleteszik magukat egy hivatásba, az a lelkes egyén, aki a hosszú évek viszontagságai alatt elégeti magát és a lelkesedését. Ha nincs az embernek segítsége, bizony hamar eljuthat ebbe a kellemetlen létállapotba, melyből nem mindig van menekvés. Az Imposztor című rövidfilmben felbukkanó csillagász közelít a fentebb leírt helyzethez. Hiába végzi a munkáját teljes odaadással, a megfelelési kényszer és a hosszú évek fáradalmai eltakarja a szeme elől élete felfedezését, de legnagyobb szerencséjére egy különleges éjszakán olyan segítség éri, melyre földi ember ritkán számíthat. 

Mindeközben Budapesten példátlan, teljes áramszünet közeleg. A sötétbe boruló éjszakát a megszületni nem akaró felfedezés küszöbén őrlődő csillagász – fényszennyezés híján – a hegyen lévő csillagvizsgálóban tervezi átvészelni. Váratlan látogató zavarja meg, aki bár vibrálóan idegesítő, talán épp ő segíthet a professzornak új megvilágításba helyeznie vizsgálódása valódi tárgyát: saját magát.

Az igazság az, hogy írásom tárgyáról nem sok információval rendelkeztem. Az Imposztor nem egy olyan film, amelyet hangzatos előzetesek, orrvérzésig nyomott reklámok vagy közvéleményt befolyásolni kívánó reklámhadjárat előzött meg. Egy szépen csendben elkészült vizsgafilm ez, mely a megjelenés napjától elérhető a legnagyobb videómegosztó oldalon teljesen legálisan. (Link a cikk végén) Az én esetemben egyik kedves amatőr csillagász társam hívta fel a figyelmemet a készülő alkotása, ugyanis az említett film a svábhegyi Csillagvizsgálóban játszódik, mely a magyar csillagászok egyik szentélye. A történet az első képkockától az utolsóig belakja a létesítményt. Pinczés Dávid nem egész húsz perces vizsgafilmjének főszereplője, Dr. Marsi Szilárd élete felfedezése előtt áll, csak éppen a fáradtságtól és a megfelelési kényszertől nem látja a közeli célszalagot. Marsi a fővárost egészében érintő áramszünetet kihasználva az apjáról elnevezett csillagvizsgálóban keres menedéket. Hősünk nem lesz sokáig egyedül, hiszen az Alföldi Róbert által megszemélyesített pizzafutár nem hagyja magára a megfáradt tudóst. A rövidke történet itt kezdi el igazán gondolkodásra sarkallni a nézőt. A két szereplő közti párbeszéd hamar ütős kérdez-felelekbe megy át, s olyan örök kérdések kerülnek elő, melyek a megfelelés ősi misztériumáról értekeznek. Az emberfiának meg kell-e felelnie apjának? Vagy akár az egész világnak? Születési rendeltetésünk, talentumaink megfelelő kihasználása? Vagy éppenséggel az is elfogadható, ha az ember el van a semmiben? A kissé komikusan elgondolkodtató párbeszéd közben nekem az első kérdéstől a csillagászt megformáló Mácsai Pál Terápia című sorozata jutott eszembe. Az ott igazán zseniálisan teljesítő színész ebben a rövidke alkotásban is teljes hitelességgel kelti  életre kitalált karakterét. 

kep_01.jpg

Zseniális módon a pizzafutár első megjelenésétől a film fókuszpontja percről percre tolódik a névtelen szereplő felé. Kijelentései és tettei az első pillanattól nem várt felismerést ültet el a nézőben. A váratlan vendég a katarzis végső pillanatában természetfeletti lénnyé válva ad választ a csillagász kérdésére. Teszi mindezt úgy, hogy ismét Mácsai karakterét helyezi a történet középpontjába, aki kettő felismeréssel is gazdagodik a fényszennyezés mentes éjszakán. A rövidke kis történetben minden a helyén van. Talán egyedül a kamerakezelés az, amely hagy némi kivetnivalót maga után. A filmben elhangzik pár olyan ütős mondat, amely több nappal a megnézés után képes visszhangot verni a néző fejében. Ezek az éles, tiszta mondatok azok, melyek képessé teszik ezt a történet arra, hogy ne legyen túlságosan tolakodóan spirituális. A pizzafutár kiléte annyira alázatos és szolid, hogy teljesen fogyaszthatóvá tesz egy hitbéli tartalmat. Utoljára ilyen bájosan fogyasztható, vallásos tartalmat az Isteni sugallatban láttam valamikor kamasz koromban. Ami engem illet feljegyeztem magamnak Pinczés Dávid nevét, csak remélni tudom, hogy láthatunk majd még tőle pár igazán fényes alkotást. 

8/10 

imposztorgomb.jpg

(A film megtekintéséhez klikk a képre!)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3316709530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása